Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Părintele UPIT – afectat de marea epurare din 1952 pentru că nu aplica tezele staliniste

Publicat

in

Conferenţiar universitar doctor Marin Mocanu este părintele şi întemeietorul Universităţii din Piteşti şi împlineşte 90 de ani la începutul lunii viitoare.
Colectivul instituţiei a dorit să-i aducă un omagiu acum, cât el încă se află în viaţă, organizând o festivitate în acest scop. Invitatul de onoare a fost chiar profesorul Marin Mocanu care a avut rol şi de prim rector al universităţii.
O scurtă istorie a vieţii părintelui UPIT, în ceea ce priveşte evoluţia profesională, a fost prezentată de prof.uni.dr. Gheorghe Bănică.
Marin Mocanu s-a născut la 6 august 1926 în comuna Mozăceni, judeţul Argeş. După absolvirea învăţământului liceal pleacă la Facultatea de Filologie de la Universitatea din Bucureşti. A absolvit facultatea cu diploma de merit şi a devenit asistentul academicianului Alexandru Rosetti, la catedra de limba română a acestei universităţi.
În 1952 are loc marea epurare, fiind îndepărtat de la catedră pentru că nu aplica tezele staliniste în domeniul lingvisticii. Este îndepărtat pentru 10 ani din învăţământul superior, împreună cu alţi profesori.
„În toamna aceluiaşi an este încadrat la Şcoala Generală din Costeşti împreună cu soţia sa, timp de trei ani. În ciuda tuturor obstrucţiilor de ordin politic, a refuzat multă vreme să devină membru al Partidului Comunist. Valoarea sa umamă şi profesională se fac remarcate şi astfel reuşeşte ca în octombrie 1955 să se transfere ca profesor de limba română şi director al liceului seral de pe lângă Liceul Nicolae Bălcescu din Piteşti – perioada 1955 până în 1959 – iar apoi ca inspector şcolar la secţia de învăţământ a oraşului Piteşti .
Renumele de ctitor al învăţământului superior argeşean îl capătă după înfiinţarea Institutului Pedagogic din Piteşti.
1962- este momentul în care în arealul argeşean şi muscelean apare primul institut de învăţământ superior care urma să pregătească serii succesive de cadre didactice pentru învăţământul gimnazial din toată ţara. În interiorul acestui institut se formează un cerc de intelectuali autentici de mare anvergură, care vor adăuga oraşului Piteşti, pe lângă renumele de mare centru industrial şi pe cel al centrului de cultură.
Se pune astfel piatra de temelie a Universităţii din Piteşti” spune profesorul Gheorghe Bănică.
Marin Mocanu era, la vremea respectivă, cel mai tânăr rector.
„În 1962, domnul profesor era cel mai tânăr rector – avea 36 de ani. Iar în 2016 , eu sunt unul dintre cei mai tineri rectori dintre cei care i-au succedat. Deci, timpul uneori se joacă cu destinele şi ne aduce în situaţii fericite de a continua munca unor predecesori şi de a continua ceea ce domnul rector Mocanu a început ” a afirmat actualul rector al UPIT, Dumitru Chirleşan.
Actualul rector a spus şi că noua echipă de conducere a universităţii doreşte să evoce şi să cinstească pe cei care au contribuit la naşterea, dezvoltarea şi creşterea învăţământului universitar argeşean şi care au contribuit la afirmarea Universităţii din Piteşti ca una dintre cele mai dinamice structuri universitare din ţară.
Iar preşedintele Senatului Universităţii, Mihaela Diaconu a declarat că ” aş vrea să mă alătur domnului rector şi as vrea să spun pentru noi, cei care suntem astăzi în sală, să încercăm să preluăm din spiritul domnului rector Marin Mocanu, să trăim intens în mijlocul studenţilor noştri şi a comunităţii academice a Universităţii din Piteşti”.
Cei prezenţi i-au cântat „La mulţi ani” , tonul fiind dat la muzicuţă de Călin Ion, fost economist al instituţiei. Pentru amuzamentul şi buna dispoziţie a tuturor, Călin Ion a continuat „repertoriu” cu cântecul „Şi-altă dată, o s-o facem şi mai lată” , cei prezenţi răspunzând prin interpretarea vocală a cunoscutului cântec românesc.
Primul rector al Universităţii din Piteşti a primit din partea preşedintelui Senatului, Mihaela Diaconu, diploma de excelenţă pentru contribuţii esenţiale la dezvoltarea învăţământului argeşean şi promovarea culturii româneşti în spaţiul european.
Iar din partea actualului rector Dumitru Chirleşan a primit placheta care marchează cei 90 de ani de viaţă ai părintelui UPIT.
Deşi are o vârstă atât de înaintată, profesorul Marin Mocanu este plin de umor, reuşind să stârnească amuzamentul auditoriului său atunci când a fost invitat să ia cuvantul.

 

imageedit_1_3663061127

imageedit_7_2973070684

imageedit_15_3366776365

imageedit_9_7301117409

imageedit_11_8311446856

imageedit_13_5435495428

 

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Tăriceanu: ‘Nu înțeleg de ce Parlamentul trebuie să stea acasă’

Publicat

in

De

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a pledat luni pentru reluarea imediată a activității, Parlamentul putând fi „un bun exemplu pentru întreaga ţară”.

„Nu înţeleg ce se întâmplă, de ce este oprită administraţia, ministere întregi. Am vorbit cu colegii de la Parlament, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, cu vicepreşedintele Senatului, să reluăm activitatea la Parlament. Nu înţeleg de ce Parlamentul trebuie să stea acasă. Toţi funcţionarii, toţi parlamentarii, haideţi să venim la treabă, că nu asta este o problemă. Cu nişte minime măsuri de siguranţă putem să reluăm activitatea. Şi cred că ar fi şi un exemplu bun pentru întreaga ţară. (…) Toată lumea îşi pune problema să reia activităţile economice cu instituirea măsurilor sanitare absolut necesare. Mergem pe politica pe care am văzut-o: pas cu pas”, a afirmat luni Tăriceanu la Antena 3.

Întrebat dacă activitatea trebuie reluată după ce se iese din starea de urgenţă, Tăriceanu a răspuns: „Inclusiv atâta vreme cât este instituită starea de urgenţă. Starea de urgenţă creează nişte obligaţii, suspendă anumite drepturi. Nu toate sunt în regulă că au fost suspendate (…) Reluarea activităţilor se poate face chiar atâta vreme cât este instituită starea de urgenţă”.

Potrivit lui Tăriceanu, activităţile trebuie reluate „peste tot”, iar pentru cei suspecţi de infectare trebuie păstrată izolarea la domiciliu.

„Nu ştiu cum o să ne revenim dacă nu se reiau rapid activităţile (…) Activităţile trebuie reluate – întreprinderile mici şi mijlocii. Trag un semnal de alarmă legat de pericolul grav care ne paşte de a plonja într-o recesiune fără precedent din care nu ştim cum o să ne revenim dacă nu se reiau rapid activităţile. Starea de urgenţă nu presupune că blocăm totul şi stăm paralizaţi”, a adăugat Tăriceanu, conform Agerpres.ro

Vezi și:

Vești pentru pensionari în plină criză de coronavirus! Pensiile, în pericol?

EXCLUSIV E loc de combinații! Poliția de Frontieră cumpără măști de protecție cu negociere ‘la secret’

Aplauze pentru Marcel Vela! Șeful MAI a rezolvat problema în timp-record

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Avocata Irina Tomescu: Despre amenzi abuzive și dreptul de a le contesta

Publicat

in

De

”În contextul pandemiei de coronavirus, societatea civilă se confruntă cu situații nemaiîntâlnite și este nevoită să-și adapteze întreaga conduită la noile recomandări și măsuri adoptate de autorități.

Fie că vorbim de amputări ale dreptului la liberă circulație, de restrângeri ale libertății economice, de mutații ale formelor de exercitare a dreptului la învățătură sau la viață intimă, familială și privată, trebuie să fim conștienți că la acestea s-a recurs în încercarea de a proteja populația, în special categoriile vulnerabile, de consecințele nedorite ale îmbolnăvirii. Din acest motiv, sfidarea legii prin tergiversarea ostentativă a procesului de stopare a răspândirii virusului a fost sancționată de către legiuitor atât pe plan contravențional, cât și penal.

Aceste sancțiuni reprezintă, totodată, un element de noutate și pentru autorități, care au posibilitatea de a pedepsi activități care, în urmă cu puțin timp, erau permise și chiar încurajate: ieșiri în aer liber, participări la competiții sportive, evenimente sociale, culturale, religioase, deplasări cu mijloace de transport în comun ș.a.m.d. Însă aceleași autorități au obligația, morală și legală, de a interpreta și de a aplica în mod unitar și echitabil legea, lucru care, în unele cazuri, nu se întâmpla. Din acest motiv, precum și din tendința de a delimita „litera” de „spiritul” legii, se poate ajunge la săvârșirea unor grave erori sau chiar abuzuri, de către cei chemați să păzească ordinea publică.

Pe fondul raportării și al mediatizării unor situații în care agenți de poliție au aplicat în mod neîntemeiat sau necorespunzător amenzi persoanelor suprinse în spațiul public, este imperios necesar să subliniem faptul că, indiferent de parcursul stării de urgență, dreptul cetățenilor de a se apăra în fața erorilor sau abuzurilor nu poate fi atins. Cu alte cuvinte, orice persoană care consideră ca a fost sancționată nejustificat sau disproporționat cu gravitatea faptei, atât în ceea ce privește sancțiunea principala (amenda, care poate ajunge și la 20.000 lei), cât și măsurile complementare, respectiv „a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție; b) interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; c) suspendarea temporară a activității; d) desființarea unor lucrări; e) refacerea unor amenajări.”, poate face plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii.

Modalitatea rămâne cea prevăzută de Ordonanța nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, fiind necesar ca plângerea să fie depusă la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, în termen de 15 zile de la comunicarea – direct sau prin poștă – a procesului verbal. La plângere se vor anexa copia procesului verbal de contravenție, copia actului de identitate, dovada plății taxei judiciare de timbru (20 lei), precum și orice alte înscrisuri care întăresc motivele plângerii.

În ceea ce privește amenda, contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator, indiferent dacă acesta alege să conteste sau nu amenda. De subliniat este că prevederile art. 291 ale ordonanței 34/2020 se referă la jumătate din amenda primită efectiv, și nu din minimul prevăzut din lege, așa cum era prevăzut în ordonanța 2/2001. Chiar dacă există motive suficiente pentru ca procesul verbal să fie atacat, este de preferat ca jumătatea din amenda aplicată să fie achitată în termenul de 15 zile. Astfel, în cazul unei soluții nefavorabile a instanței, riscul de a plăti amenda integral va fi eliminat, iar în cazul uneia favorabile, suma plătită va fi recuperată”, a explicat avocata Irina Tomescu.

Vezi și:

Vești pentru pensionari în plină criză de coronavirus! Pensiile, în pericol?

EXCLUSIV E loc de combinații! Poliția de Frontieră cumpără măști de protecție cu negociere ‘la secret’

Aplauze pentru Marcel Vela! Șeful MAI a rezolvat problema în timp-record

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

SUSȚINE PRESA LIBERĂ

Dacă ești mulțumit de activitatea noastră și crezi că facem o presă liberă, ne poți sprijini să contiumăm în slujba ta, fără a fi nevoiți să încheiem contracte cu statul. Pentru fiecare donație, îți publicăm pe site si print 3 anunturi la loc vizibil.

Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend