spalatorie haine Bucuresti | realizare site web

La Curtea de Argeș sacrificarea porcilor se face pe străzi din centru sau pe spațiile verzi 

Facebook Twitter Google+
La Curtea de Argeș sacrificarea porcilor se face pe străzi din centru sau pe spațiile verzi 

#Medicii avertizează –  e risc de îmbolnăvire

Una dintre meseriile cu tradiție practicate în sezonul rece, dar mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă este fără doar și poate tăierea porcului. Sezonul de tăiat porci a început deja, iar câțiva argeșeni au găsit o soluție ingenioasă de a aduce puțin din tradițiile de la țară în centrul vechi al municipiului Curtea de Argeș.

Pentru că ţin să păstreze tradiţia chiar dacă trăiesc la oraş, aceşti argeșeni s-au pus pe treabă și au sacrificat porcul pe trotuarul din fața bisericii Sf. Nicolae, spre surprinderea celor care au treccut prin zonă și au văzut șiroaie de sânge curgând pe stradă.

Oamenii s-au echipat cu toate ustensilele și și-au adus animalul la locul sacrificiului, chiar pe trotuarul centrului vechi.  Puși serios pe treabă, argeșenii se pare că au respectat tradiţia în totalitate. După ce au sacrificat porcul, animalul a fost pârlit la butelie, spălat cu furtunul şi, cel mai probabil, tranşat în același loc.

Imaginile au fost surprinse de cititorii ziarului nostru cărora nu li s-a părut normal acest sacrificiu în plină stradă.

De imagini similare au parte în această perioadă locuitorii mai multor cartiere din Curtea de Argeș.Porci au fost tăiați în fața blocului în cartierul Sf.Gheorghe dar și la Confecții.

Risc deboli grave – Trichineloza a făcut anual victime în Argeș

Directorul  Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, dr Sorina Honţaru, atrage atenţia asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză. Boala este transmisă ocazional de la animal la om, fiind produsă de parazitul Trichinella Spiralis, care, în forma adultă, se înmulţeşte în intestin, iar în formă de larvă, se localizează în musculatura striată.

Simptomele bolii cores­pund trecerii Trichinellei din intestin în sînge, cu localizarea ulterioară în musculatură, unde formele adulte se transformă în larve şi se închistează. Boala durează, în medie, 3-6 săptămîni, dar există şi forme severe cu o evoluţie de 2-3 luni. Decesele sînt  din cauza complicaţiilor  cardiovasculare (miocardita)  şi  neurologice (encefalită, mielită). De aceea, prezentarea la medic este obligatorie odată cu apariţia primelor semne de boală.

. În ianuarie anul acesta, în judeţul nostru a fost un focar de trichineloză pornit de la un porc sacrificat în Valea Iaşului, o mulţime de oameni fiind internaţi în spital cu semnele bolii. Nici un caz nu a avut complicaţii.

Facebook Twitter Google+

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

Facebook Comments

Mai poti citi si....