Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Le Monde: La Kiev, președintele Zelenski ţine o dizertaţie despre „fericirea” Ucrainei

Publicat

in

Comediantul, ales triumfal în aprilie în fruntea țării, a vorbit despre problema emigrării în masă, vineri, 13 septembrie, la conferința YES, care reunește în fiecare an mari personalităţi politice și intelectuale. Tema aleasă anul acesta, ciudată pentru o țară în război, a fost fericirea, scrie Rador, citând Le Monde.

Miliardarul ucrainean Viktor Pinciuk, de 16 ani organizator al conferinței YES (Yalta European Strategy) şi care a trebuit să migreze de la Yalta la Kiev după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014, s-a apărat de orice naivitate. La urma urmei, a reamintit el, imnul european nu este Oda bucuriei?

Fața palidă și gravă a primului vorbitor, vineri, 13 septembrie, nu era tocmai aceea a fericirii. Eliberat recent în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia, cineastul Oleg Senţov a povestit cum „a luptat pentru demnitatea sa” în timpul detenției de cinci ani, inclusiv 145 de zile de grevă a foamei, prezentând ceainicul pe care îl decorase în culorile drapelului ucrainean și pe care l-a păstrat de la închisoare la închisoare, ca o sfidare la adresa temnicerilor săi. Născut în Crimeea, cineastul a fost condamnat de către Moscova la douăzeci de ani de închisoare pentru „terorism”.

Dar „fericirea” nu îl sperie pe președintele Volodimir Zelenski, 41 de ani, ales în aprilie în fruntea Ucrainei şi având ca unic bagaj talentul său.

„Sunt fericit să fiu președinte?”, a întrebat el. Nu sunt sigur. Dar sunt fericit că sunt președintele Ucrainei”. Pentru discursul său, a plecat în căutarea inspirației „pe Facebook”, a studiat despre Jean-Jacques Rousseau și Desperate Housewives și a ajuns la concluzia că fericirea „este o familie fericită care ia cina”.

Din păcate, a continuat, la cina unei familii ucrainene, sunt scaune goale. În primul rând ale acelora care au murit în luptă la Donbass. Apoi, ale lucrătorilor emigranți; mandatele lor sunt cu siguranță binevenite, dar „atunci când sărăcia îi împinge pe oamenii cu doctorate să se ducă să culeagă mere” aceasta este o frână în calea fericirii. Prea mulți oameni din jurul acestei cine vor să plece, judecă președintele: bunici cu pensii mizerabile și tineri care vor să studieze în altă parte. Și apoi este nepotul care a înființat o afacere mică, dar nu își plătește impozitele „în stil ucrainean”.

Prin urmare, trei lucruri sunt „fundamentale” pentru fericirea ucrainenilor, a rezumat președintele Zelenski: „recuperarea teritoriilor noastre”, „aducerea acasă a emigranților noștri” și „înfrângerea corupției”.

Pentru primul obiectiv, el mizează pe diplomație, dar a ţinut să reamintească, pentru mulți străini prezenți, că sancțiunile împotriva Rusiei au rămas „cea mai puternică armă”: „dvs. pierdeţi bani, dar noi pierdem oameni”.

Zelenski este „sigur” că la sfârșitul lunii septembrie, la Paris, va avea loc un summit cvadripartit cu Vladimir Putin, Emmanuel Macron și Angela Merkel şi susține că are „mai multe idei” pentru a recupera Crimeea, dar „este prea devreme să vorbim despre asta”.

Pentru celelalte două obiective, el lansează mai multe reforme.

Contrastul cu predecesorul său, Petro Poroșenko, este izbitor, în stilul și alegerea subiectelor evocate, precum acela al milioanelor de emigranți. Nimeni nu îndrăznește să parieze pe șansele de reușită ale acestui președinte ca niciun altul. Însă, deocamdată, conform sondajelor, el este la fel de popular ca serialul de televiziune care l-a făcut celebru, „Slujitorul Poporului”. (Articol de Sylvie Kauffman, traducerea: Rodezia Costea)

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NATIONAL

Nepotul lui Gigi Becali, audiat la DNA într-un dosar privind afaceri imobiliare

Publicat

in

De

Nepotul lui Gigi Becali, Vasile Geambazi, a ajuns, marți dimineață, la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru audieri. Procurorii nu au oferit, până acum, detalii despre calitatea sau dosarul în care a fost citat acesta, transmite Mediafax.

În 2014, Vasile Geambazi a renunţat la despăgubirea pentru un teren de 14,7 hectare din Voluntari, dobândit prin cesiune, după ce instanţa a hotărât ca el să primească doar contravaloarea sumei plătite fostului proprietar şi 15 la sută din diferenţa până la valoarea imobilului.

Persoanele care au revendicat iniţial suprafaţa respectivă îşi înstrăinaseră drepturile încă din anul 2003. În anul 2011, S.C. Romcontrol S.A. a întocmit, în dosarul de despăgubire al lui Geambazi, un raport de evaluare şi a stabilit valoarea terenului la suma de 205.352.000 de lei.

În 2012, Geambazi a dat în judecată Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, solicitând emiterea titlului de despăgubire. La data de 6 noiembrie 2014, Curtea de Apel Bucureşti a obligat Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor (succesoarea Comisiei Centrale) să emită titlul de despăgubire în condiţiile Legii nr. 165/2013, ceea ce ar fi presupus ca valoarea imobilului să fie stabilită prin aplicarea grilei notarilor publici şi să se acorde, prin compensare în puncte, doar contravaloarea sumei plătite fostului proprietar şi 15 la sută din diferenţa până la valoarea imobilului.

În iulie 2013, Vasile Geambazi a obţinut o despăgubire de 297.630.000 de lei de la statul român, pentru un alt teren din Voluntari, de 21 de hectare, potrivit unei decizii irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Potrivit ANRP, Vasile Geambazi a dobândit dreptul la proprietate asupra terenului de 21,7 ha din Voluntari printr-un contract de cesiune încheiat în anul 2009.

În legătură cu acest dosar, în anul 2012, instanţa a hotărât ca statul român, prin Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, să emită titlu de despăgubire potrivit raportului de evaluare întocmit de S.C. Business Evaluator, respectiv 297.630.000 lei. În acest prim dosar, Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor a emis, în data de 27.06.2013 un titlu de despăgubire, iar ANRP a emis, în data de 20 iunie 2014, un titlu de plată pentru prima din cele cinci tranşe aferente titlului de despăgubire.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Ministrul Mediului, către meteorologi: M-aş bucura foarte mult să fiu informat că ninge, ca să intre şi urşii în hibernare

Publicat

in

De

„M-aş bucura foarte, foarte mult să fiu informat, indiferent cât de târziu în noapte, că va ninge, ca să intre şi urşii în hibernare, a declarat, marţi, ministrul Mediului, Costel Alexe, prezent la un eveniment organizat de Administraţia Naţionale de Meteorologie (ANM). Declarațiile au loc la două zile de la incidentul din Harghita, unde un urs rănit a agonizat 18 ore pe șosea.

Ministrul Mediului a participat la sesiunea ştiinţifică anuală a Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), cu tema „Extreme meteorologice ale anului 2019”, unde a lăudat instituția pentru „profesionalismul apreciat şi la nivel mondial”, potrivit Agerpres.

În acest context, el a spus că una dintre puține persoane cu care corespondează pe WhatsApp după ora 22:00 este directoarea ANM, Elena Mateescu, și că s-ar bucura foarte mult ca aceasta să îl anunțe, oricât de târziu în noapte, că ninge, „ca să intre urșii în hibernare”.

„Vă asigur şi vreau să spun foarte sincer că, în calitate de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, aveţi în mine nu doar un sprijin, aveţi în mine un coleg şi în tot ce înseamnă problematica Administraţiei Naţionale de Meteorologie voi fi partener. Cu puţine persoane corespondez pe WhatsApp după ora 22:00, iar doamna Mateescu (Elena Mateescu, director general al ANM, n.r.) este una dintre acele persoane, datorită avertizărilor meteo care mi se aduc la cunoştinţă. M-aş bucura foarte, foarte mult să fiu informat, indiferent cât de târziu în noapte, de către doamna Mateescu, că ninge, ca să intre şi urşii în hibernare”, a spus ministrul Mediului.

Un urs a fost lovit, sâmbătă seara, de un autoturism în care se aflau trei persoane, la ieşirea din localitatea Praid, județul Harghita. Animalul, grav rănit sâmbătă, în jurul orei 18.00, a agonizat pe marginea drumului până duminică la prânz, pentru că autoritățile nu reușeau să ia o decizie. Până la urmă, s-a luat decizia ca animalul să fie împușcat pentru a-i curma suferința.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

COMENTARII FACEBOOK

În Trend