Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

PREVIZIUNI Îmbătrânirea populaţiei şi obiceiurile nesănătoase pot conduce la creşterea cu 60% a cazurilor de cancer până în 2040 (studiu)

Publicat

in

Numărul cazurilor de cancer la nivel mondial ar putea creşte cu 60% până în anul 2040 ca urmare a înmulţirii şi îmbătrânirii populaţiei, însă obiceiurile nesănătoase pot contribui la o augmentare a valorilor estimate, conform noii ediţii a ”Cancer Atlas”, citată joi de UPI și prealută de agerpres.

Vezi și: Ludovic Orban provoacă CUTREMUR în Sănătate: ia în calcul DESFIINȚAREA examenului de rezidențiat

Noua ediţie a ”Cancer Atlas” a fost prezentată miercuri în cadrul summitului internaţional World Cancer Leaders din Nur-Sultan (Astana), Kazakhstan. Potrivit acesteia, obiceiurile nesănătoase, precum fumatul, alimentaţia săracă în substanţe nutritive şi sedentarismul contribuie la riscul de creştere a numărului de cazuri de cancer la nivel mondial.

Atlasul, care oferă o imagine de ansamblu în ceea ce priveşte cancerul la nivel mondial, a fost realizat de Societatea Americană pentru Cancer (ACS), Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului şi Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC).

Cancerul este a doua cauză principală de deces înainte de vârsta de 70 de ani în 91 de ţări.

”Acest lucru este clar. Pur şi simplu trebuie să facem mai multe pentru a ne asigura că toată lumea poate beneficia de progrese în lupta contra cancerului”, a scris Gary Reedy, directorul executiv al ACS, în prefaţa raportului.

Însă, progresul împotriva cancerului ”nu este doar posibil, ci şi realizabil”, a adăugat el într-un comunicat emis de ACS.

Potrivit dr. Elisabete Weiderpass, director al IARC, cancerul este o provocare ce ţine de dezvoltarea durabilă. ”Confruntarea cu problema cancerului este o situaţie precedată de abordarea inechităţilor sociale şi economice, stimularea creşterii economice şi accelerarea dezvoltării durabile”, a scris ea în prefaţă.

”Prevenţia este şi ar trebui să fie în continuare prima linie de atac în abordarea provocărilor pe care le prezintă epidemia globală de cancer”, a subliniat Weiderpass.

Consumul de tutun este principala cauză ce poate fi prevenită de deces cauzat de cancer, potrivit atlasului. În 2017, fumatul a provocat 2,3 milioane de decese la nivel mondial, respectiv 24% dintre toate cazurile de deces cauzat de cancer.

Bolile infecţioase reprezintă 15% dintre toate cazurile noi de cancer la nivel mondial, însă proporţia variază considerabil, de la aproximativ 4% în multe ţări cu venituri ridicate până la peste 50% în mai multe state africane subsahariene.

Peste 90% dintre cazurile de cancer asociate infecţiilor sunt provocate de Helicobacter pylori, papilomavirusul uman (HPV), virusul hepatitei B şi virusul hepatitei C.

Excesul de greutate şi obezitatea cresc riscul de dezvoltare a 13 tipuri de cancer şi au fost asociate cu 3,6% dintre cazurile noi de cancer la adulţi din întreaga lume în 2012.

Numărul cazurilor de cancer asociate cu excesul de greutate/obezitate, dieta nesănătoasă şi sedentarismul se estimează că va creşte în majoritatea zonelor lumii, se arată în atlas.

Consumul de alcool este asociat cu 4,2% la sută dintre decesele din cauza cancerului la nivel mondial, cu diferenţe semnificative de la o ţară la alta.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femeile din aproape toate statele, prezent în aproape 1 din 4 cazuri noi de cancer în rândul acestora.

În ceea ce priveşte tumorile cervicale, în cazul în care tendinţele actuale continuă, vor exista aproximativ 44 de milioane de cazuri de cancer de col uterin la nivel mondial în următoarea jumătate de secol.

Anual, aproximativ 270.000 de cazuri de cancer sunt diagnosticate la copii în întreaga lume.

În ţările cu venituri ridicate, rata de supravieţuire în primii cinci ani după diagnosticarea cu cancer depăşeşte 80%, însă poate fi de doar 20% în ţările sărace, conform ”Cancer Atlas”.

World Cancer Leaders’ Summit 2019 se desfăşoară în perioada 15 – 17 octombrie.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

ForMin Aurescu, meeting Korean counterpart: Romania wishes to capitalise on Strategic Partnership on a higher level

Publicat

in

De

Romania is interested in capitalising on the Strategic Partnership with the Republic of Korea on a higher level, Romanian Foreign Affairs Minister Bogdan Aurescu said, in a meeting with his Korean counterpart Kang Kyung-wha. 

The meeting between the two officials took place on the sidelines of the Asia-Europe (ASEM) meeting of foreign ministers, in Madrid. 

According to a Foreign Affairs Ministry (MAE) release, the dialogue between the two dignitaries occasioned a review of the excellent stage of the bilateral relations, consolidated both during the almost 30 years of uninterrupted diplomatic relations and based on the over 10 years of Strategic Partnership between the two states. 

„Minister Bogdan Aurescu highlighted Romania’s interest in capitalising on the Strategic Partnership existing between the two countries on a higher level, through sustained actions for strengthening political dialogue and developing the economic cooperation. The two ministers agreed to organise events next year in the two countries, for marking the 30 years of diplomatic relations,” MAE pointed out. 

The Romanian chief diplomat underscored the importance of consolidating the Romanian – South-Korean economic relations by capitalising on the various opportunities provided in the area of commercial exchanges. He encouraged the South-Korean firms and companies to have a stronger investment presence in the Romanian economy. Minister Bogdan Aurescu highlighted the importance of organising next year the tenth session of the Joint Committee on industrial cooperation. Moreover, he asked the Korean side to speed up the procedure of authorising the Romanian meat exports on the South-Korean market. 

At the same time, he thanked the South-Korean side for the support in opening the negotiations on Romania’s accession to the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), support reconfirmed by his counterpart. The two high officials carried out an opinion exchange on the very good cooperation of the two states within the UN, MAE also showed.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Numărul utilizatorilor înregistraţi anul acesta la Biblioteca Naţională a României, în scădere faţă de 2018

Publicat

in

De

Numărul utilizatorilor înregistraţi anul acesta în cele şase săli ale Bibliotecii Naţionale a României (BNaR) a înregistrat o scădere importantă faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit informaţiilor oferite News.ro de instituţia care aparţine de Ministerul Culturii, scrie news.ro.

În răspunsul la solicitarea News.ro se arată: „Numărul de utilizatori înregistraţi în cele şase săli ale Bibliotecii Naţionale a României, în primele unsprezece luni ale anului 2019, a fost de 7.449”.

Potrivit datelor furnizate News.ro de BNaR la finalul anului trecut, în perioada ianuarie – noiembrie 2018, în cele şase săli ale Bibliotecii, au fost înregistraţi în total 22.800 de utilizatori, dintre care circa 8.800, în sala de ştiinţe filologice „Mihai Eminescu”. Un utilizator înregistrat poate folosi mai multe săli ale Bibliotecii.

Citește și: Tenorul Placido Domingo a fost ovaționat îndelung la gala ce a marcat 50 de ani de la debutul la Scala din Milano

A crescut însă media utilizatorilor în spaţiile libere – unde nu este necesar un permis de cititor. Anul trecut, media a fost de 360 de persoane pe zi. În aceeaşi perioadă a acestui an, a fost înregistrată o medie zilnică de 700.

Cea mai aglomerată perioadă din 2019 a fost, potrivit reprezentanţilor Bibliotecii, 1 aprilie – 31 iulie. „Din punct de vedere al utilizatorilor, în vara anului 2019, când biblioteca a fost deschisă, s-a înregistrat un maxim de frecvenţă, utilizatorii folosind, cu precădere, spaţiile libere pentru lectură”.

În primele unsprezece luni ale anului 2019, BNaR a găzduit 95 de evenimente şi expoziţii şi a organizat 229 de evenimente cultural-artistice, ştiinţifice şi profesionale, precum şi expoziţii destinate utilizatorilor de toate vârstele, a mai informat instituţia.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend