spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

PESTA PORCINĂ ÎN ARGEŞ ? Autorităţile CU ARMA LA PICIOR: 160.000 porci ar putea fi ucişi în judeţ

Facebook Twitter Google+
PESTA PORCINĂ ÎN ARGEŞ ? Autorităţile CU ARMA LA PICIOR: 160.000 porci ar putea fi ucişi în judeţ

–  Autorităţile din Argeş dau cărţile pe faţă şi confirmă starea de alertă maxima

E alertă maximă şi în Argeş după ce pesta porcină africană s-a întins cu repeziciune. Trei sferturi din țară este afectată, fie cu focare, fie cu restricții la vânzarea cărnii de porc. Potrivit ultimelor date obţinute de ziarul nostru, molima a ajuns la graniţa judeţului şi, mai mult, Argeşul figurează ca fiind cu pericol mare de infestare. Practic, de săptămâna trecută, judeţul Argeș a intrat în categoria judeţelor cu restricţie de comercializare a carnii de porc. Specialiștii DSVSA spun că extinderea la nivelul țării ”e o chestiune de când, nu de dacă”, iar alte voci autorizate susțin că Guvernul ascunde în continuare numărul de focare. Ce se întâmplă în Argeş, având în vedere că judeţul a fost inclus pe harta de risc iminent. Asta în timp ce pesta porcina pândeşte din Dâmboviţa, judeţ lipit de al nostru, în condiţiile în care molima a trecut in câteva zile ditamai fluviul în Bulgaria ?

90.000 porci în 17 ferme şi inca 50.000 in gospodării ar putea fi ucisi

Din discuţiile purtate cu reprezentanţii DSV Arges, zilele trecute, am aflat ca, într-adevăr, este alerta maximă şi în Argeş. Deja la graniţa cu Dâmboviţa, judeţ infestat cu pesta, există filtre pe toate drumurile de intrare în judeţ. De asemenea, toate maşinile care intră în judeţul nostru dinspre Dâmboviţa nu numai că sunt verificate, dar sunt şi decontaminate prin acele covoare îmbibate cu soluţii dezinfectante. Dacă pesta porcina ar infecta şi Argeşul ar fi o catastrofă, ne-au spus reprezentanţii DSV Argeş. Asta pentru că in Argeş exista 17 ferme cu un total de 90.000 capete. La acestea se adaugă încă 50.000 porci care figurează în baza de date ca fiind crescuţi în gospodăriile cetăţenilor. Potrivit informaţiilor, mai sunt şi alţi 20.000 porci neinregistrati care duc efectivul de porci in Argeş la 160.000. ” Dacă pesta porcina intră şi în Argeş, vor fi declarate primele focare, vă daţi seama că va fi dezastru şi va trebui sa sacrificăm animalele. Cele 17 ferme îşi vor bloca activitatea iar cetăţenii vor avea pierderi însemnate. Riscul economic este foarte mare. Noi, împreună cu celelalte autorităţi ale judeţului, suntem pregătiţi pentru orice. Suntem cu arma la picior, in caz ca se va întampla şi la noi ca în celelalte judeţe”, ne-a declarat directorul adjunct al DSV Argeş.

Exista suspiciunea unei eventuale acțiuni bioteroriste care ar fi introdus și extins pesta în România”, spun specialiștii

Că situaţia este una dramatică pentru România şi inclusiv pentru Argeş, o confirmă faptul că săptămâna trecută, Guvernul României a solicitat ”convocarea de urgență a Consiliului Suprem de Apărare a Țării”, incvocând rectificări bugetare și asigurarea fondurilor pentru combaterea pestei porcine. Este pentru prima oară în istoria post-decembristă a României când solicitarea de convocare vine din partea membrilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării, și nu din partea președintelui. De asemenea , ministrul Agriculturii, Petre Daea, a solicitat, la Bruxelles, sprijin financiar pentru fermierii români afectaţi de virusul pestei porcine africane şi de măsurile radicale de intervenţie ce au trebuit luate. „E posibil ca, în CSAT, Guvernul să avanseze chiar și suspiciunea unei eventuale acțiuni bioteroriste care ar fi introdus și extins pesta în România”, spun specialiștii. Pesta porcină africană este o boală infecțioasă virală, fara tratament sau vaccin in momentul de fata, care afecteaza speciile domestice si salbatice de porcine. Are o perioada de incubatie de 3 – 15 zile in mod obisnuit, sau de 3-4 zile in forma sa acuta. Este o boala foarte infectioasa, afectand porcinele de toate varstele si sexele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este ca nu exista un semn specific care sa indice prezenta bolii – chiar si mortalitatea ridicata a animalelor reprezinta doar un indiciu ca e vorba de pesta porcina – clasica sau africana. Deși nu poate afecta starea de sănătate a indivizilor, chiar și în cazul contactului direct cu animalele bolnave, omul poate fi un important vector pentru răspândirea pestei porcine africane de la o gospodărie la alta sau chiar în fermele comerciale, dacă nu respectă regulile de biosecuritate.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....