spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

La o şcoalǎ din Curtea de Argeş, copiii consumǎ în voie cafea în curtea şcolii

Facebook Twitter Google+
La o şcoalǎ din Curtea de Argeş, copiii consumǎ în voie cafea în curtea şcolii

#Directorul habar nu are de problemǎ dar promite cǎ ia mǎsuri

# Cafeaua la automat „biciuie” creierul copiilor spun specialiştii

În urmă cu aani buni, pe 2 iunie 2008, Ministerul Sănătăţii a adoptat Legea nr. 123, cu privire la o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar. Trei luni mai târziu, instituţia a emis Ordinul cu nr. 1563 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. De la elaborarea acestor acte normative şi până în prezent, minorii continuă să se alimenteze cu doza de cofeină aburindă direct din automatele unităţilor de învăţământ, chiar dacă în Ordin se stipulează clar că ”în incinta şcolilor se va vinde numai apă potabilă sau minerală îmbuteliată, pentru a crea copiilor deprinderea de a o bea”.

Chiar dacă doctorii le interzic, cu desăvârşire, copiilor să consume cafeină, automatele de cafea sunt luate cu asalt de elevi. Directorii unităţilor de învăţământ se scuză şi neagă faptul că elevii ar avea acces la aparatele de cafea.

Pǎrinţii sunt şocaţi – „Banii de buzunar pentru capuccino”

Mai mulţi pǎrinţi ai elevilor de la o şcoalǎ etalon din Curtea de Argeş, şcoala nr 4 „Mircea cel Bǎtrân”,  ne-au reclamat faptul cǎ cei mici, chiar de la clasa I consumǎ „otravǎ” de la aparatul de cafea din incinta magazinului de lângǎ şcoalǎ. „Am înţeles cǎ aparatul nu este în incinta şcolii dar magazinul are intrare direct din curtea instituţiei. Nu e normal ca banii pe care îi las copilului sǎ îşi ia ceva de mâncare sǎ fie dat pe capuccino, ciocolatǎ caldǎ sau chiar cafea. Curiozitatea e mare pentru ei, e norma sǎ încerce mai ales dacǎ nimeni nu îi împiedicǎ” spune dezamǎgitǎ o mǎmicǎ.

Directorul Molea habar nu are dar promite cǎ ia mǎsuri

Chestionat pe marginea acestui subiect, directorul instituţiei de învǎţǎmânt, Gheorghe Molea, a declarat pentru PROFIT cǎ habar nu are de existenţa unui astfel de aparat. „Eu sunt plecat în Spania acum (n.r – vineri) şi sincer vǎ spun cǎ habar nu aveam de aşa ceva. Imediat trimit pe cineva sǎ vadǎ şi sǎ ia mǎsuri. Nu pot decât sǎ vǎ mulţumesc cǎ m-aţi anunţat… Intr-adevǎr nu e normal sǎ se vândǎ cafele copiilor” a spus oarecum şocat Gheorghe Molea care a promis cǎ va lua mǎsuri urgente în acest sens.

Cu siguranţǎ cǎ şcoala 4 nu este singura unde elevii, de la clasele I-a şi pânǎ la a 8-a savureazǎ o cafea sau un capuccino în pauzǎ şi asta pentru cǎ legea privind accesul celor mici la anumite alimente mai ales în apropierea unitǎţilor de învǎţǎmânt este total ignoratǎ iar cei care ar trebui sǎ se ocupe de astfel de controale fie inchid ochii fie pur şi simplu uitǎ de anumite prevederi.

Cum ”biciuie” cafeaua creierul copiilor

Băuturile de la automat sunt greu de asimilat de organism, iar cafeina dăunează sănătăţii copiilor, spune profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Potrivit acestuia, cafeaua, amestecată cu lapte şi zahăr, poate rămâne ore bune în organism, spre deosebire de o cafea neagră, care se digeră în 20 minute. Doctorul Mencinicopschi mai spune că elevii nu trebuie să consume băuturi făcute din amestecuri pe bază de pudră instant, care nu au o componenţă nutriţională identică cu cea naturală, şi, mai ales, băuturi cu cafeină.

”Sistemul nervos al copiilor nu trebuie suprasolicitat cu produse care biciuie, practic, creierul. La o vârstă atât de mică nu este indicat consumul de produse cu excitanţi pe bază de cafeină. Și aşa, unii copii suferă de hiperactivitate. De asemenea, aceste automate reprezintă o sursă ascunsă de zahăr. Deşi există posibilitatea dozării cantităţii de îndulcitor, nu ştiu câţi dintre elevi fac asta. Supraponderabilitatea în rândul copiilor şi adolescenţilor începe să devină o mare problemă şi în România. Recent am discutat cu un medic de chirurgie bariatrică. El mi-a spus că este îngrijorat de câte operaţii, în cadrul cărora taie chiar şi trei sferturi din stomac, trebuie să facă la vârste incredibil de mici, chiar şi unor copii de 10 ani”, a explicat doctorul.

Facebook Twitter Google+

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: [email protected]

Facebook Comments

Mai poti citi si....