Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Persoane cu handicap vor putea avea un reprezentant, dacă n-au tutore sau curator

Publicat

in

În lipsa unui tutore sau a unui curator, anumite persoane cu dizabilități ar putea beneficia de un reprezentant personal care s-ar asigura de faptul că drepturile lor sunt respectate și exercitate. Este vorba despre o modificare inclusă într-un proiect legislativ al Ministerului Muncii, lansat recent în dezbatere publică. Reprezentantul va fi pentru persoanele care au nevoie de cineva care să îi reprezinte, dar care n-au parte de o astfel de formă de protecție juridică. Proiectul legislativ propune modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap pentru a introduce reprezentantul personal, o persoană care să apere drepturile și interesele persoanelor cu handicap. Pentru a intra în vigoare, acest proiect de lege trebuie să fie aprobat de Guvern și de Parlament. Această propunere legislativă a fost făcută pentru persoanele cu dizabilități care, din diferite motive (de exemplu, dacă au fost puse sub interdicție), nu se pot reprezenta singure. Practic, un angajat specializat va putea să-i reprezinte legal, în fața oricărei entități, pe cei care nu o pot face singuri. Reprezentantul personal va apărea în discuție în lipsa unui tutore sau a unui curator ori în cazul în care tutorele/curatorul nu se va mai putea îngriji de persoana pe care o avea în grijă. În cazul în care sunt îndeplinite condițiile pentru instituirea curatelei persoanei cu handicap, respectiv în cazul persoanei cu handicap puse sub interdicție, dacă nu se poate numi un curator, respectiv un tutore dintre persoanele prevăzute în Codul civil, instanța de tutelă competentă numește un reprezentant personal din lista pusă la dispoziție de autoritățile administrației publice locale organizate la nivel de municipiu, oraș, comună”, scrie în proiect.

Reprezentatul personal va fi un angajat al statului, responsabil pentru reprezentarea a cel mult zece persoane cu handicap și care va apăra exercitarea drepturilor celor reprezentați. Pentru a putea fi angajați ca reprezentanți personali, cei interesați vor trebui să urmeze cursuri de calificare sau de competențe profesionale în urma cărora vor primi un certificat de calificare, respectiv un certificat de competențe profesionale.

În proiectul de lege există mai multe condiții pentru a putea deveni reprezentant personal. De exemplu, nu va putea putea ocupa un astfel de post cineva deja angajat ca asistent personalasistent personal profesionist sau asistent maternal. De asemenea, dacă în mod normal tutorele/curatorul unei persoane cu dizabilități este dintre rudele apropiate ale acesteia, reprezentantul personal nu va putea fi rudă până la gradul II cu persoana pe care va urma să o reprezinte. Alte condiții vor mai fi vârsta minimă de 18 ani, starea bună de sănătate sau absolvirea învățământului obligatoriu.

Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Medicul din Timișoara, acuzat că și-a bătut copilul pentru că ar fi luat note mici la școală, a fost reținut

Publicat

in

De

Medicul din Timișoara, acuzat că și-a bătut copilul pentru că ar fi luat note mici la școală, a fost reținut, marți seara, pentru 24 de ore. Acesta este cercetat pentru loviri și alte violențe raportat la violența în familie, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Viorica Dăncilă îl perforează pe Klaus Iohannis! Lovitura de grație pe care i-a dat-o azi

Potrivit reprezentanților IPJ Timiș, medicul acuzat că și-a bătut copilul de 13 ani a fost reținut marți seara.

Polițiștii au schimbat și încadrarea juridică a faptelor pentru care acesta este cercetat din rele tratamente aplicate minorului în lovire și alte violențe raportat la violența în familie.

Incidentul a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, iar copilul de 13 ani a fost internat în spital în urma agresiunii. „Incidentul a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, copilul fiind internat în spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Ordinul de restricție a fost emis luni, după ce copilul a fost externat și audiat în prezența mamei, a avocatului și a unei asistente a DGASPC Timiș”, a spus Aurora Voicilă, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiș.

Citește și: Se intră cu ‘Mitraliera’ printre greii PSD! Cine ar urma să fie pus la zid și executat

Surse judiciare au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că bărbatul care și-a agresat copilul este medic la un spital din Timișoara. Potrivit acelorași surse, copilul a fost bătut pentru că a primit note mai mici la școală.

Citeste mai mult

NATIONAL

Lovitura de GRAȚIE pentru Dan Barna! Ce personaj-CHEIE l-ar putea face K.O.

Publicat

in

De

Ministerul Sănătăţii a lansat alerta de difterie la direcțiile de sănătate publică din Botoşani, Maramureş, Satu Mare, Suceava şi Tulcea

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

În Trend