Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ludovic Orban intervine în bătălia pentru bugetul UE: Creșterea contribuției statelor, necesară pentru că au apărut noi obiective

Publicat

in

Prim-ministrul Ludovic Orban susține că e necesară asigurarea unui buget al Uniunii Europene suficient de ambițios pentru a răspunde noilor provocări, dar și suficient de echilibrat pentru a veni în sprijinul politicilor clasice ale UE – coeziunea și politica agricolă comună.

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a participat, în calitate de invitat de onoare, la dezbaterea din panelul cu tema „Eurovision Contest: A Europe That Protects”, din cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen.

„Noi priorități, noi cheltuieli înseamnă noi resurse, în primul rând o creștere a contribuției statelor pentru că au apărut noi obiective, obiectivele din cadrul Green Deal, obiectivele legate de apărarea frontierelor, obiectivele legate de apărarea la nivelul UE. Sunt și alte obiective, Europa Inteligentă, concentrarea pe zona digitală (…). Practic, obiective noi presupune apariția unor resurse noi, cu atât mai mult cu cât a avut loc Brexit-ul (…) Important e să se ajungă la o înțelegere de creștere a contribuției țărilor, astfel încât să poată să existe un buget care să permită pe de o parte politicile de coeziune, să nu uităm că politica de coeziune e una dintre principalele politici la nivel european, pentru că UE practic, prin solidaritatea manifestată întotdeauna a avut ca obiectiv coeziunea, adică ridicarea regiunilor mai puțin dezvoltate, a zonelor din Europa care nu sunt la nivelul de dezvoltare peste mediu. De asemenea, politica agricolă comună, care este o politică bine împământenită (…)”, a spus Ludovic Orban, într-un interviu acordat la Conferința de Securitate de la München, conform Mediafax.

Ludovic Orban trage tare la Munchen – vrea să aducă o reprezentanță Google în România

Ludovic Orban a subliniat și legitimitatea deplină a aspirațiilor României de aderare la spațiul Schengen, în condițiile în care țara noastră îndeplinește deja, de multă vreme, criteriile tehnice în acest sens. Refacerea funcționalității depline a spațiului Schengen extins este esențială pentru asigurarea securității interne a Uniunii Europene. Premierul Orban a evidențiat, totodată, rolul extrem de important al României în apărarea unui segment semnificativ al frontierei Uniunii Europene. Oficialul român a evocat, de asemenea, eforturile în curs ale autorităților de la București de îndeplinire a condițiilor de aderare la Zona Euro.

„În România se fac pași mari spre democrație, spre respectarea statului de drept, cu cât România va raporta mai corect la nivel european, cu atât obiectivele vor fi mai ușor de atins”, a explicat sursa citată.

La evenimentul menționat au participat și președintele Slovaciei – Zuzana Caputova, prim-ministrul Croației – Andrej Plenkovic, vice-președintele Comisiei Europene pentru valori și transparență – Vera Jourova, vice-președintele Comisiei Europene pentru promovarea stilului european de viață – Margaritis Schinas, precum și Armin Laschet, prim-ministrul landului Renania de Nord – Westfalia, respectiv liderul Partidului Verzilor din Germania, Annalena Baerbock. Dezbaterea a fost moderată de Henrik Enderlein, președintele Hertie School of Governance.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

HealthMin Tataru estimates stocks of medical equipment is enough for one-two months

Publicat

in

De

Minister of Health Nelu Tataru estimates that the Unifarm stocks and the medical equipment Romania is to receive in the next two days will be enough for one-two months.

When he was asked by PM Ludovic Orban at the beginning of the Government meeting how long the stocks will last, he said:

„Depending on how the situation develops in the next interval, between one and two months. Mr Adrian Ionel [the head of Unifarm – editor’s note] said two months, maybe two months and a half. I would say rather one month, one month and a half,” said Tataru.

„This means that we need to continue to buy and, especially, to produce,” replied Orban.

The PM also asked testing capacity to exceeded 5,000 tests a day starting on Monday.

„At this point, with the devices that we have, we can make 4,980 tests. We process 3,787 tests because there is also the human factor. There are laboratories that know what they are doing, which are used to do tests. But there are also new units that, even if they have devices that can process a lot of tests, they don’t process as much,” said Tataru.

According to the Minister, Unifarm has 334,300 surgical masks, 136,900 powdered-free gloves, 181,910 protective coveralls, 18,614 testing coveralls, 22,628 tests, 16 automated extractors.

„We have in stocks and we distributed today 3,500 boxes of Plaquenil; tomorrow we expect 4,00 boxes of Kaletra, which we will distribute. I need to mention that we are sending these to every hospital a double quantity compared with the number of patients,” he said.

Tataru added that the Minister received the 2 million FFP2 masks to be distributed nationwide, with other four shipments to arrive on Friday and Saturday.

„We expect with this four shipments 3 million FFP masks; 2.7 million examination gloves, 84,000 protective gloves, 37,800 coveralls, 20,500 protective glasses. They will be here on 10 and 11 of April,” he said.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Cristina-Elena Dinu: PSD propune un Plan național pentru salvarea românilor și a economiei în această perioadă de criză națională

Publicat

in

De

Deputatul PSD Cristina Elena Dinu a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că PSD propune un Plan național în coronacriză:

„Sunt cel puțin două exemple din ultimele zile care demonstrează că PNL nu are o politică guvernamentală îndreptată spre bunăstarea românilor și asigurarea unei siguranțe sporite a populației în această perioadă de criză pandemică națională. Primul exemplu este atacarea la Curtea Constituțională a celor două legi pozitive inițiate de PSD și votate de toate celelalte partide politice în Parlament, legea privind amânarea ratelor românilor la bănci, și respectiv legea pentru acordarea unor facilități pentru operatorii economici.

Atacarea la CCR a legilor votate de toate celelalte partide, pentru sprijinirea economiei și a cetățenilor, arată că PNL e incapabil să treacă peste orgoliile politice, chiar și atunci când situația din țară este dramatică! Aceasta cu atât mai mult cu cât nu era absolut nimic populist în aceste legi, ele vizând măsuri extrem de benefice pentru români, unele asemănătoare fiind adoptate deja de multe alte state!

Spre exemplificare, Italia a suspendat plata unor taxe datorate de persoanele fizice și plata creditelor, inclusiv a celor imobiliare, fără capitalizarea dobânzilor. Tot în Italia a fost suspendată obligativitatea de a plăti facturile pentru utilități, taxe și ipoteci, pentru firmele mici și gospodării. De asemenea, Guvernul spaniol interzice companiilor de utilități să întrerupă alimentarea cu apă și energie electrică consumatorilor din cauza facturilor neplătite. Guvernul german a adoptat o lege menită să protejeze din punct de vedere economic atât populația, cât și micile afaceri, astfel că a interzis evacuarea din locuințe și din diverse spații comerciale, din cauza neplății chiriei, care poate fi amânată până la 30 iunie, fapt ce înseamnă inclusiv amânarea plății utilităților. Nu în ultimul rând, în Marea Britanie băncile pot suspenda pentru trei luni plata ratelor la creditele ipotecare pentru cei afectați de pandemie, fără capitalizarea dobânzii.

Un al doilea exemplu de contraproductivitate națională al PNL este nesemnarea Planului național pentru România, propus de președintele PSD. Marcel Ciolacu a lansat propunerea unei colaborări între toate partidele politice parlamentare pentru realizarea unui Plan Național pentru combaterea efectelor economice și sociale provocate de pandemie.

Din păcate, Ludovic Orban este singurul președinte de partid care a refuzat propunerea noastră, un gest de neînțeles, fiind vorba de o solidaritate politică în favoarea vieții românilor. Acest fapt denotă că PNL este izolat politic, blocat în propriile orgolii și mize politice. Este inacceptabil ca PNL să rămână tributar unui discurs ostil și pur electoral, în detrimentul interesului public major! PSD mulțumește însă celorlalte partide care au răspuns pozitiv apelului nostru, renunțând la propriile interese în favoarea interesului național și al cetățenilor români.

Le transmit giurgiuvenilor și tuturor românilor că PSD merge mai departe în construirea unui consens politic pentru un pact național care să asigure românilor și economiei cele mai bune și mai rapide soluții, pentru depășirea acestei perioade grele, cu sau fără PNL.

Nu în ultimul rând, PSD propune și salvarea agriculturii și economiei naționale, prin recomandarea făcută tuturor românilor de a cumpăra produse alimentare și agro-alimentare autohtone. Un produs românesc cumpărat înseamnă un loc de muncă salvat!

În concluzie, fac un apel către toți românii să cumpere produse fabricate în România, în special legume produse în județul Giurgiu, mai ales că foarte mulți giurgiuveni au beneficiat de programul de susținere a tomatelor elaborat de guvernul PSD. În paralel, cerem guvernului să aplice urgent măsurile propuse de social democrați și de specialiștii în agricultură pentru salvarea producătorilor din domeniul agricol”

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

SUSȚINE PRESA LIBERĂ

Dacă ești mulțumit de activitatea noastră și crezi că facem o presă liberă, ne poți sprijini să contiumăm în slujba ta, fără a fi nevoiți să încheiem contracte cu statul. Pentru fiecare donație, îți publicăm pe site si print 3 anunturi la loc vizibil.

Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend