spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

Lipsa nutrienţilor în dietă duce la obezitate

Facebook Twitter Google+
Lipsa nutrienţilor în dietă duce la obezitate

Mâncăm multe calorii, dar puţini nutrienţi – aceasta concluzia experţilor participanţi la simpozionul „Îmbunătăţirea obiceiurilor alimentare şi recomandări pentru o sănătate mai bună în secolul XXI”, în cadrul celui de-al 26-lea Congres European privind Obezitatea din Glasgow.

Simpozionul a reunit câţiva dintre cei mai importanţi experţi internaţionali în nutriţie, obezitate şi îmbătrânire sănătoasă pentru a discuta cele mai recente recomandări apărute în domeniul ştiinţei şi sănătăţii publice. Adam Drewnowski, Profesor de epidemiologie la Universitatea Washington şi Director al Centrului pentru Nutriţie în Sănătatea Publică la Facultatea de Sănătate Publică din cadrul Universităţii, a arătat că schimbarea dietelor la nivel mondial, acum cu un conţinut energetic ridicat din cauza caloriilor „goale”, dar sărace în nutrienţi – raportul dintre nutrienţi şi calorii în cazul unui coş alimentar de referinţă – le face în mare măsură responsabile de agravarea epidemiei mondiale de obezitate.

Mai multă carne, mai multe brânzeturi, mai mult zăhăr şi mai multe grăsimi în farfurii azi

Peste tot în lume aproape, s-au modificat dietele.  La toate acestea se adaugă şi tranziţia de la dietele tradiţionale, cunoscute pentru conţinutul de alimente nerafinate şi legume, la tipuri de diete cu mai multe alimente de origine animală, dar şi mai multe zaharuri şi grăsimi adăugate, întâlnită în ţările cu venituri mici şi mijlocii. În acelaşi timp, densitatea nutriţională a alimentelor este direct corelată cu statutul socio-economic al ţării şi gospodăriei – gospodăriilor mai sărace fiindu-le tot mai greu să se aprovizioneze cu alimente caracterizate de o densitate nutriţională mare.

Educaţia nutriţională – calea către sănătate

Pentru a inversa efectele epidemiei mondiale a obezităţii, profesorul Drewnowski a pledat în favoarea menţionării profilului nutriţional pe cât mai multe etichete de produse alimentare, ca instrument educaţional, şi a stabilirii unui Indice global al Accesului la Nutriţie (ATNI) bazat pe profilul nutriţional al alimentelor. De asemenea, şi Julian Cacchioli, Vice President, Corporate Affairs for Herbalife Nutrition in EMEA & India, a subliniat nevoia de a pune un accent mai puternic pe educaţie, precum şi importanţa comunităţilor în schimbarea cu succes a comportamentelor şi în îmbunătăţirea sănătăţii publice.

Facebook Twitter Google+

Redactor colaborator

Facebook Comments

Mai poti citi si....