Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

MARTOR CHEIE în dosarul Vlădescu audiat în SUA – Unul dintre cei la care ajungeau banii ‘datoraţi’ de austrieci avea sarcina de a nu lăsa nicio dovadă scrisă

Publicat

in

STIRIPESURSE continuă prezentarea culiselor mega-dosarului de corupţie al fostului ministru al Finanţelor  Sebastian Vlădescu, în care vor fi judecaţi alături de acesta şi fostul deputat Cristian Boureanu, cumnatul lui Mircea Geoană dar şi o apropiată a acestora.

Astfel până la acest moment STIRIPESURSE a prezentat în detaliu înţelegerea iniţială  acestui grup de persoane cu reprezentanţii societăţii Swietelsky, compania care a câştigat lucrările de reabilitarea a tronsonului de cale ferată Bucureşti Constanţa.

Astfel, pe scurt, anchetatorii acuză, că după ce compania a câştigat cei patru s-ar fi interpus pe firul plăţilor către compania străină şi ar fi cerut un comision pentru decontarea rapidă a banilor de lucrări.

Anchetatorii arată în dosarul transmis instanţei de judecată că în cursul anului 2009, reprezentanţii Swietelski au ajuns la o nouă înţelegere privind plata unui comision de 10% din sumele încasate de la CN CFR SA către funcţionarii români care aveau atribuţii în aprobarea plăţilor pentru lucrările executate sau către persoane care aveau influenţă asupra acestora.

Participanţii la această nouă înţelegere au fost Peter Gal (director al Filialei de Construcţii Feroviare a Swietelsky Baugesellschaft m.b.H.) şi Josef Hornegger (director general al Swietelsky România), Hozoc Florin, în calitate de reprezentant de fado al companiei Swietelsky, Boureanu Cristian, membru marcant al partidului aflat la guvernare, deputat în Parlamentul României, Vlădescu Sebastian, fost ministru al finanţelor în perioada 2005-2007 şi ocupând din nou în această funcţie în perioada 23.12.2009-3.09.2010, Dascălu Constantin, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor în perioada 10.01.2009-21.10.2010, persoană apropiată de prim-ministrul Emil Boc, Trăilescu Filip, cel care a pus la dispoziţie conturile unor societăţi offshore prin intermediul cărora comisionul urma să fie transferat din conturile companiei Swietelsky în condiţii de aparentă legalitate.

Audiere în SUA

„Aceste lucruri sunt confirmate şi de martorul … care a arătat că persoanele implicate în rezolvarea deblocării plăţilor către societatea Swietelsky au fost Vlădescu Sebastian, Boureanu Cristian şi, în calitate de intermediar, Hozoc Florin: «Despre implicarea domnului Vlădescu Sebastian în cel de-al doilea contract, încheiat cu Hozoc Florin, am aflat de la Boureanu Cristian, care mi-a spus că este parte şi domnul Vlădescu în acest contract, dar persoana de legătură nu mai este Boştină Doru, ci Hozoc Florin, care are expertiză şi cunoştinţe în domeniul fiscal, fiind util. Nu am întrebat ce sume a primit Vlădescu Sebastian în baza celui de-al doilea contract»”, se arată în dosarul  de la ICCJ.

Anchetatorii redau integral raportul de audiere transmis de SUA după discuţille cu acest martor.

„Aceleaşi aspecte rezultă şi din raportul de anchetă întocmit în cadrul comisiei rogatorii efectuate în SUA cu privire la audierea martorului: ,Aproximativ în septembrie 2013, Boureanu s-a adresat lui … în cadrul unui eveniment şi i-a spus lui … că are o problemă cu Swietelsky. Swietelsky îi datora lui Boureanu aproximativ două milioane de euro din contractul din 2010, iar Boureanu voia ca … să îl ajute să-şi recupereze banii.

Banii le erau datoraţi lui Boureanu, Vladescu şi unui alt individ pe nume Florin Hozoc. Hozoc era un specialist IT care se ocupa de documente, conform înţelegerii că nu va lăsa nicio dovadă scrisă. Compania lui Hozoc ar putea avea contracte cu Swietelsky în Elveţia. Boureanu era omul de legătură între Hozoc şi ….

… a fost de acord să îl ajute pentru un comision de o valoare egală cu o treime din banii recuperaţi. … s-a dus la Viena, Austria şi a vorbit cu Gal. … a menţionat iniţial plata restantă în faţa lui Hornegger, ceea ce l-a deranjat pe Gal, deoarece Hornegger nu ştia despre plată. Gal a părut surprins că … ştia despre banii datoraţi lui Boureanu. Gal a recunoscut plata restantă şi a afirmat că întârzierea a fost cauzată de probleme nerezolvate aflate în legătură cu TVA (taxape valoarea adăugată).

Datorită eforturilor lui …, Swietelsky a plătit banii datoraţi către Boureanu, Vlădescu şi Hozoc. Cei trei au vrut să îi plătească comisionul lui … în numerar, dar … a refuzat acest lucru şi i-a instruit să transfere banii către compania lui … din Cipru, Mereta Investments (MI). Conturile MI erau pe numele Annei. Hozoc a transferat aproximativ 70.000-75.000 de euro în conturile MI din Cipru, sume pe care … le-a descris drept onorarii de consultanţă juridică. … a plătit impozite pentru aceşti bani. Aceasta a fost singura plată pe care … a obţinut-o vreodată de la Boureanu, Vlădescu şi Hozoc în legătură cu banii recuperaţi»”, se arată în dosarul de la instanţă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

S-a decis! CARANTINĂ în România timp de 14 zile, pentru persoane din 12 localități italiene. Decizia oficială s-a transmis la granițe

Publicat

in

De

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, a declarat duminică seară la Antena 3 că persoanele care vin din localităţile din Italia aflate în carantină vor intra automat în carantină în spaţii special amenajate, timp de două săptămâni, în România. Localităţile respective sunt: Maleo, Terranova dei Passerini, Codogno, San Fiorano, Somaglia, Fombio, Casalpusterlengo, Castiglione d’Adda, Betonico şi Castelgerundo. „Această listă a fost agreată de conducerea Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului de Interne şi va fi difuzată la punctele de frontieră”, a spus Moldovan. El a spus că cei care vin din Lombardia şi Veneto vor fi izolaţi la domiciliu.

De asemenea, Raed Arafat, întrebat tot la Antena 3, care crede că e probabilitatea să nu avem coronavirus în România, a răspuns: „Trebuie să fim foarte sinceri, probabilitatea este foarte scăzută. Adică nu putem să spunem că nu va fi. Eu cred că încet, încet, în toate ţările din Uniunea Europeană vor apărea cazuri, nu numai în România, adică este vorba de timp când o să apără într-o ţară şi când apare într-alta”.

FOARTE IMPORTANT – Cum te aperi de Coronavirus: SFATURILE Ministerului Sănătății / Cum se transmite, care sunt simptomele .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Universitatea din Arad își suspendă cursurile din cauza numărului mare de studenți italieni

Publicat

in

De

Accesul vizitatorilor la Spitalul Județean va fi restricționat începând de luni, iar cursurile Universității Vasile Goldiș vor fi suspendate, pentru că acolo învață mulți studenți italieni. Decizia a fost luată duminică seară, potrivit Mediafax.

„S-a luat măsura suspendării cursurillor la Facultatea de Medicină și la Universitatea Vasile Goldiș pentru că sunt mulți studenți italieni, care încep semestrul, ghinionul nostru, chiar de mâine ( n.r. luni ). Fiind studenți la medicină, studenți și rezidenți, dânșii fac practică în Spitalul Județean, venind din Italia încercăm să limităm la maximum orice risc din exterior.”, a declarat pentru Mediafax Constantin Catană, directorul DSP Arad.

„Conducerea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad va solicita aprobarea Ministerului Educației și Cercetării pentru suspendarea cursurilor pe o perioadă de 14 zile, cu recuperarea activităților didactice și modificarea structurii anului universitar. Pentru orice situație de urgență a studenților, universitatea pune la dispoziție un număr de telefon Help Desk UVVG 0748988884.”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Arad.

Decizia a fost luată duminică seară, la o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, din cadrul Prefecturii Arad.

Citește și: Suntem în alertă! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimetelor a depistat carne de pui cu gripă aviară

„La Spitalul Județean Arad va fi restricționat accesul vizitatorilor, preventiv pentru limitarea oricăror riscuri referitoare la gripa sezonieră. Și fiind oraș de graniță avem mari probleme la intrarea în țară în contextul suspiciunilor din Italia. Va fi restricționat accesul aparținătorilor, săptămâna viitoare vor fi ore de vizită clar stabilite, dar foarte reduse”, a declarat pentru Mediafax Constantin Catană, directorul DSP Arad.

La ședință au participat și primarii localităților de frontieră din Județul Arad și s-a stabilit ca cetățenii care se prezintă în toate punctele de trecere a frontieriei de pe raza Județului Arad din zonele afectate, să compleze un chestionar pus la dispoziție de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, în care declară, pe propria lor răspundere, locația de îmbarcare precum și pe cea de destinației. În fiecare punct de trecere al frontierei va un medic al DSP Arad și au fost identificate anumite spații pentru amenajarea eventualelor centre de carantină.

Deciziile au fost luate, potrivit unui comunicat al Prefecturii Arad, „‘ținând cont de specificul Aradului ca județ de frontieră, de numărul însemnat de cetățeni italieni care desfășoară diferite activități în județul Arad”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend