Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ne-a dat-o și nouă! Ungaria a trimis României un focar gripă

Publicat

in

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost notificată de Comisia Europeană (CE) cu privire la faptul că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricţie din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificaţi curcani, iar produsele obţinute au fost livrate către mai multe state membre, printre care şi România.

Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii, din analiza informaţiilor primite, a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unităţi de depozitare, de pe raza judeţului Bihor.

„Comisia Europeană a transmis o notificare Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin care informează că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricţie din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificate păsări (curcani), iar produsele obţinute au fost livrate către mai multe state membre, printre care şi România. În regim de urgenţă, ANSVSA a dispus serviciilor sanitare veterinare de la nivel teritorial să acţioneze de urgenţă pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare şi incinerarea acestora, în conformitate cu prevederile Directivei 94/2005”, se menţionează în comunicatul citat.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, joi, prezenţa virusului gripei aviare H5N8 în probele prelevate de la găinile ouătoare ce aparţin fermei societăţii Karin SRL din localitatea Seini, judeţul Maramureş, potrivit unui comunicat al ANSVSA.

„S-a intervenit prompt prin activarea Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din judeţului Maramureş şi activarea Unităţii Operaţionale Centrale condusă de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu. Din dispoziţia preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, o echipă de specialişti în patologie aviară din cadrul instituţiei s-a deplasat în judeţul Maramureş încă din data de 14.01.2020, pentru a participa la ancheta epidemiologică şi a supraveghea aplicarea măsurilor procedurale”, se arată în comunicat.

Instituţia menţionează că intervenţia rapidă în focarul de boală s-a realizat cu respectarea legislaţiei specifice şi a Planului de Contingenţă/Intervenţie. Păsările au fost eutanasiate şi incinerate împreună cu ouăle reţinute oficial, cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie. Ulterior, se vor efectua dezinfecţii pentru inactivarea virusului.

ANSVSA precizează că se află într-o colaborare permanentă cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Societatea Medicilor Veterinari în Patologie Aviară din România şi cu Colegiul Medicilor Veterinari din România. În contextul epidemiologic al evoluţiei gripei aviare în Europa, se impune supravegherea şi monitorizarea păsărilor domestice, dar şi a celor sălbatice care reprezintă, conform legislaţiei şi a studiilor de specialitate, sursa naturală a virusului gripal aviar.

Instituţia menţionează că, pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări au fost şi sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi subproduse obţinute doar de la animale sănătoase.

Conform ANSVSA, în cursul anului 2019 au fost prelevate şi testate pentru depistarea virusului gripei aviare 18.615 probe de galinacee, 16.289 probe de palmipede din gospodăriile populaţiei, 8.146 de probe din exploataţii comerciale şi 220 de probe de la păsări sălbatice.

Autoritatea reaminteşte crescătorilor de păsări măsurile care trebuie respectate pentru a preveni apariţia şi răspândirea virusului gripei aviare: păsările domestice trebuie ţinute separat şi în adăposturi acoperite, fără acces la lacuri şi bălţi; furajele trebuie ţinute în spaţii închise acoperite şi în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale; aşternutul trebuie să fie depozitat în spaţii închise acoperite sau acoperite să nu aibă contact cu păsările sălbatice; obligativitatea de a anunţa imediat medicul veterinar din localitate în caz de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări.

Vezi și:

EXCLUSIV Document. Ministrul Marcel Vela răstoarnă acuzațiile lui Dumitru Coarnă

EXCLUSIV Marcel Vela ascunde planul de reorganizare a Poliției: A fost o discuție doar pentru că a crea senzația că ne consultă

Mare atenție, Marcel Vela! Bubuie Ministerul de Interne: Șeful Jandarmeriei Române, acuzat de răpire

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

NATIONAL

Consultările de la Cotroceni s-au încheiat – Declarații de presă la 20.15

Publicat

in

De

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele şi formaţiunile parlamentare s-au încheiat, miercuri, după aproape patru ore de discuţii, şeful statului urmând să susţină o declaraţie de presă, informează Agrerpres,

Şeful statului va susţine o declaraţie de presă la ora 20,15.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a consultat cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat de premier, după ce liderul PNL, Ludovic Orban, şi-a depus mandatul de premier desemnat.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

E mai GRAV decât ne așteptam! Coronavirusul face PRĂPĂD pe marile burse, care înregistrează pierderi pe bandă rulantă

Publicat

in

De

Coronavirusul face prăpăd pe marile burse ale lumii. Bursa japoneză a închis şedinţa de miercuri în scădere cu 0,79%, pe fondul îngrijorărilor că răspândirea virusului COVID-19 ar putea afecta economia mondială.

Indicele principal Nikkei-225 a ajuns la valoarea de 22.426,19 puncte, în scădere cu 179,22 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Kyodo, conform Agerpres.

Seul – Bursa sud-coreeană a încheiat şedinţa de miercuri în scădere cu 1,28%, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 2.076,77 puncte, în scădere cu 26,84 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Yonhap.

Hong Kong – Bursa din Hong Kong a încheiat prima şedinţă de tranzacţionare de miercuri în scădere cu 0,49%, indicele Hang Seng a ajuns la valoarea de 26.760,77 puncte, în scădere cu 132,46 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Xinhua.

New York – Bursa de pe Wall Street a închis şedinţa de marţi în scădere, investitorii fiind îngrijoraţi de posibilitatea ca epidemia de coronavirus să se transforme într-o pandemie.

Indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 3,15%, ajungând la valoarea de 27.081,36 puncte, în scădere cu 879,44 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Standard and Poor’s 500 s-a depreciat cu 3,03%, ajungând la valoarea de 3.128,21 puncte, în scădere cu 97,68 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Nasdaq s-a depreciat cu 2,77%, ajungând la valoarea de 8.965,61 puncte, în scădere cu 255,67 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ cu livrare în luna aprilie a scăzut cu 1,53 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 49,90 dolari.

Londra – Bursa de la Londra a închis şedinţa de marţi în scădere cu 1,94%, indicele principal FTSE-100 a ajuns la valoarea de 7.017,88 puncte, în scădere cu 138,95 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna aprilie a scăzut cu 1,35 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 54,95 dolari.

Frankfurt – Bursa de la Frankfurt a închis şedinţa de marţi în scădere cu 1,88%, indicele principal DAX 30 a ajuns la valoarea de 12.790,49 puncte, în scădere cu 244,75 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite AFP.

Paris – Bursa de la Paris a închis şedinţa de marţi în scădere cu 1,94%, indicele principal CAC 40 a ajuns la valoarea de 5.679,68 puncte, în scădere cu 112,19 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite AFP.

Budapesta – Cursul oficial al Băncii Centrale a Ungariei valabil pentru ziua de miercuri este de 310,76 forinţi pentru un dolar, în scădere faţă de un curs de 312,80 forinţi, marţi, transmite MTI. Moneda euro este cotată la 337,21 forinţi, în scădere faţă de 338,32 forinţi, marţi, iar un leu românesc este cotat la 70,12 forinţi, în scădere faţă de 70,35 forinţi, marţi.

Bursa din Budapesta a închis şedinţa de marţi în scădere cu 2,94%, indicele BUX a ajuns la valoarea de 43.075,07 puncte. Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 21,9 miliarde de forinţi (64,8 milioane euro).

Sofia – Banca Centrală a Bulgariei a stabilit pentru ziua de miercuri un curs oficial de 1,80427 leva pentru un dolar, în scădere faţă de 1,80794 leva, marţi, şi un curs de 0,406634 leva pentru un leu românesc, în scădere faţă de 0,40693 leva, marţi, transmite BTA. O uncie de aur (28,349 grame) este cotată la 2.978,2 leva, în scădere faţă de 3.012,49 leva, marţi.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend