Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Partenerii necăsătoriți ar putea avea, în raport cu sistemul medical, aceleași drepturi precum soții

Publicat

in

Persoanele care trăiesc în uniuni consensuale sau concubinaj ar putea căpăta, atunci când vine vorba de actul medical, aceleași drepturi de care se bucură persoanele căsătorite, respectiv dreptul de a-și vizita partenerul internat sau de a-și da acordul pentru efectuarea unor proceduri medicale. Aceste măsuri se regăsesc într-un proiect de act normativ pus recent în dezbaterea senatorilor.

După cum prevede Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.1 din Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului, ce se află de puțină vreme în dezbaterea Senatului, partenerii necăsătoriți s-ar putea bucura de o parte dintre drepturile pe care le au persoanele căsătorite. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de aprobarea Parlamentului și de publicarea în Monitorul Oficial.

Mai exact, atunci când vine vorba de relația cu sistemul medical din România, cei ce trăiesc într-o uniune consesuală sau în concubinaj s-ar putea bucura de aceleași drepturi de care se bucură cei ce sunt căsătoriți în mod oficial.

Concret, aceștia vor putea, dacă proiectul legislativ va ajunge să se aplice, să-și viziteze fără probleme partenerul sau partenera internat/ă în spital și să-și dea acordul, atunci când pacientul n-o poate face, pentru efectuarea unor examinări medicale sau a unui tratament, inclusiv a unor intervenții chirurgicale.

De fapt, propunerea legislativă stabilește definiția reprezentantului legal, acesta fiind cel ce dă consimțământul în cazul în care pacientul nu o poate face. Potrivit textului documentului, “prin reprezentant legal se înțelege soțul/soția, copiii, părinții sau celelalte rude până la gradul al IV-lea, precum și orice persoană cu vârsta de minimum 18 ani împliniți pe care pacientul o desemnează în acest scop prin declarație autentificată în fața notarului, care se înregistrează în Registrul Național Notarial de Evidență a Procurilor și a Revocării acestora”.

Atenţie! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să treacă de ambele Camere ale Parlamentului, să fie promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.

NATIONAL

Șeful serviciului secret al Ucrainei acuză: ‘Moscova știa despre pregătirile pentru atacul terorist cu cel puțin o lună înainte!’

Publicat

in

Șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei, Kyrylo Budanov, a comentat atacul terorist de la mallul din Rusia.

Potrivit acestuia, Moscova știa despre pregătirile pentru atac cu cel puțin o lună înainte și, de asemenea, știa de unde vor veni grupurile militante și prin ce țări călătoresc în Rusia. „Deși este inamicul, nu aprob în principiu actele teroriste împotriva civililor”, a spus Budanov. El a numit acuzațiile autorităților ruse de implicare a Ucrainei în atacul terorist drept „prostii”.

„Cel puțin pe 15 februarie 2024, Federația Rusă știa despre pregătiri. Vă voi spune mai multe, aceste informații au trecut prin departamentul de informații al grupului din Siria. De acolo, a plecat la Moscova. Și să nu spună basme că totul s-a materializat într-un mod ciudat de nicăieri”, a spus el la cel de-al treilea Forum Internațional pentru Comunicații Strategice. „De ce au permis să se întâmple acest lucru – există mai multe opțiuni. Prima este, așa cum este obiceiul lor, o luptă a turnurilor pentru a elimina mai mulți funcționari. O altă posibilitate este că au subestimat de fapt amploarea a ceea ce urma să se întâmple. Au crezut că va fi mai local și au vrut să dea vina pe Ucraina pentru tot”, a spus Budanov.

El a menționat că Kremlinul și-a schimbat deja versiunile despre eveniment de trei ori, „încercând să țeasă cumva așa-numita urmă ucraineană” în atacul terorist. „Au existat explicații de la Patrușev și Bortnikov, care m-au acuzat personal și că toate acestea au fost făcute de Ucraina. Acest lucru este un nonsens. Apropo, dacă atingem această problemă dureroasă, deși este un inamic, nu aprob în principiu actele teroriste împotriva civililor”, a spus Budanov. Șeful Direcției Principale de Informații a adăugat că Rusia însăși a semănat haos și a crezut cu încredere în sine că va putea să-l controleze.

Acuzațiile Rusiei

Atacul terorist de la mallul Crocus de lângă Moscova a fost pregătit de islamiști radicali, iar serviciile speciale „ale Ucrainei au contribuit, de asemenea, la toate”, a declarat șeful FSB, Alexander Bortnikov. Pe lângă Ucraina, Moscova mai acuză serviciile din SUA sau Marea Britanie.

„În termeni generali, credem că sunt implicați în acest lucru”, a declarat marți Bortnikov reporterilor, relatează Interfax. El a adăugat: „Acum pot spune doar că am primit informații preliminare care indică părtinirea celeilalte părți în pregătirea acestei acțiuni”, a fost răspunsul lui Bortnikov, la întrebarea despre implicarea Kievului în atacul terorist.

„Credem că acțiunea a fost pregătită chiar de islamiștii radicali, așa că, desigur, serviciile speciale occidentale au contribuit, iar serviciile speciale ale Ucrainei sunt direct legate de acest lucru”, a spus Bortnikov (pe larg, aici).

Acuzele unei jurnaliste

Krystyna Kurczab-Redlich, jurnalistă poloneză cu o vastă experienţă în Rusia, susţine că dictatorul Vladimir Putin cunoștea și ignora informațiile care indicau că Statul Islamic planifică un atac terorist lângă Moscova, notează Rador Radio România. Astfel, a notat jurnalista, Putin insistă acum că SUA și Ucraina se află în spatele atacului. Într-un interviu pentru agenţia poloneză PAP, Krystyna Kurczab-Redlich a subliniat că un semn al ipocriziei liderului rus este faptul că, pe 7 martie 2024, Ambasada SUA în Rusia a avertizat cu privire la existenţa unor planuri ale „extremiştilor” de a ataca la Moscova, inclusiv la concerte.

„Putin a ignorat avertismentul şi, la o întâlnire a FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, n.r.), a spus că este vorba despre provocare și șantaj” – a afirmat jurnalista. Krystyna Kurczab-Redlich a amintit că, pe 7 martie 2024, în regiunea rusă Kaluga, FSB a lichidat reprezentanți ai celulei Statului Islamic care a comis atacul terorist de vinerea trecută (pe larg, aici).

Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Cel puţin 45 de morţi după ce un autobuz a căzut de pe un pod, în Africa de Sud

Publicat

in

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în care se aflau a căzut de pe un pod, de la aproximativ 50 de metri, relatează AFP și Agerpres.

Autobuz în Africa de SudFoto: Malan Louw / Alamy / Alamy / Profimedia

„Accidentul, în care a fost implicat un autobuz care transporta pasageri din Botswana la Moria (nord), a provocat cel puţin 45 de morţi şi un rănit în stare gravă”, a anunţat Ministerul Transporturilor într-un comunicat.

„Se pare că şoferul a pierdut controlul vehiculului, lovind barierele de siguranţă de pe pod. Autobuzul a trecut peste pod şi s-a prăbuşit într-o râpă, după care a luat foc”, a precizat ministerul.

Autobuzul transporta în total 46 de persoane, între care şoferul. Doar o persoană, un copil de opt ani, a supravieţuit accidentului, potrivit departamentului de transporturi din provincie. Copilul a fost dus la spital.

Accidentul s-a produs pe un imens pod suspendat între două dealuri, în apropiere de Mmamatlakala, provincia Limpopo (nord), la peste 300 km de Johannesburg.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend