spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Prefectura Arges e ferma – Florin Fratica nu mai poate fi nici consilier nici viceprimar

Facebook Twitter Google+
Prefectura Arges e ferma – Florin Fratica nu mai poate fi nici consilier nici viceprimar

In legatura cu situatia de la Bradu, respectiv pronuntarea unei solutii de condamnare  definitiva la o pedeapsa privativa de libertate in cazul  viceprimarului Florin Fratica, Institutia Prefectului – Judetul Arges face urmatoarele precizari:

Prin Hotararea nr.489/2017 a Curtii de Apel Pitesti – Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie, ramasa definitiva, viceprimarul comunei Bradu, Florin Fratica,a fost condamnat la o pedeapsa privativa de libertate de 1 an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese,prevazuta la art.253 ind.1 din vechiul cod penal, in acest caz, fiind dispusa suspendarea conditionata a pedepsei pe o perioada de incercare de 3 ani.

In acesta situatie, devin aplicabile prevederile art.9 alin.2, lit.f) din Legea nr.393/2004 privind statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare,respectiv  incetarea mandatului de ales local inainte de termen, in cazul de fata, consilier local si viceprimar, pentru condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate.

In acest context, referitor la textul de lege invocat, trebuie avuta in vedere Decizia nr.18 /2015 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru lamurirea unei chestiuni de drept, referitoare la pierderea mandatului de catre alesul local condamnat la o pedeapsa privativa de libertate.

Astfel, instanta suprema a stabilit ca suspendarea conditionata a executarii pedepsei cu inchisoarea este doar o masura de individualizare a pedepsei, care nu schimba caracterul  privativ al pedepsei inchisorii. Prin urmare, chiar daca pedeapsa nu se executa in regim penitenciar, ci este aplicata suspendarea conditionata, devine aplicabila sanctiunea prevazuta in Statulul alesilor locali, respectiv pierderea mandatului alesului local prin incetarea de drept a acestuia  inainte de termen.

In acesta privinta, trebuie vazuta si Decizia nr.536/2016 a Curtii Constitutionale care a admis obiectia de neconstitutionalitate a Presedintelui Romanei cu privire la unele dispozitii ale Legii de modificare si completare a Statutului alesilor locali, care, in esenta, propuneau modificarea expresa a textelor de lege, asa incat alesii locali sa –si piarda mandatul doar in situatia condamnarii la o pedeapsa privativa de libertate cu executare.

Asadar, opinam ca se impune incetarea de drept a mandatului de consilier local si, implicit,  de viceprimar al comunei Bradu inainte de termen,de catre consiliul local, prin hotarare, la propunerea primarului, potrivit prevederilor art. 9 (3)  din Legea nr.393/2004 privind statutul alesilor locali, dupa comunicarea  hotararii instantei de judecata.”, informează Prefectura Argeş.

Facebook Twitter Google+

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

Facebook Comments

Mai poti citi si....