Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Persoane cu handicap vor putea avea un reprezentant, dacă n-au tutore sau curator

Publicat

in

În lipsa unui tutore sau a unui curator, anumite persoane cu dizabilități ar putea beneficia de un reprezentant personal care s-ar asigura de faptul că drepturile lor sunt respectate și exercitate. Este vorba despre o modificare inclusă într-un proiect legislativ al Ministerului Muncii, lansat recent în dezbatere publică. Reprezentantul va fi pentru persoanele care au nevoie de cineva care să îi reprezinte, dar care n-au parte de o astfel de formă de protecție juridică. Proiectul legislativ propune modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap pentru a introduce reprezentantul personal, o persoană care să apere drepturile și interesele persoanelor cu handicap. Pentru a intra în vigoare, acest proiect de lege trebuie să fie aprobat de Guvern și de Parlament. Această propunere legislativă a fost făcută pentru persoanele cu dizabilități care, din diferite motive (de exemplu, dacă au fost puse sub interdicție), nu se pot reprezenta singure. Practic, un angajat specializat va putea să-i reprezinte legal, în fața oricărei entități, pe cei care nu o pot face singuri. Reprezentantul personal va apărea în discuție în lipsa unui tutore sau a unui curator ori în cazul în care tutorele/curatorul nu se va mai putea îngriji de persoana pe care o avea în grijă. În cazul în care sunt îndeplinite condițiile pentru instituirea curatelei persoanei cu handicap, respectiv în cazul persoanei cu handicap puse sub interdicție, dacă nu se poate numi un curator, respectiv un tutore dintre persoanele prevăzute în Codul civil, instanța de tutelă competentă numește un reprezentant personal din lista pusă la dispoziție de autoritățile administrației publice locale organizate la nivel de municipiu, oraș, comună”, scrie în proiect.

Reprezentatul personal va fi un angajat al statului, responsabil pentru reprezentarea a cel mult zece persoane cu handicap și care va apăra exercitarea drepturilor celor reprezentați. Pentru a putea fi angajați ca reprezentanți personali, cei interesați vor trebui să urmeze cursuri de calificare sau de competențe profesionale în urma cărora vor primi un certificat de calificare, respectiv un certificat de competențe profesionale.

În proiectul de lege există mai multe condiții pentru a putea deveni reprezentant personal. De exemplu, nu va putea putea ocupa un astfel de post cineva deja angajat ca asistent personalasistent personal profesionist sau asistent maternal. De asemenea, dacă în mod normal tutorele/curatorul unei persoane cu dizabilități este dintre rudele apropiate ale acesteia, reprezentantul personal nu va putea fi rudă până la gradul II cu persoana pe care va urma să o reprezinte. Alte condiții vor mai fi vârsta minimă de 18 ani, starea bună de sănătate sau absolvirea învățământului obligatoriu.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Veste cu implicații majore la nivel mondial: în China rata natalității este în scădere dramatică

Publicat

in

De

Rata natalităţii în China a scăzut anul trecut la cel mai scăzut nivel de la fondarea Republicii Populare în 1949, a transmis vineri guvernul, ceea ce accentuează îngrijorările privind îmbătrânirea populaţiei, potrivit AFP.

Citește și: VIDEO Viorica Dăncilă, întrebată de ce are imaginea că ar fi PROASTĂ: ‘S-a speculat! Se întâmplă. Ai o zi mai proastă. Ceilalți lideri politici mai fac greșeli’

Pentru a evita o criză demografică, China şi-a relaxat în 2016 politica de limitare a naşterilor (cunoscută sub numele de ‘politica unui singur copil’), permiţând cuplurilor să aibă şi doi copii. Însă măsura nu a avut efectul scontat, informează Agerpres.  

În 2019, rata natalităţii a fost de doar 10,48 naşteri la 1.000 de locuitori, conform Biroului Naţional de Statistică (BNS). 

Numărul naşterilor din China a scăzut deja trei ani consecutivi. 

Un total de 14,65 de milioane de bebeluşi s-au născut în 2019, după 15,23 de milioane în 2018 şi 17,23 milioane în 2017. 

Totuşi, populaţia Chinei a depăşit pentru prima dată anul trecut 1,4 miliarde de persoane, o creştere anuală de 4,67 de milioane de persoane. 

Populaţia activă şi-a continuat însă declinul în 2019. 

BNS a contabilizat anul trecut 896,4 milioane de persoane cu vârste între 16 şi 59 de ani, considerată perioada în care o persoană este aptă de muncă – o scădere anuală de 0,10%. 

Este al optulea an consecutiv de scădere. 

Experţii cer eliminarea completă a limitării naşterilor pentru a contracara fenomenul. Însă costul vieţii, în creştere, îi descurajează pe numeroşi chinezi să aibă mai mulţi copii.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Global Hawk, noua drona spion NATO

Publicat

in

De

Alianța militară Nato tocmai a primit primele sale drone de ultimă oră, numite Global Hawks, anunță BBC.

Drona poate zbura peste 30 de ore cu un singur rezervor de combustibil, fiind capabilă să acopere jumătate din circumferința globului.

Aceste drone vor ajută comandanții de la sol să identifice potențialele amenințări pentru membrii NATO. O drona este capabilă să supravegheze un teritoriu de dimensiunea Poloniei.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend