Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ministrul interimar al Sănătății aruncă bomba- Taxa pe care Guvernul plănuiește să o scadă

Publicat

in

„Taxa clawback. S-a lucrat saptamanal in cadrul unui grup de lucru. In decembrie s-a facut o formula de calcul, o actualizare cu inflatia pentru a se scadea taxa de clawback si a nu se scadea si mai mult numarul de medicamente de pe piata romaneasca. S-a agreat o formula de calcul care urmeaza sa fie pusa in practica curand. Nu mai depinde de noi, Guvernul nu mai poate depune OUG. Un coleg liberal a depus in Parlament un amendament cu formula de calcul”, a zis ministrul.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

NATIONAL

Festivalul Hellfest 2020 a fost anulat

Publicat

in

De

Cea de-a 15-a ediţie a Hellfest, anunţat între 19 şi 21 iunei la Clisson, în apropiere de Nantes, a fost anulată din cauza epidemiei de coronavirus, a anunţat miercuri fondatorul său Ben Barbaud potrivit news.ro.

Într-un interviu pentru Le Parisien, el a explicat de ce a fost „constrâns să anuleze Hellfest”: „Tocmai am aflat de la autorităţile statului că un ordin interzice manifestarea noastră”, a adăugat el, precizând că ordinul „permite anularea contractelor cu artiştii şi frunizorii pentru caz de forţă majoră”.

Amenajarea spaţiului dedicat festivalului ar fi trebuit să înceapă la 15 aprilie.

Această anulare nu pune în pericol festivalul, potrivit lui Ben Barbaud, care le dă întâlnire fanilor la ediţia de anul viitor, între 18 şi 20 iunie.

„Sperăm că spectatorii vor păstra biletele pentru anul viitor”, a declarat el.

Hellfest primeşte în jur de 180.000 de spectatori timp de trei zile.

Printre artiştii care urmau să cânte anul acesta la Clisson erau anunţaţi Agnostic Front, Deftones, Deep Purple, Doro, Bodycount, Dog Eat Dog, Judas Priest, Seth, Sepultura, The Offspring.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

După acordul transpartinic fără PNL, apare scrisoarea lui Eugen Tomac către partide: PMP propune un Pact Naţional pentru Sănătate cu 10 măsuri

Publicat

in

De

PMP propune partidelor un Pact Naţional pentru Sănătate și o foaie de parcurs, în 10 pași, pentru ca sistemul sanitar să reușească să facă față unor crize similare cu cea din prezent. Demersul vine după ce scrisoare-de-protest-lui-ludovic-orban_1450500.html” target=”_blank”>toate grupurile parlamentare cu excepția PNL au convenit într-o consultare online să-l cheme pe premierul Ludovic Orban la discuții cu Parlamentul despre criza din sănătate și economie.

Vezi si: Consilier al premierului Ludovic Orban: Urmează o criză alimentară și România nu este pregătită .

Partidul Mişcarea Populară a lansat astăzi un apel către toţi liderii politici din România pentru elaborarea şi adoptarea unui Pact Naţional pentru Sănătate. „Criza sanitară provocată de pandemia de coronavirus a evidenţiat slăbiciunile uriaşe ale sistemului de sănătate din România. Cauzele sunt multiple: subfinanţare, lipsa unei strategii coerente, legislaţia deficitară, politizarea excesivă sau tradiționala practică românească a ascunderii gunoiului sub preş”, se menționează în scrisoarea trimisă liderilor politici de președintele PMP, Eugen Tomac.

Pactul Național pentru Sănătate va reprezenta „foaia de parcurs pe care decidenţii guvernamentali, indiferent de culoarea politică, se vor angaja să o respecte cu stricteţe, astfel încât sistemul sanitar din țara noastră să reuşească să ofere servicii de calitate cetățenilor, dar mai ales, să poată face față unor crize similare sau mai grave decât cea pe care o avem de înfruntat astăzi”, se precizează în documentul amintit.

Concret, PMP propune 10 măsuri care ar garanta îmbunătăţirea considerabilă a sistemului sanitar din România: o speranţă de viaţă mai mare, servicii de mai bună calitate, tratamente performante, sustenabilitate”.

Pactul Naţional pentru Sănătate propus de PMP va avea în vedere:

  1. Creşterea alocărilor bugetare pentru Sănătate gradual până la atingerea nivelul mediu din UE până în anul 2025. Cheltuielile pentru Sănătate în România sunt cele mai scăzute din UE, atât pe cap de locuitor (1.029 EUR, media UE fiind de 2.884 EUR), cât și ca procent din PIB (5% față de 9,8% în UE);
  2. Crearea unei comisii parlamentare speciale pentru modificarea şi modernizarea legislaţiei în domeniul Sănătăţii, plecând de la proiectul de lege privind reorganizarea și funcționarea sistemului de sănătate, proiect elaborat de cei mai buni specialiști în Sănătate pe care îi are România (proiectul se anexează);
  3. Construirea a 8 spitale regionale cu fonduri europene în cadrul exerciţiului financiar 2021 – 2027;
  4. Investiţii substanțiale în modernizarea spitalelor;
  5. Dotarea cu echipamente performante a tuturor spitalelor judeţene, municipale, orăşeneşti şi a celor care tratează diferite specialități medicale;
  6. Elaborarea unui sistem de remunerare corectă pentru personalul medical adaptat la standarde europene, pentru stoparea exodului către Vestul Europei;
  7. Instruirea și perfecţionarea continuă a personalului medical în contextul progreselor științifice realizate în domeniu;
  8. Dezvoltarea capacităţii de producţie de medicamente în România;
  9. Finanțarea cu prioritate a Institutului Cantacuzino; refacerea în cel mai scurt timp a capacităţii României de a produce vaccinuri;
  10. Alocări speciale de 0,5% din PIB pentru cercetare medicală

Liderul PMP, Eugen Tomac, vine și cu o soluție de finanțare a acestor măsuri: „Partidul Mişcarea Populară atrage atenţia asupra faptului că, la nivelul UE, s-a decis suspendarea Pactului de Stabilitate şi de Creştere până la 31 decembrie 2020. Aceasta înseamnă că România se poate împrumuta oricât peste limita de deficit bugetar pentru a finanţa domeniul sanitar, considerat drept o prioritate în obiectivele stabilite de Comisia Europeană, deci pentru realizarea punctelor prevăzute în propunerea de Pact Naţional pentru Sănătate. În aceste condiții, pentru prima dată avem șansa să ne împrumutăm pentru a finanța investiții în sănătate (cum ar fi construirea și modernizarea spitalelor, operaționalizarea Institutului Cantacuzino etc), deci nu pentru consum”.

Potrivit PMP, cele 10 măsuri menționate trebuie elaborate de factorii politici în parteneriat cu specialiști de renume în domeniul sănătății, cu asociații patronale și sindicale, cu universități, ONG-uri și companii care acționează în domeniul sănătății.

„Pentru a reuși este nevoie de voință politică, de respect și asumarea cu seriozitate a acestor angajamente întru apărarea sănătății cetățenilor pe care avem datoria să îi reprezentăm”, mai spune liderul PMP, Eugen Tomac, în scrisoarea trimisă președinților PNL, PSD, USR, UDMR, ALDE, Pro România și PLUS.

Vezi si: Poliția Română răspunde la cea mai așteptată întrebare: ‘Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?’ .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

SUSȚINE PRESA LIBERĂ

Dacă ești mulțumit de activitatea noastră și crezi că facem o presă liberă, ne poți sprijini să contiumăm în slujba ta, fără a fi nevoiți să încheiem contracte cu statul. Pentru fiecare donație, îți publicăm pe site si print 3 anunturi la loc vizibil.

Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend