Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Patriarhul Daniel, despre recunoștință: ‘E cea mai înaltă activitate a sufletului omenesc’

Publicat

in

„Omul ca ființă rațională și relațională, adică în legătură duhovnicească cu Dumnezeu și cu semenii, crește duhovnicește prin recunoștință” a evidențiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cadrul omiliei rostite în Duminica a 29-a după Rusalii.

Preafericirea Sa a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar Patriarhal.

Recunostința reprezintă firescul demnității omului

Vorbind despre vindecarea celor 10 leproși (Ev. Luca 17:12-19), Părintele Patriarh Daniel a explicat că Mântuitorul Iisus Hristos „din smerenie respectă legea lui Moise”.

Acea lege prevedea ca un lepros care se vindecă să se arate preoților pentru a putea fi reintegrat în comunitate, a adăugat Preafericirea Sa.

„Hristos în mod voit nu-i vindecă imediat printr-un cuvânt ci-i trimite la preoți ca să le dea libertatea de a fi sau a nu fi recunoscători”.

Prin acest lucru, a menționat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Hristos respectă libertatea omului de a fi sau a nu fi recunoscător.

Toată lucrarea de vindecare săvârșită de Hristos a fost făcută „din iubire smerită și milostivă pentru că Iisus nu dorea laude de la oameni, nu avea dorința de a se afirma, de a ieși în evidență”, a arătat Preafericirea Sa.

În continuarea cuvântului catehetic, Patriarhul României a explicat credincioșilor motivul pentru care Hristos, care nu aștepta recunoștință, a adresat totuși întrebarea „Dar cei nouă unde sunt?”.

„Este evident că Iisus vrea să ne arate prin această întrebare că nerecunoștința nu este firească, nu este sănătoasă, că omul nerecunoscător nu este un om firesc”.

Preafericirea Sa a subliniat că cel care nu mulțumește pentru binefacerile primite de la Dumnezeu și de la oameni nu este un om demn, ci degradat.

„De aceea El pretinde recunoștință, pentru că numai prin recunoștință crește omul spiritual, duhovnicește”.

Sfânta Euharistie sau Sfânta recunoștință

Părintele Patriarh Daniel a menționat totodată consecințele omului care nu mulțumește pentru binefacerile primite.

„Când omul căruia i s-a făcut bine nu mulțumește se dezumanizează, scade, cade și decade spiritual, iar atunci când mulțumește el se află în firescul demnității sale de ființă euharistică, adică mulțumitoare, recunoscătoare”.

Tocmai de aceea a menționat Patriarhul României, că cea mai înaltă lucrare a Bisericii este Sfânta Euharistie sau Sfânta recunoștință.

În cadrul Sfintei Liturghii, prin rugăciunile euharistice, mulțumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite, arătate sau nearătate, cunoscute și necunoscute deplin, a explicat Preafericirea Sa, conform basilica.ro.

„Recunoștința sau Euharistia este cea mai înaltă activitate a sufletului omenesc”.

În finalul omiliei rostite, Părintele Patriarh Daniel, a menționat că din Evanghelia de astăzi învățăm marea virtute a recunoștinței de la samarineanul care s-a întors la Hristos ca să-i mulțumească.

„El a fost capabil să se întoarcă și să-i mulțumească lui Hristos pentru că a fost cel mai smerit. Omul mândru, orgolios mulțumește formal, nu din inimă”, a subliniat Preafericirea Sa.

Avem datoria, a îndemnat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, să le mulțumim mai întâi părinților care ne-au născut și crescut, duhovnicilor care ne-au ajutat să ne eliberăm de multe păcate, profesorilor care ne-au ajutat să ne formăm intelectual și celor care în situații grele ne-au ajutat să ne ridicăm din patul suferinței.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Netanyahu face apel la unitate, în fața unui posibil război cu Iranul: ‘Ne confruntăm cu o amenințare existențială!’

Publicat

in

De

Netanyahu face apel la unitate, în fața unui posibil război cu Iranul: ‘Ne confruntăm cu o amenințare existențială!’

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu le-a cerut cetățenilor israelieni să se unească pe fondul conflictului din Fâșia Gaza și al amenințărilor din partea Iranului, relatează Times of Israel.

“Diviziunea internă trebuie să dispară pentru că ne confruntăm cu o amenințare existențială. Prin urmare, trebuie să ne unim forțele”, a spus premierul.

Netanyahu a declarat că Israelul este “hotărât să distrugă teroriștii” din Fâșia Gaza și să respingă amenințarea reprezentată de Iran.

El a discutat, de asemenea, mai multe probleme privind situația din regiune cu șeful Mossad-ului, David Barnea, în special problema eliberării a peste 100 de ostatici israelieni care se află încă în Fâșia Gaza.

Situația din regiune

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat joi finalizarea unei operațiuni majore în partea centrală a Fâșiei Gaza. În cursul acestei operațiuni, armata israeliană a distrus mai mult de 100 de instalații aparținând diferitelor facțiuni palestiniene și a eliminat aproximativ 40 de militanți, arată sursa citată.

Situația a fost tensionată joi în nordul Israelului. Sirenele de raid aerian au sunat în mai multe orașe și orașe pe tot parcursul zilei, anunțând de obicei bombardamente ale grupului libanez Hezbollah.

În același timp, forțele aeriene israeliene au lansat o altă lovitură pe teritoriul Libanului: ținta a fost un grup de luptători Hezbollah.

Citeste mai mult

NATIONAL

Șantierele din România ‘au înghețat’. Se adâncește criza din domeniul construcților

Publicat

in

De

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă de perioada 1 ianuarie -28 februarie 2023, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate declinul consemnat a fost de 11,8%, a anunţat, joi, Institutul Naţional de Statistică.

Pe elemente de structură, INS menţionează că au avut loc scăderi la lucrările de construcţii noi (-15,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-3,2%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 5,2%. Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (-41,2%) şi la construcţiile inginereşti (-1%). Creştere a avut loc la clădirile nerezidenţiale (+6%), conform Agerpres.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 11,8%, lucrările de construcţii noi înregistrând un declin de 17,6%. Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 7%, respectiv cu 4,3%. Pe obiecte de construcţii, scădere a avut loc la clădirile rezidenţiale (-36,9%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au crescut cu 6,7%, respectiv cu 3,1%.

Potrivit INS, în luna februarie din acest an, comparativ cu ianuarie 2024, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 53,7%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+58,6%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (49,8%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+34,2%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri astfel: clădirile rezidenţiale (+87,7%), lucrările de construcţii inginereşti (+47,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (+45,6%).

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 17,5%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+21,1%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+18%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+13,6%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale (+71,6%), clădirile nerezidenţiale (+12,9%) şi la construcţiile inginereşti (+10,3%).

De asemenea, în februarie 2024, comparativ cu februarie 2023, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a scăzut pe total cu 5,5%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de construcţii noi (-7,8%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-4,5%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 9,6%. Pe obiecte de construcţii, scădere s-a înregistrat la clădirile rezidenţiale (-30,6%). Clădirile nerezidenţiale şi

construcţiile inginereşti au crescut cu 7,7%, respectiv cu 2,2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 5,9%. Pe elemente de structură, lucrările de construcţii noi au scăzut cu 10,9%. Creşteri s-au evidenţiat la lucrările de reparaţii capitale (+13,3%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+5,5%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 19,2%. Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au crescut cu 8,3%, respectiv cu 3,7%.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend