spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

OFICIAL ! A început restituirea taxelor auto. Cum puteţi recupera banii fără dovada plăţii

Facebook Twitter Google+
OFICIAL ! A început restituirea taxelor auto. Cum puteţi recupera banii fără dovada plăţii

Începând din această lună, românii care şi-au plătit taxele auto pot obţine restituirea acestora prin intermediul unor proceduri administrative. Aceştia au la dispoziţie opt luni pentru a depune cererile de restituire, data limită fiind 31 august 2018.

Proprietarii de autoturisme care au achitat taxa specială, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante şi timbrul de mediu îşi vor primi banii înapoi, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2017, act normativ aflat în vigoare din data de 7 august 2017. Beneficiarii nu trebuie să fi primit banii înapoi până la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi trebuie să ceară restituirea sumelor achitate şi a dobânzilor aferente acestora.

„Dreptul contribuabililor prevăzuți la alin. (1) (adică cei menționați mai sus – n. red.) de a cere restituirea se naște la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa (…) cererile de restituire se depun, sub sancțiunea decăderii, până la 31 august 2018”, se arată în OUG nr. 52/2017.

Conform aceleiaşi ordonanţe, dacă aceste taxe au fost plătite de societățile de leasing, cererea de restituire trebuie făcută de către proprietarii care au cumpărat mașinile prin leasing.

Beneficiarii trebuie să depună cererile de restituire la structurile de specialitate din cadrul Fiscului, împreună cu documentul doveditor al taxei achitate. De reţinut este că proprietarii autoturismelor trebuie să depună şi copii ale cărţii de identitate a maşinii şi certificatului de înmatriculare. În situaţia în care dovada plăţii taxei auto lipseşte, este nevoie să depuneţi o cerere de restituire şi copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare. Astfel, în lipsa documentului doveditor al plăţii, efectuarea plăţii taxei va fi verificată de către Fisc.

O altă situaţie, des întâlnită, este cea în care proprietarul autoturismului a plătit taxa auto, dar nu şi-a înmatriculat maşina. În acest caz, cel în cauză nu trebuie să anexeze copiile cărţii de identitate a vehiculului şi certificatul de înmatriculare, fiind necesar să prezinte doar cererea de restituire, alături de documentul de plată, în original, care confirmă plata taxei neutilizate.Se poate recupera taxa auto plătită chiar şi în cazul în care proprietarul autoturismului a vândut maşina. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să cereţi cartea şi talonul maşinii şi să aveţi o copie a chitanţei care dovedeşte plata taxei.

Restituirea sumelor pentru taxa specială pentru autoturisme, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se va realiza în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018.

De asemenea, în ceea ce priveşte timbrul de mediu, restituirea sumelor va avea loc în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

Facebook Twitter Google+

Facebook Comments

Mai poti citi si....