Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Nastase, in dezacord cu PSD-ul. Ce initiativa critica fostul premier

Publicat

in

Fostul premier si presedinte al PSD, Adrian Nastase isi exprima dezacordul cu social-democratii si critica o propunere facuta de acestia.

Nastase considera ca votul mixt de tip german sustinut de PSD ar aduce „o multime de confuzii” in Romania. El propune introducerea sistemului de vot proportional cu prima, astfel incat partidul care obtine majoritatea sa primeasca automat un numar mai mare de parlamentari decat procentul obtinut in alegeri pentru a putea face Guvernul fara compromisuri si aliante.

„Actualul sistem electoral, bazat pe votul uninominal, a fost – asa cum am anticipat – un fiasco. Rezultatul acestei iluzii (sau manipulări) a fost prăbusirea credibilitătii Parlamentului si slăbirea fortei partidelor. Indirect a scăzut nivelul de performantă al guvernărilor.

Acum se doreste revenirea la votul pe liste de partid, ceea ce cred că ar fi o măsură inteleaptă. Votul mixt, de tip german, pe care la un moment dat l-am sustinut si eu, ar crea, la noi, pentru moment, o multime de confuzii.

Problema este insă cum se vor forma, in continuare, majoritătile guvernamentale. După introducerea pragului electoral, sistemul nostru politic a fost de tipul 2+2, creindu-se diverse formule de guvernare, prin aliante cu parteneri “juniori” (PRM, PUNR, UDMR, PUR/PC, etc). Dezavantajele s-au văzut – compromisuri, false justificări ideologice, traseism. Exemplul cel mai evident a fost negocierea permanentă la două capete a UDMR. Imi aduc aminte, de altfel, că prin anii 2000, reprezentantii UDMR, raspunzând la criticile referitoare la ambiguitatea asociatie/partid, spuneau că, după aderarea la UE, membrii UDMR se vor inscrie in partidele ideologice din România (liberali, social-democrati etc.), conform familiilor europene. Acest lucru nu s-a intâmplat.

Una dintre solutiile de a evita aceste situatii, in conditiile in care partidele/blocurile de partide in România nu depăsesc, la parlamentare, 35-40%, ar fi revenirea la sistemul proportional CU PRIMA din perioada interbelică din tara noastră (“câstigătorul”, dacă atingea 40% primea o primă electorală ce-i permitea să formeze singur guvernul). Un model asemănător este folosit in Grecia, unde tabăra câstigătoare primeste automat 50 de locuri suplimentare in Parlament.

Dezbaterea publică ar trebui să vizeze, in comun, sistemul politic, regimul politic si sistemul electoral, impreună cu solutiile de revizuire corespunzătoare a Constitutiei”, a scris Nastase pe blogul personal.

Source Article from http://www.stiripesurse.ro/nastase-in-dezacord-cu-psd-ul-ce-initiativa-critica-fostul-premier_948078.html

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

​SONDAJ Fapta bună de azi – ziua 2. Tu decizi ONG-ul caștigător

Publicat

in

De

​​Campania BCR-HotNews.ro, care își propune ca în fiecare zi să răsplătească cu 1.000 de euro o organizație sau o asociație care face fapte bune, a început. Este a doua zi a campaniei și invităm cititorii să se implice în număr cât mai mare și să voteze ONG-ul dorit. La ora 20.00 votarea se va opri, iar ONG-ul cu cele mai multe voturi va fi beneficiarul micro-finanțării de 1.000 de euro.

Despre ONG-uri*:

Scopul Asociației SNK este de a ajuta oamenii să devină responsabili față de ei înșiși și față de semenii lor, să-și conștientizeze natura umană și să protejeze mediul înconjurător, folosindu-se de învățămintele stoice.

Mesaj primit la înscriere: A demarat campania Bunicii nostri, prin care persoanele varstince, singure, sunt sprijinite cu alimente si produse de igiena in perioada epidemiei. Se incearca mentinerea in conditii de siguranta la domiciliu a celor mai vulnerabile persoane

Fundația Comunitară Țara Făgărașului (FCTF) este o instituţie locală care funcționează ca un mecanism de identificare a nevoilor, dar și a oportunităților, propune strategii, crează mediul pentru sprijinirea și dezvoltarea comunității și urmărește în activitatea sa beneficiul public. FCTF stimulează spiritul filantropic, implicarea de orice manieră în proiectele și campaniile propuse, prin dedicarea rezultatelor exclusiv comunității și printr-o administrare atentă și transparentă.

Mesaj primit la înscriere: inspiră şi susţine iniţiative locale, mobilizează resurse şi aduce împreună oameni şi organizații care să aibă dorinţa şi capacitatea să contribuie pe termen lung la dezvoltarea comunităților. Fundația activează din 2013 promovând integritatea, spiritul de inițiativă, inovațiile, generozitatea, incluziunea și libertatea. Pentru o zonă mică, înzestrată de oameni cu povești și talente, fundația crează contextele necesare ca fiecare făgărășean să poată contribui în felul propriu la creșterea comunității.

Fundația Umanitară Pacea a fost înființată de fratele Roberto Peretti OFMConv, împreună cu un grup de oameni de cult (Frații Franciscani Minori Conventuali), interesați de educație și de dezvoltarea relațiilor interumane, în sensul protejării copiilor proveniți din familii defavorizate, pentru a le oferi posibilitatea de a fi primiți într-un colectiv care să se ocupe de educația acestora, precum și în sensul ajutorării familiilor aflate într-o situație economică gravă.

Mesaj primit la înscriere: Această fundație actionează pe raza orasului Roman in judetul Neamt. Pe langă activitățile specifice de ajutorare prin educatie, igienă, asistență medicală si integrare in câmpul muncii destinate persoanelor sărace din zonă, în ultimul timp a deschis un cont special in care strange fonduri pentru dotarea cadrelor medicale cu măsti, halate, vizoare, manusi si alte echipamente specifice de protectie, dar in special isi doreste să reusească să adune destui bani pentru a putea achizitiona 2 venitlatoare atât de necesare spitalului in special in aceste timpuri grele.

*Descrierile sunt preluate de pe site-urile ONG-urilor. Ordinea ONG-urilor în descriere și în sondaj este aleatorie.

Mențiuni:

  • ONG-urile eligibile pentru aceste micro-finanțări trebuie să fie înregistrate în Registrul Entităților și Unităților de Cult, aflat în evidența Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
  • ONG-urile care vor fi nominalizate drept beneficiare la finalul fiecărei zile vor fi contactate de către reprezentații BCR.
  • Sondajele zilnice vor fi disponibile pe subsecțiunea O faptă bună pe zi.

Voteaza mai jos ONG-ul favorit. Dacă ai probleme în a vizualiza sondajul de pe dispozitivele mobile, atunci dă click aici.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Visul unei nopți de vară: România vrea să organizeze Euro 2028

Publicat

in

De

Euro 2020 a fost amânat, iar România speră să termine la timp pentru anul viitor ceea ce se angajase că va face până în vara care se apropie cu pași repezi. Ambițiile conducătorilor merg însă mai departe, iar Ionuț Stroe (ministrul Tineretului și Sportului) a dezvăluit că țara noastră ar putea fi una dintre organizatoarele Euro 2028.

Amânarea turneului final european din 2020 nu a picat tocmai rău pentru România: țara noastră are timp să termine tot ceea ce a promis către UEFA. Sunt speranțe că până în vara anului viitor să fie gata arenele Ghencea (este în linie dreaptă oricum), Arcul de Triumf și Giulești. În plus, ar trebui finalizată și calea ferată care să lege Aeroportul Otopeni de Gara de Nord.

Cu o asemenea infrastructură gata, Ionuț Stroe se duce cu gândul mai departe și spune că România ar putea fi țară organizatoare pentru Euro 2028, într-un parteneriat alături de Grecia, Bulgaria sau Serbia. Discuțiile au fost momentan sistate din cauza pandemiei de coronavirus”.

România, gazdă Euro 2028?

„Avem discuţii cu parteneri din Europa de Est, iar Grecia îmi este cea mai dragă mie, pentru organizarea unui viitor Campionat European de fotbal, poate chiar 2028. Şi poate luăm şi Bulgaria şi Serbia alături de noi. Vrem să punem în valoare această infrastructură pe care o vom avea”.

Craiova, Cluj și București, pe listă

„Craiova este unul dintre oraşele trecute pe listă pentru acest Euro 2028, cu Ion Oblemenco, Clujul, cu Cluj Arena şi Bucureştiul, cu Arena Naţională şi noul stadion Ghencea, care va fi o bijuterie. Sunt discuţii formale, următoarea întâlnire voiam să o organizez eu, în Bucureşti sau la Cluj, dar criza coronavirusului ne-a dat planurile peste cap.

Lansasem invitaţii oficiale către toţi miniştrii acestor state şi şefii de Federaţii de Fotbal. Vrem un dosar comun de candidatură cu Grecia, am şi discutat cu ministrul grec despre acest lucru, la Lausanne, şi sunt foarte deschişi.

10 stadioane în total

„Ne-ar trebui 10 stadioane şi infrastructură de transport şi împreună putem să rezolvăm aceste criterii, poate numai noi şi grecii. Deocamdată am suspendat orice fel de discuţie, din cauza acestei pandemii, dar avem timp” – Ionuț Stroe, la Oltenia TV.

UEFA a anunțat în urmă cu câteva săptămâni că Euro 2020 va deveni de fapt Euroo 2021, turneul final european urmând să aibă loc în vara anului viitor – între 11 iunie și 11 iulie.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

PROFIT 24 TV LIVE

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUSTINE INDEPENDENTA NOASTRĂ

Dacă esti multumit de activitatea noastra si crezi ca facem o presa libera, ne poti sprijini sa continumam in slujba ta, fara a fi nevoiti sa facem contracte cu statul

În Trend