Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Olandez de origine irakiană, condamnat la 8 ani de închisoare pentru trafic de persoane, în Ungaria

Publicat

in

Un cetăţean olandez de origine irakiană a fost condamnat marţi la opt ani de închisoare de un tribunal din Debrecen (estul Ungariei) pentru tentativă de a transporta ilegal 36 de persoane de pe teritoriul ungar în Europa occidentală, transmite MTI potrivit Agerpres

Totodată, potrivit deciziei, care nu este definitivă, olandezul nu va mai avea voie să intre în Ungaria timp de 10 ani.

Cei 36 erau cetăţeni irakieni, sirieni şi iranieni, iar fapta s-a petrecut în decembrie 2016, a precizat purtătoarea de cuvânt a tribunalului, Ildiko Forizs.

Curtea a stabilit că olandezul venise în Ungaria cu scopul precis de a transporta cetăţeni ai altor ţări în Europa occidentală, contra cost, şi era conştient de faptul că vehiculul pe care îl folosea nu era adecvat pentru transportul de persoane, iar în cazul în care uşa maşinii ar fi fost deschisă din interior, de exemplu într-o situaţie de panică, pasagerii ar fi putut suferi răni grave, care le-ar fi putut pune în pericol viaţa, a menţionat Forizs.

Bărbatul a fost găsit vinovat şi de tentativă de vătămare corporală gravă comisă în cadrul unui grup infracţional organizat, tribunalul considerând totodată că acţiunile sale au încălcat grav integritatea şi suveranitatea Ungariei, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Olandezul a respins acuzaţiile şi a insistat că i-a luat pe cei 36 în maşina sa crezând că sunt muncitori unguri care vor să ajungă într-un sat vecin

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Zi de creșteri ușoare la bursă. BET continuă prudent avansul

Publicat

in

De

Toți cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au marcat aprecieri modeste vineri în ultima ședință de tranzacționare a săptămânii, BET continuând prudent raliul din acest an către noi maxime pe fondul unei evoluții puternic pozitive și în piețele externe, scrie Mediafax.

Referința pieței a înregistrat o creștere de 0,16% vineri, atingând la finalul ședinței bursiere un nou maxim post-criză, de 9.977,47 de puncte. Maximul istoric, înregistrat de BET acum 12 ani, în decembrie 2007, este situat la 10.857 de puncte. De la începutul anului și până în prezent, BET a urcat cu 35,13%.

Din punctul de vedere al lichidității, săptămâna s-a încheiat tot negativ, rulajul fiind din nou cu mult sub media zilnică a acestui an, la doar 17,33 milioane de lei (3,62 milioane de euro). Media zilnică înregistrată în acest an în privința rulajului se ridică la circa 39,5 milioane de lei.

Citește și: Leul va fi DISTRUS: Cât de mult se va deprecia moneda națională, conform austriecilor de la Erste

Bursele europene, cât și cele americane, au evoluat puternic pe o tendință pozitivă după un raport solid al Departamenului pentru muncă al Statelor Unite care a relevat că economia americană a creat 266.000 de noi locuri de muncă în noiembrie, un maxim al ultimelor 10 luni.

Din cadrul indicelui BET, cele mai bune evoluții au fost înregistrate de: Transgaz (TGN) plus 0,81%, MedLife (M) plus 0,6% și Digi Communications (DIGI), plus 1,88%. La polul opus regăsim titlurile Purcari Wineries (WINE), cu o scădere de 0,45% și Alro (ALR) care au pierdut 0,93%.

Titlurile OMV Petrom (SNG), care au urcat cu 0,34%, au ocupat prima poziție în topul celor mai tranzacționați emitenți, cu schimburi în valoare de 2,8 milioane de lei. Titlurile producătorului de petrol și gaze sunt urmate în clasamentul rulajelor de acțiunile Băncii Transilvania (TLV), cu 2,7 milioane de lei, și Fondul Proprietatea (FP), cu tranzacții în sumă de 2,26 milioane de lei.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Răsvan Popescu și-a lansat volumul ‘De partea bună a ierbii’ la Iași: E o carte despre calea în viață

Publicat

in

De

Volumul „De partea bună a ierbii”, semnat de Răsvan Popescu a fost lansat vineri la Iași, la Teatrul Cub. În cadrul evenimentului organziat de Uniunea Scriitorilor din Iași, romanul lui Răsvan Popescu a fost prezentat ca un bun punct de plecare pentru un scenariu de film, scrie Mediafax.

Romanul, spune chiar autorul este „despre alergătura în cerc prin viață.” și are ca personaj principal un profesor care se întoarce în satul natal, pentru a vinde casa părintească.

„E o carte despre destin, despre calea în viață și despre alergătura în cerc prin viață în sensul că personajul principal are o traiectorie așa circulară, el se revoltă împotriva destinului care i-a fost hărăzit și ajunge în final să se întoarcă de unde a plecat și să facă exact lucrurile pentru care fusese destinat. Un fel de ce ți-e scris, în frunte ți-e pus”, a declarat Răsvan Popescu înainte de eventiment.

Acesta a povestit că în familia sa, primul băiat născut se făcea preot și prelua parohia din sat de la tatăl său, iar al doilea se făcea învățător.

„Acesta este destinul care este trasat și acestui tânăr (n.r. personajul principal), tănăr pentru că este o poveste și despre vârstă, sunt mai multe paliere în care el este surpins când e mic, lângă bunică-su, învață să mâne caii de la Ilie Vizitiu, învață să cânte bisericește de la dascăl și așa mai departe. Este, în același timp, o poveste despre alergătura în cerc prin viață, pentru că el fiind destinat să preia parohia se revoltă, devine un adolescent rebel, pleacă la oraș, se face profesor, îi învață și pe copii cu care lucrează să devină niște rebeli”, a explicat Răsvan Popescu despre volumul semnat de el.

Citește și: Premiile Pulitzer vor avea o nouă categorie – ‘Audio’

Cassian Maria Spiridon, președintele filialei ieșene a Uniunii Scriitorilor Iași consideră că acest volum ar trebui să fie transformat într-un scenariu de film.

„Dacă ar reuși să îl transforme într-un film, ar fi mult mai atractiv pentru publicul care nu mai citește în țara asta”, a spus Cassian Maria Spiridon.

„Este o carte care mai merită încă o dată lansată la anul. Carte are o pojghiță, o pojghiță pe care o pătrunzi la prima lectură. Cartea de dedesubt, zona profundă te pune în fața acestui profesor care se întoarce acasă cu gândul de a-și rezolva moștenirea, pentru ca mai apoi să își vadă de ale lui. Întâlnirea cu sătenii, cu mediul în care a fost educat și crescut îl face pe profesor să își dea seama de timpul în care trăiește, nu în acea casă ci de unde vine el, de la acea școală plină de copii, de elevi din ce în ce mai indiferenți, din ce în ce mai îndepărtați de actul de educație. De fapt, Răsvan Popescu reușește să facă un rechizitoriu asupra timpului în care el trăiește, suprapus pe obiceiul de a nu-ți vinde casa părintească”, astfel a descris scriitorul Adi Cristi volumul „De partea bună a ierbii”.

Povestea cărții pleacă chiar de la casa copilăriei lui Răsvan Popescu. Acesta a a explicat că nu a vândut casa și că în fiecare lună trece pe acolo pentru a plăti facturile.

Răsvan Popescu membru al CNA și fost președinte al acestei instituții, a publicat nouă volume și semnat șapte scenarii de film.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend