Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Marea Britanie își prezintă obiectivele pentru Brexit: scrisoare document către Consiliul European

Publicat

in

Premierul britanic Boris Johnson i-a trimis, luni, o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care propune o serie de modificări ale acordului Brexit, inclusiv înlocuirea mecanismului „backstop” pentru frontiera irlandeză cu „aranjamente alternative”, relatează Politico.eu.

Citește și: VIDEO Dăncilă, anunț BOMBĂ în timpul discuțiilor cu protestatarii din Iași – Parteneriat public – privat pentru autostrada Marii Uniri

Liderul de la Londra afirmă, în scrisoarea către oficialul european, că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare o nouă soluție pentru frontiera irlandeză, alta decât soluția „backstop”, un mecanism care are drept scop să păstreze deschisă această graniță, dar care ar însemna că Marea Britanie ar trebui să rămână în uniunea vamală europeană până când sunt negociate „aranjamente alternative” prin care să se evite o frontieră strictă în Irlanda.

Boris Johnson a adăugat că Marea Britanie este dispusă să garanteze că nu va instala infrastructură și nu va efectua controale și verificări la frontiera între Irlanda și regiunea britanică Irlanda de Nord și speră că Uniunea Europeană va face la fel.

„Guvernul nu va instala infrastructură, verificări şi controale la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Irlanda. Am accepta cu plăcere un angajament obligatoriu din punct de vedere legal în acest sens şi sperăm că UE va face la fel”, se arată în scrisoare trimisă lui Tusk.

„Propun ca (mecanismul) backstop să fie înlocuit cu un angajament de a pune în aplicare astfel de aranjamente, pe cât posibil înainte de sfârșitul perioadei de tranziție, ca parte a viitoarelor relații”, a precizat liderul britanic.

Boris Johnson insistă că mecanismul backstop să fie înlocuit, afirmând că este incompatibil cu suveranitatea britanică și viitorul Marii Britanii în afara Blocului comunitar.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

La rândul său, Uniunea Europeană a refuzat renegocierea Acordului Brexit şi a avertizat că va introduce controale la frontiera cu Marea Britanie în cazul producerii unui Brexit fără acord.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici și a fost respins de trei ori de Parlamentul britanic. Mai mulţi membri ai fostului Guvern de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Amazon criticat pentru politica de mediu: Cine l-a ‘pus la zis’ pe gigantul retailer

Publicat

in

De

Peste 350 de angajați ai retailerului Amazon au criticat deschis, duminică, politica de mediu a gigantului american, pe platforma online Medium. Aceștia doresc ca Amazon să-și reducă amprenta de carbon și să înceteze colaborarea cu companiile petroliere, transmite Associated Press, potrivit Mediafax.

Circa 357 de angajați ai Amazon și-au publicat duminică, pe o platformă online, opiniile contrare față de politica de mediu a Amazon, la care au atașat și numele și funcțiile pe care le dețin în companie.

Protestul online a fost organizat de un grup intitulat Angajații Amazon pentru Justiția Climatului, un grup de advocacy fondat de angajații care la începutul acestei luni au declarat că Amazon a trimis scrisori membrilor săi amenințându-i că îi concediază dacă vor continua să vorbească cu presa.

Amazon, care folosește combustibili fosili pentru avioanele, camioanele și autoutilitarele ce expediază pachete în toată lumea, are o amprentă masivă de carbon.

Citește și: Viorica Dăncilă, lovitură sub centură pentru Ludovic Orban: îi urcă toți pensionarii în cap

Totodată, anul trecut, peste 8.000 de angajați au semnat o scrisoare deschisă către directorul și fondatorul Jeff Bezos, solicitând ca Amazon să își reducă emisiile de carbon, să pună capăt consumului de combustibili fosili și să înceteze colaborarea cu companiile petroliere care utilizează tehnologia Amazon pentru localizarea depozitelor de combustibili fosili.

„Este responsabilitatea noastră morală să vorbim, iar schimbările aduse politicii de comunicare ne cenzurează exercitarea acestei responsabilități”, spune Sarah Tracy, inginer de dezvoltare software la Amazon.

Amazon a precizat într-o declarație de presă că este interesată de problemele legate de schimbările climatice și că s-a angajat deja să devină o companie neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2040 și să utilizeze 100% energie regenerabilă până în 2030.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Tennis: Simona Halep advances to Australian Open quarterfinals

Publicat

in

De

Romanian tennis player Simona Halep, world number three, advanced on Monday in Melbourne to the quarterfinals of the Australian Open tournament, the first Grand Slam of the year, after defeating Belgian Elise Mertens, No. 16 seed, 6-4, 6- 4.

Halep (28), number four seed, prevailed in one hour and 37 minutes against world number 17 (24 years), at the end of a hard-fought and high quality match.

Halep now leads Elise Mertens 3-1 in direct matches. Halep won the first two encounters, in 2018, in the round of sixteen at Roland Garros (6-2, 6-1) and in the second round in Madrid (6-0, 6-3), the Belgian prevailing in the final of 2019 in Doha, 3-6, 6-4, 6-3. Mertens reached a semi-final in Melbourne in 2018, when Halep played in the final against Caroline Wozniacki.

Simona Halep, champion at Roland Garros in 2018 and at Wimbledon in 2019, secured a cheque of 525,000 Australian dollars and 430 WTA points, and in the quarterfinals she will face off the winner between Estonia’s Anett Kontaveit, No. 28 seed and Polish Iga Swiatek.

AGERPRES

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend