spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Poa` să vină apa mare, tot nu vor asigurare ! Argeşenii sunt codaşi la asigurarea locuinţei

Facebook Twitter Google+
Poa` să vină apa mare, tot nu vor asigurare ! Argeşenii sunt codaşi la asigurarea locuinţei

– În ciuda tot mai deselor fenomene meteo extreme, doar 15 % din argeşeni au casa asigurată

Viituri, alunecări de teren şi alte fenomene meteo extreme au făcut ravagii tot mai des, în ultima perioada şi în Argeş. Numai în ultima lună, zeci de gospodării au fost inundate iar multe drumuri au avut de suferit de pe urma alunecărilor de teren. Vântul a smuls acoperişuri de case, copaci au căzut peste locuinţe dar, în pofida acestor nenorociri, argeşenii sunt codaşi la asigurarea obligatorie a locuinţei. Asta, în condiţiile în care neîncheierea poliţei obligatorii, prin lege, se poate pedepsi cu amendă între 100 şi 500 de lei. În ciuda fenomenelor meteo extreme care au luat amploare şi s-au extins la case, nimeni nu se grăbeşte să încheie o poliţă pentru a-şi pune la adăpost agoniseala de-o viaţă. Preferăm să dăm banii pe maşini scumpe, să avem cu ce ne făli, să cheltuim în vacanţe sau să tocăm banii prin localuri unde musai trebuie făcut şi checkin pe facebook, să crăpe vecinul de ciudă. Dar asigurarea propriei case ?
Legea e clară si nu se respecta dar… jelim când vine necazul !
Potrivit legii, în caz de calamitate naturală şi în funcţie de avariile suferite de imobil, proprietarul asigurat poate primi până la 20.000 de euro. Cea mai ieftină poliţă obligatorie este în valoare de 20 de euro pe an. „Numărul asigurărilor de locuinţe scade de la an la an în Argeş. Acest lucru mă îngrijorează în privinţa scăderii nivelului de trai pe care îl resimţim cu toţii şi eludarea responsabilităţii de protecţie a agoniselii vieţii tale. Cei care trebuie să ceară această asigurare sunt autorităţile locale. Să facă acele notificări şi dacă nu găseşte nereguli, să aplice sancţiuni. Asta prevede legea. Argeşenii sunt fatalişti. Am fost să ofertăm o asigurare de locuinţă care suferise un incendiu recent. Ştiţi ce mi s-a spus: «Păi tocmai tot mie să mi se mai întâmple încă o dată?!»”, ne-a declarat reprezentantul unei firme de asigurări.

Doar 15 % din argeşeni şi-au asigurat locuinţa

La solicitarea ziarului nostru, reprezentanţii PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale din România- ne-au oferit ultimele date actualizate care arată că Argeşul se află spre coada clasamantului în privinţa asigurării obligatorii a locuinței. Astfel, la data de 1 Iunie 2018, în Argeş sunt asigurate prin polița obligatorie PAD un numar de 42.942 locuinţe, ceea ce înseamnă un procent de doar 15,43% a gradului de cuprindere în asigurare. Potrivit datelor complete oferite de reprezentanţii PAID, Argeşul face parte din gupul judeţelor sărace din sudul ţării şi Moldova. Judeţele cele mai asigurate fiind cele din Ardeal şi vestul ţării. Acestia au mai precizat pentru ziarul nostru că în anul 2017 inundațiile au provocat cele mai multe daune şi au adus pentru PAID România – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – o creștere a volumului de daune plătite față de anul precedent, de la 2,52 mil.lei la 2,89 mil. lei.

N-ai asigurare, nu eşti despăgubit!

Cum in acest an fenomenele meteo extreme au facut deja ravagii în Argeş şi, cu siguranţă, vor mai face, este de aşteptat ca , măcar în al doisprezecelea ceas, argeşenii să se găndească şi la propria gospodărie dar şi la respectarea legii care impune obligativitatea încheierii poliţelor obligatorii de asigurare împotriva dezstrelor. Vina o poartă şi reprezentanţii administraţiilor locale pentru că nu aplică amenzi aşa cum prevede legislaţia. „Este şi obligaţia primăriilor să intervină în această situaţie” susţin rerezentanţii PAID Romania.

Asigurarea locuinţei costă doar 20 euro

Documentul ce atestă încheierea unei asigurări a locuinței și în baza căruia asigurătorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea este polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale, cunoscută și sub denumirea de PAD. Locuințele ce pot fi asigurate sunt împărțite, după felul construcției, în două categorii, și anume locuințe de tip A și locuințe de tip B. În funcție de categoria din care face parte locuința, asigurarea ei poate implica costuri mai mici sau mai mari, dar și două valori ale sumei asigurate.
Locuința de tip A este, conform Legii nr. 260/2008, „construcția cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic”. Prima pentru asigurarea acestui tip de locuință este de 20 de euro, iar suma asigurată este de 20.000 de euro.
Locuința de tip B este „construcția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic”. Pentru acest tip de construcție, prima de asigurare este de 10 euro, iar suma asigurată este de 10.000 de euro.

Locuința ți-a fost afectată de inundații şi eşti asigurat ? Iată ce trebuie să faci!

Solicită autorităților locale întocmirea procesului verbal de constatare a evenimentului;
Ia măsurile necesare în vederea limitării pagubelor și prevenirea degradărilor;
Informează, în cel mai scurt timp, fără însă a depăși cele 60 de zile de la data producerii evenimentului, asigurătorul la care ai încheiat polița;
În baza înștiințării, asigurătorul va deschide dosar de daună, urmând ca, în maximum 5 zile, un reprezentant al acestuia să se prezinte la locul producerii evenimentului pentru a constata daunele;
Cererea de despăgubire se completează și se depune la compania de asigurări;
Plata despăgubirii se efectuează de către PAID în 5 zile de la primirea documentației complete de la asiguratorul care a emis polița și a instrumentat dosarul de daună.

 

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....