Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Praf și pulbere ! – VORBA LUI TURCESCU

Publicat

in

Când am auzit la radio știrea că fostul președinte al fundației ”Patrimoniu” a Academiei Române, numitul Alexandru Bogdan, a ajuns acum câteva zile la DNA, am tras mașina pe dreapta și m-am gândit preț de câteva minute la meseria de jurnalist pe care am ales s-o practic acum 23 de ani. Ar fi trebui să mă bucur că un subiect despre care prea puțini au vorbit sau au scris în ultimii ani, mă refer la afacerile cu terenuri și imobile aflate în patrimoniul Academiei Române, a ajuns în sfârșit în atenția procurorilor anticorupție și a opiniei publice. N-am reușit decât să zâmbesc amar. Sunt mai bine de trei ani de când am început să scriu despre afacerile cu terenuri arendate de Dan Voiculescu la prețuri derizorii, ba de la ADS, ba din zestrea Academiei Române. Trei ani în care am citit mii de pagini despre acest subiect, am facut zeci de emisiuni tv și am publicat o serie întreagă de anchete pe blogul personal, turcescu.ro. Pentru prima oară în mai bine de două decenii de când fac această meserie m-am trezit dus și în fața judecătorilor într-un proces în care Dan Voiculescu mi-a cerut daune de 500.000 de euro pentru ”vina” de a fi dezvăluit schema prin care a reușit să pună mâna pe unele dintre cele mai bune terenuri din patrimoniul Agenției Domeniilor Statului, plătind o redevență cu mult sub prețul pieței sau neplătind deloc (!) și asta vreme de ani de zile. În felul acesta se explică de ce de-a lungul vremii, fostul lider PC a avut un interes aparte în a-și pune oamenii de bază la conducerea Ministerului Agriculturii încă din vremea guvernului Năstase: terenurile ADS, arendate pe bani puțini și pe ochi frumoși au fost o adevărată mină de aur… negru pentru mogulul aflat astăzi după gratii. Iar când a început să vrea și mai mult teren pentru afacerile lui în agricultură aflate în plină expansiune (familia Voiculescu deține acum și o fabrică de produse de panificație) s-a trecut la următorul nivel, adică la arendarea unor mii de hectare, pe aceeași schemă, suprafață mare-redevență mică, din zestrea imobiliară a Academiei Române.

Aici ajungem la un capitol dureros. Academia Română, marele for științific al țării, este deținătoarea din acte a unui imens patrimoniu imobiliar. Am consultat la un moment dat un volum de câteva sute de pagini tipărit înainte de cel de-Al Doilea Razboi Mondial, în care erau detaliate sute de acte de donație făcute de diverse persoane catre Academia Română. Români în vârstă sau mai tineri, simpli cetățeni sau mari afaceriști, au donat zeci de mii de hectare de teren Academiei sau i-au lăsat prin testament proprietățile imobiliare (case, apartamente). Înainte de 1989, evident, toate aceste proprietăți au fost confiscate de regimul comunist, iar după Revoluție, Academia Română a pornit pe drumul anevoios al încercării de a recupera cât mai multe dintre aceste proprietăți imobiliare. Cu unele a fost mai simplu, cu alte mai complicat, pentru că, la fel ca orice alt fost proprietar, și Academia Română s-a târât ani de zile prin tribunale în deja celebrele procese de restituire. Și atunci, au apărut samsarii! Adică băieții deștepti care au înțeles rapid ce mină de aur este patrimoniul Academiei Române și au bătut la poartă oferindu-și serviciile de… lobby: stimați academicieni, voi aveți actele de proprietate, noi avem relații la comisiile de fond funciar, la prefecți, la președinții de Consilii Județene, la ADS, așa că hai să facem o afacere! Niște etape groaznice de chin birocratic au fost arse rapid. Academia a reintrat în posesia a zeci de mii de hectare de teren agricol confiscat de ADS, iar ”baieții deștepți” au primit dreptul de a-l arenda la prețuri foarte mici, ca răsplată pentru mâna de ajutor dată la reîntregirea patrimoniului imobiliar al principalului for științific al țării. Contractele făcute de Academie cu noii arendași, fie că se numeau ei Mircea Dinescu, Dan Voiculescu sau mulți alții, erau semnate prin negociere directă, academicienii neavând obligația să facă vreo licitație publică, așa cum se întâmpla cu terenurile oferite în arendă de ADS. Și toată lumea a fost fericită. Cele mai multe operațiuni de acest fel s-au făcut prin fundația ”Patrimoniu” a Academiei Române, condusă de academicianul Alexandru Bogdan.

Azi, domnul Bogdan stă față în față cu procurorii DNA, iar mulți dintre băieții deștepti care l-au ajutat să ”ardă etapele” în procesele de restituire stau ca pe jar așteptând să vadă dacă îi lovește sau nu-i lovește și pe ei acest nou dosar. Pentru că dacă Alexandru Bogdan dă sume și nume, s-a terminat! E o așa încrengătură de personaje cunoscute în spațiul public și în cel academic în această speță, încât întreaga societate românească va fi zguduită din temelii când va vedea până unde și-a întins tentaculele caracatița corupției. Eu spun doar, ca jurnalist, că am o stare de îngrijorare și nu una de satisfacție, văzând că procurorii DNA au ajuns la porțile Academiei Române, pentru că, da, e adevărat, se confirmă ceea ce am scris ani de zile în anchetele mele jurnalistice, dar nu pot să nu mă întreb ce se va alege în cele din urmă din țara asta.

Comenteaza cu profilul de FB

Editorialist ziarul PROFIT, jurnalist cu vasta experienta in mass-media romaneasca, realizator/moderator emisiuni TV. e-mail: robert.turcescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Se cauta sefi pentru DNA si DIICOT! Pe cine va propune Guvernul Orban

Publicat

in

De

În prezent,  sunt vehiculate mai multe nume printre care Ioana Abani, Daniel Horodniceanu,actualul procuror șef interimar al DNA, Călin Nistor .

Un prim nume vehiculat care ar încearcă în această perioadă să vadă dacă are susținere să candideze este Ioana Albani (foto), delegată în prezent ca procuror șef birou al Biroului pentru coordonarea activității de pregătire profesională din DIICOT, scrie newsonline.ro

Albani a fost însă chiar procuror șef adjunct al DIICOT în perioada când instituția era condusă de Daniel Horodniceanu. Activitatea sa profesională este legată de Serviciul de combatere a criminalității informatice, ea fiind un procuror specializat în astfel de infracțiuni.

În ceea ce-l privește pe Daniel Horodniceanu, el este cel de-al doilea despre care sursele NewsOnline spun că s-ar putea înscrie în cursă, mai ales că el se pare că nu a trecut încă peste șocul deciziei fostului ministru Toader Tudorel de a nu-i mai acorda un mandat la șefia DIICOT.

Potrivit surselor NewsOnline, un nume surpriză, sau poate nu, vehiculat este cel al procurorului Viorel Badea, fost procuror în DIICOT la Serviciul de Combatere a criminalității informatice. În prezent Badea, după o scurtă perioadă la Parchetul Tribunalului București, este director adjunct al Institutului Național al Magistraturii, responsabil cu formarea continuă.
Viorel Badea este sprijinit de o tabără din Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistratură, tabără din care face parte actualul președinte al Secției, Nicolae Solomon.

Dacă la DIICOT este un pic de agitație la Direcția Națională Anticorupție nu se conturează deocamdată mari surprize în ceea ce privește candidaturile, deși modificări mai pot apare până la momentul înscrierii efective în cursă.

Astfel, în mod concret, actualul procuror șef interimar al DNA, Călin Nistor apare ca fiind favorit să preia conducerea instituției pentru un mandat întreg.
Surpriza care poate ivi la DNA, și despre care se discută ”prin oraș”, este o candidatură a actualului procuror șef al Secției a II-a din DNA, Marius Bulancea. O eventuală intrare joc a lui Bulancea i-ar diminua din șanse lui Călin Nistor, informeaza realitatea.net

Vezi și: Beneficii uriașe pentru o categorie de angajați- Ce vor primi

EXCLUSIV Răsturnare de situație! Nu Liviu Dragnea a scris pe Facebook mesajul de 1 Decembrie

EXCLUSIV Marcel Vela a început marea reorganizare! Șeful din MAI căruia i-a tăiat din atribuții

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Vor avea românii mai multe zile libere de sărbători?

Publicat

in

De

Dacă Guvernul decide să o declare vineri zi liberă, va lega o minivacanţă generoasă de 5 zile pentru bugetari întrucât 25 şi 26 decembrie pică miercurea şi joia. Dacă ziua de 27 decembrie nu va fi declarată zi liberă, după Crăciun, angajaţii la stat vor trebui să se întoarcă la muncă.

Cu siguranță conducătorii instituțiilor bugetare vor găsi soluții să compenseze lipsa de la serviciu pentru cel puțin o parte dintre salariați, cu recuperări în zilele din ianuarie, plasate la sfârșitul programului normal de lucru.

La fel va fi şi de Revelion: bugetarii vor avea liber în 1 şi 2 ianuarie, adică miercuri şi joi, iar vinerea, 3 ianuarie, va fi din nou la cheremul guvernanților. Guvernul ar putea să declare şi ziua de 3 ianuarie nelucrătoare, caz în care minivacanţa ar avea, din nou, cinci zile.

Anul 2020 ne aduce 15 zile libere, dar și câteva minivacanțe:

Anul Nou – minivacanță de 5 zile în cazul în care guvernul declara liberă ziua de 3 ianuarie

1 ianuarie (miercuri)
2 ianuarie (joi)

24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (vineri) – minivacanță de 3 zile.

Paști – minivacanță de 4 zile

17 aprilie – Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui (vineri)
19 aprilie – prima zi de Paşti (duminică)
20 aprilie – a doua zi de Paşti (luni)

1 mai – (vineri) – minivacanță de 3 zile

Ziua Copilului – 1 iunie (luni) – minivacanță de 3 zile

Rusalii – minivacanță de 3 zile

7 iunie – prima zi de Rusalii (duminică)
8 iunie – a doua zi de Rusalii (luni)

15 august – Adormirea Maicii Domnului (sâmbătă)

Sfântul Andrei / Ziua Națională – minivacanță de 4 zile

30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României (luni)
1 decembrie – Ziua Naţională a României (marţi)

Crăciunul – minivacanță de 3 zile
25 decembrie – prima zi de Crăciun (vineri)
26 decembrie – a doua zi de Crăciun (sâmbătă), informeaza alba24

Vezi și: Beneficii uriașe pentru o categorie de angajați- Ce vor primi

EXCLUSIV Răsturnare de situație! Nu Liviu Dragnea a scris pe Facebook mesajul de 1 Decembrie

EXCLUSIV Marcel Vela a început marea reorganizare! Șeful din MAI căruia i-a tăiat din atribuții

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend