Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Persoane cu handicap vor putea avea un reprezentant, dacă n-au tutore sau curator

Publicat

in

În lipsa unui tutore sau a unui curator, anumite persoane cu dizabilități ar putea beneficia de un reprezentant personal care s-ar asigura de faptul că drepturile lor sunt respectate și exercitate. Este vorba despre o modificare inclusă într-un proiect legislativ al Ministerului Muncii, lansat recent în dezbatere publică. Reprezentantul va fi pentru persoanele care au nevoie de cineva care să îi reprezinte, dar care n-au parte de o astfel de formă de protecție juridică. Proiectul legislativ propune modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap pentru a introduce reprezentantul personal, o persoană care să apere drepturile și interesele persoanelor cu handicap. Pentru a intra în vigoare, acest proiect de lege trebuie să fie aprobat de Guvern și de Parlament. Această propunere legislativă a fost făcută pentru persoanele cu dizabilități care, din diferite motive (de exemplu, dacă au fost puse sub interdicție), nu se pot reprezenta singure. Practic, un angajat specializat va putea să-i reprezinte legal, în fața oricărei entități, pe cei care nu o pot face singuri. Reprezentantul personal va apărea în discuție în lipsa unui tutore sau a unui curator ori în cazul în care tutorele/curatorul nu se va mai putea îngriji de persoana pe care o avea în grijă. În cazul în care sunt îndeplinite condițiile pentru instituirea curatelei persoanei cu handicap, respectiv în cazul persoanei cu handicap puse sub interdicție, dacă nu se poate numi un curator, respectiv un tutore dintre persoanele prevăzute în Codul civil, instanța de tutelă competentă numește un reprezentant personal din lista pusă la dispoziție de autoritățile administrației publice locale organizate la nivel de municipiu, oraș, comună”, scrie în proiect.

Reprezentatul personal va fi un angajat al statului, responsabil pentru reprezentarea a cel mult zece persoane cu handicap și care va apăra exercitarea drepturilor celor reprezentați. Pentru a putea fi angajați ca reprezentanți personali, cei interesați vor trebui să urmeze cursuri de calificare sau de competențe profesionale în urma cărora vor primi un certificat de calificare, respectiv un certificat de competențe profesionale.

În proiectul de lege există mai multe condiții pentru a putea deveni reprezentant personal. De exemplu, nu va putea putea ocupa un astfel de post cineva deja angajat ca asistent personalasistent personal profesionist sau asistent maternal. De asemenea, dacă în mod normal tutorele/curatorul unei persoane cu dizabilități este dintre rudele apropiate ale acesteia, reprezentantul personal nu va putea fi rudă până la gradul II cu persoana pe care va urma să o reprezinte. Alte condiții vor mai fi vârsta minimă de 18 ani, starea bună de sănătate sau absolvirea învățământului obligatoriu.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

ULTIMA ORĂ – 108 români au fost repatriați

Publicat

in

De

În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români aflați în străinătate cu titlu temporar, nerezidenți, și care au fost afectați de măsurile adoptate de alte state în contextul gestionării epidemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de ieri a facilitat revenirea cu bine în țară a 52 de cetățeni români, angajați pe durată determinată ai unor companii care desfășurau activități în regiunea Kurdistan, Republica Irak. Repatrierea a fost asigurată cu o cursă aeriană, tip charter, operată de o companie privată.

De asemenea, în cursul zilei de astăzi, MAE a facilitat revenirea în țară a 56 de cetățeni români care se aflau cu titlu temporar în Dubai, Emiratele Arabe Unite, cu o cursă aeriană, tip charter, operată de o companie privată, pe ruta Dubai – Chișinău – București.

Cu aceeași cursă au fost repatriați și 64 de cetățeni din Republica Moldova.

Demersurile MAE au permis revenirea în statele de domiciliu, respectiv reședință, și pentru 65 cetățeni străini (olandezi, germani, portughezi, danezi, belgieni, americani, sirieni și irakieni), care și-au continuat călătoria de la București către destinațiile finale.

MAE precizează că facilitarea repatrierii cetățenilor din Republica Moldova vine în completarea eforturilor mai ample depuse de România în contextul pandemiei de COVID-19 de a permite tranzitul și repatrierea în deplină siguranță a cetățenilor Republicii Moldova. Astfel, în ultimele zile, în cooperare cu Ambasada Republicii Moldova la București, MAE a facilitat tranzitul pe teritoriul național a altor 60 de cetățeni ai Republicii Moldova, cu respectarea condițiilor stabilite de autoritățile române.

MAE reînnoiește apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esențiale. Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranța cetățenilor și posibilitatea acestora de revenire în țară.

De asemenea, MAE face apel la cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate de a respecta cu strictețe recomandările autorităților din aceste state și subliniază că deplasările către România nu sunt recomandate. Astfel de deplasări sunt tot mai mult afectate de restricțiile impuse de statele de tranzit, care determină ca posibilitățile de asistență din partea autorităților române să se reducă în mod considerabil și pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța celor de acasă.

Vezi si: Un politician USR A MURIT din cauza coronavirusului .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Încă o țară din Europa prelungeşte măsurile de izolare: ‘Dacă ne relaxăm, virusul ne va distruge’

Publicat

in

De

După ce Spania a decis să prelungească starea de urgență, autorităţile din Grecia au anunţat sâmbătă prelungirea cu trei săptămâni, până la 27 aprilie, a măsurilor de izolare în vigoare în ţară, relatează AFP, scrie Agerpres. ”Ne aşteaptă săptămâni dificile. Dacă relaxăm eforturile, virusul ne va distruge” , a declarat Nikos Hardalias, ministrul adjunct pentru Protecţie civilă.

  • Un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Sotiris Tsiodras, a declarat că au fost depistate 60 de noi cazuri în urmă cu o zi, crescând la 1.673 totalul cazurilor de contaminare cu noul coronavirus.
  • Un număr de 68 de persoane au murit din cauza infecţiei cu noul coronavirus, vârsta medie fiind de 74 de ani.
  • Guvernul grec speră să împiedice deplasările populaţiei cu ocazia Paştelui Ortodox, pe 19 aprilie, şi a anunţat că numai rezidenţii permanenţi vor avea voie să urce la bordul ambarcaţiunilor care fac legătura între continent şi numeroasele insule greceşti.

Vezi si: Un politician USR A MURIT din cauza coronavirusului .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

PROFIT 24 TV LIVE

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUSTINE INDEPENDENTA NOASTRĂ

Dacă esti multumit de activitatea noastra si crezi ca facem o presa libera, ne poti sprijini sa continumam in slujba ta, fara a fi nevoiti sa facem contracte cu statul

În Trend