Conecteaza-te cu noi

ECONOMIC

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, crede că salariul minim pe economie nu trebuie impus și la privat / Dacă astăzi 20% din administrația centrală pleacă, mâine nu e niciun fel de problemă, din contră

Publicat

in

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, nu crede că salariul minim pe economie ar trebui impus și în sistemul privat, unde ar trebui să aibă o valoare de „reper”.
„Poate chiar și salariul minim pe economie nu trebuie, sunt de părerea că nu trebuie impus în economie. Îl stabilești și îl impui în administrație, în sectorul public, dar în sectorul privat îl dai ca și reper și spui așa: cine nu are angajați sub acest plafon, primește un pachet de facilități, dar îl lași pe agentul economic să-și stabilească el singur deciziile pe baza unui calcul pe care și-l face de la caz la caz”, a spus Teodorovici, într-un interviu acordat vineri pentru site-ul DC News.
 „Sunt pentru ca statul să nu fie prezent în piață”, a subliniat el.
Întrebat cum comentează faptul că la stat se regăsesc salarii mai mari decât la privat, ministrul Finanțelor a admis că acest lucru este real și că, dacă astăzi pleacă „undeva la 20 și ceva la sută din administrația centrală”, „mâine nu e niciun fel de problemă în a funcționa”. „Absolut deloc, chiar din contră, se mișcă și mai bine. Sunt convins că după această declarație vor începe din nou mulți să fie nemulțumiți, dar asta e realitatea nu trebuie să o ascundem”, a argumentat acesta.
În opinia sa, situația legată de salarii este una „neplăcută și trebuie inversată”, în condițiile în care „nu poți să ai într-adevăr la stat (salarii-n.r.) mai mari decât în sectorul privat”, deoarece „statul oricum îți oferă un statut aparte, anumite facilități, avantaje, o zonă în care nimeni nu te controlează, nu te evaluează după cum te evaluează în sectorul privat un patron”.
Eugen Teodorovici a dat exemplul evaluărilor „puerile” care se fac în sectorul de stat și în urma cărora „toată lumea (…) în administrație are foarte bine”, „suntem toți o administrație de supereroi”. „Dar lucrurile în spate se întâmplă exact invers”, iar acest lucru trebuie schimbat, a subliniat el.

ACTUAL

ITM Argeș în control ! 20 angajați „la negru” și amenzi de 340.000 lei

Publicat

in

De

În domeniul relaţiilor de muncă

În vederea diminuării numărului de persoane ce desfăşoară muncă nedeclarată, ITM Argeş a efectuat un număr de 153 controale. Astfel, la un număr de 11 angajatori sancționați, au fost identificate prestând muncă nedeclarată un număr de 20 persoane.

Valoarea amenzilor aplicate sunt în sumă de 340.000 lei.

Deficienţele constatate în urma controalelor:

  • neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat;
  • neacordarea drepturilor salariale;
  • netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidență a salariaților;
  • necompensarea în bani, la încetarea activităţii, a concediului de odihnă cuvenit;
  • neîncheiere contract individual de muncă în formă scrisă ;
  • netransmitere contract individual de muncă în Revisal.

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe :

– comerț, confecții, prelucrare lemn, service auto

– alimentație publică, transport; spalatorii auto

– construcţii, protecție și pază.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă

În baza Legii nr. 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, au fost efectuate 161 de controale.

Au fost aplicate un numar de 16 amenzi valoarea totală a acestora fiind de 66.000 lei.

Deficienţele constatate în urma controalelor:

– lipsă instruire SSM;

– lipsă control medical periodic;

– neprezentare documente;

– lipsă echipament individual de protecţie ;

– lipsă evaluare riscuri.

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe :

– comerț, alimentație publică, instalatii electrice, spalatorii auto

– construcţii, protecție și pază, transport, confectii textile, distributie marfuri

Persoanele care vor să sesizeze munca nedeclarată o pot face în scris la numărul de fax 0248/223.412, la adresa de e-mail itmarges@itmarges.ro, sau direct la sediul din Piteşti, Bulevardul Republicii, nr.11.

Citeste mai mult

ACTUAL

Statul vrea să-i ancheteze pe românii care pun anunţuri pe net. Se pot trezi cu poliţia la uşă

Publicat

in

De

Micile afaceri care se desfășoară mai ales pe platformele de anunțuri vor fi verificate de inspectorii de la Protecția consumatorilor. Sunt vizate persoanele fizice, care vând diverse produse, sau prestează servicii, în mod repetat, și își caută clienții, pe internet.

Sunt vizate persoanele fizice, care vând diverse produse, sau prestează servicii, în mod repetat, și își caută clienții, pe internet. Inspectorii îi vor sancționa, dacă încalcă legea, la fel cum se întâmplă, cu orice firmă. În acest moment, anunţurile de pe internet nu sunt verificate de nicio autoritate. Clienţii care se simt păcăliţi şi sună, de exemplu, la ANPC să reclame un serviciu sau produs sunt trimişi la poliţia locală pentru că inspectorii nu au în atribuţii şi verificarea activităţii persoanelor fizice. Comisarii vor să joace inclusiv rolul de mistery client, pe româneşte client fals, ca să-i prindă pe cei care fac mici averi cu astfel de anunţuri. Vor pretinde că sunt simpli cumpărători, vor comanda un produs, şi chiar îl vor plăti, ca apoi să ajungă, pe fir, la cel care l-a pus la vânzare pe internet. Mai simplu va fi cu cei care închiriază în mod constant locuinţe, inclusiv pe platformele de profil pentru turişti. Comisarii le vor bate la uşă să verifice dacă descrierea din anunţ corespunde realităţii. Iar cine nu deschide, este ameninţat cu poliţia. Deocamdată, iniţiativa ANPC prin care inspectorii primesc atribuţia de a controla anunţurile persoanelor fizice este la stadiu de proiect. După dezbaterea publică va fi propusă în Parlament.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

În Trend