Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Omul de afaceri Nelu Iordache și mai mulți șefi din Compania de Drumuri au fost achitați în dosarul Transalpina. Decizia este definitivă

Publicat

in

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, luni, achitarea omului de afaceri Nelu Iordache şi a mai multor şefi de la CNADNR Craiova în dosarul DNA privind modernizarea șoselei Transalpina, după ce faptele s-au prescris. Decizia instanţei este definitivă.

Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, a fost achitat pentru instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (7 acte materiale) şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave (7 acte materiale), scrie Agerpres.

În acelaşi dosar, instanţa a dispus încetarea procesului penal în cazul mai multor şefi de la CNADNR Craiova, după ce faptele de care erau acuzaţi aceştia s-au prescris, iar alţi inculpaţi au fost achitaţi.

De asemenea, judecătorii au dispus încetarea procesului penal împotriva companiei Romstrade, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale, fiind respinsă acţiunea civilă a CNADNR.

Nelu Iordache şi ceilalţi inculpaţi obţinuseră achitare şi la instanţa de fond – Tribunalul Bucureşti – în decembrie 2017.

În mai 2014, Nelu Iordache a fost trimis în judecată de DNA în dosarul privind lucrările de modernizare a DN 67 C Bengeşti – Novaci – Rânca – Obârşia Lotrului – Sebeş (Transalpina).

Potrivit DNA, în perioada august 2009 – iunie 2010, în condiţiile executării lucrărilor de modernizare a drumului naţional DN 67 C Bengeşti – Novaci – Rânca – Obârşia Lotrului – Sebeş (Transalpina) pe o lungime de 184 km, în cadrul unui contract finanţat de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova, Ion Dina şi Marin Tudor, diriginţi de şantier; Luchian Toma Panduru, responsabil cu derularea contractului; Mihai Adrian Radu, şef departament; Ştefan Radu, şef birou; Constantin Şerban şi Ştefan Brânaru, directori, toţi angajaţi ai DRDP Craiova, ar fi certificat/vizat, în vederea decontării, situaţii de lucrări fictive/neexecutate şi materiale de construcţii care figurau că ar fi fost achiziţionate, încălcându-şi astfel atribuţiile şi sarcinile de serviciu.

Pentru ca aceştia să aprobe la plată lucrările neefectuate şi materialele de construcţie inexistente, Nelu Iordache, în calitate de administrator la Romstrade (societatea care a primit contractul de executare a lucrărilor), l-ar fi determinat pe Nicolae Dorel Mircea, director la Departamentul Analize – Decontări al societăţii să întocmească în fals mai multe situaţii de lucrări şi facturile aferente.

Conform DNA, paguba cauzată de Romstrade părţii vătămate CNADNR SA, reprezentând decontarea unor lucrări neexecutate, a fost estimată la suma de peste 22,8 milioane lei, fiind recuperată în întregime în cursul urmăririi penale.

Concret, în 5 septembrie 2008, CNADNR SA – Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova a încheiat cu Romstrade un contract prin care constructorul se obliga să proiecteze şi să execute modernizarea drumului naţional DN 67 C Bengeşti – Novaci – Rânca – Obârşia Lotrului – Sebeş (Transalpina) pe o lungime de 184 km contra sumei de 1.231.210.293,41 lei (345.476.820,64 euro) la care se adaugă TVA de 144.195.413,18 lei.

Pentru execuţia lucrării s-au stabilit 18 luni de la emiterea ordinului de începere (22.10.2008), durată ce nu includea perioada de timp friguros, iar sistemul de finanţare al lucrării era ‘credit furnizor’, respectiv că executantul mai întâi efectuează lucrările şi după finalizare i se decontează plata acestora.

„Pe fondul apariţiei unor suspiciuni, la solicitarea procurorilor DNA, în 8 aprilie 2010, a fost adusă la cunoştinţă conducerii DRDP Craiova că directorul general al CNADNR a dispus efectuarea unui control la direcţia regională cu privire la legalitatea deconturilor efectuate şi realitatea lucrărilor executate. De la data înştiinţării şi până la data de controlului efectiv, deci perioada 8 – 23.04.2010, reprezentanţii DRDP Craiova împreună cu cei ai Romstrade au întreprins demersuri pentru acoperirea deficienţelor, mai exact au fost suplimentate echipele de muncitori pentru a executa un volum cât mai mare de lucrări din cele neexecutate, dar confirmate ca fiind executate şi decontate în lunile august – octombrie 2009”, mai spuneau procurorii.

DNA preciza că, deşi de la data întocmirii situaţiei de lucrări (august 2009) şi până la data controlului (23 aprilie 2010) au trecut aproximativ 8 luni şi cu toate eforturile depuse de inculpaţi în perioada 8 – 23 aprilie 2010 (data anunţării controlului şi data efectuării în concret a acestuia) de a masca şi muşamaliza neregulile în executarea obiectivului investiţional DN 67C, nu s-a reuşit acoperirea tuturor lucrărilor neexecutate şi decontate de DRDP Craiova, raportul de constatare realizat confirmând faptul că în derularea proiectului au fost acceptate la plată sume mari de bani pentru lucrări neexecutate.

Potrivit DNA, în cursul derulării contractului, Nelu Iordache l-ar fi determinat pe Nicolae Dorel Mircea să întocmească în fals următoarele acte: două situaţii de lucrări prin care s-a atestat în mod nereal că Romstrade ar fi executat lucrări la trei poduri (la kilometrul 13, respectiv 121, respectiv 122), valoarea totală confirmată şi neexecutată fiind de peste 1,7 milioane lei; o situaţie de lucrări în care a inclus aprovizionarea cu materiale de construcţii în valoare de peste 17 milioane lei, documente pe care le-a depus la sediul DRDP Craiova în vederea decontării mai multor facturi cu lucrări neexecutate şi materiale achiziţionate; mai multe situaţii de lucrări prin care s-a atestat, în mod nereal, că firma ar fi executat lucrări constând în ‘doborârea copacilor cu diametre mai mari de 40 cm’ şi ‘scoaterea rădăcinilor şi a buturugilor cu diametre mai mari de 40 cm’, valoarea totală a plăţilor nelegale efectuate de DRDP Craiova fiind de peste 4 milioane lei.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Prognoza meteo pentru următoarele zile: Când vin ploile

Publicat

in

De

Temperaturile se află pe un trend ascendent, care va continua până luni, de marţi începând să scadă uşor, din nordul şi vestul ţării. La Bucureşti şi în restul sudul ţării scăderile din termometre vor fi vizibile de miercuri, când e posibil să avem şi ploi.

Luni, vremea va fi în general frumoasã şi mult mai caldã decât normal în a doua decadã a lunii februarie în cea mai mare parte a ţãrii, dar în special în zonele de deal şi de munte. Cerul va fi variabil, cu înnorãri îndeosebi în cursul nopţii în vestul şi nord-vestul teritoriului, unde spre dimineaţã izolat va ploua slab. Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu intensificãri la munte, la altitudini mari, dar local şi în regiunile estice şi sud-estice. Temperaturile maxime se vor încadra între 7 şi 15 grade, mai ridicate (pânã la 16…18 grade) în Subcarpaţii Moldovei şi de Curburã şi în Dealurile de Vest; minimele termice vor fi cuprinse între -10 grade în depresiunile din estul Transilvaniei şi 6…7 grade în dealurile din Banat şi Crişana. Dimineaţa şi noaptea, se va semnala ceaţã pe arii restrânse, cu precãdere în centrul ţãrii.

Şi la Bucureşti, luni, vremea va fi predominant frumoasã şi deosebit de caldã pentru aceastã perioadã. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximã va fi de 13…15 grade, iar cea minimã de 0…1 grad, uşor mai scãzutã în zona preorãşeneascã, unde vor fi condiţii de ceaţã, mai ales noaptea.

Marţi, deşi în vestul şi în nordul ţãrii valorile termice vor fi în scãdere faţã de intervalul precedent, vremea va fi în continuare mai caldã decât în mod obişnuit în aceastã perioadã din an. Cerul va avea înnorãri pe parcursul zilei în regiunile intracarpatice, iar noaptea şi în restul teritoriului, dar numai pe spaţii mici va ploua slab. La munte, în special în Carpaţii Orientali, vor fi precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri la munte, în special în zona înaltã. Temperaturile maxime se vor încadra între 7 şi 17 grade, iar cele minime între -2 şi 6 grade. Izolat se va semnala ceaţã.

La Bucureşti, marţi, vremea se va menţine deosebit de caldã pentru aceastã perioadã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare în cursul nopţii, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã va fi de 15…16 grade, iar cea minimã de 4…5 grade. La începutul intervalului vor fi condiţii de ceaţã.

Miercuri, valorile termice diurne vor fi mai scãzute decât în ziua precedentã în jumãtatea de sud-est a ţãrii, cu toate acestea, la nivelul întregii ţãri, va fi în continuare o vreme mai caldã decât normal. În cursul zilei, cerul va avea înnorãri în regiunile sudice unde pe alocuri va ploua slab, dar şi la munte unde se vor semnala pe spaţii mici precipitaţii mixte. Noaptea nebulozitatea va cuprinde majoritatea zonelor, ploile vor fi frecvente şi moderate cantitativ în Banat şi în Oltenia, în timp ce în Muntenia şi Dobrogea pe arii restrânse va ploua slab; în Crişana şi Maramureş vor fi ploi şi lapoviţã, iar în restul teritoriului precipitaţiile vor fi posibile izolat. La munte vor predomina ninsorile, local mai consistente, în special în vestul Carpaţilor Meridionali. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 6 şi 12 grade, iar cele minime în general între -4 şi 4 grade.

La Bucureşti, miercuri, cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua slab. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã, în scãdere faţã de ziua precedentã, va fi de 9…10 grade, iar cea minimã de 3…4 grade.

Joi, valorile termice vor continua sã scadã uşor în cea mai mare a ţãrii, astfel cã cele maxime se vor încadra între 4 şi 10 grade, iar cele minime între -6 şi 4 grade. În special pe parcursul zilei, vor fi înnorãri şi precipitaţii în majoritatea zonelor, ploi pe arii extinse, moderate cantitativ în sud-sud-vest, precipitaţii predominant sub formã de ploaie în nord-vest şi în centru şi ninsori la munte. În restul teritoriului precipitaţiile vor fi posibile doar pe spaţii mici. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri la munte şi temporar şi în celelalte zone, cu precãdere în sud-vest.

Şi la Bucureşti, joi, vremea va continua sã se rãceascã uşor. Cerul va fi noros şi temporar va ploua. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximã va fi de 7…8 grade, iar cea minimã de 2…3 grade.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Tehnicianul dinamovist Dusan Uhrin: Am făcut multă lume fericită. Din păcate această victorie nu ne duce în play-off, dar e importantă pentru suporteri

Publicat

in

De

Tehnicianul Dusan Uhrin s-a declarat extrem de fericit că a reuşit să obţină victoria în derbiul cu FCSB, însă regretă că această victorie nu a ajutat Dinamo pentru o eventuală calificare în play-off-ul Ligii I, anunță news.ro.

„Mă simt foarte bine pentru că am câştigat un derbi, am făcut multă lume fericită, fanii au fost minunaţi, ne-au împins spre victorie. Din păcate această victorie nu ne duce în play-off, dar e foarte importantă pentru suporteri. Sin a jucat bine. Ne-am concentrat la meci, nu am fost fericit pe faza de atac, nu am reuşit multe combinaţii acolo. Lazăr avea nevoie de timp să se acomodeze, a trebuit să înlocuiesc jucători repede şi Lazăr ştiam că e o soluţie bună. Suntem foarte supăraţi că nu mai jucăm două meciuri cu FCSB, pentru că ştim ce importante sunt pentru fanii noştri. Pe Arena Naţională vin mai mulţi fani, iarba este verde aici şi puem juca un fotbal mai bun. Am vrut să câştig un derbi, nu joacă echipa doar pentru mine, ci pentru toată lumea”, a declarat Uhrin.

Citește și: Celebrul Conac Banffy, din zona Transilvaniei, a fost scos la vânzare

Tehnicianul a mai spus că a fost îngrijorat pentru Perovici, subliniind că alături de acesta se află oficialul dinamovist Bogdan Bălănescu.

El nu a dorit să răspundă la întrebarea privind rămânerea sa la Dinamo până la finalul sezonului.

Dinamo a învins, duminică, pe teren propriu, cu scorul de 2-1 (1-1), formaţia FCSB, în etapa a XXV-a a Ligii I. FCSB a evoluat în inferioritate numerică din finalul primei reprize. La meci au asistat peste 25.000 de spectatori.

Au marcat: Sin ’37, V. Lazăr ’62 / Tănase ’45+9 (p).

Citeşte şi: BOMBĂ! Avocaţii mergeau cot la cot cu clienţii lor la licitaţiile deturnate – Avocaţi din Bucureşti şi Galaţi, printre inculpaţii din dosarul ‘Executorii’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend