spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Persoane cu handicap vor putea avea un reprezentant, dacă n-au tutore sau curator

Facebook Twitter Google+
Persoane cu handicap vor putea avea un reprezentant, dacă n-au tutore sau curator

În lipsa unui tutore sau a unui curator, anumite persoane cu dizabilități ar putea beneficia de un reprezentant personal care s-ar asigura de faptul că drepturile lor sunt respectate și exercitate. Este vorba despre o modificare inclusă într-un proiect legislativ al Ministerului Muncii, lansat recent în dezbatere publică. Reprezentantul va fi pentru persoanele care au nevoie de cineva care să îi reprezinte, dar care n-au parte de o astfel de formă de protecție juridică. Proiectul legislativ propune modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap pentru a introduce reprezentantul personal, o persoană care să apere drepturile și interesele persoanelor cu handicap. Pentru a intra în vigoare, acest proiect de lege trebuie să fie aprobat de Guvern și de Parlament. Această propunere legislativă a fost făcută pentru persoanele cu dizabilități care, din diferite motive (de exemplu, dacă au fost puse sub interdicție), nu se pot reprezenta singure. Practic, un angajat specializat va putea să-i reprezinte legal, în fața oricărei entități, pe cei care nu o pot face singuri. Reprezentantul personal va apărea în discuție în lipsa unui tutore sau a unui curator ori în cazul în care tutorele/curatorul nu se va mai putea îngriji de persoana pe care o avea în grijă. În cazul în care sunt îndeplinite condițiile pentru instituirea curatelei persoanei cu handicap, respectiv în cazul persoanei cu handicap puse sub interdicție, dacă nu se poate numi un curator, respectiv un tutore dintre persoanele prevăzute în Codul civil, instanța de tutelă competentă numește un reprezentant personal din lista pusă la dispoziție de autoritățile administrației publice locale organizate la nivel de municipiu, oraș, comună”, scrie în proiect.

Reprezentatul personal va fi un angajat al statului, responsabil pentru reprezentarea a cel mult zece persoane cu handicap și care va apăra exercitarea drepturilor celor reprezentați. Pentru a putea fi angajați ca reprezentanți personali, cei interesați vor trebui să urmeze cursuri de calificare sau de competențe profesionale în urma cărora vor primi un certificat de calificare, respectiv un certificat de competențe profesionale.

În proiectul de lege există mai multe condiții pentru a putea deveni reprezentant personal. De exemplu, nu va putea putea ocupa un astfel de post cineva deja angajat ca asistent personalasistent personal profesionist sau asistent maternal. De asemenea, dacă în mod normal tutorele/curatorul unei persoane cu dizabilități este dintre rudele apropiate ale acesteia, reprezentantul personal nu va putea fi rudă până la gradul II cu persoana pe care va urma să o reprezinte. Alte condiții vor mai fi vârsta minimă de 18 ani, starea bună de sănătate sau absolvirea învățământului obligatoriu.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....