Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Liberal head on embassies' letter regarding criminal law: Sounds alarm of unprecedented gravity

Publicat

in

NATIONAL

Întors de la Moscova, ÎPS Vladimir le cere preoților moldoveni să se „pocăiască” și să revină la mitropolia aflată în slujba Rusiei: „Renunțați la orgolii, reveniți la starea de odinioară”

Publicat

in

De

Revenit recent de la Moscova, ÎPS Vladimir, mitropolit al Chişinăului şi Întregii Moldove, le-a cerut preoților care au aderat la Mitropolia Basarabiei să se „pocăiască” și să revină în sânul Bisericii Ortodoxe din Moldova, aflată în subordinea Patriarhiei Ruse, relatează Ziarul Naţional din Chişinău.

Patriarhul Kiril (stânga) si Mitropolitul Vladimir al Moldovei, într-o vizită în Transnistria, 2013Foto: Denisov Vadim / TASS / Profimedia

Într-un apel lansat marți, în cadrul ședinței Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM), mitropolitul Vladimir a afirmat că cei care au decis să se rupă de Patriarhia Rusă – instituție ce susține deschis războiul declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei – ar fi abandonat Biserica.

„Constatăm cu durere și dezamăgire alegerea sfinţiilor voastre de a părăsi calea pe care cu sfințenie ați jurat să o urmați. Această acțiune pune la îndoială seriozitatea angajamentului vostru față de vocația pastorală. Vă chemăm acum nu doar să meditați asupra greșelilor comise, ci să vă pocăiți profund și să reveniți în sânul Bisericii. Este inacceptabil și profund regretabil să întoarceți spatele datoriilor sfinte pentru orice motive lumești sau personale. Greșelile trebuie recunoscute, iar faptele îndreptate. Este esențial să înțelegeți severitatea situației create și impactul negativ asupra celor ce v-au privit ca pe niște păstori spirituali”, spune mitropolitul Vladimir în mesajul său.

În opinia supusului patriarhului Kirill al Rusiei, cei care au decis să slujească în cadrul Mitropoliei Basarabiei și-ar „neglija responsabilitățile”.

„Reveniți la jurământul vostru inițial și îmbrățișați din nou responsabilitățile pe care le-ați neglijat. Acesta nu este doar un îndemn, ci o necesitate stringentă pentru binele suprem al sufletelor pe care odinioară ați promis să le păstoriți. Restabilirea voastră nu va fi doar o izbândă personală, ci o lumină de speranță pentru întreaga comunitate care vă așteaptă cu brațele deschise. Așteptăm cu nădejde neclintită reîntoarcerea voastră imediată în Sfânta noastră Biserică. Fraţilor, renunțaţi la orgolii și reveniți la starea de odinioară”, a conchis ÎPS Vladimir.

Ziarul Naţional amintește că, în toamna anului trecut, însuși mitropolitul Vladimir al Chișinăului și Întregii Moldove punea la îndoială aparteneța BOM la Patriarhia Rusă, din cauza războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Mitropolitul Vladimir i-a trimis, pe 5 septembrie 2023, o scrisoare patriarhului Kirill al Rusiei, în care îi adresa mai multe reproșuri. În speță, conducătorul BOM se referea la războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina, care i-a făcut pe mulți clerici să adere la Mitropolia Basarabiei, sprijinită de Patriarhia Română.

Mitropolitul Vladimir spunea în scrisoare sa că ar fi fost „abandonat” de Patriarhia Rusă și că nu poate face nimic pentru a opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei, deoarece orice intervenție în interesul bisericii rusești, care este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina, ar fi considerat „drept sabotaj antinațional”.

Citește pe acest subiect:

Citeste mai mult

NATIONAL

Slovacia: Guvernul lui Robert Fico lichidează televiziunea publică şi creează alta

Publicat

in

De

​Guvernul slovac condus de premierul social-democrat Robert Fico a aprobat miercuri lichidarea televiziunii publice RTVS, pe care a acuzat-o de partizanat politic, în timp ce opoziţia şi unii jurnalişti acuză actualul guvern că doreşte o televiziune care să-i fie fidelă.

Robert Fico, premierul SlovacieiFoto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Coaliţia guvernamentală tripartită a avizat un proiect de lege în acest sens, propus de titulara Culturii, Martina Simkovicova, proiectul urmând să fie trimis parlamentului, unde coaliţia de guvernare dispune de majoritate, votul legislativului fiind aşteptat în luna iunie, relatează agenţia de știri DPA, citată de Agerpres.

„Nu este corect ca unele opinii să fie cenzurate în mass-media publice”, iar această practică trebuie să înceteze, a declarat luna trecută ministrul Martina Simkovicova, potrivit Reuters.

„De mult timp, numai una şi aceeaşi opinie este permisă în presa mainstream pe teme precum Covid sau Ucraina”, astfel că, văzând cum mass-media mainstream prezintă informaţii numai dintr-o parte a spectrului, populaţia caută să se informeze tot mai mult din surse alternative, a explicat ea atunci la o conferinţă de presă la care a prezentat un proiect de lege pentru reformarea televiziunii RTVS.

Acel proiect avea în vedere în special înlocuirea actualului director al televiziunii publice. Cum însă din alte considerente legale acest demers nu a reuşit, guvernul slovac a decis între timp lichidarea televiziunii RTVS, în locul acesteia urmând să fie constituită televiziunea publică STVR.

Totuşi, în noul proiect de lege guvernul a renunţat la planurile de creare a unui consiliu controlat de executiv şi legislativ, care ar fi putut influenţa direct conţinutul editorial al radioului şi televiziunii publice.

Jurnalişti critici ai actualei puteri şi politicienii din opoziţie – inclusiv preşedinta liberală Zuzana Caputova, care-şi încheie mandatul în iunie şi va înlocuită de preşedintele ales Peter Pellegrini, aliat al actualului guvern – acuză în acest timp executivul că doreşte o televiziune publică pentru propaganda proprie.

Mai multe ONG-uri au anunţat că vor transmite scrisori Comisiei Europene şi Parlamentului European pentru a primi sprijin din partea Bruxellesului să blocheze planurile guvernului. Zeci de mii de persoane au participat la jumătatea lunii martie în oraşele Bratislava şi Kosice la proteste ale opoziţiei împotriva dizolvării televiziunii RTVS.

Premierul Robert Fico, un social-democrat, dar de orientare conservatoare şi apropiat de premierul ungar Viktor Orban, se află din octombrie anul trecut la conducerea unui guvern de coaliţie format din partidul său Smer-SD, încă un partid social-democrat, Hlas (Vocea), şi formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS). El a boicotat în acest timp mai multe mass-media pe care le acuză de părtinire în favoarea opoziţiei liberale.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend