Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

PAŞTE 2017. TRADIŢII în Săptămâna Mare: Balamalele se ung cu ustoroi. Cine doarme joi e leneş tot anul

Publicat

in

Sătenii de pe Valea Someşului şi de pe Valea Bârgăului din Bistriţa-Năsăud respectă cu sfinţenie tradiţiile din Săptămâna Luminată pentru a fi feriţi tot anul de necazuri şi boli: se curăţă casele, se dau balamalele porţii cu usturoi, se cumpără haine noi, se ţine post şi se ameninţă nucii.

În Lunea Curată, prima zi a Săptămânii Mari de dinainte de Paşte, sătenii de pe Valea Bârgăului încep dis-de-dimineaţă lucrul, pentru nu-i prinde Paştele cu casa necurăţată.

“În Lunea Mare se scoate totul din casă la aerisit, se repară lucrurile stricate din gospodărie, se văruiesc casele şi pomii din curte. Spre seară se mătură curţile, şurile şi grajdurile. Casele trebuie să strălucească de curăţenie de Paşte”, povesteşte Florentina Majeri, o localnică de pe Valea Bârgăului care respectă cu sfinţenie toate obiceiurile de sărbătoare.

În marţea din Săptămâna Mare, numită şi Marţea Seacă se ţine post, care, conform credinţei populare de pe Valea Someşului, îi scapă pe localnici de durerile de cap dar fereşte şi animalele din gospodărie, postul fiind ţinut ca „să nu sece laptele la vacile din gospodărie”.

De miercuri până de Paşti nu mai sunt permise muncile în câmp, pentru a feri recoltele de gheţuri.

După ziua de miercuri, bărbaţii îşi ajută nevestele la treburile gospodăreşti, lucrând numai pe lângă case. Tradiţia zonei spune că cenuşa cu care se face focul în miercurea Paştilor este foarte bună pentru straturile din grădină aşa că localnicii de pe Valea Bârgăului o adună cu grijă şi o împrăştie peste răsadurile abia puse.

Tot în prima parte a săptămânii localnicii de pe Valea Bârgăului folosesc usturoi cu care ung balamalele porţii pentru a-i scăpa de scârbă şi necaz.

„Se spune că în Săptămâna Mare umblă necuratul prin gospodării pentru a provoca neînţelegere în familie iar pentru a scăpa de necurat trebuie unse balamalele porţilor cu usturoi. În casă să foloseşte agheasmă rămasă de la Bobotează pentru a feri casa de rău”, mai povesteşte Florentina Majeri.

Tradiţia spune că în Joia Neagră, morţii revin la vechile locuinţe şi rămân aici până înainte de Rusalii aşa că e bine să aprinzi o lumânare, iar gospodinele spun că cine doarme în această zi va fi leneş tot anul.

„În Joia Mare nu se spală rufe şi o ţinem ca o sărbătoare mare. Dimineaţa facem colaci şi pomene în cuptor pentru seară, că fiecare familie duce la biserică prescură şi vin pentru a fi date de sufletul morţilor. De la amiază se vopsesc ouăle deoarece ouăle făcute în Joia Mare nu se strică tot anul. E mult de muncă la ele pentru ca se dau la toţi copiii care vin în pcez (obicei local – n.r.) şi fiecare familie vopseşte către 300 de ouă. Joi seara după ce se termină prohodul Domnului la biserică începem postul negru”, povesteşte Florentina Majeri.

Pe Valea Someşului există şi astăzi credinţa că cel care reuşeşte să nu mănânce şi să bea apă de joi noaptea şi până după slujba de Înviere va fi întărit pentru tot restul anului.

În ultima vineri din Postul Mare, în Vinerea Neagră, este zi de post negru fiind interzise muncile la câmp sau în grădină iar femeile nu au voie să coacă.

La Prundu Bârgăului ziua de vineri este zi de odihnă şi de cumpărături

„Toată lumea merge la târg, că acum se pot lua turtiţele pentru Paşti care se dau la copiii care vin în pcez cu oul roşu. Se cumpără haine noi şi păpuci noi pentru copii şi pentru toţi cei din casă, pentru a avea haine noi când merg la biserică. În Vinerea Seacă se cumpără mielul de Paşti care va fi tăiat sâmbătă. Vineri seara toată lumea, îmbrăcată în haine negre merge la biserică pentru prohodul Domnului”, mai spune Florentina Majeri.

Pe Valea Someşului, sătenii nu lucrează nici ei în gospodării pentru a fi feriţi de rele iar la Agriş, pe Valea Ţibleşului sunt ameninţaţi nucii.

„Tot în Vinerea Mare la Agriş se păstrează obiceiul ca gospodarii să meargă în grădina având în mână o secure şi apropiindu-se de nuci să-i ameninţe cu securea şi le zice de trei ori <ori faci nuci, ori te tai>. Astfel, se credea că nucii vor fi foarte roditori în aşa fel încât de sfintele sărbători să se poată face cât mai mulţi cozonacii cu nucă pentru a fi dăruiţi şi celor lipsiţi”, spune Grigore Sîmboan.

În satele de pe Bârgău, sâmbătă dimineaţa, bărbaţii taie mielul cumpărat cu o zi înainte, iar femeile să apucă de pregătit pasca, cu brânză dulce şi sărată iar cojile ouăle se aruncă pe o apă curgătoare pentru ca puii şi găinile să fie păziţi de uliu peste vară.

“La noi tradiţia e ca în zilele de Paşti să nu se pregătească aşa multe feluri de mâncare ca de Crăciun. Sâmbăta este ziua în care se face pâinea şi pasca în cuptor, sarmalele, drobul şi friptura. După ce sunt gata se pregăteşte coşul ce se duce la biserică pentru sfinţire la slujba de Înviere”, încheie Florentina Măjeri.

În noaptea de sâmbătă credincioşii merg la biserică să ia lumină, să ia anafura şi să primească binecuvântarea preotului pentru coşul de Paşti.

Comenteaza cu profilul de FB

Dezvaluiri

Favoritul lui Carmen Dan, ‘decapitat’! Colonelul ‘Luați site-ul de cultură și băgați-lîn dubă’, instalat șef peste jandarmii din București

Publicat

in

De

Favoritul fostului ministru de Interne, colonelul Sebastian Cucoș a fost „executat” de la șefia Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București.

În locul său a fost instalat colonelul Marius Velicu, informează publicația Național.

Velicu a devenit celebru în urma ordinului „Luați site-ul de cultură și băgați-l în dubă”, în momentul în care o echipă de jurnaliști, prezentă la protestele din 2012, s-a legitimat ca fiind de la un site de cultură.

Iată că șeful Jandarmeriei a reușit în cele din urmă să îi facă pe plac ministrului Marcel Vela și să-i îndeplinească acestuia una dintre cele mai arzătoare dorințe. Ejectarea lui Sebastian Cucoș din fruntea Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București. Astfel că Bogdan Enescu ș-a luat inima în dinți și prin intermediul noului ”stăpân al căsuțelor” de la resursele umane ale IGJR-ului, colonelul Radu Todoran l-a debarcat pe Cucoș, pe care l-a trimis ofițer specialist la IJJ Buzău!

Iar pentru a ”închide cercul” și astfel să profite dacă tot i-a făcut pe plac ministrului Vela, inspectorul general a pregătit o nouă mutare ”răsunătoare”, prin iminenta împuternicire a colonelului Marius Velicu în locul lui Cucoș la conducerea Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București. Este vorba despre cel cunoscut nu doar în toată Jandarmeria, dar în chiar tot sistemul pentru celebrul ordin dat subordonaților ”Luați site-ul de cultură și băgați-l în dubă” atunci când niște jurnaliști s-au legitimat. Făcând precizarea că sunt de la un site de cultură și de aia probabil nu a auzit de el colonelul Velicu. Cel care însă dincolo de acest episod neplăcut și intens mediatizat s-ar putea totuși să aibă niscai probleme mai arzătoare cu obținerea avizului necesar noii funcții. Astfel că bine ar face ministrul Marcel Vela să verifice, că tot mai are câteva ore la dispoziție- de ce i se spune lui Velicu ”colonelul datorie”. Mai ales de către subalternii și colegii care acum deja se tem să nu meargă direct pe ”daune totale” cu împrumuturile pe persoană fizică, mai ales că Velicu va ajunge șeful cel mare…”, scrie sursa citată.

Vezi și

EXCLUSIV Denunțătoarea lui Mircea Beuran l-ar fi executat pe reputatul chirurg și de la Spitalul de Urgență Floreasca

EXCLUSIV După mega-alianța Stângii, Rareș Bogdan reacționează! Dezvăluire din interior: Nu vom sta cu mâinile în sân

SURSE PSD pregătește o super-alianță! Pericol mare pentru PNL, PMP și USR

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Dezvaluiri

EXCLUSIV După mega-alianța Stângii, Rareș Bogdan reacționează! Dezvăluire din interior: Nu vom sta cu mâinile în sân

Publicat

in

De

Așa cum a anunțat Bugetul.ro, luni dimineață, pe surse, Stânga a închegat o mare alianță. PSD, Pro România, ALDE și, conform informațiilor noastre, PPU și PSL și-au dat mâna pentru alegerilor locale.

Bugetul.ro l-a contactat astăzi pe Rareș Bogdan, pentru a vedea ce planuri are PNL pentru a contracara mutarea Stângii.

În exclusivitate pentru Bugetul.ro, Rareș Bogdan a declarat că, deocamdată, nu s-a luat o decizie finală în privința unui parteneriat al Dreptei, dar, dacă va fi cea ma bună soluție, acesta se va face.

Să vedem, nu vom sta cu mâinile în sân. O să îi batem și la București, și în marea majoritate a marilor orașe.

Analizăm, ne uităm pe cercetări, pe focus grupuri, stăm de vorbă cu colegii din Dreapta – USR, PLUS, PMP – și vom lua cele ma bune decizii. Putem gândi un parteneriat, vom lua o decizie și vom vedea.

Cât despre candidați, deocamdată, din datele pe care le avem, nu există un candidat al Dreptei care să fie desprins în câștigător. Există 3 care stau mai bine, doi la mijloc și ceilalți la 10% sau sub 10%. 

Problema e că, din ăia trei, unul ocupă o altă poziție în Stat și nu are de ce să se gândească să o schimbe. Ceilalți do sunt de la PNL și USR”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Rareș Bogdan.

Ce a anunțat Bugetul.ro luni dimineața

În ultima perioadă s-a tot vorbit un candidat comun al Dreptei la Primăria Capitalei, care ar trebui să-i fure fotoliul de primar Gabrielei Firea. Ei bine, conform surselor Bugetul.ro, s-ar plănui o mega-alianță a Stângii, la care s-ar adăuga partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, ALDE.

Surse au dezvăluit, pentru Bugetul.ro, că Partidul Social Democrat se pregătește de contraatac. În laboratoarele subterane ale social-democraților, s-ar coace o alianță PSD-Pro România-ALDE-PPU-PSL.

Vezi și EXCLUSIV Acțiune, motor! Marcel Vela filmează??

Discutăm, în momentul de față, de 5 partide care au discutat despre o alianță: Pro România, PSD, ALDE, Umanist și partidul lui Ilan Laufer (n.r. – PSL)”, au declarat, pentru Bugetul.ro, surse din interior.

Gabriela Firea a dat deja SEMNALUL pentru o alianță cu Pro România

După Convenția Pro România, primarul Capitalei a dat noi declarații referitoare la o alianță cu partidul lui Victor Ponta, conform Știripesurse.ro.

„Orice voi întreprinde, va fi cu gândul la bucureșteni. Îmi doresc o colaborare cu PRO România, în beneficiul cetățenilor. Ne dorim să muncim împreună.

Miercuri vom avea o ședință CEx, în care ne vom spune cu toții părerea. Avem deja o hotărâre prin care putem încheia alianțe. Putem să vedem ceea ce ne leagă de PRO România, nu ceea ce ne desparte.

Pentru București, Victor Ponta a făcut numai lucruri bune. În politică, orgoliile nu-și au locul. Noi cu toții suntem din trunchiul PSD”, a declarat Gabriela Firea, la România TV.

PSD, ALDE, PPU și PSL, prezente la Convenția Pro România

La Convenția Pro România, desfășurată la București, duminică, 16 februarie, au fost prezenți reprezentanți și de la Partidul Social Democrat, de la Alianța Liberalilor și Democraților, de la Partidul Umanist, respectiv de la Platforma Social Liberală.

Dacă nu intră în alianță, ALDE riscă să dispară

Alegerile europarlamentare din anul 2019, când partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu nu a atins pragul de 5%, au reprezentant un semnal de alarmă pentru ALDE.

Astfel, la alegerile care urmează în 2020, în cazul în care nu intră într-o alianță, ALDE ar putea pierde categorit atât alegerile locale, cât și la alegerile anticipate.

Vezi și

Șoc total! General SRI, ‘uns’ de Eduard Hellvig, are dosar la DIICOT

Proiectul a fost adoptat! Mii de angajați au parte de beneficii uriașe

Veste mare! Scade vârsta de pensionare pentru anumiți români

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend