Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

Poziţia corpului ne trădează gândurile! Află ce poate dezvălui limbajul trupului despre tine

Publicat

in

Un studiu din anii ’70, realizat de Dr. A. Mehrabian, valabil până în zilele noastre, arată că, în procesul nostru de comunicare cu cei din jur, doar 7% reprezintă limbajul verbal, la care se adaugă 38% comunicarea paraverbală (variaţii ale vocii, intonaţia, viteza cu care vorbim, pauzele etc.). Cel mai mare procent, 55%, îl reprezintă limbajul non-verbal, în principiu fiind vorba de limbajul trupului.

În opinia psihologului Andra Tănăsescu, oamenii au tendinţa de a se concentra pe cuvinte, pe informaţiile articulate pe care vor să le transmită, încât nu iau în considerare că anumite părţi ale corpului lor îi contrazic.

„Această discrepanţă majoră între ceea ce spune gura şi ce transmite corpul s-a acutizat în epoca Facebook, deoarece oamenii şi-au pierdut din antrenamentul comunicării faţă în faţă. Oamenii au uitat să transmită emoţii reale, au uitat că în întreg procesul de comunicare, corpul nostru ne confirmă sau ne infirmă cele transmise. Îngrijorător este faptul că oamenii au uitat chiar şi de importanţa comunicării paraverbale. Mulţi nu reuşesc să-şi adapteze tonul vocii la contextul social, vorbesc mult prea lent sau, dimpotrivă, mult prea repede, prea tare sau prea încet. Din cauza acestor inadvertenţe, oamenii nu se mai înţeleg unii cu alţii faţă în faţă, iar acest lucru poate duce la irascibilitate din partea ambelor părţi sau chiar la certuri”, afirmă psihologul.

Cele 6 poziţii ale corpului care „vorbesc”

Există cel puţin 6 poziţii ale corpului la care să fim foarte atenţi atunci când vorbim cu o persoană. Dacă vom fi mai atenţia la posturile pe care le adoptăm atunci când purtăm o conversaţie cu o altă persoană, vom observa imediat că acea persoană devine mai receptivă, mai interesată şi mai deschisă în raport cu noi.

1. Braţele încrucişate la piept

Atunci când persoana cu care vorbeşti îşi încrucişează braţele la piept înseamnă, de cele mai multe ori, că persoana caută la un nivel inconştient să se protejeze şi foloseşte braţele pe post de scurt. “Modul în care îşi încrucişează braţele precum şi momentul din discuţie în care o face poate determina cauza pentru care cealaltă persoană adoptă această postură. Cele mai întâlnite motive pentru care oamenii îşi încrucişează braţele la piept sunt: nesiguranţa sau neîncrederea în sine, reticenţă sau reţinere în exprimarea emoţiilor, invadarea spaţiului personal şi nevoia de protejarea a acestuia, plictiseală sau ostilitate (atunci când braţul dominant este cel drept)”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

2. Mâinile în buzunar

“Atunci când persoana cu care suntem în dialog îşi bagă mâinile în buzunar, poate fi de asemenea un semn de nesiguranţă ori un semn de ruşine. În funcţie de context şi de modul în care este făcut acest gest, poate fi privit şi ca un gest de disponibilitate sexuală, mâinile acţionând ca nişte indicatoare către organele sexuale”, crede specialistul.

3. Braţele deschise, relaxate

“Atunci când observăm o persoană cu braţele relaxate, pe lângă corp, acesta este un semn că persoana se simte relaxată, confortabilă, fiind în majoritatea cazurilor un indicator al unei persoane calme şi deschise. Îmbinată cu o postură dreaptă (spatele drept, pieptul în faţă, privirea ridicată), aceasta poate indica faptul că persoana este încrezătoare şi sigură pe sine”, declară psihologul.

4. Picioarele strânse, lipite sau încrucişate

“La fel ca în cazul braţelor încrucişate, şi în cazul picioarelor lipite, strânse sau încrucişate, persoana simte nevoia de a se proteja. Această protecţie poate să fie un indicator al nesiguranţei sau al neîncrederii în sine, ori al senzaţiei de pierdere a controlul, din teamă, etc”, spune Andra Tănăsescu.

5. Picioarele întinse, încrucişate sau drepte

“Atunci când observăm o persoană aşezată cu picioarele întinse şi încrucişate, poate însemna că acea persoană se simte nesigură şi încearcă să mascheze acest lucru adoptând o poziţie care pare relaxată. Dacă îşi ţine picioarele întinse în faţă, dar fără să le încrucişeze, atunci persoana caută să îşi mărească spaţiul pe care îl ocupă şi astfel domină prin poziţie si printr-o atitudune relaxată. În funcţie de situaţie şi context, aceasta poziţia chiar poate fi într-adevăr şi o dorinţă relaxare după o zi lungă, persoana în cauză căutând să se odihnească într-o poziţie comodă, lejeră”, explică specialistul.

6. Picioarele relaxate, cu tălpile pe podea

„În majoritatea cazurilor, acest tip de poziţie o adoptă persoanele sigure, încrezătoare, optimiste şi deschise. De asemenea, o persoană care stă în acest fel, ştie ce are de făcut, cum să o facă şi este conştientă de propriile forţe şi capacităţi. Cunoaşte modul în care poate să acţioneze şi mai mereu reuşeşte să găsească o soluţie sau o cale pentru a duce lucrurile la bun sfârşit”, conchide psihologul şi trainerul Andra Tănăsescu.

Comenteaza cu profilul de FB

Dezvaluiri

Bătaie de joc la adresa veteranilor de război: Ce indemnizație încasează Emil Vețeleanu, la 101 ani

Publicat

in

De

În comparație cu procurorii comuniști, care primesc pensii de zeci de mii de lei, veteranii de război, care au luptat în Al Doilea Război Mondial, încasează sume de nimic.

Anul trecut, Bugetul.ro v-a dezvăluit că fostul procuror comunist și director al Penitenciarului Colibași, Gheorghe Bălășoiu, are o pensie lunară netă de 66.701 lei. Suma brută este 73.890 de lei, din care impozit 7.189 lei.

În mod incredibil, colonelul în rezervă Emil Vețeleanu, în vârstă de 101 ani, participant la Al Doilea Război Mondial, încasează o indemnizație de veteran de război de 1.060 de lei. 

La aceasta se adaugă și o pensie de 2.040 de lei.

Renta de veteran este de 1.060 de lei și cea de pensionar (n.r. – stabită în baza contribuțiilor la bugetul stat) este de 2.060 de lei. Nu mă vait de asta. Sunt mulțumit”, ne-a precizat veteranul de război.

Vezi și Veteranul de război Emil Vețeleanu (101 ani), despre 23 august 1944: Influența rusească a dus la arestarea Mareșalului Antonescu

„În ceea ce privește cuantumul pensiei de serviciu la care faceți referire, facem precizarea că, în decursul unei perioade de timp, acesta se poate modifica.

Conform prevederilor art.85 din Legea nr.303/2004 cu modificările și completările ulterioare, pensiile de serviciu ale judecătorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevăzute la art. 84 se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a unui judecător şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare, în procent, a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu, precum şi a sporului de vechime.

Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, judecătorul sau procurorul îşi poate păstra pensia aflată în plată”, ne transmitea Ministerul Muncii, printre altele.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Dezvaluiri

Veteranul de război Emil Vețeleanu (101 ani), despre 23 august 1944: Influența rusească a dus la arestarea Mareșalului Antonescu

Publicat

in

De

Pe fostul ofițer de transmisiuni Emil Vețeleanu, veteran de război, ni-l amintim de la parada de 1 Decembrie, din 2019, când, prezent fiind la eveniment, a fost ignorat de autoritățile vâlcene. 

Colonelul în rezervă Emil Vețeleanu, veteran care a luptat în Al Doilea Război Mondial, a împlinit sâmbătă, 25 ianuarie 2020, 101 ani.

Cu această ocazie, beneficiind de sprijinul Ministerului Apărării Naționale, mai precis a comandantului Garnizoanei din Râmnicu Vâlcea, colonel inginer Cristian Gabriel Arinton, și a comandantului Centrului Militar Județean Vâlcea, locotenent-colonel Nicolae Olaru, reporterul Bugetul.ro s-a deplasat, vineri, 24 ianuarie, la Râmnicu Vâlcea.

L-am găsit pe domnul colonel Vețeleanu acasă, în modestul apartament situat într-o zonă liniștă din Râmnicu Vâlcea, alături de fiica și fiul său.

De altfel, modestia este cuvântul care-l definește pe acest om, care, după cum ne-a mărturisit, a trăit întreaga viață sub o disciplină de fier, fără excese, consum de alcool și țigări.

Foto: Marius Ciutacu/Curierul de Vâlcea

La apariția unui grup de liceeni de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Craiova, subordonat Comandamentului Comunicațiilor, care au venit să-i ureze „La mulți ani!”, col. (r) Emil Vețeleanu a fost cuprins de amintiri și de un singur regret: „La Craiova, am făcut școala, o școală ‘Jos pălăria!’. Ar fi bine să mai fie școlile de atunci. Din păcate, nu mai sunt. Învățământul e în decadență”.

La vârsta ta, eram foarte exigent, iar, în special în învățământ, eram foarte dur și disciplinat”, i-a spus veteranul de război unui viitor militar.

Secretul unei vieți de peste un secol

Veteranul Emil Vețeleanu ne-a dezvăluit și secretul unei vieți îndelungate.

Toți cei care pierd timpul aiurea, care consumă alcool, fumează prea mult sau duc o viață mai dezordonată nu ajung la vârsta mea”, ne-a spus veteranul de război care a luptat la Cotul Donului, una dintre cele mai sângeroase bătălii din istorie.

Cinci ani a luptat colonelul Emil Vețeleanu în Al Doilea Război Mondial, avându-l drept comandant la Transmisiuni, pe Aldea Țugui.

„Am avut un comandant – Aldea Țugui – foarte exigent. Era comandantul Transmisiunilor la Armată – Armata a IV-a pe front”, a precizat veteranul de război.

Influența rusească a dus la arestarea Mareșalului Antonescu

Armata Română sub comanda Mareșalului Ion Antonescu era foarte disciplinată, își amintește col. (r) Emil Vețeleanu.

Despre actul de la 23 august 1944, când fostul monarh al României, Mihai I, a decis arestarea lu Ion Antonescu, Emil Vețeleanu susține că fost realizat cu „influență rusească”.

(n.r. – Armata Română) n-a fost de acord cu chestia asta. Era influența rusească care a dus la arestare. A venit apoi o altă politică. Armata nu era de acord cu arestarea”, a afirmat veteranul Emil Vețeleanu, întrebat fiind de reporterul Bugetul.ro cum a reacționat Armata Română la arestarea Mareșalului Ion Antonescu.

„După Al Doilea Război Mondial, românii n-au mai făcut istorie”

De ce nu are loc Ion Antonescu în cărțile de istorie? „După Al Doilea Război Mondial, românii n-au mai făcut istorie. Tineretul nu știe istoria pe care am făcut-o eu la școala primară. Eu din școala primară cunosc istoria, căci la școala superioară n-am făcut-o. A dispărut. Generațiile actuale nu mai cunosc istoria. Eu știu totul numai de la școala primară”, mai spune colonelul Emil Vețeleanu.

Cum își „respectă” Statul Român veteranii de război: indemnizație de 1.000 de lei

Cu o modestie demnă de invidiat, colonelul în rezervă Emil Vețeleanu a dezvăluit că primește o indemnizație de veteran de 1.060 de lei, la care se adaugă și o pensie de 2.060 de lei.

Renta de veteran este de 1.060 de lei și cea de pensionar (n.r. – stabită în baza contribuțiilor la bugetul stat) este de 2.060 de lei. Nu mă vait de asta. Sunt mulțumit”, a precizat veteranul de război.

La plecare, colonelul în rezervă ne-a promis să ne revedem în 2020.

„Vă invit și la 102 ani”, a încheiat colonelul Vețeleanu, râzând.

Foto: Eugen Dinu

Foto: Eugen Dinu

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend