Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Lectură recomandată: ‘Chemarea tribului’, de Mario Varga Llosa

Publicat

in

Un dialog interior cu câțiva dintre marii gânditori liberali ai istoriei, dar și referiri la propria experiență de viață.

“Liberalismul a fost ţinta politică cea mai defăimată de-a lungul istoriei, mai întâi de conservatorism – să ne amintim de enciclicile papale şi de pronunciamentele Bisericii catolice împotriva lui, care mai dăinuie încă, în ciuda faptului că există atâţia creştini liberali – şi, mai târziu, de socialism sau de comunism, care în epoca modernă au prezentai <> drept vârful de lance al imperialismului şi forma cea mai cruntă a colonialismului şi capitalismului. Adevărul istoric dezminte aceste denigrări. Doctrina liberală a reprezentat, de la originile sale, forma cea mai avansată a culturii democratice şi este cea care a contribuit în cea mai mare măsură, în societăţile libere, la progresul drepturilor omului, al libertăţii de expresie, al drepturilor minorităţilor sexuale, religioase şi politice, al protecţiei mediului înconjurător şi al participării cetăţeanului obişnuit la viaţa publică. Cu alte cuvinte, ceea ce ne-a apărat cel mai mult de eterna <>. Cartea de faţă doreşte să-şi aducă o contribuţie cât de mică,.la această muncă absolut necesară, potrivit Mediafax.ro.

Citește și: Impozitarea cu 90% a salariilor de lux din sistemul bugetar: lista măsurilor USR pentru Klaus Iohannis și Ludovic Orban

Acestea sunt ideile de la care pornește celebrul scriitor peruan Mario Vargas Llosa în cea mai recentă carte a sa, de eseuri, care trasează, cum s-a spus. o”originală istorie a liberalismului”.

În plus, cartea descrie în cele opt capitole “propria mea istorie intelectuală și politică, parcursul pe care l-am străbătut, de la tinerețea impregnată de marxism și de existențialismul lui Sartre, la liberalismul maturității mele, trecând prin revalorizarea democrației, la care mi-au fost de ajutor lecturile din scriitori ca Albert Camus, George Orwell și Arthur Koestler. M-au împins apoi spre liberalism anumite experiențe politice și, mai cu seamă, ideile celor șapte autori cărora le sunt dedicate aceste pagini: Adam Smith, José Ortega y Gasset, Friedrich von Hayek, Karl Popper, Isaiah Berlin, Raymond Aron și Jean-François Revel“.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 35: ‘Debandada care se va crea cu ăştia ieşiţi pe străzi vă va depăşi

Un dialog interior cu câțiva dintre marii gânditori ai istoriei, dar și referiri la propria experiență de viață. Un exemplu: întâlnirea cu fostul prim-ministru britanic Margaret Thatcher: “Grație unui vechi prieten, istoricul Hugh Thomas, am avut norocul s-o cunosc pe doamna Thatcher personal. În calitatea lui de consilier al guvernului britanic în probleme spaniole și latinoamericane, acesta a organizat un dineu de intelectuali în casa lui din Ladbroke Grove, pentru a o pune pe doamna Thatcher față în față cu tigrii. (Stânga a fost, bine-înțeles, dușmanul cel mai încrâncenat al revoluției thatcheriene). Au așezat-o lângă Isaiah Berlin, căruia i s-a adresat toată seara cu cel mai mare respect. Erau prezenți romancierii V. S. Naipaul și Anthony Powell; poeții Al Alvarez, Stephen Spender și Philip Larkin; criticul și prozatorul V. S. Pritchett; dramaturgul Tom Stoppard; istoricul J. H. Plumb, de la Cambridge; Anthony Quinton, președinte al Trinity College (Oxford), și încă alții de care nu-mi mai aduc aminte. Pe mine m-a întrebat unde locuiesc și, când i-am spus că în Montpelier Walk, mi-a amintit că eram vecin cu Arthur Koestler, pe care era limpede că îl citise. Conversația a fost o probă la care intelectualii de față au supus-o pe doamna prim-ministru. Delicatețea și bunele maniere ale curtoaziei britanice abia dacă disimulau o agresivitate ascunsă. A deschis focul amfitrionul, Hugh Thomas, întrebând-o pe doamna Thatcher dacă o interesează opinia istoricilor și dacă îi este de folos în domeniul guvernării. Ea răspundea la întrebări cu claritate, fără să se intimideze și fără să pozeze, cu mare siguranță în majoritatea cazurilor, dar uneori mărturisindu-și îndoielile. Când cina s-a terminat, după plecarea ei, Isaiah Berlin a sintetizat foarte bine, cred, părerea majorității celor prezenți: <>. Dar avem de ce, mi-am zis eu, să ne simțim foarte mândri că avem un prim-ministru de o asemenea anvergură, cultură și convingeri. Margaret Thatcher trebuia să se ducă în zilele următoare la Berlin, unde avea să viziteze pentru prima oară Zidul Rușinii ridicat de sovietici pentru a opri fuga crescândă a cetățenilor din Germania de Est în Germania de Vest. Acolo avea să țină unul dintre cele mai importante discursuri ale sale impotriva autoritarismului și în apărarea democrației.”

Mario Vargas Llosa – “Chemarea tribului”. Traducere din spaniolă de Tudora Șandru Mehedinți. Editura Humanitas fiction, colecția Raftul Denisei. 261 pag.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Atenție mare la coletele primite: o femeie a avut parte de o surpriză extrem de neplăcută

Publicat

in

De

Atenție mare la coletele primite: o femeie a avut parte de o surpriză extrem de neplăcută

O locuitoare din oraşul Barnaul a primit din Uzbekistan un scorpion într-un colet cu farfurii, informează Gazeta, potrivit Rador Radio România.

Femeia din Barnaul comandase nişte veselă din Uzbekistan. După ce a ridicat coletul de la oficiul poștal şi l-a deschis acasă femeia a găsit în el, pe lângă farfurii, o surpriză destul de neplăcută – un scorpion viu, potrivit postului tv Katun 24 – Barnaul.

Ce a făcut?

Femeia a ridicat coletul de la poștă pe 17 aprilie. În aceeași zi, ea a anunțat că a găsit un proprietar pentru scorpion. ‘Animalul de companie’, potrivit presei, a fost luat de o activistă de mediu care lucrează la o grădină zoologică și este proprietara unui adăpost, Iulia Şelkovnikova. Ea a declarat că are deja experiență în îngrijirea insectelor și arahnidelor periculoase. Ea a mai precizat că va hrăni scorpionul cu insecte.

Alt caz similar

O surpriză similară a avut un cetăţean din Moscova: în vara anului 2023, când a cumpărat o cutie de căpșuni în care se ascundea un șarpe viu. Animalul a fost preluat de serviciile de urgență și transferat la Grădina Zoologică din Moscova. În oraşul Kuban, un șarpe uriaș s-a târât şi a pătruns într-o grădiniță.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ungaria: „Ia-ți pălăria și pleacă”, le transmite Orban înalților oficiali europeni

Publicat

in

De

Înalții funcționari ai Uniunii Europene trebuie înlocuiți, deoarece nu merită o nouă șansă după alegerile europarlamentare, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, citat de Reuters.

Viktor OrbanFoto: Denes Erdos / AP / Profimedia

Liderul populist se confruntă cu una dintre cele mai dificile alegeri din cei 14 ani de guvernare, în condițiile în care economia țării sale se află în recesiune, un scandal de abuzuri lovește în centrul platformei sale privind valorile familiei, iar un nou venit politic amenință să răstoarne status quo-ul.

În ciuda acestor provocări, Fidesz-ul lui Orban rămâne cel mai popular partid din Ungaria, dar apariția unui fost membru al guvernului, Peter Magyar, ca un critic vocal al premierului, a conferit votului un sentiment de incertitudine suplimentară.

„Există probleme la Bruxelles, probleme mari. Conducerea (UE) a eșuat”, a declarat Orban în fața susținătorilor, într-un discurs neobișnuit de scurt, de 15 minute, lansând campania Fidesz pentru scrutinul din 6-9 iunie.

„Dacă ați avut performanțe proaste pe parcursul mandatului, v-ați pus alegătorii în pericol și dacă aceștia nu mai așteaptă nimic de la dumneavoastră, nu mai rămâne decât un singur lucru: Luați-vă pălăria și plecați”, a punctat el.

Orban a declarat că economia Europei este în declin și a criticat, de asemenea, politica Occidentului de sprijinire a efortului de război al Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, despre care a spus că ar putea să se extindă într-un conflict mai larg dacă UE nu schimbă direcția.

Orban a fost mult timp în dezacord cu aliații săi din UE și cu Washingtonul în legătură cu o serie de probleme, inclusiv refuzul de a trimite arme la Kiev și menținerea legăturilor economice cu Moscova de când forțele rusești au invadat Ucraina în 2022.

Budapesta a fost, de asemenea, blocată în dispute cu Comisia Europeană cu privire la reformele privind statul de drept, care au dus la suspendarea unor fonduri UE în valoare de miliarde de euro pentru Ungaria.

Peter Magyar, luat la țintă

În timp ce Orban vorbea, un nou birou însărcinat cu investigarea amestecului străin în alegerile din Ungaria a lansat o anchetă asupra opozantului Magyar, pe baza unor suspiciuni privind finanțarea străină a campaniilor sale, în timp ce novicele politic a făcut un turneu în mediul rural pentru a obține sprijin.

Magyar speră să speculeze problemele economice ale Ungariei și să profite de dezamăgirea generalizată a alegătorilor față de alte partide de opoziție, care nu au reușit să organizeze o provocare credibilă împotriva lui Orban în mai multe alegeri.

FIDESZ, greu de bătut

Consumul în Ungaria încă nu și-au revenit după cea mai mare creștere inflaționistă din UE de anul trecut, în timp ce bugetul a înregistrat un deficit mare în primul trimestru, ceea ce a determinat guvernul lui Orban să ridice ținta de deficit și să amâne investițiile.

„În timp ce contextul politic și economic este favorabil pentru ca partidul TISZA al lui Magyar să aibă o performanță rezonabilă la alegerile pentru Parlamentul European și la cele locale, acesta nu este nici pe departe aproape de a depăși Fidesz”, a declarat Andrius Tursa de la think-tank-ul Teneo.

„Partidul de guvernământ are un scor în sondajele de opinie de aproximativ 40-42%, deține o bază electorală stabilă și angajată și poate folosi în avantajul său resurse administrative vaste.”, spune analistul.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend