Conecteaza-te cu noi

DIVERSE

Omul care a prezis Marele Război: ”Toată lumea va fi implicată în războiul următor”

Publicat

in

 Puţine persoane au prevăzut ororile Primului Război Mondial. În 1901, bancherul Jan Bloch şi-a expus viziunea despre unitatea militară a Marii Britanii.

Cu 30 de ani înainte de începerea Primului Război Mondial, unitatea militară britanică a fost avertizată că operaţiunile de ofensivă într-un conflict major european nu ar avea succes, o astfel de confruntare s-ar fi terminat când una dintre părţi va fi epuizată. Predicţia a fost trimisă către Royal United Service Institution, un forum de discuţii din Whitehall, fondat în 1831 de Ducele de Wellington.

Avertizările au venit din partea lui Jan Bloch sau Jean de Bloch, după cum a fost numit mai târziu. Bloch era un bancher născut în Radom, Polonia, în 1836, având o poziţie influentă în imperiul rusesc. Era o figură importantă a sistemului feroviar rusesc, fiind interesat de politicile externe. Acesta dorea să înlocuiască războiul cu arbitrajul, o formă organizată de tratare a disputelor, acesta organizând o conferinţă pentru pace în 1899 la Haga, pentru a-şi explica ideile.

Prima dată şi-a expus teoriile în şase volume publicate la Paris în 1898, numite ”The War of the Future in its Technical, Economic and Political Relations”. Acesta a afirmat că puterea defensivă în războaiele moderne este atât de mare încât ar fi imposibil ca marile războaie să fie câştigate, în special conflictele europene.

Bloch a concluzionat că guvernele nu ar trebui să se implice în război, deoarece ele şi societatea lor vor fi distruse. Şi-a inclus munca într-un singur volum, publicat în Anglia în 1899 sub titulatura ”War Now Impossible?”. Ideile lui Bloch au fost răspândite în Marea Britanie de jurnalistul W.T. Stead, care simpatiza cu ideea de arbitraj internaţional. Pentru a face cunoscute ideile lui Bloch, Stead a realizat cu acesta un interviu lung care a constituit prefaţa ediţiei cărţii sale din limba engleză.

Bloch a afirmat că ideile lui nu se referă la războaiele coloniale, referindu-se la războaiele din Europa.

,,Este despre lunga dispută dintre Franţa şi Germania pentru provinciile pierdute, Alsacia şi Lorena”.

Argumentele sale se bazau pe incapabilitatea soldaţilor de a ajunge la inamici din cauza faptului că prima linie era mortală. În primul rând, acesta a vorbit despre numărul crescut de puşti.

,,Posibilitatea de tragere a jumătate de duzină de gloanţe fără oprire a transformat războiul modern”.

În acel moment nu conştientiza cât de mortale urmau să devenă armele. Printre artilerii se numărau obuzele care puteau omorî pe oricine, pe o rază de 200 de metri.

,,Toată lumea va fi implicată în războiul următor. Va fi un mare război al bastioanelor. Sabia va fi la fel de indispensabilă pentru soldaţi precum puşca. Primul lucru pe care un om ar trebui să-l facă, dacă ţine la viaţa lui, va fi să sape o groapă. Războiul, în loc să fie o confruntare corp la corp în care combatanţii îşi măsoară puterea fizică, va fi o confruntare în care niciuna dintre armate nu va ajunge la cealaltă, ameninţându-se una pe cealaltă fără să ajungă la un atac direct. Acest război va deveni imposibil”.

Era de după moartea reginei Victoria

Ideile lui Bloch au fost expuse într-o audienţă militară la Royal United Service Institution în 1901. Lucrarea sa era atât de lungă încât au avut nevoie de trei şedinţe pentru întrebări şi replici.

O eră s-a încheiat când regina Victoria a murit în luna ianuarie a aceluiaşi an. Tehnologia militară a început să se dezvolte rapid, iar Germania deja îşi făcea planuri de război împotriva Franţei şi Rusiei. Izolarea Marii Britanii a ajuns la final după ce a încheiat un tratat cu Japonia şi o înţelegere militară cu Franţa, care va determina de ce parte intra Marea Britanie în război. Mult mai imediată a fost experienţa războiului sud African, care a început în 1899, în cadrul căruia burii au fost reduşi la o forţă de guerilă. Printre simpatizanţii ideilor lui Bloch se numărau veterani de război buri.

Bloch a fost în contrast cu atacul de la Paardeberg, în cadrul căruia burii au fost înconjuraţi după ce au suportat un asalt direct al infanteriei în bătălia pentru dealul Spion Kop, însă britanicii au fost învinşi în încercarea lor de eliberare a Ladysmith.

Rezultatul a fost că burii au pierdut doar 179 de oameni la Paardeberg, în timp ce 1.500 de britanici au murit la Spion Kop.

În timpul sesiunii de întrebări a fost clar că nu toţi participanţii au fost simpatizanţii ideilor lui Bloch. Colonelul C.M.H. Downing, de la Royal Artillery, şi-a arătat încrederea pentru armament.

,,Consider că artileria în cadrul atacului are acelaşi rol în sprijinirea unui atac al infanteriei, singura metodă prin care poţi face asta este prin oprirea focurilor inamicilor fără prea multe pierderi omeneşti”.

Generalul C.E. Weber l-a acuzat pe Bloch de pacifism.

Însă Bloch nu a prezis dezvoltarea focului indirect lansat de artileria grea, una dintre caracteristicile Primului Război Mondial. Într-o relatare, Chris Bellamy a concluzionat că unităţile militare nu au reuşit să rezolve problema a ceea ce Bloch numea ,,ororile atacului frontal”.

Strategul britanic J.F.C. Fuller l-a lăudat pe Bloch: ,,Descrierea sa despre bătăliile moderne este exactă şi a fost demonstrată 17 ani mai târziu”.

Mult mai recent istoricul Correlli Barnett a notat: ,,Aproape toţi gânditorii au fost de acord că războiul va fi scurt. Doar un bancher polonez numit Jean de Bloch a prezis un război lung de uzură, purtat de armate blocate în tranşee”.

Comenteaza cu profilul de FB

Dezvaluiri

EXCLUSIV Ministrul Marcel Vela echipează Poliția! Mutarea făcută în luna februarie!

Publicat

in

De

Dezvăluire BUGETUL.RO. Ministrul de Interne, Marcel Vela, trece la fapte. Șeful Internelor urmează să facă o mutare importantă în luna februarie a acestui an.

Ministerul Interne urmează să achiziționeze 9.000 de camere video pentru Inspectoratul General al Poliției Române.

În luna februarie, MAI urmează să demareze o licitație în acest sens. Camerele video vor ajunge la atât la polițiștii din mediul rural, cât și la cei de la Brigada Rutieră. Ministerul de Interne a alocat 5.805.000 de lei pentru achiziția de camere video.

Dezvăluirea a fost făcută, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, chiar de ministrul Marcel Vela.

Vezi și EXCLUSIV BUGETUL.RO Bubuie un uriaș scandal sexual în Poliție: ‘Favoruri sexuale pentru promovarea în funcții’/Paradoxal, șeful IPJ Călarași nu este cercetat și disciplinar

Eu ce spun și fac! Am alocat 5.805.000 de lei pentru achiziționarea a 9.000 de camere la IGPR. Caietul de sarcini se finalizează în maximum două săptămâni.

În prima jumătate a lunii februarie se publică licitația”, a precizat, pentru Bugetul.ro, ministrul Vela.

Astfel, conform lui Marcel Vela, fiecare post de poliție din zona rurală și fiecare polițist de la Brigada Rutieră, aflat în misiune, vor primi câte-o cameră.

Câte una pentru fiecare post de poliție din zona rurală, respectiv pentru fiecare polițist de la Poliția Rutieră, aflat în misiune”, ne-a mai dezvăluit șeful Internenor.

‘Va eradica fenomenul corupției la Poliția Rutieră’

Dotarea polițiștilor rutieri, aflați în misiune, cu camere video va duce la dispariția corupției la nivelul Poliției Rutiere, este de părere ministrul Marcel Vela.

Mai mult, această măsură ar urma să responsabilizeze atât polițistul, cât și șoferul care interacționează cu omul legii.

Vezi și Numire controversată făcută de Marcel Vela! Noul șef de la ‘Doi și-un sfert’, Securitatea și lumea penalilor

„Vis-a-vis de șpaga de la Poliția Rutieră. Vom cumpăra camere video pentru fiecare polițist de la Rutieră, care va eradica fenomenul corupției la Poliția Rutieră, va responsabiliza polițistul în dialogul cu șoferul și-n același timp, șoferul în dialogul cu polițistul, fiind proba camerei.

N-o să mai găsiți deputați care înjură polițistul și nici polițiști rutieri care abuzează de funcția lor”, a declarat șeful Ministerului de Interne, invitat fiind în emisiunea lui Silviu Mănăstire, la B1 TV.

Vezi și Omul Sistemului din CSM a fost executat! Codruț Olaru trecut pe linie moartă de Codruța Kovesi

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Dezvaluiri

Dumitru Coarnă, solicitare scrisă către ministrul Marcel Vela! Cerere de urgență, care îi vizează pe toți polițiștii

Publicat

in

De

În contextul în care pe rețele de socializare au apărut controverse privitoare la eliminarea pensiilor de serviciu ale polițiștilor, Dumitru Coarnă, președintele SNPPC, îi solicită ministrului de Interne, Marcel Vela, să facă lumină în acest sens.

Astfel, liderul sindical i-a făcut, miercuri, o solicitare scrisă șefului de la Interne, pentru a lămuri subiectul pensiilor de serviciu ale oamenilor legii.

Vezi și E panică printre polițiști! ‘Ce spuneți, le vor elimina?’

„Solicitare scrisă adresată conducerii MAI, pentru comunicare transparentă și profesionistă pe tema apropiatei dezbateri a proiectului legislativ care face referire inclusiv la pensiile militare de stat (în completarea PRECIZĂRILOR noastre anterioare, tot pe subiectul în discuție, la finalul cărora am specificat că vom solicita poziția oficială a MAI pe acest subiect)”, informează SNPPC.

Este posibil ca imaginea să conţină: text

„FSNPPC/22.01.2020

PRECIZĂRI IMPORTANTE PENTRU POLIȚIȘTI

Raportul Comisiei pentru Muncă privind proiectul legislativ Pl-x 292,
care va fi pus în dezbaterea Camerei Deputaților, luna aceasta,
propune menținerea polițiștilor în cadrul juridic actual al Legii pensiilor militare de stat (clipul video este din dec. 2019 și redă poziția președintelui FSNPPC în Comisie)

Având în vedere faptul că actuala sesiune extraordinară a Camerei Deputaților vizează în mod special ,,Pl-x nr. 292/2019 – propunere legislativă privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitare al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statul special (…)”, facem următoarele precizări, în completarea comunicatelor noastre din luna decembrie 2019, pe același subiect de maxim interes, care generează, în aceste zile, nedumerire și confuzie în rândurile polițiștilor:

– în data de 17 decembrie, Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaților, care este comisie de raport, a dezbătut Pl-x 292/2019 referitor, între altele, și la pensiile militare de stat, și a votat pentru menținerea polițiștilor din MAI și din Ministerul Justiției in cadrul juridic al Legii 223 din 2015 (a se vedea pct. 5 de la pag. 35 a Raportului Comisiei – disponibil pe site-ul Camerei, care prevede, în Anexa cu amendamente, eliminarea din proiect a art. 4, cel referitor la Legea 223/2015, articol care nu mai face parte din forma finală a documentului ce va fi pus în dezbatere pe data de 28 ianuarie);

– în Decizia președintelui Camerei Deputaților, publicată în Monitorul Oficial, de instituire a sesiunii parlamentare extraordinare, în luna curentă, care va dezbate Pl-x 292, se reia titulatura inițială proiectului legislativ (în care apare și sintagma ,,poliţişti, funcţionari publici cu statul special”), fapt care a generat interpretări confuze.

Așa cum am informat constant, în perioada 10-18 decembrie 2019 (a se vedea comunicatele postate pe site-ul nostru), președintele FSNPPC, Dumitru Coarnă, vicepreședinte al Biroului Național al Confederației Sindicale Cartel ALFA, a fost prezent la toate dezbaterile din Comisie, susținând acest amendament, care are în vedere: riscurile profesionale, importanța socială și permanența serviciului public prestat de polițiști, incompatibilitățile și restricțiile stabilite prin lege, calitatea de militar în rezervă, după pensionare, conform legii, dar și altele, care țin de integritatea și stabilitatea Sistemului de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, precum și de calitatea României de stat membru NATO și UE.
În cursul zilei de astăzi vom solicita, în scris, conducerii Ministerului Afacerilor Interne, să deruleze cu celeritate o campanie de comunicare publică pe marginea acestui subiect: menținerea polițiștilor în cadrul Legii 223/2015 și eventuale intenții, dacă există, de modificare a cuantumului/vârstei de pensioanre, dat fiind faptul că el prezintă maxim interes pentru toți polițiștii în activitate, dar în mod special pentru colegii noștri aflați în pragul vârstei de pensionare, care au nevoie de informați veridice din partea instituției în slujba căreia își desfășoară activitatea, pentru a decide în deplină cunoștință de cauză! BIROUL EXECUTIV CENTRAL”, a precizat anterior sindicatul.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend