Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Mediul a sesizat procurorii cu privire la „cianurile” de pe fosta platformă ARO Câmpulung

Publicat

in

Avem parlamentari, dar avem degeaba. Se pare că, de problemele Câmpulungului se ocupă alţi parlamentari, de Argeş, dar nu cei ce au fost aleşi să reprezinte Colegiul Câmpulung, respectiv deputatul Gheorghe Marin şi senatorul Iani Popa, ambii aproape dispăruţi din zonă după ce au foşti trimişi în Parlament.
Acum câteva săptămâni, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, Garda Naţională de Mediu Argeş, a înregistrat o plângere penală ce are ca subiect problema „cianurilor” de pe fosta platformă industrială ARO Câmpulung, mai exact miile de tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase deţinute de firma ieşeană SC Global Eco Center SRL. aro deseuri incendiu 2013 (2)
Societatea administrată de familia Tofan este acuzată de săvârşirea infracţiunii prevăzute de Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor, republicată, constând în „neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase”. Informaţia fiind furnizată chiar de ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, ca răspuns la interpelarea formulată de senatorul argeşean Ionuţ Elie Zisu, răspuns datat cu 08 iunie 2015.
Substanţele periculoase de pe fosta platformă ARO Câmpulung pot interacţiona între ele, generând explozii sau incendii
„Activitatea pe care operatorul SC Global Eco Center SRL a exercitat-o pe amplasamentul fostei platforme ARO Câmpulung Muscel este de stocare temporară a deşeurilor în vederea eliminării/valorificării acestora prin operatori economici autorizaţi.
Referitor la obligaţiile de mediu care trebuie asumate de SC Global Eco Center SRL, autoritatea de mediu a stabilit următoarele îndatoriri ale operatorului pentru a preîntâmpina apariţia unor situaţii de urgenţă pe amplasament:
– evacuarea deşeurilor lichide apoase – acumulate în cuva de la subsol şi pe platforma betonată;
– pregătirea şi evacuarea, cu prioritate, a deşeurilor stocate în ambalaje deteriorate sau care se află în stare vizibilă de degradare;
– evacuarea, cu prioritate, a deşeurilor de la parter şi subsol din zona afectată de incendiu;
– evacuarea, cu prioritate, a deşeurilor cu termen depăşit privind stocarea temporară pe platformă.
Conform obligaţiilor de mediu stabilite, din cele 3.270 de tone de deşeuri trebuiau evacuate:
termen de evacuare 31.12.2014, cantitate de evacuat 315 tone de deşeuri periculoase; până la data de 31.12.2014 s-a evacuat cantitatea de 14 tone de deşeuri periculoase (deşeuri apoase cu conţinut de substanţe periculoase, cod deşeu 161001);
– termen de evacuare 31.03.2015, cantitate de evacuat 475 tone de deşeuri periculoase; până la data de 31.03.2015 s-a evacuat cantitatea de 14 tone de deşeuri periculoase (ulei de motor, de transmisie şi de ungere uşor biodegradabile, cod deşeu 130207);
– pe trimestrul II 2015, unitatea are obligaţia de a evacua cantitatea de 475 de tone de deşeuri periculoase.
Din datele deţinute până în prezent, de pe amplasament au fost evacuate următoarele cantităţi de deşeuri: 242,485 tone (199 tone nepericuloase; 43,485 tone periculoase), din care, în luna mai, 106,600 tone (99,500 tone nepericuloase; 7,100 tone periculoase).
Cu ocazia ultimului control efectuat pe amplasament de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş s-au constatat următoarele:
– nu sunt asigurate substanţele pentru stingerea incendiilor deşeurilor periculoase/nepericuloase existente pe amplasament;
– nu este asigurată compartimentarea încăperilor cu pereţi rezistenţi la foc, având depozitate substanţe periculoase, care, în caz de calamitate, pot interacţiona între ele, generând explozii sau incendii;
– nu sunt asigurate, conform normelor în vigoare, cantităţile necesare de mijloace tehnice de primă intervenţie (stingătoare, furtunuri, ţevi de refulare), astfel încât să se poată interveni cu personalul propriu în cazul apariţiei unui incendiu;
– nu s-au marcat şi identificat zonele unde sunt depozitate deşeurile în cazul cărora, pentru stingere sau neutralizare, este interzis a se utiliza apa sau alte substanţe de stingere;
– în timpul controlului nu s-au pus la dispoziţie procedurile, instrucţiunile de lucru privind manipularea, transvazarea deşeurilor periculoase, precum şi instruirea salariaţilor în domeniul situaţiilor de urgenţă.
Titularul este obligat să notifice, în scris, Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş şi Comisariatul Judeţean Argeş al Gărzii Naţionale de Mediu (CJ Argeş al GNM) asupra stadiului realizării fiecărei măsuri prevăzute în obligaţiile de mediu. La finalizarea tuturor termenelor de realizare a măsurilor stabilite în obligaţiile de mediu, titularul trebuia să notifice, în scris, Comisariatul Judeţean Argeş al Gărzii Naţionale de Mediu în scopul efectuării controlului de specialitate, care să certifice stadiul realizării tuturor obligaţiilor de mediu. Până la momentul de faţă, SC Global Eco Center SRL nu a transmis la Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş nici o notificare asupra stadiului realizării măsurilor, nu au fost respectate obligaţiile stabilite de către Agenţia pentru Protecţia Mediului la încetarea activităţii la punctul de lucru situat în Câmpulung Muscel, de pe fosta platformă ARO.
Garda Naţională de Mediu Argeş a înaintat o sesizare penală către Parchetul de pe lângă Tribunalul Câmpulung Muscel (n.r. Judecătoria Câmpulung), înregistrată cu numărul 298/20.05.2015, conform prevederilor art.63, alin.1, lit. b din Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor, republicată, privitor la faptul că SC Global Eco Center SRL nu a luat şi nu a respectat măsurile obligatorii în desfăşurarea activităţilor de valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, prin nerespectarea obligaţiilor de mediu pentru perioada octombrie 2014 – martie 2015.”, se arată în răspunsul ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Leocadia Gavrilescu.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ – Un TIR plin cu marfă s-a răsturnat

Publicat

in

De

La putin timp după miezul nopții, pompierii argeseni au fost solicitați să intervină la un accident rutier în care un cap tractor cu remorcă s-a răsturnat în comuna Cotmeana, satul Lintești.
La fata locului au acționat pompierii pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire și stingere ale incendiilor, întrucât existau scurgeri de motorină din rezervor, precum și pentru acordărea primul ajutor calificat unei persoane de sex masculin în vârstă de 30 de ani, care s-a rănit la membrul superior stâng, însă nu a avut nevoie de transport la spital.

Citeste mai mult

ACTUAL

PNL cu gargara electorală, PSD cu lupta pentru salvarea turismului argeșean – Vicele CJ Argeș merge mâine la Ministerul Mediului pentru a bloca un proiectul controversat al ariei protejate Vidraru

Publicat

in

De

În timp ce PNL Argeș pozează electoral în salvatorul turismului argeșean, PSD conduce o delegatie de investitori la Ministerul Mediului pentru a bloca proiectul ariei strict protejate Vidraru

Un ordin recent publicat pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a stârnit controverse în județul Argeș. Ordinul prevede instituirea de zone stricte protejate, inclusiv în zona Vidraru, o zonă renumită pentru frumusețea sa naturală și potențialul turistic. Potrivit proiectului, activitatile economice in aceste zone vor fi strict interzise. Conform documentului, în viitoarea arie strict protejată se va afla și zona Molivișu dar și zonele de interes turistic maxim ce mărginesc barajul Vidraru. Potrivit surselor noastre, crearea acestei zone cu restrictii drastice care poate bloca turismul pe Transfagarasan a avut la bază interesele si intervențiile fundatiei Conservation Carpathia.

Miercuri, 17 aprilie 2024, o delegație formată la inițiativa PSD Argeș va merge la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor unde va avea o întîlnire cu ministrul liberal al mediului Mircea Fechet. Inițiativa de a incerca oprirea controversatului proiect al ariei strict protejate Vidraru aparține veicepreședintelui CJ Argeș, pesedistul Marius Nicolaescu. Alături de el vor fi oameni de afaceri si primari don zona de nord a judetului. Este vorba de primarul PNL de la Cicănești, primarul de la Brăduleț și cel de la Nucșoara și oamenii de afaceri Dumitru Grecu și Gheorghe Badea. Faptul ca PSD merge in curtea PNL pentru a rezolva o problema vitală pentru Argeș arată incapacitatea liberalilor argeșeni de a rezolva situații concrete care afectează mediul de afaceri local.

PSD merge in curtea PNL pentru a rezolva o problema vitală pentru Argeș

În timp ce pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (CLICK AICI PENTRU A CONSULTA DOCUMENTUL ) se află în dezbatere publică Ordinul privind instituirea de zone stricte protejate, inclusiv zona Vidraru, PNL Argeș se poziționează electoral ca salvator al turismului argeșean. Partidul a organizat o întâlnire cu investitori locali intr-un restaurant, promițând soluții pentru a relansa turismul în zonă, afectat, potrivit PNL, de implementarea regimului de protecție strictă. Cu toate acestea, demersul PNL pare a ignora complet dezbaterea publică în curs, menită să evalueze impactul real al instituirii zonelor protejate asupra turismului și a găsi soluții echilibrate care să protejeze mediul natural, dar să permită și dezvoltarea economică durabilă a regiunii. Mai mult, PNL invită la dialog reprezentanții Fundației Conservation Carpathia, o organizație non-guvernamentală cunoscută pentru implicarea sa activă în conservarea biodiversității și promovarea turismului durabil.

Gestul este criticat de unii activiști de mediu, care consideră că PNL încearcă să manipuleze opinia publică și să discrediteze organizațiile care pledează pentru protejarea mediului.

Este important de reținut că instituirea zonelor protejate nu este sinonimă cu interzicerea totală a activităților umane. Există numeroase modele de succes de gestionare a zonelor protejate care permit coexistența armonioasă a omului cu natura, stimulând totodată dezvoltarea economică locală prin turism durabil și alte activități compatibile cu conservarea mediului.

Dezbaterea publică privind Ordinul de instituire a zonelor protejate este o oportunitate importantă pentru a găsi soluții echilibrate care să satisfacă nevoile de protecție a mediului și cele de dezvoltare economică a regiunii Argeș. Este esențial ca toate părțile implicate să participe activ la acest proces și să își exprime opiniile într-un mod constructiv, bazat pe dovezi și argumente solide.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend