Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Perseide 2019. Ploaie de stele spectaculoasă în această noapte pe cerul României

Publicat

in

enomenul astronomic caracteristic lunii august este curentului de meteori Perseide cunoscut sub denumirea de „ploaie de stele” sau „stele căzătoare”, scrie romaniatv.net

Faza maximă a curentul de meteori al Perseidelor va putea fi admirat de pe teritoriul României, în nopţile de 12/13 şi 13/14 august, începând cu ora 22.00 (ora României), activitatea acestuia începând în luna iulie (17) se încheindu-se spre sfârşitul lunii august (24), potrivit www.astro-urseanu.ro, scrie agerpres.ro.
Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopţii până dimineaţa. Din zonele cu cer curat, se pot vedea maximum 150 de meteori pe oră. Cei care vor observa fenomenul din oraşe pot vedea 10-20 de meteori pe oră. Faza de Lună Plină, care este foarte aproape, pe 15 august va îngreuna vizibilitatea „stelelor căzătoare” în acest an. Pe 12/13 august perioada de vizibilitate creşte spre dimineaţă, după ora 3, când Luna apune. În noaptea de 13/14 august Luna apune aproape de ora 4 dimineaţa.

Fenomenul de „stea căzătoare” este foarte bine cunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub un mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă se vede acest fenomen, denumit de astronomi meteor (stea căzătoare), produs de particula de praf cosmic care arde în atmosferă. Pietroiul care cade pe Pământ se numeşte meteorit, potrivit sursei menţionate.

În mod constant, Pământul întâlneşte un nor de praf şi pietre eliberate de cometa Swift-Tuttle, în acelaşi punct al orbitei planetei noastre, adică în aceeaşi perioadă a anului: în jur de 12 august. Viteza de coliziune dintre particulele cometei şi atmosfera terestră atinge uneori 59 km/s. Chiar dacă particulele norului sunt rareori mai mari decât un bob de mazăre, viteza foarte mare cu care se deplasează dă acestor proiectile minuscule o energie uluitoare. Frecarea cu aerul le frânează, ele se încălzesc şi ionizează o lungă coadă de aer în drumul lor.

Fenomenul, cunoscut sub denumirea de „ploaie de stele” sau „stele căzătoare”, are radiantul în constelaţia Perseu, de unde i se trage şi numele. Constelaţia Perseu (în latină Perseus) este o constelaţie din emisfera nordică traversată de Calea Lactee. În luna august ea este vizibilă după miezul nopţii, potrivit www.timeanddate.com. Este bogată în stele, printre care şi steaua dublă Algol. Aceasta este prima stea variabilă descoperită, ea fiind observată şi de către arabi.

Curentul de meteori al Perseidelor este cel mai cunoscut de publicul larg dintre toţi curenţii majori de peste an, atât datorită faptului că el a prezentat de-a lungul timpului o activitate regulată (fiind observat de cel puţin 2000 de ani), cât şi pentru simplul motiv că perioada sa de activitate îndelungată oferă condiţii ideale de observare pentru cei ce o privesc din emisfera nordică. Este unul dintre cei mai dinamici curenţi meteori, datorită trecerii, în 1992, a cometei-părinte, Swift-Tuttle, la periheliu – punctul cel mai apropiat de Soare – ocazie cu care s-a produs o intensificare a activităţii. Frecvenţa meteorilor a fost de 400 pe oră în 1991 şi 1992, apoi a scăzut la circa 100 pe oră în 1999.

Primele observaţii despre vizibilitatea unui astfel de fenomen se găsesc în cronici chinezeşti, unde se spune că, în anul 36, într-o singură noapte, au fost văzuţi peste 100 de meteori. Primul observator care a determinat rata orară a curentului de meteori al Perseidelor a fost Eduard Heis care, în 1839, a numărat 160 de meteori pe oră. Calculul orbitei Perseidelor a fost realizat între 1864-1866 de Giovanni Schiparelli (1835-1910). El a constatat o strânsă legătură a fenomenului cu orbita cometei Swift-Tuttle, care trece prin apropierea Soarelui o dată la 120 de ani. Numele de Perseide a fost dat tot de Schiparelli în 1866.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Lovitura primită de Ion Iliescu! Câți bani pierde după eliminarea pensiilor speciale

Publicat

in

De

Camera Deputaților a votat, astăzi, eliminarea pensiilor speciale. Cei care vor avea de suferit sunt:

– parlamentarilor, pensiile judecătorilor, procurorilor;

– pensiile foștilor Președinți ai României pensiile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene;

– pensiile judecătorilor CCR pensiile membrilor Curții de Conturi;

– pensiile funcționarilor publici parlamentari pensiile corpului diplomatic şi consular pensiile personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistice pensiile personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă.

Fostul președinte, Ion Iliescu primește și el  lovitura!  Acesta încasa o pensie de 3 916 lei lunar, care, însă, a crescut, cu 5,3% de la 1 aprilie 2018, apoi cu majorarea punctului de pensie, de la 1.000 de lei, la 1.100  de lei de la 1 iulie 2018.

Aceasta este pensie pe care o primește deoarece a muncit înainte de 1989. De asemenea,  mai primește și pensia specială pentru un mandat de deputat și trei mandate de senator, cel puțin 4.600 de lei.

Cea mai mare contribuție la venitul lunar este indemnizația de fost președinte care este 75 % din salariul preşedintelui în funcţie, adică 8.367 de lei. În total, circa 18.000 de lei, scrie click.ro.

Potrivit declaraţiei de avere a acestuia, Ion Iliescu deţine un apartament în Capitală, cumpărat în 1996.

În 2008 Ion Iliescu avea următoarele venituri trecute în declarația de avere:

– circa 54 000 lei indemnizație de senator
– circa 55 000 lei indemnizație de fost președinte
– 33 000 lei pensie
– 8 400 lei de la Academia de Științe Agricole și Silvice
– un apartament în Capitală, de 156 mp, cumpărat în 1996.

În declarația de avere din 2007 mai figurau 16 tablouri de pictori români și mici obiecte de artă, achiziționate înainte și după 1989 și un autoturism Volkswagen din 2004, dar acestea nu mai apar în declarația de avere din 2008. Soția lui Iliescu, Nina, avea în 2018 o pensie anuală de 2100 lei

Vezi și: EXCLUSIV Probele care au ajuns pe masa DGA! Informații despre greul cercetat la ordinul lui Marcel Vela, după plângerea lu Dumitru Coarnă

Alertă pentru șoferi! Se dau amenzi de mii de lei pentru această faptă

Marcel Vela, somat de urgență: Cu ei să înceapă reorganizarea! Să le desființeze!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Anunț de ultimă oră a premierului! Ce cere miniștrilor

Publicat

in

De

Premierul Ludovic Orban le-a cerut, marţi, miniştrilor Muncii, Apărării şi Internelor, după eliminarea pensiilor speciale, mai puţin ale militarilor, să găsească soluţii pentru recalcularea ”pensiilor nesimţite” şi să reevalueze vârstele de pensionare.

”Cumva ar trebui, doamna ministru (al Muncii – n.r) şi domnul ministrul de Interne, domnul ministru al Apărării, să ne uităm un pic şi la vârsta de pensionare şi să vede cum putem asigura recalcularea pensiilor nesimţite, cele care au fost făcute prin umflarea pe ultima sută de metri a veniturilor pentru a se ajunge la o pensie mai mare”, a declarat, marţi, premierul Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern, vorbind despre eliminarea pensiilor speciale.

Premierul a afirmat că ”trebuie să corectăm aceste nedreptăţi pentru că provoacă o nemulţumire profundăm în rândul militarilor şi jandarmilor”.

”Şefimea şi-a tras pensii nesimţite”, a mai spus Orban.

Legea de eliminare a pensiilor speciale a fost adoptată, marţi, de Camera Deputaţilor, cu 247 de voturi ”pentru”, 21 de abţineri, vizaţi fiind, printre alţii, parlamentarii, judecătorii şi procurorii, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionarii publici cu statul special, funcţionariI publici parlamentari.

Vezi și: EXCLUSIV Probele care au ajuns pe masa DGA! Informații despre greul cercetat la ordinul lui Marcel Vela, după plângerea lu Dumitru Coarnă

Alertă pentru șoferi! Se dau amenzi de mii de lei pentru această faptă

Marcel Vela, somat de urgență: Cu ei să înceapă reorganizarea! Să le desființeze!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend