Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

O boală ciudată de sezon afectează mulţi oameni: Cum se manifestă Sindromul bradului de Crăciun

Publicat

in

Bradul de Crăciun înseamnă fericire, bucurie, sărbători și cadouri. Însă, dacă ne gândim la sănătate, din păcate, atât brazii artificiali, cât și cei naturali sunt dăunători, putând să ne afecteze sănătatea.

Bradul natural prezintă pe crengile sale microorganisme, dintre care cele mai periculoase sunt mucegaiurile. Pe de altă parte însă, bradul artificial este realizat din policlorura de vinil, care poate conține substanțe toxice dăunătoare.

Ce riscuri presupune bradul natural

Mucegaiurile aflate în special pe scoarța bradului natural sunt foarte periculoase, mai ales pentru căile respiratorii.

Studiile din ultimii ani demonstrează că brazii de Crăciun predispun la alergii, astm, scad imunitatea în față răcelilor, facilitează sinuzitele și alte afecțiuni din sfera ORL. De asemenea, mulți brazi destinați vânzării sunt stropiți cu diverse de substanțe toxice și pot conține pesticide, pe care producătorii le folosesc pentru a stimula creșterea brazilor.

Cercetătorii au stabilit că „Sindromul bradului de Crăciun” este provocat de sporii unor ciuperci microscopice, care se dezvoltă pe copac, provocând probleme respiratorii. Practic, oamenii de știință sunt de părere că majoritatea problemelor cauzate de bradul natural sunt cele ale căilor respiratorii.

Concret, ciupercile de pe crenguțe atacă plămânii, iar sursa principala a problemelor este mucegaiul de pe crengi, care produce continuu ciuperci microscopice ce sunt inhalate, provocând tuse, iritatie în gât, amețeală, mâncărimi ale nasului, lacrimari ale ochilor, tușe, probleme de respirație, dureri în piept, sinusuri înfundate, senzație de oboseală și insomnie.

De asemenea, s-a constatat că ciupercile în cauza se găsesc pe brazi în mod natural, însă acestea încep să se multiplice la căldură.

De aceea, pentru a fi redus riscul de apariție al problemelor de sănătate, este indicat că bradul să fie înlăturat din locuința imediat după ziua de Crăciun. Altfel spus, este indicat ca bradul natural să fie scos din casă și aruncat înainte de a se usca, în felul acesta eliminând apariția eventualelor probleme.

Ce riscuri presupune bradul artificial

Pe de altă parte, bradul artificial este la fel de periculos. Acesta este fabricat dintr-un plastic numit policlorură de vinil (PVC), care poate să conțină substanțe toxice periculoase, cum ar fi plumbul.

CITEȘTE ȘI: Ingredientul care ARDE caloriile după o masă copioasă. Folosește-l în preparatele tale!

Există studii care arată că materialele plastice din acești brazi sunt deosebit de toxice chiar și la atingere, astfel că unele etichete ale brazilor artificiali avertizează să ne spălăm pe mâini după montare și, de asemenea, li se interzice copiilor să se joace cu elementele bradului. De aceea este recomandat că acesta să nu fie instalat în dormitorul celor mici.

Mai mult, anumite studii efectuate arată că aceste substanțe din compoziția bradului artificial pot duce la apariția unor probleme renale, hepatice sau neurologice.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Meciurile din campionatul Germaniei s-ar putea relua în mai

Publicat

in

De

Meciurile din campionatul Germaniei s-ar putea relua în mai, doar cu un număr total de 239 de persoane în tribune, anunţă, marţi, cotidianul Bild, potrivit news.ro.

Partidele de fotbal au fost oprite în Germania la mijlocul lunii martie şi sunt suspendate până la finalul lunii aprilie.

Impozitarea cu 90% a salariilor de lux din sistemul bugetar: lista măsurilor USR pentru Klaus Iohannis și Ludovic Orban

Conducătorii Bundesliga studiază posibilitatea ca meciurile să se reia la începutul lunii mai, cu porţile închise.

În această ţară, au fost raportate aproape 100.000 de cazuri de infectare cu Sars-CoV-2 şi peste 1.400 de decese.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Debitul maxim al Dunării se va situa peste mediile multianuale ale lunilor mai şi iunie, în timp ce în aprilie va fi sub valoarea medie

Publicat

in

De

Debitul maxim al fluviului Dunărea se va situa peste mediile multianuale ale lunilor mai şi iunie, în timp ce în aprilie va fi sub valoarea medie prognozată de hidrologi, conform analizei pe trei luni realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

În ceea ce priveşte regimul hidrologic pe râurile interioare, acesta va fi, în general, la valori cuprinse între 50 şi 80% din mediile lunare în aprilie, mai şi iunie, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Specialistii vin cu o veste INCREDIBILĂ: economia românească ar putea fi MAI PUȚIN afectată de criză decât se crede

Astfel, în luna aprilie 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, însă vor fi şi valori mai mici, între 30-50% din normalele lunare, pe râurile din bazinele hidografice: Olt inferior, Vedea, Putna şi Trotuş şi chiar sub 30% din aceste valori pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad, pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe afluenţii săi.

În luna mai, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea, Rm.Sărat, Putna, Trotuş. Cele mai mici valori (sub 30%) se vor înregistra pe Bârlad şi pe râurile din bazinul mijlociu şi inferior al Prutului.

Citește și: Impozitarea cu 90% a salariilor de lux din sistemul bugetar: lista măsurilor USR pentru Klaus Iohannis și Ludovic Orban

Potrivit hidrologilor, în luna iunie, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu mijlociu şi inferir, Olt inferior, Vedea, Rm.Sărat, Putna, Trotuş. Cele mai mici valori (sub 30%) vor fi consemnate pe Bârlad şi pe râurile din bazinul mijlociu şi inferior al Prutului.

„În cursul lunilor aprilie, mai şi iunie sunt posibile episoade cu creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din nordul, vestul şi centrul ţării, în perioadele cu ploi mai însemnate cantitativ”, avertizează hidrologii.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna aprilie este de 5.500 metri cubi/secundă (mc/s), mult mai mic faţă de valoarea medie multianuală de 7.900 mc/s, iar cel minim de 3.200 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

Citește și: CCR discută pe 6 mai sesizările PNL pe legile inițiate de PSD privind amânarea plății ratelor și suspendarea plății utilităților

Pentru luna mai 2020, debitul de nivel maxim prognozat este de 8.000 mc/s, peste valoarea medie multianuală a perioadei, de 7.250 mc/s, iar cel minim de 4.200 mc/s.

De asemenea, pentru luna iunie, debitul maxim al Dunării este estimat la 7.000 mc/s, iar cel minim la 3.500 mc/s, faţă de media lunii respective, de 6.400 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste estimări de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

SUSȚINE PRESA LIBERĂ

Dacă ești mulțumit de activitatea noastră și crezi că facem o presă liberă, ne poți sprijini să contiumăm în slujba ta, fără a fi nevoiți să încheiem contracte cu statul. Pentru fiecare donație, îți publicăm pe site si print 3 anunturi la loc vizibil.

Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend