Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Noul an școlar. Avertisment dur al unui psiholog

Publicat

in

Notele de la şcoală nu sunt cei mai buni indicatori ai potenţialului pe care îl are un elev, ci îl forţează pe acesta să rămână între graniţele unui sistem social derutant, care-i poate opri inventivitatea, creația sau sclipirea, consideră psihologul Alexandru Pleşea.

Psihologul Alexandru Pleşea afirmă că este demonstrat ştiinţific că nota 10 nu scoate în evidenţă genialitatea unui elev, ci pur şi simplu arată gradul ridicat de adeziunea la un set de cunoştinţe standardizate, impuse de şcoală, scrie romaniatv.net.

„Elevii au nevoie să învețe cum să învețe, nu au nevoie de concurență sau reguli impuse. Ei au nevoie să fie ajutați să rămână cât mai aproape de creativitatea și voioșia copilăriei. Cunoaştem cu toţii foarte multe exemple de elevi de nivel mediu sau cu note slabe la învăţătură, dar care au demonstrat, mai ales după terminarea şcolii, că pot fi genii în orice alt domeniu de activitate. Genialitatea lor a ieşit la iveală abia după ce aceştia au părăsit graniţele sau standardele impuse de mediul academic, deoarece au putut gândi singuri, şi-au dat voie să fie creativi. Sunt mulţi profesori care nu ţin cont de unele sclipiri de geniu pe care le pot avea unii elevi, ba chiar îi îngrădesc din prima clipă în care observă opinii care nu respectă graniţele lecţiei. Chiar mai rău, există profesori care îi pedepsesc pe elevii nonconformişti şi îi premiază pe elevii care respectă şi aderă robotic la pachetul de cunoştinţe standardizate. Din această cauză, actualul sistem de notare, care premiază conformismul şi pedepseşte nonconformismul, a devenit unul cel puţin discutabil”, afirmă psihologul Pleşea.

Calificativele produc obişnuinţe mentale, standardizate

În acelaşi timp, specialistul crede că odată adoptat conformismul şi respins în totalitatea ideea de creativitate, elevul va îmbrăţisa acest sistem de valori şi în perioada maturităţii. Mai mult, maturitatea este terminarea voioșiei și creației, iar sistemul de educație actual produce maturitate, concurență sau responsabilitate prea mare, încă de la vârste fragede, astfel copii pierzând bucuria adolescenței. „Educația înseamnă să dezvolți învățarea cât și dezvățarea.

Notele care se dau la școală conduc personalitatea unui copil către referința la cum este bine sau nu, să fie în societate.

Părinții, cât și profesorii au nevoie să instruiască viitorul unui copil prin modelele lor personale. Un profesor sau un părinte care nu și-a definit o armonie și o stare interioară sănătoasă, nu poate oferi mai departe decât cunoaștere. Copii, cât si adulții, au nevoie de înțelegere, și mai puțin de cunoaștere. Înțelegerea se face prin jocuri, experiență practică, călatorii, discuții sincere și deschise către copil, toate învăluite sub plapuma dragostei”, consideră psihologul Alexandru Pleşea.

În opinia psihologului, creația și inovația la un copil se dezvoltă armonios prin exemplul personal al educatorului, și mai puțin prin note. Educatorii buni au un set sănătos de valori morale și etice interioare, știind cum să vadă către viitorul copiilor pe care îi învață. „Notele sau calificativele produc obișnuințe mentale, standardizare și constrângere prin raport cu sistemul actual. Adaugând ingredintele: dragostea, încurajările, joaca, răbdarea, atenția, îi pot duce pe cei mici către voioșie, gânduri de creație, fericire interioră și dezvoltare armonioasă”, conchide psihologul Alexandru Pleşea.

Source Article from http://www.dcnews.ro/noul-an-colar-avertisment-dur-al-unui-psiholog_515352.html

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

LAUDELE lui Florin Cîțu privind împrumutul cu dobândă negativă, SPULBERATE: Coronavirusul a dus la SCĂDEREA dobânzilor, nu actuala guvernare

Publicat

in

De

Anunțul făcut de minustrul Florin Cîțu privind un împrumut contractat de România la dobâdă negativă, a fost demontat de Senatul PSD Ștefan Radu Oprea. Acesta spune că dobânda se datorează coronavirusului, nu competenței actualului executiv. Comentând o declaraţie a lui Florin Cîţu (“Investitorii au încredere în România şi de aceea astăzi ne-am putut împrumuta în euro la dobânzi negative.”), senatorul PSD Ştefan Radu Oprea arată, într-un comunicat, că motivul real pentru care România a putut să se împrumute la o dubândă de -0,11 este determinat de o evoluţie pe plan global, “amenințarea globală a coronavirusului și nevoia fondurilor de investiții de a face plasamente sigure în titluri de stat”.

Citește și: Total NEAȘTEPTAT – Medicul Streinu – Cercel anunță că bărbatul infectat cu coronavirus NU primește niciun tratament

În plus, fostul ministru al comerţului Ştefan Radu Oprea dezvăluie că împrumutul de 150 milioane euro făcut de România ne costă totuşi 806.200 euro (conform calculelor făcute de analistul economic Adrian Câciu) şi că acest împrumut nu era necesar, întrucât România are în buffer (rezerva financiară pentru situaţii de criză – n.red.) 5,9 miliarde euro, tot împrumutați”.

În opinia lui Oprea, propunerea lui Cîţu pentru fotoliul de prim-ministru este strategia preşedintelui Iohannis de a forţa anticipatele, “desemnând pe cel mai toxic ministru al finanțelor pentru a se prezenta în Parlament.”

Ştefan Radu Oprea se arată îngrijorat de “dezastrul” pe care l-ar putea produce ca şef al Executivului: “Dacă a reușit să urce cursul leu/euro la cer, să se împrumute cât pentru trei generații în trei luni, oare unde am ajunge cu el premier?”

“Tot ce poate face el este un selfie, nu un guvern.”, a conchis senatorul PSD.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Un colet suspect, găsit pe o stradă centrală din Capitală (SRI)

Publicat

in

De

Serviciul Român de Informații (SRI) anunță că un colet care se află pe o stradă centrală din Capitală este verificat de pirotehniștii SRI, fiind declarat drept „suspect”.

„Avem o alertă cu un colet suspect pe Strada Ion Câmpineanu”, anunță, vineri, oficialii SRI, potrivit Mediafax.

Conform sursei citate, Poliția și echipa pirotehnică a SRI se află acolo și sunt demarate procedurile specifice în astfel de situații.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend