Conecteaza-te cu noi

Curtea de Arges

N-AI CU CE, N-AI CU CINE ! AFACERE RATATĂ ! Merele argeșenilor, o afacere de 20 bani ! 

Publicat

in

– Ţăranii din nordul Argeşului nu mai culeg merele pentru că ies în pierdere

E deja toamnă, una bogată în fructe, și ai fi tentat să crezi că în marile magazine, rafturile raioanelor de legume, fructe pârâie sub greutatea merelor românești. Și Argeșul are tradiție în pomicultură, în special în zona deluroasă de nord, însă oricât ai căuta în Auchan, Carrefour, Kaufland sau Lidl nu vei găsi să cumperi nici măcar un măr din producția locală, argeşeană. Găsești în schimb mere aduse din Polonia, Ungaria sau Italia și pere din îndepărtata Argentina sau alte țări aflate la mii de kilometri departare. Echipa ziarul nostru a mers zilele trecute în câteva comune cu tradiție în pomicultură, în special în cele în care, altă dată, producția de mere era una extrem de profitabilă. Acum, un calcul simplu făcut impreuna cu ţăranii arata ca tona de mere culeasa costa mai putin decat pretul luat pe vanzarea acesteia sau mai exact, se iese in pierdere.

Plantații abandonate, merele neculese sau date la animale

In Valea Danului, Albesti, Oiești sau Tigveni, până acum 10, 15 ani, se făceau averi mari din producția de mere. In special în comunele necolectivizate, micii producători porneau începând din această perioadă și până la începutul primăverii, spre zona de sud est a țării pentru a vinde cantități uriașe de mere gustoase. In perioada lui Ceaușescu, tone de mere de pe plantațiile argeșene plecau încărcate în camioane sau vagoane de tren către Constanța, Galați, Tulcea, Babadag, Medgidia pentru a fi comercializate la prețuri apropiate de cel al portocalelor, o raritate în acele vremuri. După revoluție, invazia importurilor a dus spre declin pomicultura în zona deluroasă a Argeșului iar deschiderea treptată a marilor lanțuri străine de supermarketuri aproape că a pus cruce acestei activități. In prezent, conform datelor oficiale, plantațiile pomicole productive din Argeș au ajuns de la o suprafață de circa 18 000 hectare în anul 1990 la doar 7000 hectare in 2018. Potrivit primarilor de comune, situația se datorează în special faptului că nimeni nu mai cumpără din producția locală, preferând importurile. ” Inainte se făceau contracte, erau acele centre speciale în care se livrau merele în cazul în care proprietarul de plantații de pomi nu pleca la vale cu ele să le vândă. Apoi au venit și hypermarketurile care au evitat să cumpere mere românești și, în aceste condiții, firesc că oamenii nu au mai îngrijit plantațiile pomicole. Dacă mergeți acum cu mine pe dealuri o să vedeți dezastrul, să vedeti plantații întregi tăiate cu drujba iar merii și perii folosiți ca lemne de foc”, ne-a declarat primarul unei comune limitrofe Curții de Argeș. Acesta mai spune că, actualmente, tinerii nu mai sunt interesați de plantațiile pomicole știind că nu vor avea unde să își vândă producția dar și că statul nu le acordă un sprijin în acest sens. La Bârsăști, de exemplu, merele din plantațiile îmbătrânite și care abia mai produc, sunt fie date la animale, fie transformate în țuică. La Boteni, o altă comună cu tradiție în pomicultură, mulți săteni s-au reorientat și, neavând cum să valorifice merele prin vânzare , le transformă în suc de mere pe care îl vând apoi către magazinele interesate sau pe internet.

Alții refuză să mai culeagă: pentru a culege o tona de mere se cheltuie mai mult decât se cîştigă

Redactorii PROFIT au stat de vorba cu cativa pomicultori cu renume, altădata, din comunele Cicanesti si Valea Danului. Toti s-a văitat că marea problemă în a culege recolta o reprezinta lipsa forţei de muncă. ” De o săptămână caut 2, 3 persoane care să mă ajute la cules dar nu mai e nimeni disponibil. Tinerii sunt plecati la munca in strainatăţuri, ăştia mai sărăcuţi au plecat şi ei sau stau la mâna ajutorului dat de primar…. N-ai cu cine sa le mai culegi „, spune Alexandru P, din Valea Danului. De găsit s-ar mai găsi , chiar prin comunele invecinate dar…. ” Dă-le dracu`, Doamne iartă-mă, de mere! Au venit unii sa ni le cumpere dar nu dau mai mult de doi lei , cel mult doi lei jumate pe kil. Pai unde ies eu daca plătesc doi oameni pe zi ! Ce, am înnebunit sa mai scot si bani din buzunar? Mai bine le las neculese şi imi strang eu singură câteva ca să am la iarnă „, spune tanti Maria din Cicăneşti. Aceasta şi alti doi consăteni ai acesteia ne si explica de ce afacerea cu merele este una in care pierzi. Mai exact intr-o zi de munca la cules de mere sau pere ai nevoie de 2 oameni ca sa culeagă intre 1500 si 2000 kilograme. Cum un zilier iti cere minim 100 lei pe ziua de munca la care mai adaugi si o bere, ţigări si ceva mâncare, pentru a culege o tona jumatate de mere sau doua, cheltuiesti, doar la cules cu cei doi zilieri, aproape 300 lei, plus un eventual transport. Daca mai adaugi si lucrarile de intretinere de peste an, depaşesti lejer suma de 400 lei pentru cele doua tone. Daca accepti oferta samsarilor de fructe si iti vinzi productia cu 20 bani kilogramul, cat se ofera acum, cel mult 25 bani, reiese ca exact cât cheltui ca sa vezi merele in curtea proprie, tot cam atat incasezi după ce le vinzi iar castigul este 0, in cel mai bun cativa lei la tona.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Fără concurs! Cristi Păcănele, director la CAS Argeș

Publicat

in

De

După ce a pierdut și localul My Club pe motiv de… datorii, Cristi Păcănele Mitrofan, va fi numit – concurs nu, ca nu l-ar lua- mare director la Casa de Asigurări de Sănătate Argeș. Asa a stabilit Miuțescu prin hotararea BPJ al PNL Arges din 24 01 2020: Cristian Mitrofan, director casa de asigurari de sanatate ARGES. FĂRĂ CONCURS!

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

ACUM ! Accident grav în Argeș, la Băiculești – Două mașini implicate

Publicat

in

De

In urma cu putin timp , un grav accident rutier s-a produs în Băiculești, zona Zigoneni. Este vorba despre un impact între 2 autoturisme, posibil o singură victimă.
La fața locului intervin un echipaj cu o autospecială de intervenție și un echipaj SMURD.

Revenim cu detalii…

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend