Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ministrul polonez al justiţiei a supravițuit unei moțiuni de neîncredere

Publicat

in

Ministrul polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobro, a supravieţuit miercuri în parlament unei moţiuni de neîncredere, prin care opoziţia îl acuza că ar fi avut cunoştinţă despre campania de denigrare a unor judecători pusă la cale de responsabili de rang înalt din ministerul său, transmite dpa potrivit Agerpres

Moţiunea de neîncredere a primit 174 de voturi pentru, 240 împotrivă şi şapte abţineri.

La sfârşitul lunii august, un ministru adjunct al justiţiei a demisionat în urma dezvăluirilor că a orchestrat o campanie de ură împotriva judecătorilor care au criticat reformele introduse de guvern.

La momentul respectiv, Ziobro a declarat că ‘dezaprobă’ campania şi că i-a cerut adjunctului său să demisioneze.

Cu toate acestea, opoziţia a susţinut că Ziobro trebuie să fi ştiut despre această campanie şi i-a cerut demisia.

În moţiunea supusă la vot miercuri, partidul centrist de opoziţie Platforma Civică l-a mai acuzat pe ministru de subminarea independenţei justiţiei şi a statului de drept, un subiect care a dominat scena politică din Polonia în ultimii ani.

Printr-o măsură fără precedent, decisă printr-o moţiune introdusă de partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), camera legislativă inferioară îşi întrerupe lucrările după şedinţa de miercuri până după alegerile generale de la 13 octombrie.

Prin cutumă, parlamentul şi încheie în mod normal lucările înainte de alegeri şi se reuneşte pentru o nouă legislatură cu parlamentarii nou aleşi.

De data acesta, partidul aflat la guvernare vrea să convoace din nou parlamentul în aceeaşi componenţă înaintea scrutinului.

Această manevră a provocat îngrijorarea opoziţiei, care se teme că majoritatea guvernamentală o va folosi pentru a trece proiecte de lege impopulare chiar dacă nu va obţine o majoritate în noul parlament.

‘Lege şi Justiţie are un plan secret. Fie nu crede într-un rezultat pozitiv la alegeri (…) fie pregăteşte o lege care în mod normal nu ar fi aprobată la vot’, a declarat Malgorzata Kidawa-Blonska, vicepreşedintă a parlamentului şi membră a Platformei Civice.

Partidul de guvernământ a explicat că vrea să le acorde parlamentarilor mai mult timp pentru campanie în circumscripţiile unde candidează, şi a promis că nu va introduce noi proiecte pe agendă.

Sesiunea parlamentară, ultima înainte de scrutin, urma să se încheie iniţial vineri.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Comemorarea Holocaustului – cum, 75 de ani mai târziu, un vânător de nazişti îi urmăreşte încă pe criminalii de război

Publicat

in

De

În iunie 2013, fostul ofiţer de poliţie Laszlo Csatary a fost acuzat că a contribuit la moartea a 15.000 de evrei, care au fost trimişi în 1944 în lagărul de exterminare de la Auschwitz. După cel de-al Doilea Război Mondial, Laszlo Csatary, ajuns la 98 de ani, şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă în Canada, unde a activat ca vânzător de obiecte de artă. Laszlo Csatary nu s-a confruntat niciodată cu un proces pentru crimele comise, potrivit Euronews, citat de Rador.

Pe 12 august, în 2013, Laszlo Csatary a murit de pneumonie într-un spital din Budapesta, în Ungaria. Cheia pentru localizarea şi punerea sub acuzare a lui Laszlo Csatary a fost Centrul Simon Wiesenthal şi vânătorul-şef de nazişti al acestuia, Efraim Zuroff. Într-un interviu acordat Euronews înaintea Zilei de Comemorare a Holocaustului, Efraim Zuroff a vorbit despre cazul Csatary ca fiind una din frustrările activităţii sale.

„Au fost doar câteva zeci împotriva cărora s-a acţionat legal. Să fiu cinstit, de fapt au fost pedepsiţi extrem de puţini, dar mă gândesc că expunerea acestora este cu mult mai dureroasă decât dacă i-am băga la închisoare”, a declarat Efraim Zuroff. În ultimele patru decenii, Efraim Zuroff a urmărit personal şi a adus în faţa justiţiei zeci de foşti nazişti şi colaboratori ai naziştilor, de la ofiţeri de rang superior şi gardieni de lagăr până la comandanţi de lagăr, care au început o viaţă nouă după 1945.

Mulţi dintre aceştia au minţit autorităţile din Statele Unite şi Canada pentru a se stabili în America de Nord, în timp ce alţii au rămas în Europa. În cazul unora, guvernele ţărilor au sprijinit acţiunile de localizare şi condamnare a foştilor nazişti şi criminali de război, dar în alte cazuri autorităţile nu au acţionat suficient de rapid. În ianuarie 2020, americanul Michael Karkoc a încetat din viaţă la vârsta de 100 de ani, în timp ce se afla sub investigaţii pentru implicare în masacrul evreilor din Chlanlow, în Polonia, în 1944.

În acest caz, autorităţile americane şi poloneze au acţionat „cu lentoare”, subliniază Efraim Zuroff. Dar, în timp ce bătrâneţea multor făptaşi ai Holocaustului împiedică dreptatea care ar trebui să se facă victimelor Holocaustului, speranţa de viaţă mai mare a făcut posibilă şi găsirea şi aducerea în faţa justiţiei a celor care au luat parte la uciderea evreilor în urmă cu şapte decenii. „Când am început să investighez nazişti criminali de război, am crezut că va fi un efort de scurtă durată.

Cum e posibil să fiu născut în 1948 şi încă să vânez nazişti? E absolut năucitor, dintr-un anumit punct de vedere. Creşterea speranţei de viaţă ne-a oferit ocazia de a localiza persoane la începutul anilor 1990, persoane care au o stare bună de sănătate şi care pot să fie trimişi în judecată”, a declarat pentru Euronews Efraim Zuroff. Printre aceste cazuri se numără şi cel al lui Bruno Dey, în vârstă de 93 de ani, fost gardian SS în lagărul de concentrare Stutthof, lângă Danzig, care a fost acuzat de sprijinire şi participare la masacrul a 5.230 de persoane. Bruno Dey avea 17 şi 18 ani când a comis crimele pentru care este acuzat şi judecat.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cercetătorii confirmă că emisiunile de gătit au un impact pozitiv asupra alimentației celor mici

Publicat

in

De

Un nou studiu confirmă faptul că emisiunile de gătit pot avea un impact pozitiv asupra alimentației celor mici, conform CNN.

Studiul în cauză a fost publicat în Jurnalul de Comportament și Educație Nutrițională și arată faptul cei mici care urmăresc emisiuni de gătit sănătos sunt de două ori mai predispuși să aleagă mâncare sănătoasă decât cei care urmăresc emisiuni cu mâncare nesănătoasă.

Cercetătorii au analizat comportamentul a 125 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani. Jumătate dintre copii au urmărit o emisiune olandeză de gătit sănătos timp de 10 minute, în timp ce ceilalți au urmărit o emisiune cu mâncare nesănătoasă. Cei mici au completat și o scală cu privire la cât de sănătoase/nesănătoase li s-au părut mâncărurile din video. În timp ce 41% dintre cei mici au ales mâncare sănătoasă după vizionarea emisiunii de gătit sănătos, doar 20% dintre copii au ales același lucru în condițiile în care s-au uitat la emisiunea cu mâncare nesănătoasă.

Un alt mod prin care cei mici pot fi stimulați să aibă o alimentație sănătoasă este prin intermediul implicării celui mic în acțiuni de gătit. Studiile au arătat cei mici tind să mănânce mult mai sănătos dacă sunt implicați în gătirea mâncărurilor sănătoase.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend