Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Măsură EXTREMĂ într-un moment dificil pentru economie: China curăță, efectiv, banii pentru a combate virusul ucigaș

Publicat

in

Banca centrală chineză a anunțat, într-o conferință de presă, că va începe curățarea efectivă a banilor aflați în curculație pentru a opri răspândirea coronavirusului COVID-19, transmite publicația Quartz.

Este o măsură extremă, dar care se poate dovedi eficientă. Bancnotele și monedele sunt unele dintre cele mai murdare obiecte. Un studiu din 2017, efectuat pe bancnote de 1 dolar în New York, a arătat că acestea aveau 397 de specii de bacterii pe ele.

Victor Ponta, mutare decisivă în vestul țării – Pe cine a reușit să convingă să intre în cursa pentru Timișoara? Urmează negocieri intense cu PSD

Banii pot fi curățați cu lumină ultravioletă sau la temperaturi ridicate. COVID-19 poate fi eliminat și cu dezinfectanți comuni.

Atunci când va fi posibil, a anunțat banca centrală din China, vor fi introduse noi bancnote în circulație.

Măsura vine într-un moment dificil pentru economia Chinei. Preşedintele Xi Jinping i-a avertizat pe oficialii comunişti că măsurile luate împotriva coronavirusului au mers prea departe şi ameninţă economia ţării, transmite agenţia Reuters.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Putem accepta ca persoanele cu dizabilități să fie victime colaterale ale luptei, atât pentru București, cât și pentru celelălalte UAT-uri? (Analiza)

Publicat

in

De

Fără discuție, lupta politică presupune „lovirea” adversarului politic în momente bine alese, momente în care lovitura aplicată este energizată de diverși factori.

Acum, când întreaga omenire este lovită de pandemia generată de Covid 19, poate fi un moment bine ales pentru Guvernul PNL aplicarea unor lovituri cu iz electoral, atât Gabrielei Firea, primarilor celor 6 sectoare ale Municipiului București, dar și tuturor conducătorilor de UAT-uri din țară ?

După ce am constatat cu stupoare că, deși era evident faptul că vom fi loviți necruțător de pandemia generată de Covid 19, atât Președintele, cât și fruntașii liberali erau preocupați exclusiv de atingerea obiectivelor electorale personale, luptând până în martie 2020 pentru atingerea dezideratului lor (alegeri anticipate), fără a fi preocupați deloc de măsurile de prevenție ce puteau fi luate de la începutul anului pentru a evita criza actuală existentă în ceea ce privește protejarea personalului medical, acum asistăm la purtarea bătăliei electorale pe alte fronturi, în detrimentul tuturor cetățenilor dar, în special, a persoanelor cu dizabilități.

La sfârșitul săptămânii trecute, o persoană cu dizabilități, în vârstă de 29 de ani din Capitală, mi-a adus la cunoștință faptul că nu va mai beneficia de ajutorul în cuantum de 500 lei/lună pe care îl primea de la Primăria Municipiului București. Dacă nu va mai primi acest stimul, această persoană va fi obligată să trăiască din fabuloasa sumă de 760 lei/lună, sumă compusă din 700 lei pensia de invaliditate și 60 lei pensia de handicap.

Mărturisesc faptul că am fost revoltat la auzirea acestei vești, fiind scandalizat de faptul că, tocmai acum, în această perioadă critică, Gabriela Firea a ales să sisteze stimulul de 500 de lei pe care Primăria Municipiului București îl acorda persoanelor cu dizabilități de ceva vreme.

Evident, toate persoanele cu dizabilități din Capitală nu puteau identifica alt vinovat, în afara Gabrielei Firea, pentru sistarea ajutorului în cuantum de 500 lei de care beneficiau din partea Primăriei Municipiului București.

Mă bucur că, deși am vrut să scriu imediat un articol pentru a „înfiera” decizia stupidă de a crea o vulnerabilitate și mai mare persoanelor cu dizabilități, am decis să mă informez asupra situației cu scopul de a afla mobilul acestei decizii.

Cu prilejul acestei informări am aflat faptul că, într-adevăr, persoanele cu dizabilități din București beneficiau, la inițiativa Gabrielei Firea, de un stimul lunar în cuantum de 500 lei.

Datorită inițiativei lăudabile pe care a avut-o Gabriela Firea, un număr de 53176 de adulți și un număr de 6005 de copii, au primit lunar acest stimul, pe lângă pensiile de invaliditate și de handicap pe care le primesc lunar.

În plină luptă cu pandemia când Primăria Municipiului București face eforturi pentru a aloca fondurile necesare achiziționării echipamentelor de protecție specifice necesare personalului medical din cadrul celor 19 spitale aflate în subordinea sa, s-a trezit executată silit pentru sumele de aproximativ 3,7 milioane Euro și 500.000 lei pe care trebuie să le plătească ca urmare a unei sentințe judecătorești pronunțate într-un dosar de revendicare cu care au fost sesizate instanțele judecătorești în anul 2010.

Având în vedere, atât faptul că toate activitățile generatoare de venituri la nivel local sunt reduse din cauza Stării de Urgență și a Ordonanțelor Militare emise în acest context, precum și a faptului că resursele bugetare alocate Municipiului București sunt insuficiente, Primăria Municipiului București se află în situația critică de a decide cărui scop alocă puținele resurse financiare pe care le are în aceste momente.

În acest context, având în vedere faptul că toate primăriile din țară își concentrează resursele pentru combaterea răspândirii virusului Covid 19, Gabriela Firea a solicitat public Guvernului Orban, fără nici un rezultat până în acest moment, emiterea unui act normativ care să prevadă sistarea executărilor silite împotriva bugetelor Primăriei Municipiului București și a tuturor UAT-urilor din țară pe perioada stării de urgență.

Fiind evident faptul că solicitarea Gabrielei Firea este, nu doar decentă, dar și benefică tuturor UAT-urilor din România, nu doar Primăriei Municipiului București, sper ca Ludovic Orban, în calitate de Prim Ministru al României să demonstreze prin decizii concrete faptul că susținerea sa potrivit căreia : „De asemenea am discutat măsuri pentru a crește riscul de infectare în spitale a cadrelor medicale și a pacienților” a fost doar o exprimare eronată, nefericită.

Este adevărat faptul că, prin neadoptarea unui act normativ prin care să se sisteze executările silite împotriva bugetelor Primăriei Municipiului București și ale tuturor UAT-urilor din țară pe perioada stării de urgență, Guvernul Orban ar lansa o lovitură subtilă Gabrielei Firea și tuturor primarilor de altă culoare politică din țară deoarece măsurile nepopulare pe care primarii neînregimentați în PNL le-ar putea lua din cauza lipsei fondurilor s-ar putea să-i coste voturi la alegerile locale care vor urma.

În măsura în care primarii neînregimentați în PNL, în frunte cu Gabriela Firea, vor explica cetățenilor de ce au fost obligați să sisteze diverșii stimuli pe care îi acordau, nu doar persoanelor cu dizabilități, dar și altor categorii de persoane (de exemplu premiile de excelență acordate celor care au obținut rezultate bune la diverse olimpiade și concursuri), lovitura care se credea magistrală în favoarea reprezentanților PNL se va întoarce ca un bumerang împotriva lor și va genera un oprobriu public care va avea și un cost electoral pe măsură.

Personal sper ca, în aceste momente cu adevărat de cumpănă, liderii politici instalați în acest moment la cele două Palate (Cotroceni și Victoria) să se ridice deasupra intereselor personale și de grup și să acționeze exclusiv în interesul cetățenilor cu scopul de a-i ajuta să treacă cât mai lin prin aceste vremuri tulburi.

Din moment ce și oamenii sănătoși și apți de muncă trec și vor trece o bună perioadă de timp de acum înainte prin momente dificile, se naște întrebarea legitimă : Este normal ca, în această perioadă grea, să li se sisteze stimulul în cuantum de 500 lei persoanelor cu dizabilități ?

În cazul persoanelor cu dizabilități singure, care nu au pe nimeni, această sistare a stimulului în cuantum de 500 lei poate echivala cu condamnarea la moarte prin înfometare, având în vedere faptul că aceste persoane primesc, de regulă, în afara acestui stimul, sub 1.200 lei lunar.

O povară în plus ar fi aruncată și pe umerii celor care au în familie persoane cu dizabilități deoarece, prin sistarea stimulului de 500 lei lunar, veniturile acelor familii ar fi mult diminuate având în vedere faptul că nici persoanele sănătoase nu pot munci din cauza contextului actual, excepție făcând, evident, persoanele care au norocul de a putea munci de acasă și de a-și încasa salariul lunar.

un comentariu de Florin Constantin Durgheu, avocat

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Poliţişti, jandarmi şi militari asigură controlul în zece puncte fixe, după instituirea carantinei în municipiul Suceava

Publicat

in

De

Poliţişti, jandarmi şi militari asigură controlul în zece puncte fixe, după instituirea carantinei în municipiul Suceava, a anunţat, marţi, prefectul Alexandru Moldovan.

El a spus că, pentru verificarea şi restricţionarea accesului în municipiul Suceava, au fost instituite puncte fixe pe DJ 178 centrul localităţii Mihoveni, DN 17 Trei Movile, DJ 209C Moara, DN 2 cu DJ 74C Cumpărătura, DJ 208A Bosanci spre Luncuşoara, DJ 290 Văratec, DN 29 Salcea, DN 2 Pătrăuţi, DN 29A cu DJ 208D Adâncata, DC 59 Feteşti, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: OMS vine cu vești bune: ‘Epidemia ar trebui să se stabilizeze în curând în Italia’

Totodată, la nivelul judeţului, pe căile de acces au fost instituite alte şase puncte fixe, respectiv pe DN 2 Drăguşeni, DN 17B Broşteni, DN 17 Poiana Stampei, DN 18 Cârlibaba, DJ 208A Dolhasca, DN 2 cu DN 29C Siret.

Alte două puncte fixe de control sunt operaţionalizate prin instituirea de puncte fixe de control constituite din poliţişti, jandarmi şi militari de către autorităţile responsabile din judeţele limitrofe pe DJ 208 C – Vorona (Botoşani) şi DN 15 C – Oglinzi (Neamţ).

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 30: ‘Situaţia de la Spitalul Universitar este un secret de stat’

Prin Ordonanţa Militară nr. 6 a fost instituită, pe perioada stării de urgenţă, măsura carantinării în municipiul Suceava şi în zona limitrofă formată din opt comune, respectiv Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi, Mitocu Dragomirnei.

În jurul zonei carantinate se instituie o zonă de protecţie, ca perimetru de siguranţă în jurul localităţilor carantinate, formată din toate celelalte unităţi teritorial-administrative din judeţ.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

PROFIT 24 TV LIVE

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend