spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

PREŢ MAI MIC LA LOCUINŢĂ -Condițiile în care poți cumpăra un imobil cu cota redusă de TVA

Facebook Twitter Google+
PREŢ MAI MIC LA LOCUINŢĂ -Condițiile în care poți cumpăra un imobil cu cota redusă de TVA

Locuințele cu o suprafață de maximum 120 mp, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, pot fi achiziționate cu o cotă redusă de TVA, de 5%, de către orice persoană necăsătorită sau o familie care cumpără pentru prima dată un imobil în aceste condiții.
O alta condiţie prevăzută de legislatia actuala este ca, în momentul vânzării, unităţile locative să poată fi locuite. În plus, în cazul caselor de locuit individuale, terenul pe care este construită casa nu trebuie sa aibă o suprafaţă mai mare de 250 mp, incluzând şi amprenta la sol a locuinţei. De achiziționarea unei locuințe cu cota redusă de TVA pot beneficia, o singură dată, persoanele necăsătorite sau familiile, astfel:
în cazul persoanelor necăsătorite, să nu fi deținut și să nu dețină nicio locuință în proprietate pe care au achiziționat-o cu cota de 5%;
în cazul familiilor, soțul sau soția să nu fi deținut și să nu dețină, fiecare sau împreună, nicio locuință în proprietate pe care a/au achiziționat-o cu cota de 5%.
De altfel, pentru a se putea aplica TVA-ul redus, de 5%, cumpărătorul trebuie să prezinte o declaraţie pe propria răspundere, autentificată de un notar, din care să rezulte că va utiliza clădirea achiziţionată conform destinaţiei prevăzute de lege şi că îndeplineşte condiţiile impuse de Codul fiscal, amintite mai sus.

TVA zero la livrarea locuințelor, foarte greu de pus în practică

Eliminarea TVA-ului pentru vânzarea de locuințe era una dintre promisiunile incluse anul trecut în programul de guvernare. Măsura fusese chiar inclusă într-un proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal, însă a fost ulterior eliminată în Parlament, mai precis la comisiile de specialitate din Senat. În condițiile în care România are deja două cote reduse de TVA, de 5% și 9%, pentru anumite livrări de bunuri și prestări de servicii, ar fi fost nevoie de o derogare din partea Comisiei Europene pentru eliminarea TVA la locuinţele noi cu o valoare mai mică de 100.000 de euro. Conform normelor în vigoare, firmele pot beneficia şi ele de cota redusă de TVA de 5%, dar doar în cazul achiziției de clădiri cu destinația: cămine de bătrâni și pensionari, case de copii, centre de recuperare /reabilitare pentru minori cu handicap.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....