Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Pregătiri de miting-ul diaspora? Peste 120.000 de persoane au tranzitat Vama Nădlac II în weekend

Publicat

in

Peste 120.000 de persoane au tranzitat Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II în weekend, majoritatea fiind înregistrate la intrarea în ţară, unde coloanele de maşini de pe autostrada pan-europeană au ajuns la zece kilometri. Cele mai multe dintre persoanele care au venit în România sunt muncitori români stabiliţi în ţări europene, care afirmă că s-au întors acasă fie pentru a petrece vacanţa, fie pentru protestul anunţat de românii din diaspora în 10 august, în Piaţa Victoriei.

Sâmbătă şi duminică, persoanele care au ales să intre în ţară prin PTF Nădlac II, pe autostrada pan-europeană, au aşteptat până la trei ore controlul documentelor, din cauză că pe cele două benzi ale şoselei de mare viteză se formaseră coloane de aproape zece kilometri, pe teritoriul Ungariei.

Poliţiştii de frontieră au lucrat la capacitatea maximă a infrastructurii, folosind şapte-opt artere doar pe sensul de intrare, însă cu toate acestea timpii de aşteptare au fost foarte mari.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Arad au declarat, luni, pentru News.ro, că aproximativ 121.000 de persoane au tranzitat cel mai mare punct de control de la graniţa cu Ungaria, Nădlac II, peste 70.000 fiind pe sensul de intrare în România, scrie News.ro.

Cifrele sunt duble faţă de un weekend din luna iunie, iar dintre cei care au venit în ţară, cei mai mulţi sunt muncitori români care lucrează în ţări europene. Ei le-au declarat jurnaliştilor că au venit atât pentru a-şi petrece concediul alături de familii, cât şi pentru a participa la protestul diasporei, din 10 august. Unii spun însă că au venit doar pentru protest.

„Domnul Dragnea ne-a obligat să venit acasă, vine multă lume, cu copii mici, până la 10 ani. Venim la protest, toată lumea trebuie să facă asta. Uitaţi câţi bani vin în România… Diaspora, câţi bani aducem pentru România. El ne goneşte, ne face să plecăm din ţară”, a spus un bărbat care lucrează de 12 ani în Italia.

 „Venim din Germania, în concediu, dar am venit şi pentru protest şi sper ca toată România să iasă în stradă”, a spus un alt român care a venit în ţară.

”Vrem de muncă în ţara noastră, ne-am săturat afară. De la vârsta de 13 ani sunt plecat la muncă, daţi-ne de muncă în România! Asta vom cere la protest”, a spus un bărbat din Hunedoara care locuieşte în Spania.

„Am venit să aducem bani în ţară, nu să furăm, ca ei. Mergem la protest, suntem un grup de cinci maşini de români de lângă Stuttgart”, a declarat un alt bărbat.

Conform Poliţiei de Frontieră, la nivelul întregii ţări, în weekend au trecut frontiera aproximativ 895.000 persoane, din care 446.000 pe sensul de intrare şi 449.000 pe sensul de ieşire.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră le recomandă celor care vor să tranziteze frontiera să verifice aplicaţia online de pe site-ul oficial, care arată o estimare a timpilor de aşteptare pentru controlul documentelor. Astfel, şoferii pot alege punctele de trecere care nu sunt aglomerate.

Spre deosebire de anii anteriori, aglomeraţia la frontiera cu Ungaria, pe sensul de intrare în ţară, a început mai devreme în acest an. Primele cozi kilometrice la graniţă s-au format la finele lunii iulie. În perioada 27 – 29 iulie, peste 130.000 de persoane au tranzitat doar PTF Nădlac II, dintre care 90.000 de persoane au intrat în România.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Trump va prezenta planul său de pace pentru Orientul Mijlociu până marți

Publicat

in

De

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat joi că va dezvălui planul său de pace pentru Orientul Mijlociu înainte de vizita, marţi, la Washington a premierului israelian, Benjamin Netanyahu, şi adversarului acestuia, Benny Gantz, notează AFP, citat de Agerpres.

„Îl vom face public probabil cu puţin înainte”, a declarat Donald Trump la bordul avionului prezidenţial Air Force One în drum spre Florida.

„Este un plan excelent”, a adăugat el, amintind acest document pe care palestinienii îl consideră deja născut mort.

Benjamin Netanyahu se va duce marţi la Washington, la invitaţia preşedintelui SUA Donald Trump, a făcut cunoscut joi Casa Albă. Benny Gantz, rivalul şefului guvernului la alegerile legislative israeliene din martie, „a acceptat de asemenea invitaţia preşedintelui de a veni la Washington”, a adăugat Casa Albă într-un comunicat.

Autoritatea Palestiniană a reiterat joi respingerea iniţiativei americane de pace în Orientul Mijlociu după anunţul vizitei pe care urmează să o întreprindă în SUA oficiali israelieni.

„Avertizăm împotriva oricărui proiect american care ar încălca dreptul internaţional”, a declarat într-un comunicat Nabil Abu Rudeineh, purtător de cuvânt al preşedintelui Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas, precizând că palestinienii resping iniţiativa preşedintelui Donald Trump pentru a rezolva conflictul israeliano-palestinian.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Vaticanul instituie o comisie pentru a examina fenomenul măicuţelor cu sindromul burnout

Publicat

in

De

Timp de trei ani, comisia va aprofunda condiţia religioaselor, de multe ori victime ale abuzurilor şi inegalităţii puterii. Papa Francisc a abordat acest subiect în Motu Proprio Vos estis lux mundi, anunță Il Corriere Della Serra, citat de Rador.

Multe dintre călugăriţe sunt afectate de „burnout”, sindromul stresului provocat de muncă, iar „disparitatea de gen” din Biserică ar fi unul dintre motive. Ziarul Sfântului Scaun a fost prima publicaţie care a abordat această problemă delicată.

Uniunea internaţională a Superioarelor Generale (UISG) a discutat problema în cadrul unei reuniuni care s-a desfăşurat la Roma, stabilind constituirea unei „comisii de trei ani pentru îngrijirea persoanei”, relatează săptămânalul.

Psihologul australian şi sora religioasă Maryanne Lounghry, cea care a condus reuniunea a rezumat:

„Scopul nostru este cel de a construi comunităţi rezistente. Nu trebuie să ne limităm să intervenim asupra cazurilor individuale, ci să ne considerăm ca parte a unui ecosistem. Diferenţa de gen este unul dintre noduri, însă trebuie să ne întrebăm ce se întâmplă în Biserica noastră şi în ţara în care ne desfăşurăm activitatea.”

Problemele sunt multe: criza vocaţiilor, mănăstiri care se închid, gestionarea activelor, structurile, mult prea masive care uneori continuă să fie organizate ca în secolele trecute. Şi-apoi mai există şi „abuzuri sexuale şi de putere” comise de bărbaţii Bisericii.

De altfel Papei Francisc, făcea referire în al său „Vos era lux mundi” pentru combaterea abuzurilor, publicat în data de 7 mai a anului trecut, nu doar la infracţiunile de pedofilie. Pe lângă crimele împotriva minorilor şi a „persoanelor vulnerabile”, textul vorbeşte şi despre alte crime sexuale rezultate din abuzul de autoritate, cum ar fi cazurile de violenţă ale preoţilor şi ale episcopilor asupra maicilor

„În ceea ce priveşte abuzurile sexuale, Pontiful cere transparenţă totală”, spune cardinalul João Braz de Aviz, prefectul Congregaţiei pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică. Şi explică:

„Europa trece printr-o perioadă foarte dificilă, se închid multe case, există multe abandonuri. Viaţa consacrată are rădăcini foarte puternice, numai că nu s-a observat că unele lucruri trebuie schimbate, deoarece sunt depăşite. Formarea în primul rând, apoi problema fraternităţii şi, în sfârşit, relaţia dintre autoritate şi ascultare. Fără a uita de relaţia bărbat-femeie şi de ce consacratul şi consacrata trebuie să fie atât de separaţi?”

Cardinalul vorbeşte şi despre abuzul de putere în cadrul congregaţiilor religioase:

„Am avut cazuri de maici superioare care odată alese nu mai renunţau la funcţiile lor” şi aminteşte, printre altele, că Papa Francisc a decis „să creeze la Roma o casă în Roma în care să le adune de pe străzi pe unele măicuţe îndepărtate de noi, sau de maicile superioare , mai ales dacă sunt străine”.

În săptămânalul L’Osservatore Romano, care va apărea la chioşcurile de ziare în 26 ianuarie, sunt intervievate mai multe călugărițe. Una dintre acestea Małgorzata Borkowska, o călugăriţă benedictină, după cincizeci de ani de viaţă religioasă a scris cartea „L’asina di Balaam” ca „un apel către stăpânii clerului”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend