Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Lucian Bode: Sistemul de transport reprezintă o linie vitală pentru economie, zilnic intră în ţară 4.000-4.500 de camioane

Publicat

in

Sistemul de transport reprezintă o linie vitală pentru economie, iar aceasta obligatoriu va fi menţinută, a declarat, miercuri seara, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, precizând că zilnic intră în ţară, în medie, 4.000 – 4.500 de camioane.

„Sistemul de transport, alături de sistemul financiar – bancar, respectiv sistemul energetic, reprezintă o linie vitală pentru economie, atât pentru economia României, cât şi pentru economia Europei. Această linie noi obligatoriu o vom menţine. Toate măsurile pe care le luăm în domeniul transporturilor trebuie să faciliteze aprovizionarea populaţiei. (…) vreau să spun ce am făcut în acest sens, atât în plan naţional, cât şi european şi ce facem în continuare. În primul rând, în plan european, noi am fost preocupaţi să aducem în România zecile de mii de camioane blocate zilele trecute la graniţa cu Slovenia, cu Ungaria, cu Serbia, Croaţia şi am reuşit acest lucru. În medie, intră în România aproximativ 4.000 – 4.500 de camioane pe zi. Am realizat o celulă de criză la Ministerul Transporturilor. Împreună cu colegii de la MAE, cu misiunile diplomatice din ţările vecine, cu miniştrii de Transporturi din statele membre, cu intervenţia primului ministru, a doamnei comisar Adina Vălean am reuşit să aducem aceste camioane în ţară”, a afirmat Bode, la Digi 24.

Citește și: Dr Alexandru Rafila: Probabil spre sfârștiul lunii aprilie se va ajunge la mii de cazuri zilnic!

El a făcut referire la culoarele verzi, în România fiind stabilite cinci astfel de culoare dedicate transportului rutier internaţional, atât de marfă, cât şi de persoane.

„În pasul următor, am agreat la nivelul Uniunii Europene un set de linii directoare în ceea ce priveşte managementul la frontieră. Acele culoare de tranzit la nivelul Uniunii Europene, denumite culoare libere, pe reţeaua principală de drumuri, astfel încât drumul de staţionare pentru verificare a vehiculelor să nu fie mai lung de 15 minute”, a precizat ministrul.

În altă ordine de idei, şeful de la Transporturi a precizat că ordonanţele militare aflate în vigoare nu restricţionează deplasarea la locul de muncă.

„În fiecare zi traducem ordonanţele, impactul ordonanţelor militare asupra industriei de transport, pentru că am văzut tot felul de interpretări. ‘Nu ne putem deplasa la locul de muncă’. Nu, este fals. Nu se pune problema că nu ne putem deplasa la locul de muncă. Restricţiile nu se referă, acelea cu trei persoane, la deplasarea la locul de muncă, la deplasarea în şantiere. Aceste restricţii, în intervalul 6:00 – 22:00, nu se aplică celor care se deplasează la locul de muncă, se deplasează în şantiere. De asemenea, la nivel naţional, sunt măsuri pe care noi le-am luat şi pe care le luăm în continuare pe fiecare mod de transport în ceea ce priveşte reglementarea. Dacă ne referim la modul aerian, ştiţi foarte bine că transportul internaţional este practic blocat. Peste 80% din curse sunt anulate la nivel internaţional. Astăzi, compania TAROM a anulat toate cursele la nivel naţional”, a susţinut Lucian Bode.

Citește și: Klaus Iohannis anunță: Dorim să venim cu măsuri de sprijin!

Potrivit acestuia, în acest moment nu este suspendat transportul de persoane la nivel naţional şi nici cel de marfă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Neculai Onțanu (ADER): Suntem în sfera sincronismului european (Opinie)

Publicat

in

De

Vedem zilnic bâlbâiala nepermisă a Guvernului în actele normative care prin noi ordonanțe militare modifică ordonanțele precedente. Desigur că nu peste mult timp va veni și Ordonanța nr. 5 care va modifica Ordonanța nr. 4 și pentru a-i justifica noutatea îi vor mai adăuga câte ceva în coadă.

Este evident că situația apărută în China la finele anului trecut și alarmele transmise de Organizația Mondială a Sănătății încă din prima parte a lunii ianuarie, potrivit cărora epidemia de Coronavirus se va exporta rapid și în Europa și se va transforma în pandemie, a fost luată în derâdere de guvernanții României. Guvernul a   fost prins pe picior greșit și nu a întreprins aproape nimic  pentru a lua măsurile necesare pentru a pregăti populația și economia. Aici sincronismul cu Europa, despre care vorbea în „epocă” cu atâta necesitate Eugen Lovinescu, a funcționat perfect. Numai că, în „epocă” România încerca să se sincronizeze cu țările europene modernizând România cu instituțiile și valorile europene. Azi România se sincronizează tot cu țările europene, cu indiferența condamnabilă a Europei față de o criză care va afecta mulți ani de acum încolo viețile cetățenilor țărilor europene și economiile lor. Nimic nu va mai fi din ce a fost.

În aceste condiții apreciem ca Guvernul României să iasă din bâlbâiala dovedită și să ia câteva măsuri urgente. Ce așteaptă ? În România au intrat din zonele roșii peste 250.000 de români și dacă am face doar un calcul simplu, avem de mult peste 100.000 de infectați cu Coronavirus, la care se adaugă alte mii de persoane pe care le-au infectat acasă. Suntem într-un pericol uriaș. Guvernul, în afara măsurilor de izolare, nu vorbește despre nimic altceva.

Specialiștii în sănătate și economie a Partidului ADER solicită Guvernului României următoarele:

I. Măsuri medicale urgente.

1. Cerem în primul rând ca Guvernul să asigure echipamentul complet de protecție pentru toate cadrele medicale și personalul auxiliar din spitale și din tot sistemul medical. În acest moment Guvernul a transformat corpul medical și cel auxiliar în principalul receptor și difuzor de Coronavirus.

2. Cerem Ministrului Sănătății să emită urgent un ordin prin care nici un cadru medical sau auxiliar să nu intre în activitate fără a i se asigura echipamentul de protecție și nu să-i amenințe cu dosare penale.

3. Cerem Guvernului să stabilească urgent perioadele de timp la care să fie testate toate persoanele care lucrează în sistemul medical.

4. Cerem Guvernului să aloce transparent toate sumele necesare pentru asigurarea echipamentelor și medicamentelor pentru toate categoriile de bolnavi.

5. Cerem Guvernului să nu transforme spitalele în unități medicale mixte care să trateze la un loc bolnavii de Coronavirus cu celelalte categorii de bolnavi. Prin această măsură va bloca tot sistemul medical.

6. Cerem Guvernului să apeleze la echipamentele de protecție și aparatura medicală asigurate prin licitație colectivă de Comisia Europeană, care face acest lucru la prețuri mult mai mici și la cele mai înalte standarde de calitate. Până acum Guvernul României nu a făcut-o, apelând la tot felul de interpuși ce practică prețuiri uriașe fără prea multe garanții de calitate.

II. Măsuri economice urgente. Comisia Europeană a eliminat multe restricții privind bugetele și a adoptat măsuri de sprijin financiar pentru țările membre în situația pandemiei actuale. În acest context cerem Guvernului:

1. Să protejeze locurile de muncă ale populației prin garantarea de credite întreprinderilor mici și mijlocii de până la 800 de milioane de euro, acceptată de Comisia Europeană, pentru repornirea producției și investiții.

2. Să sprijine întreprinderile mari prin garantarea de credite de peste 1 miliard de euro, acceptată de Comisia Europeană, pentru repornirea producției, salvarea locurilor de muncă și investiții.

3.  Să renunțe la solicitarea făcută către Comisia Europeană de a primi bani pentru șomaj tehnic. Șomajul tehnic nu este avantajos nici pentru salariați și nici pentru societățile comerciale care vor amâna cât de mult posibil repornirea activității întrucât, pentru șomajul tehnic primesc bani de la Stat și după această perioadă vor reuși cu mai multă greutate să-și repornească producția.

4. Guvernul să solicite de bani de la Comisia Europeană pentru repornirea producției, susținerea locurilor de muncă și investiții. În cazul pierderii locurilor de muncă a unor salariați, sumele să fie asigurate din fondul de șomaj, ceea ce este mult mai avantajos atât pentru salariați cât și pentru societățile comerciale.

5. Guvernul să renunțe la măsura luată prin Ordonanța Militară nr 4 privind plafonarea prețurilor la energie și combustibil. Este o măsură populistă prin care, în situația în care prețurile la energie și combustibil scad drastic la nivel mondial, ceea ce trebuie să se întâmple și la noi, acest act normativ dă prilejul legal ca firmele care asigură energia și combustibilul să-și mențină prețurile produselor lor la un nivel ridicat, acela din data de 29 martie a.c.

6. Cu forța de muncă disponibilă, porniți autostrăzile României !

Neculai Onțanu, Președinte de onoare al Partidului ADER

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Bacalaureat și Evaluare Națională 2020: Ministerul Educației a publicat teste online de făcut în timpul suspendării cursurilor

Publicat

in

De

Ministerul Educației și Cercetării a publicat un prim set de resurse de antrenament pentru elevii care vor susține examenele naționale.

În contextul suspendării cursurilor, pentru pregătirea elevilor în vederea susținerii examenelor naționale, Ministerul Educației și Cercetării a publicat pe site-ul https://rocnee.eu/testeantrenament/ un prim set de resurse de antrenament pentru elevii care vor susține examenele naționale.

Resursele de antrenament tip test realizate împreună cu Centrul Național de Evaluare și Examinare respectă modelul subiectului de examen. Scopul acestora este acela de a exersa în această săptămână și de a continua efortul în vederea obținerii unor rezultate bune la viitoarele examene.

Baremele de evaluare și de notare vor fi publicate pe același site, vineri, 3 aprilie 2020. Rolul acestora este de autoevaluare și calibrare a felului în care s-au redactat răspunsurile.

Totodată, în cadrul emisiunilor Teleșcoala vor fi prezentate unele soluții ale acestor teste de antrenament, cu explicațiile necesare pentru a înțelege cât mai bine răspunsurile din baremele de evaluare și de notare.

Vezi si: Intrăm în Scenariul 4. Ce urmează? .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

PROFIT 24 TV LIVE

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend