Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Pensiile speciale vor putea fi cumulate, în continuare, cu cele publice. Proiectul noi legi a pensiilor, aprobat de Senat

Publicat

in

Cumulul unei pensii de serviciu cu una din sistemul public nu va fi înlăturat expres nici în viitoarea lege a pensiilor, dacă ne uităm la forma proiectului viitoarei legi, așa cum a fost aprobată de Senat și trimisă la deputați. Cât despre cumulul dintre cele patru categorii de pensie care vor fi reglementate de viitoarea lege, acesta va fi, în continuare, nepermis.

Proiectul de lege, adoptat luni de Senat, va trebui dezbătut și votat și la Camera Deputaților, unde se dă votul final, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial ca să poată intra în vigoare la 1 septembrie 2021.

Similar, și actuala reglementare (Legea nr. 263/2010) prevede că, între cele cinci categorii de pensii (cele patru de mai sus plus cea anticipată parțială) nu se poate face cumul.

Nu există nici în actualul proiect, cum nu există nici în legea actuală, o interdicție expresă cu privire la cumulul dintre o pensie de serviciu, acordată în baza unei legi speciale, și una dintre cele reglementate de legea pensiilor.

Prin urmare, nici în viitoarea lege a pensiilor nu se propune înlăturarea acestui cumul (a existat o tentativă, eșuată însă, de înlăturare a acestui cumul, la finalul anului trecut). Categoriile de asigurați care au dreptul la o pensie specială vor putea să o încaseze simultan cu cea din sistemul public, atunci când se îndeplinesc condițiile legale.
Atenție! Proiectul noii legi a pensiilor NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare în septembrie 2021, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Medici din Capitală AVERTIZEAZĂ – ‘Este exact modelul Lombardiei. Spitalul va deveni focar de infecție’

Publicat

in

De

Medici renumiți din România critică măsurile autorităților și atrag atenția asupra faptului că țara noastră va călca pe urmele Italiei în privința epidemiei de coronavirus. Dr. Silvia Costinean, medic neonatolog în cadrul Spitalului „Marie Curie” din Capitală vorbește despre lipsa echipamentelor de protecție în rândul personalului medical din România care amplifică extinderea epidemiei, iar dr. Gabriel Tatu Chițoiu, medic cardiolog la Spitalul de Urgență Floreasca din București, despre consecințele unui ordin al comandantului acțiunii de combatere a coronavirusului, care vor fi de tip Italia si Spania, potrivit 360medical.ro.

În opinia neonatologului Silvia Costinean, România se aseamănă cu Italia în privința gestionării pandemiei de coronavirus.

,,Pare că a preluat în totalitate modelul aplicat în Lombardia, în toate aspectele: introducerea graduală, lentă, mult prea lentă, a măsurilor restrictive, având o populație neascultătoare, din motive culturale diferite, dar, în final, același comportament;

mutarea întregii presiuni asupra sistemului medical; decizia de a nu testa personalul și de a-l menține la lucru indiferent dacă e pozitiv sau nu; criza echipamentelor de protecție, desigur nu atât de rău că în cazul României, dar și acolo au ajuns să poarte o mască 12-14 ore, apoi le dezinfectează utilizând foenul.

În România, prin absența PPE (nota redacției:Personal protective equipment ) nu numai că pui în pericol viața personalului medical, dar în același timp îl “înarmezi” cu virusul potențial ucigaș, îl transformi în ucigaș, pentru că medicul, asistenții infectați vor transmite mai departe virusul, altor pacienți, neinfectati, colegilor, familiei, deci amplifică extinderea epidemiei, așa cum s-a întâmplat deja.

Citește și: Streinu Cercel solicită convocarea CSAT: ‘E momentul ca președintele României să se implice în mod direct. Nu mai avem timp’

Este exact modelul Lombardiei”, a precizat dr. Silvia Costinean, pentru 360medical.ro.

Din cele aproape 100.000 de cazuri de COVID-19 pe care a fost nevoită să le gestioneze, peste 10.000 au decedat, clasându-se pe locul doi în lume la numărul de îmbolnăviri și pe primul loc la decese. La ce duce presiunea prea mare asupra sistemului sanitar? Italia ne-a oferit răspunsul.

,,Medicii italieni au ajuns în situația de a decide cine trăiește și cine moare, pe cine ajută și pe cine nu. Pentru mine acest lucru este cel mai pervers lucru care se putea întâmpla. Pentru că se întâmplă în foarte multe situații, adică se întâmplă de sute de ori. Consecințele psihoafective pe termen lung asupra celor implicați în aceste decizii cred că sunt inestimabile. O asistentă s-a sinucis. Să duci în conștiința ta, să ai în minte imaginile celor pe care ai decis să nu-i ajuți, pentru tot restul vieții. Dar, în realitate, aceste decizii, nu lor, medicilor, le aparțin, ci politicienilor cu funcții de decizie. A lor trebuie să fie povara aceasta. Ei sunt criminalii neasumați, cei care s-au izolat și s-au pus la adăpost, lăsându-i pe alții să ducă lupta în locul lor”, e de părere dr. Costinean.

Un ordin, emis duminică de comandantul acțiunii de combatere a coronavirusului, prevede că personalul medical nu poate refuza tratarea niciunui pacient care necesită îngrijiri medicale pe motiv că nu este testat pentru Covid-19.

,,Refuzul de internare, și atragem atenția asupra acestui lucru, a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale spitalicești cade sub incidență penală. Atragem atenția managerilor și șefilor de secții, precum și medicilor care efectuează gărzi în spitale că pacienții nu pot fi refuzați la internare pentru a efectua tratamentul pe motiv că nu există confirmarea faptului că sunt pozitivi sau negativi Covid-19”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit dr. Gabriel Tatu Chițoiu, această prevedere este stupidă.

,,Consecința este că acești pacienți intră în spitale nepregătite pentru așa ceva, cu personal fără mijloace de protecție. Mare parte din ei vor fi confirmați pozitivi în cursul spitalizării. În acel moment, ei deja au infectat spitalul, personalul medical și pe pacienții nonCOVID din spital. Adică… scenariul Suceava. Spitalul respectiv va deveni focar de infecție cu consecințe de tip Italia și Spania”, a medicul cardiolog pe pagina sa de facebook.

Referitor la prevederile stipulate de Ordonanța Militară nr.4, medicul a mărturisit că exact când începuse să spere că autoritățile încep să controleze situația, acestea au venit cu o ,,ordonanță sinucigașă”.

,,Ordonanța 4 în loc să restricționeze și mai mult, relaxează accesul celor cu risc crescut (peste 65 de ani) pe stradă. Este suficient să spună că ei se duc la doctor ca să fie lăsați în pace. Iar dacă se duc la doctor se vor aglomera acolo. Absolut stupid! În Marea Britanie cei cu risc crescut au fost consemnați 4 luni în casă, în Serbia la fel… în Rusia nu mai vorbim”, a spus dr. Gabriel Tatu Chițoiu.

Taiwan, Singapore, Coreea de Sud sunt țări de luat ca model câștigător, e de părere dr. Silvia Costinean, care recunoaște că acestea au folosit tehnologia – diverse aplicații de urmărire a deplasării indivizilor, a celor depistați pozitiv, pentru a realiza anchetele epidemiologice, dar în condițiile în care ele nu au avut timpul, pe care l-a avut Europa.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Efectul LATERAL al COVID-19! Măsurile de izolare oferă oraşelor din Europa un aer mai curat

Publicat

in

De

Poluarea aerului s-a redus în zonele urbane din Europa în timpul perioadelor de izolare adoptate pentru combaterea coronavirusului, conform imaginilor satelitare publicate luni, însă activiştii avertizează că locuitorii de la oraşe pot fi mai vulnerabili la epidemie, relatează Reuters.

În oraşe precum Bruxelles, Paris, Madrid, Milano şi Frankfurt s-a observat o reducere a nivelurilor medii de dioxid de azot nociv în perioada 5-25 martie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit imaginilor transmise de satelitul Sentinel-5, potrivit Agerpres.

Situaţia coincide cu măsurile de izolare adoptate de numeroase ţări europene unde s-a restricţionat transportul rutier – cea mai importantă sursă de oxizi de azot – şi s-a redus activitatea producătorilor industriali.

Noile imagini, publicate de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi analizate de organizaţia nonprofit Alianţa Europeană pentru Sănătatea Publică (EPHA), demonstrează densitatea în schimbare a dioxidului de azot, un gaz ce poate provoca probleme respiratorii şi cancer.

Evenimentele meteorologice zilnice pot influenţa poluarea atmosferică, astfel încât imaginile satelitare au fost realizate pe o perioadă de 20 de zile şi au fost excluse momentele în care norii influenţau negativ calitatea datelor.

Citește și: ALERTĂ Spitalul Județean Deva intră în carantină

Datele Agenţiei Europene de Mediu (EEA) au demonstrat o tendinţă similară în perioada 16-22 martie.

În Madrid, nivelurile medii de oxid de azot au scăzut cu 56% la o săptămână după ce Guvernul spaniol a interzis deplasările neesenţiale, la 14 martie.

Potrivit EPHA, persoanele care trăiesc în oraşele poluate ar putea avea un risc mai mare de a contracta COVID-19 deoarece expunerea prelungită la aerul nociv poate slăbi sistemul imunitar, îngreunând combaterea infecţiei. „Această asociere este foarte probabilă”, a declarat pentru Reuters un responsabil din cadrul EPHA, Zoltan Massay-Kosubek. „Dar, pentru că boala este nouă, trebuie totuşi demonstrată”, a precizat el.

Poluarea aerului poate provoca sau agrava cancerul pulmonar, afecţiunile respiratorii şi accidentele vasculare cerebrale.

Şi China a înregistrat o reducere a poluării cu dioxid de azot în oraşe în luna februarie, când Guvernul chinez a impus măsuri draconice de izolare pentru controlul răspândirii epidemiei.

În unele regiuni din Polonia, însă, nivelurile de dioxid de azot au rămas relativ ridicate în această perioadă, în ciuda măsurilor de izolare adoptate, probabil din cauza prevalenţei utilizării combustibililor fosili pentru încălzire, notează Reuters.

Ţările care au adoptat măsuri de izolare mai târziu – cum ar fi Marea Britanie, care a făcut acest lucru la data de 23 martie – ar putea asista la o reducere a poluării săptămânile următoare, potrivit EPHA.

Poluarea aerului provoacă aproximativ 400.000 de decese premature în fiecare an în Europa, conform datelor EEA

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

PROFIT 24 TV LIVE

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend