Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

LIBER LA SESIZARI ! LA MÂNA PRIMARULUI – Sancţiuni drastice pentru proprietari, organe de conducere şi asociaţiile de proprietari

Publicat

in

Vechea lege a asociaţiilor de proprietari a fost înlocuită prin intermediul unui act normativ care a primit recent aprobarea președintelui Klaus Iohannis. Astfel, prin noul cadru legal sunt clarificate aspecte legate de folosinţa, modificarea şi întreţinerea locuinţei, normele de conduită în cadrul blocurilor de locuit sau modalitatea de înfiinţare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari, cheltuielile datorate de proprietari, asociațiile de chiriași etc.

De reţinut este faptul că această „nouă“ lege are două axe extrem de bine conturate: sancţionarea drastică, prin limite ameţitoare a sumelor reprezentând contravenţii şi puteri extraordinare în sarcina autorităţii publice locale (primăriile). Astfel, sancţiunile regăsite în art. 102 pot fi aplicate conform alin. 4 de către primar sau împuterniciţii acestora sau de către Poliţia Locală. Care sunt contravenţiile ce pot fi constatate la sesizare sau din oficiu şi cad în sarcina primăriilor sau Poliţiei Locale:

 • neconvocarea adunării generale – amenda între 200-1000 lei;
 • necomunicarea de către proprietar a modificării suprafeţei utile către asociaţia de proprietari şi (atenţie!) administraţia financiară locală – amenda între 200-1000 lei;
 • neluarea de către asociaţia de proprietari, de preşedinte sau de către comitet a tuturor măsurilor necesare pentru repararea, reabilitarea şi menţinerea în stare de siguranţă a condominiului şi a instalaţiilor comune – amenda între 200-1000 lei;
 • nerespectarea de către proprietar a dreptului de acces la părţile comune pentru intervenţii – amenda între 500-3000 lei;
 • nerespectarea statutului de către preşedinte, comitet, cenzor, administrator – amenda între 2500-5000 lei;
  modificarea aspectului proprietăţii comune – amenda între 5000-10000 lei;
 • neluarea măsurilor pentru constituirea fondului de rulment şi a celui de reparaţii – amenda între 2500-5000 lei;
 • lipsa asigurării din partea administratorului – amenda între 500-3000 lei;
 • utilizarea cu altă destinaţie a fondului de rulment şi a celui de reparaţii – amenda între 4000-9000 lei;
 • utilizarea defectuoasă a veniturilor asociaţiei – amenda între 5000-10000 lei;
 • neaplicarea prevederilor legii de către dezvoltatori – amenda între 4000-9000 lei;
 • desfăşurarea de activităţi de administrare cu încălcarea legii – amenda între 5000-10000 lei;
 • neconvocarea adunării generale cel puţin o dată pe an – amenda între 200-1000 lei;
 • nereorganizarea asociaţiilor de locatari în asociaţii de proprietari – amenda între 200-1000 lei.

Sigur că este un lucru bun ca o autoritate a statului să aibă o astfel de posibilitate însă, aşa cum este redactată legea, în ansamblul ei, se pleacă de la premisa că toţi sunt nişte hoţi şi că nimeni nu se implică fără vreun interes. La modul cum arată legea, implicarea în cadrul blocurilor va fi zero, nimeni nefiind dispus să plătească cu propriul buzunar pe de o parte, iar pe de altă parte, se vede treaba, prin această formă s-a dat liber la reclamaţii şi sesizări si puteri sporite primarilor

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Efectele abrogării pensiilor speciale: activități suspendate la marile instanțe!

Publicat

in

De

Iminenta abrogare a pensiilor speciale a produs reacții în lanț în cadrul celor mai importante instanțe din România. 

Curtea de Apel București și Tribunalul București au anunțat că își vor suspenda activitatea, dacă pensiile speciale nu vor mai exista.

„Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, întrunită în şedinţa din 21 ianuarie 2020, la convocarea Secţiei pentru judecători din cadrul CSM: a hotărât, cu unanimitate, că iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora; a hotărât, cu majoritate, suplimentarea ordinii de zi şi suspendarea activităţii de judecată începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor”, se arată într-un comunicat al Curţii de Apel Bucureşti transmis marţi.

Şi Tribunalul Bucureşti anunţă suspendarea activităţii şi va judeca doar dosarele urgente, respectiv cauzele penale cu măsuri preventive, iar în civil, pe cele care vizează minorii (ordin de protecţie, plasament de urgenţă, răpiri internaţionale de copii) şi suspendarea provizorie a executării silite, potrivit capital.ro.

Vezi și:

Marcel Vela, măsură aprig contestată! ‘Va fi o întreagă nebunie, pentru că au competențe diferite’

Ar fi mutarea anului 2020! Frații ‘Dedeman’ ar putea provoca un real cutremur

SURSE Începe marea curățenie, după ce apropiata lui Liviu Dragnea a pierdut șefia

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Laura Codruța Kovesi face mutări de pe scaunul de șef al Parchetului European!

Publicat

in

De

Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, a început să inițieze numiri cheie în cadrul Parchetului European. 

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a solicitat detașarea fostului ei consilier de la DNA la Parchetul European. Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat marți detașarea acestuia, notează capital.ro.

Procurorul Marius Bulancea, fostul consilier al Laurei Codruța Kovesi, va fi detașat la Parchetul European, după cum a hotărât Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) marți. Solicitarea de detașare a fost făcută de Kovesi, fosta șefă a DNA, care este în prezent șefa Parchetului European.

Marius Bulancea este din iunie 2016 şef al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA (Secția a II-a).

Acesta a fost consilier al procurorului-șef al DNA Laura Codruța Kovesi și anterior procuror DIICOT Iași și apoi a activat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel.

Vezi și:

Marcel Vela, măsură aprig contestată! ‘Va fi o întreagă nebunie, pentru că au competențe diferite’

Ar fi mutarea anului 2020! Frații ‘Dedeman’ ar putea provoca un real cutremur

SURSE Începe marea curățenie, după ce apropiata lui Liviu Dragnea a pierdut șefia

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend