Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Noile norme europene pentru protecția consumatorilor au intrat în vigoare de vineri

Publicat

in

Comisia Europeană salută intrarea în vigoare a noului regulament privind măsurile de cooperare în materie de protecţie a consumatorilor. Începând cu data de 17 ianuarie, noile norme încep să se aplice în întreaga UE, pe baza actualului mecanism de cooperare, potrivit unui comunicat de presă.

Scopul acestora este de a îmbunătăţi modul în care Comisia şi autorităţile statelor membre pot colabora pentru a pune capăt practicilor necorespunzătoare împotriva consumatorilor, de a le permite autorităţilor să detecteze neregulile şi să ia măsuri.

„UE are cele mai stricte norme de protecţie a consumatorilor din lume. Acum vom accelera punerea lor în aplicare. Fac apel la statele membre să aplice fără ezitare noile instrumente”, a declarat Věra Jourová, vicepreşedintele pentru valori şi transparenţă.

Circa 120.000 de cereri au fost trimise către Centrele Europene ale Consumatorilor, majoritatea referindu-se la cumpărăturile online, şi aproximativ 40% dintre consumatori au fost nemultumiţi de modul în care comercianţii le-au soluţionat plângerile. Noul regulament va spori prerogativele autorităţilor naţionale relevante, printre ele regăsindu-se competenţa de achiziţiona produse în vederea testării, de a folosi metoda „clientului misterios”, precum şi de a investiga fluxurile financiare pentru a descoperi comercianţii necinstiţi şi frauda online.

De asemenea, noile norme îi vor permite Comisiei să alerteze cu mai multă uşurinţă autorităţile naţionale şi să le coordoneze acţiunile de soluţionare a problemelor în materie de consum care afectează majoritatea consumatorilor europeni. Datorită unui nou sistem informatic susţinut de Sistemul de informare al pieţei interne (IMI – Internal Market Information System) al Comisiei, centrele europene ale consumatorilor, organizaţiile de consumatori şi organizaţiile profesionale vor putea să transmită oficial alerte cu privire la noile ameninţări apărute pe piaţă. Aceste informaţii vor putea fi utilizate direct de către autorităţile de aplicare a legii.

„Aceste norme reprezintă un nou pas în direcţia protejării consumatorilor europeni. Comisia şi autorităţile naţionale pentru protecţia consumatorilor sunt de acum mai bine înzestrate cu noi seturi de competenţe mijloace de cooperare. Indiferent de locul în care îşi desfăşoară activitatea sau statutul profesioniştilor din cadrul pieţei interne, va fi mai dificil să se evite normele”, a precizat şi comisarul pentru justiţie, Didier Reynders, citează businessmagazin.ro

Vezi și:

Masini in valoare de sute de mii de euro, blocate in garajele Politiei de Frontiera. Vehiculele se devalorizeaza rapid

Rareș Bogdan, anunț despre candidatura sa la Primăria Capitalei. Ce ar face dacă Iohannis i-ar cere acest lucru

Evali – o nouă afecțiune indusă de țigara electronică

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

NATIONAL

Consultările de la Cotroceni s-au încheiat – Declarații de presă la 20.15

Publicat

in

De

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele şi formaţiunile parlamentare s-au încheiat, miercuri, după aproape patru ore de discuţii, şeful statului urmând să susţină o declaraţie de presă, informează Agrerpres,

Şeful statului va susţine o declaraţie de presă la ora 20,15.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a consultat cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat de premier, după ce liderul PNL, Ludovic Orban, şi-a depus mandatul de premier desemnat.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

E mai GRAV decât ne așteptam! Coronavirusul face PRĂPĂD pe marile burse, care înregistrează pierderi pe bandă rulantă

Publicat

in

De

Coronavirusul face prăpăd pe marile burse ale lumii. Bursa japoneză a închis şedinţa de miercuri în scădere cu 0,79%, pe fondul îngrijorărilor că răspândirea virusului COVID-19 ar putea afecta economia mondială.

Indicele principal Nikkei-225 a ajuns la valoarea de 22.426,19 puncte, în scădere cu 179,22 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Kyodo, conform Agerpres.

Seul – Bursa sud-coreeană a încheiat şedinţa de miercuri în scădere cu 1,28%, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 2.076,77 puncte, în scădere cu 26,84 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Yonhap.

Hong Kong – Bursa din Hong Kong a încheiat prima şedinţă de tranzacţionare de miercuri în scădere cu 0,49%, indicele Hang Seng a ajuns la valoarea de 26.760,77 puncte, în scădere cu 132,46 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Xinhua.

New York – Bursa de pe Wall Street a închis şedinţa de marţi în scădere, investitorii fiind îngrijoraţi de posibilitatea ca epidemia de coronavirus să se transforme într-o pandemie.

Indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 3,15%, ajungând la valoarea de 27.081,36 puncte, în scădere cu 879,44 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Standard and Poor’s 500 s-a depreciat cu 3,03%, ajungând la valoarea de 3.128,21 puncte, în scădere cu 97,68 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Nasdaq s-a depreciat cu 2,77%, ajungând la valoarea de 8.965,61 puncte, în scădere cu 255,67 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ cu livrare în luna aprilie a scăzut cu 1,53 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 49,90 dolari.

Londra – Bursa de la Londra a închis şedinţa de marţi în scădere cu 1,94%, indicele principal FTSE-100 a ajuns la valoarea de 7.017,88 puncte, în scădere cu 138,95 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna aprilie a scăzut cu 1,35 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 54,95 dolari.

Frankfurt – Bursa de la Frankfurt a închis şedinţa de marţi în scădere cu 1,88%, indicele principal DAX 30 a ajuns la valoarea de 12.790,49 puncte, în scădere cu 244,75 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite AFP.

Paris – Bursa de la Paris a închis şedinţa de marţi în scădere cu 1,94%, indicele principal CAC 40 a ajuns la valoarea de 5.679,68 puncte, în scădere cu 112,19 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite AFP.

Budapesta – Cursul oficial al Băncii Centrale a Ungariei valabil pentru ziua de miercuri este de 310,76 forinţi pentru un dolar, în scădere faţă de un curs de 312,80 forinţi, marţi, transmite MTI. Moneda euro este cotată la 337,21 forinţi, în scădere faţă de 338,32 forinţi, marţi, iar un leu românesc este cotat la 70,12 forinţi, în scădere faţă de 70,35 forinţi, marţi.

Bursa din Budapesta a închis şedinţa de marţi în scădere cu 2,94%, indicele BUX a ajuns la valoarea de 43.075,07 puncte. Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 21,9 miliarde de forinţi (64,8 milioane euro).

Sofia – Banca Centrală a Bulgariei a stabilit pentru ziua de miercuri un curs oficial de 1,80427 leva pentru un dolar, în scădere faţă de 1,80794 leva, marţi, şi un curs de 0,406634 leva pentru un leu românesc, în scădere faţă de 0,40693 leva, marţi, transmite BTA. O uncie de aur (28,349 grame) este cotată la 2.978,2 leva, în scădere faţă de 3.012,49 leva, marţi.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend