spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

O spune Greenpeace – Argesul, pe loc fruntas la defrisari ilegale

Facebook Twitter Google+
O spune Greenpeace – Argesul, pe loc fruntas la defrisari ilegale

Conform datelor citate, în cursul anului trecut, la nivel național au fost înregistrate 9.444 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, ceea ce reprezintă o medie de 26 de cazuri/zi. Din totalul cazurilor depistate ca fiind ilegale, 3.986 (respectiv 42%) au fost identificate de către cetățeni, susțin realizatori raportului.

Cazurile identificate de către populație au fost semnalate autorităților prin instrumentele puse la dispoziție de către acestea, respectiv Radarul Pădurii, aplicația mobilă Inspectorul Pădurii, site-ul www.inspectorupadurii.ro, dar și prin platforma online lansată de Greenpeace România, www.salvezpadurea.ro. Județele cu cel mai mare grad de implicare a cetățenilor sunt: Argeș și Dâmbovița — fiecare cu 7% din totalul cazurilor identificate ca urmare a sesizărilor primite.

Greenpeace România susține, de asemenea, că primele trei județe în care s-au înregistrat cele mai multe cazuri identificate de tăieri ilegale sunt: Mureș — cu 1.057 de cazuri (11%), Brașov (664 cazuri, 7%) și Olt (605 cazuri, 6%).

Ca volum de lemn tăiat ilegal, din județele Maramureș, Iași și Cluj au dispărut cele mai mari cantități de lemn, cele trei județe înregistrând 52% din volumul de lemn tăiat ilegal la nivel național.

În acest sens, prejudiciul total estimat de către autorități, în perioada 2015 — 2016, este de 39.475.235 lei (aproximativ 9 milioane de euro), iar cele mai mari prejudicii au fost înregistrate în județul Maramureș — de 17.966.536 lei, echivalentul a 45,59% din valoarea totală la nivel național.

Potrivit raportului, în 2016 au fost confiscate 1.146 de mijloace de transport și s-au aplicat 22.264 contravenții în valoare de peste 33 milioane de lei, cele mai multe fiind înregistrate în județele Argeș (2.106), Vrancea (1.969) și Mureș (1.455).

În ceea ce privește aplicația mobilă Inspectorul Pădurii, aceasta a fost instalată de peste 60.000 de utilizatori, iar din totalul apelurilor efectuate la numărul de urgență 112, pentru a verifica transportul de material lemnos, unu din cinci a dus la descoperirea unei infracțiuni. Mai exact, 3.184 de transporturi verificate nu erau înregistrate în baza de date a sistemului de prevenire a tăierilor ilegale (SUMAL), conform prevederilor legislative în vigoare, menționează Greenpeace România.

 

Facebook Twitter Google+

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

Facebook Comments

Mai poti citi si....