Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Pensiile speciale vor putea fi cumulate, în continuare, cu cele publice. Proiectul noi legi a pensiilor, aprobat de Senat

Publicat

in

Cumulul unei pensii de serviciu cu una din sistemul public nu va fi înlăturat expres nici în viitoarea lege a pensiilor, dacă ne uităm la forma proiectului viitoarei legi, așa cum a fost aprobată de Senat și trimisă la deputați. Cât despre cumulul dintre cele patru categorii de pensie care vor fi reglementate de viitoarea lege, acesta va fi, în continuare, nepermis.

Proiectul de lege, adoptat luni de Senat, va trebui dezbătut și votat și la Camera Deputaților, unde se dă votul final, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial ca să poată intra în vigoare la 1 septembrie 2021.

Similar, și actuala reglementare (Legea nr. 263/2010) prevede că, între cele cinci categorii de pensii (cele patru de mai sus plus cea anticipată parțială) nu se poate face cumul.

Nu există nici în actualul proiect, cum nu există nici în legea actuală, o interdicție expresă cu privire la cumulul dintre o pensie de serviciu, acordată în baza unei legi speciale, și una dintre cele reglementate de legea pensiilor.

Prin urmare, nici în viitoarea lege a pensiilor nu se propune înlăturarea acestui cumul (a existat o tentativă, eșuată însă, de înlăturare a acestui cumul, la finalul anului trecut). Categoriile de asigurați care au dreptul la o pensie specială vor putea să o încaseze simultan cu cea din sistemul public, atunci când se îndeplinesc condițiile legale.
Atenție! Proiectul noii legi a pensiilor NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare în septembrie 2021, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Ministrul Mediului cere implementarea măsurilor privind calitatea aerului: Românii, abonați la camera de gardă

Publicat

in

De

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat, la Iași, că autoritățile locale ar trebui să implementeze mai repede măsurile adoptate de Consiliul Local privind calitatea aerului, el subliniind că românii sunt „abonați la camera de gardă a spitalelor”, din cauza bolilor provocate de poluare, potrivit Mediafax.

Costel Alexe consideră că problemele de mediu „au un impact semificativ şi în relaţia pe care România o are cu Comisia Europeană”. Dacă în ceea ce privește situația Capitalei, „lucrurile sunt clare şi din păcate România nu mai poate face nimic, doar să aştepte sancţiunile de la Curtea de Justiţie”, în orașe precum Brașov și Iași s-ar putea eficientiza măsurile privind calitatea aerului.

„Autorităţile publice din ţară, inclusiv cele din Iaşi, ar trebui să îşi intensifice viteza de implementare a măsurilor pe care şi le-au asumat prin acele hotărâri de consiliu local în aceste planuri integrate de calitatea aerului. (…) Trebuie schimbată viteza de implementare şi astfel să le arătăm şi românilor, dar şi partenerilor europeni că suntem motivaţi şi serioşi în privinţa angajamentelor luate. De foarte multe ori se face doar figuraţie la televizor şi pe Facebook cu promisuni şi acţiuni de imagine, în timp ce românii sunt abonaţi în camerele de gardă ale spitalelor, cu boli cardiovasculare şi respiratorii, corelaţii certe, conform raportului de sănătate al Bucureştiului, cu zonele afectate de poluare”, a explicat Costel Alexe.

Acesta precizat că, în cazul Iașului, cauza principală a poluării o reprezintă lipsa unei variante ocolitoare și a prezentat și câte depășiri au fost înregistrate la diferite stații din capitala Moldovei.

„Aş vrea să clarific încă o chestiune, o falsă problemă invocată de autorităţile locale ca fiind printre principalele surse a valorilor ridicate de PM10: praf transfrontalier şi poluare din surse naturale. Pentru corecta informare atât a opiniei publice, dar şi a autorităţilor locale: cauze naturale, conform Legii 104/2011 sunt emisiile de poluanţi care nu rezultă din activităţi umane, respectiv evenimente naturale: erupţii vulcanice, activităţi seismice, activităţi geotermale, incendii de pe terenuri sălbatice, furtuni, aerosoli marini, resuspensia sau transportul particulelor naturale din regiuni uscate”, a declarat Costel Alexe, într-o conferință de presă.

El a făcut din nou referire la normele pe care ar trebui să le urmeze șantierele, vorbind despre respectarea legislației de mediul.

„(…) Să ne asigurăm că şantierele publice şi private respectă normele de mediu: astăzi fiind de multe oi o organizare de şantier deficitară, praf, moloz, fără perdele de protecţie, fără dispozitive de spălare a utilajelor ce părăsesc şantierul şi aşa mai departe. Aici, trebuie să o recunoaştem, s-au închis de foarte multe ori ochii, iar dacă au fost sancţiuni ele au fost fie
avertismente, fie nesemnificative în raport cu valoarea investiţiei, fiind de preferat o amendă modică decât intrarea în legalitate”, a declarat Alexe.

Ministrul Mediului a explicat că a cerut reprezentanților orașelor cu care a avut întâlniri, rapoarte privind starea de sănătate a populaţiei.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Utile: Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei zilnic 4 ceşti de cafea; Aleargă o oră și scapă de gripă și viroze

Publicat

in

De

Aleargă o oră și scapă de gripă și viroze. Cercetătorii francezi au studiat beneficiile alergatului în aer liber şi au descoperit că acestea sunt incredibile! Oxigenarea organelor interne stimulează funcţiile cognitive, măreşte puterea de concentrare, stimulează memoria şi accelerează metabolismul. Trei reprize de alergare de câte o oră pe săptămână întăresc sistemul imunitar şi ne feresc de bolile de sezon, în special afecţiuni pulmonare şi ale căilor respiratorii, potrivit Click.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei zilnic 4 ceşti de cafea. Raportul, în care s-au analizat date despre 22.000 de oameni din opt ţări, diagnosticaţi cu MetS, arată că un consum de trei până la patru ceşti de cafea pe zi este asociat cu un risc cu 25% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu numai două ceşti de cafea sau niciuna în decursul a 24 de ore, notează Descoperă.ro

Cum dai burta jos după 40 de ani. Burta nu este un blestem, ci rezultatul alegerii de a sta mai mult pe canapea, dar și de a spune de prea multe ori „DA” alimentelor procesate. În adolescență, metabolismul arde caloriile mai ceva ca un motor Diesel, iar greșelile de alimentație, o bere în plus, o amandină în miez de noapte sau o porție de cartofi prăjiți cu mujdei, nici nu clintesc acul cântarului. „Metoda simplă prin care putem să ne menținem o greutate sănătoasă este să respectăm orele de masă și regulile de combinare”, relatează Doctorul Zilei.

Cum tratezi naturist petele de bătrâneţe.
Oţet de mere cu ceapă. Amestecă oţet de mere cu sucul unei cepe şi aplică-l direct pe piele, în zona afectată. Petele vor fi reduse drastic. Pentru un efect mai rapid, poţi consuma în acelaşi timp, de două ori pe zi, o cană de oţet de mere diluat în apă în care mai poţi adăuga puţină miere. Aloe vera este şi ea un remediu bun al petelor de bătrâneţe, fiind binecunoscută deja pentru efectele benefice asupra pielii deteriorate şi lipsite de vigoare. Petele vor dispărea într-o lună dacă aplicaţi sucul de la aloe direct în zonele afectate, de două ori pe zi, potrivit Click.

Care este mecanismul molecular care face ca unele persoane să fie matinale?
Unele persoane au anumite mutaţii care fac ca ritmul lor cicadian să fie redus la doar 20 de ore, ceea ce îi transformă în persoane matinale. „Multe persoane cu tulburări de somn au modificări ale proteinelor lor responsabile de ceasul biologic”, explică dr.Carrie Partch, profesor de Chimie şi Biochimie al UC Santa Cruz, notează Descoperă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend