Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

LIBER LA SESIZARI ! LA MÂNA PRIMARULUI – Sancţiuni drastice pentru proprietari, organe de conducere şi asociaţiile de proprietari

Publicat

in

Vechea lege a asociaţiilor de proprietari a fost înlocuită prin intermediul unui act normativ care a primit recent aprobarea președintelui Klaus Iohannis. Astfel, prin noul cadru legal sunt clarificate aspecte legate de folosinţa, modificarea şi întreţinerea locuinţei, normele de conduită în cadrul blocurilor de locuit sau modalitatea de înfiinţare şi funcţionare a asociaţiilor de proprietari, cheltuielile datorate de proprietari, asociațiile de chiriași etc.

De reţinut este faptul că această „nouă“ lege are două axe extrem de bine conturate: sancţionarea drastică, prin limite ameţitoare a sumelor reprezentând contravenţii şi puteri extraordinare în sarcina autorităţii publice locale (primăriile). Astfel, sancţiunile regăsite în art. 102 pot fi aplicate conform alin. 4 de către primar sau împuterniciţii acestora sau de către Poliţia Locală. Care sunt contravenţiile ce pot fi constatate la sesizare sau din oficiu şi cad în sarcina primăriilor sau Poliţiei Locale:

 • neconvocarea adunării generale – amenda între 200-1000 lei;
 • necomunicarea de către proprietar a modificării suprafeţei utile către asociaţia de proprietari şi (atenţie!) administraţia financiară locală – amenda între 200-1000 lei;
 • neluarea de către asociaţia de proprietari, de preşedinte sau de către comitet a tuturor măsurilor necesare pentru repararea, reabilitarea şi menţinerea în stare de siguranţă a condominiului şi a instalaţiilor comune – amenda între 200-1000 lei;
 • nerespectarea de către proprietar a dreptului de acces la părţile comune pentru intervenţii – amenda între 500-3000 lei;
 • nerespectarea statutului de către preşedinte, comitet, cenzor, administrator – amenda între 2500-5000 lei;
  modificarea aspectului proprietăţii comune – amenda între 5000-10000 lei;
 • neluarea măsurilor pentru constituirea fondului de rulment şi a celui de reparaţii – amenda între 2500-5000 lei;
 • lipsa asigurării din partea administratorului – amenda între 500-3000 lei;
 • utilizarea cu altă destinaţie a fondului de rulment şi a celui de reparaţii – amenda între 4000-9000 lei;
 • utilizarea defectuoasă a veniturilor asociaţiei – amenda între 5000-10000 lei;
 • neaplicarea prevederilor legii de către dezvoltatori – amenda între 4000-9000 lei;
 • desfăşurarea de activităţi de administrare cu încălcarea legii – amenda între 5000-10000 lei;
 • neconvocarea adunării generale cel puţin o dată pe an – amenda între 200-1000 lei;
 • nereorganizarea asociaţiilor de locatari în asociaţii de proprietari – amenda între 200-1000 lei.

Sigur că este un lucru bun ca o autoritate a statului să aibă o astfel de posibilitate însă, aşa cum este redactată legea, în ansamblul ei, se pleacă de la premisa că toţi sunt nişte hoţi şi că nimeni nu se implică fără vreun interes. La modul cum arată legea, implicarea în cadrul blocurilor va fi zero, nimeni nefiind dispus să plătească cu propriul buzunar pe de o parte, iar pe de altă parte, se vede treaba, prin această formă s-a dat liber la reclamaţii şi sesizări si puteri sporite primarilor

ACTUAL

Rareș Bogdan șterge pe jos cu Viorica Dăncilă:’Cred că nu mai are cu cine să se bată, dacă a ales un om din staff-ul de campanie’

Publicat

in

De

Europarlamentarul Rareș Bogdan a reacționat, la România TV, după declarațiile Vioricăi Dăncilă de joi seara, care a negat că ar fi probleme cu banii de la buget și care a spus că nu i se pare normal că Rareș Bogdan a amenințat-o cu plângeri penale.

„După ce ai găsit colegii, domnul Cîțu și domnul Vela, mi se pare că e prea puțin ce i-am transmis doamnei Dăncilă. Nu este deloc în regulă ce au făcut acești oameni.

Asta mă face să cred că nu mai are cu cine să se bată, dacă a ales un om din staff-ul de campanie.

Situația pe care noi am găsit-o este mult mai gravă decât ne-am imaginat, dar nicioadă PNL nu va tăia o pensie, un salariu. Noi nu am venit pentru a face viața românilor mai grea, a declarat Rareș Bogdan.

Vezi și:

EXCLUSIV Dovada care răstoarnă spusele ministrului Muncii, Violeta Alexandru

EXCLUSIV Revine Nicușor Dan la șefia USR? Dan Barna are zilele numărate

Vești importante- Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare pentru aceste persoane

Citeste mai mult

ACTUAL

Vești uriașe din partea premierului- Ce vor primi acești angajați

Publicat

in

De

Premierul Ludovic Orban a declarat joi, că militarii români au cea mai mică diurnă dintre ţările care participă în teatrele de operaţii şi că aceasta va creşte.

„În ceea ce priveşte relaţia dintre Ministerul Apărării şi Ministerul Economiei am convenit să existe anual, prevăzută suma pe care Ministerul Apărării o va folosi în bugetul pe anul respectiv, pentru comenzi şi contracte cu companiile româneşti din industria de Apărare, sigur am avut discuţii şi se participarea României în programele de Cercetare Dezvoltare a Iniţiativei pentru Apărare de la nivel european. În privinţa diurnelor militarilor români aflaţi în teatrele de operaţii cu siguranţă ele vor creşte, urmează să stabilim cu Ministerul Finanţelor cuantumul acestor diurne, avem cele mai mici diurne dintre toate ţările praticipante la misiuni, ca să zic aşa, până şi Bulgaria are diurne mai mari decât noi , ceea ce este de neacceptat. Există un grup de lucru la nivelul Ministerului Apărării care încearcă să realizeze un Proiect de Lege care să repare nedreptăţile şi inechităţile care au apărut în calcului pensiilor de serviciu ale militarilor, în urma Ordonanţei 57”, a declarat premierul.

Ludovic Orban a adăugat că va respecta nivelul de 2% din PIB asumat pentru apărare, şi că va menţine angajamentul faţă de NATO şi pentru bugetul anului viitor.

„Vom atinge procentul de 2% din produsul intern brut, pentru anul acesta prin intermediul plăţilor de 2 miliarde (de euro n.r.) care practic sunt ca şi deblocate. Pentru bugetul pe anul viitor ne menţinem acelaşi angajament, în conformitate cu decizia consensuală care a fost luat că urmare a iniţiativei Preşedintelui pentru a ne respecta angajamentul în faţa partenerilor din NATO” a spus acesta.

Vezi și:

EXCLUSIV Dovada care răstoarnă spusele ministrului Muncii, Violeta Alexandru

EXCLUSIV Revine Nicușor Dan la șefia USR? Dan Barna are zilele numărate

Vești importante- Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare pentru aceste persoane

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

În Trend