Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

KLANAR IMOBILIARE INFORMEAZĂ: Cum se vor putea vinde, din septembrie, locuințele unde există datorii

Publicat

in

Față de actuala reglementare, viitoarea legislație a asociațiilor de proprietari va cuprinde mai multe aspecte legate de condițiile vânzării apartamentelor de către proprietari, din perspectiva datoriilor pe care le au la asociație sau la utilități. Noua lege se va aplica de la finalul lunii septembrie. Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor va înlocui actuala reglementare a asociațiilor, adică Legea nr. 230/2007, începând din 28 septembrie.
În primul rând, proprietarii vor trebui să facă și dovada plății la zi a utilităților publice, atunci când înstrăinează apartamentele, nu doar dovada achitării cotelor de contribuție la cheltuielile asociației, cum prevede actuala lege. „Proprietarii din condominii care îşi înstrăinează locuinţele sau spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă sunt obligaţi ca la întocmirea actelor de înstrăinare să facă dovada plăţii la zi a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi a utilităţilor publice”, scrie în conținutul noii legi. La notar, vânzătorul va trebui să aducă o adeverință din partea asociației, care dovedește că acele cote sunt plătite la zi, dar va putea aduce și o adeverință care să arate restanțele la data respectivă. Noua reglementare va detalia cum anume va trebui să arate această adeverință. Mai exact:

  1. va avea număr de înregistrare din evidenţele asociaţiei, data eliberării şi termenul de valabilitate de 30 zile calendaristice;
  2. va trebui prezentată notarului în original, cu semnătura olografă a administratorului asociaţiei de proprietari şi a preşedintelui, cu precizarea numelui şi prenumelui acestora, şi cu ştampila asociaţiei de proprietari;
  3. excepțional, semnătura oricăruia dintre aceştia va fi suficientă, dacă în cuprinsul adeverinţei se va menţiona motivul lipsei celei de-a doua semnături.

„În situaţia în care condominiul nu are constituită asociaţie de proprietari, sau deşi constituită, aceasta nu are preşedinte şi administrator în funcţie, sau plata cotelor de contribuţie la cheltuielile comune ale asociaţiei de proprietari sau/şi pentru utilităţile publice se face printr-o altă modalitate agreată de proprietarii condominiului, înstrăinătorul va da o declaraţie pe proprie răspundere cu privire la acest aspect, declaraţie care va fi menţionată în cuprinsul actului notarial de înstrăinare şi va prezenta notarului public copia ultimei facturi împreună cu dovada achitării utilităţilor publice şi/sau a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi/sau cuantumul debitelor acestora de la acea dată. Factura prezentată nu poate fi pentru o perioadă anterioară mai mare de 2 luni”, se prevede în noua lege cu privire la celelalte situații.

Cum va autentifica notarul actele de vânzare

În viitoarea reglementare se prevede că notarul va accepta să autentifice actele de vânzare fie în condițiile de mai sus, adică primind adeverința doveditoare a plăților la zi sau a restanțelor ori declarația pe propria răspundere, fie dacă dobânditorul acceptă expres că va prelua în întregime toate restanțele proprietarului către asociația și toate datoriile către toți furnizorii de utilități publice. Nu de puține ori, dobânditorii apartamentelor cu datorii află destul de târziu de sumele respective sau află că acestea sunt mult mai mari decât li se spusese inițial. Aceste noi prevederi ar trebui să reducă situațiile de acest fel, odată ce intră în vigoare. Notă: În lege scrie că aceste lucruri vor fi valabile și în cazul în care se pronunță o hotărâre judecătorească ce ține loc de act de înstrăinare.
Față de actuala reglementare, unde e prevăzută sancțiunea nulității absolute, noua reglementare sancționează nerespectarea condițiilor de mai sus cu nulitatea relativă.
„La încheierea actului autentic sau, după caz, la pronunţarea hotărârii judecătoreşti ori a încheierii actului de adjudecare, notarul public sau, după caz, instanţa de judecată ori executorul judecătoresc vor menţiona în act că noului proprietar îi revine obligaţia să prezinte preşedintelui asociaţiei de proprietari, în termen de 10 zile lucrătoare de la efectuarea transferului dreptului de proprietate, informaţiile necesare, conform actelor de proprietate, în vederea calculului cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari pentru respectiva locuinţă sau pentru spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă si datele de contact ale proprietarului”, se mai prevede în viitoarea lege.
Proprietarul va fi obligat să-i dea cumpărătorului orice documente pe care le are acesta și care ar putea avea consecințe asupra drepturilor și obligațiilor privitoare la proprietatea care e înstrăinată, inclusiv certificatul de performanță energetică, scrie în actul normativ. Iar îndeplinirea acestei obligații va trebui să fie trecută expres în contractul dintre părți.
Notă: Dacă tot suntem aici, ar trebui să menționăm că noua lege îi va obliga pe administratorii de bloc să noteze la cartea funciară datoriilor mai vechi de trei luni și care depășesc valoarea salariului de bază minim brut (care acum e în valoare de 1.900 de lei).

ACTUAL

VIDEO ȘOCANT! Preot-călugăr, bătut cu bestialitate de un agent de pază într-un restaurant – POLIȚIA S-A AUTOSESIZAT

Publicat

in

Imagini şocante cu un preot-călugăr bătut cu bestialitate de un agent de pază cu bastonul într-un restaurant din Focşani au împânzit reţelele sociale, de duminică seara.

Incidentul a stârnit valuri de indignare printre utilizatori și a deschis un larg dezbatere despre siguranța și comportamentul în spațiile publice.

Potrivit înregistrărilor video care au devenit virale, fața bisericească a fost invitată de către agentul de securitate să părăsească localul. Refuzul preotului de a se conforma solicitării a fost urmat de o reacție violentă din partea agentului de pază, care l-a lovit pe preot de mai multe ori cu bastonul, sub ochii îngroziți ai clienților prezenți în restaurant.

Mai mult, se pare că agentul de securitate a recurs și la utilizarea unui spray iritant lacrimogen, escaladând și mai mult situația.

„Ieşi afară, am dreptul să te bat cu ăsta cât vreau. Ieşi afară că sar la bătaie, am dreptul”, spune agentul de pază. „Bă’, tăticule, nu înțelegi că eu te mănânc pe tine, așa din cap până în picioare?!“, i-a repliat preotul călugăr.

În urma incidentului, reprezentanții restaurantului au intervenit pentru a oferi o declarație, sugerând că videoclipul publicat pe rețelele sociale nu arată întreaga poveste. Aceștia susțin că ceea ce a fost prezentat publicului reprezintă doar o parte din întregul context al evenimentelor din acea seară. Cu toate acestea, nu au fost furnizate detalii suplimentare care să clarifice circumstanțele ce au dus la acest incident regretabil.

POLIȚIA A INTERVENIT

În urma imaginilor apărute în spațiul public, referitor la o posibilă agresiune asupra unui bărbat, care ar fi fost săvârșită de către reprezentantul unei firme de pază, Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea este abilitat să comunice următoarele:

La data de 17 martie a.c., ora 21.15, un bărbat de 36 de ani, a sesizat prin apel 112 faptul că se află într-un restaurant din municipiul Focșani, unde are un conflict cu reprezentanții unei firme de pază.

Pentru asigurarea cadrului legal necesar verificărilor, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Focșani s-au sesizat din oficiu iar în cauză a fost înregistrat un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă, în care polițiștii desfășoară cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani.

Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO | Forțe proaspete la IPJ Argeș – 116 elevi învață cum să devină polițiști

Publicat

in

În perioada martie – aprilie a.c., 116 elevi ai Școlii de Agenți de Poliție ,,Vasile Lascăr” își desfășoară stagiul de practică în cadrul structurilor Inspectoratului de Poliție Județean Argeș.

Cei 99 de băieți și cele 17 fete, care au parcurs modulul de pregătire teoretică, își vor perfecționa cele învățate, până acum, prin parcurgerea stagiului practică profesională, 57 dintre aceștia la Serviciul Ordine Publică și polițiile municipale și orășenești, iar 59 la secțiile de poliție rurale.

Viitorii polițiști au fost primiți la sediul inspectoratului, unde a avut loc instruirea lor cu privire la activitățile ce urmează să le desfășoare, precum și la conduita pe care trebuie să o adopte pe parcursul stagiului de practică.
Pe perioada stagiului de practică, fiecare dintre elevi se va afla sub îndrumarea unui poliţist cu experienţă, un tutore, care are rolul de a-l sprijini în aprofundarea cunoştinţelor de specialitate.

Le urăm tuturor mult succes și să profite din plin de această experiență utilă în formarea lor profesională!

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend