Conecteaza-te cu noi

ECONOMIC

JALNIC ! Merele argeșenilor ajung la animale sau pe marginea străzii, ale străinilor în galantarele magazinelor ! 

Publicat

in

E deja toamnă și ai fi tentat să crezi că în marile magazine, rafturile raioanelor de legume, fructe pârâie sub greutatea merelor românești. Și Argeșul are tradiție în pomicultură, în special în zona deluroasă de nord, însă oricât ai căuta în Auchan, Carrefour, Kaufland sau Lidl nu vei găsi să cumperi nici măcar un măr din producția locală. Găsești în schimb mere aduse din Polonia, Ungaria sau Italia și pere din îndepărtata Argentina sau alte țări aflate la mii de kilometri departare. Echipa ziarul nostru a mers zilele trecute în câteva comune cu tradiție în pomicultură, în special în cele în care, altă dată, producția de mere era una extrem de profitabilă.

Plantații abandonate, merele date la animale

In Valea Danului, Albesti, Oiești sau Tigveni, până acum 10, 15 ani, se făceau averi mari din producția de mere. In special în comunele necolectivizate, micii producători porneau începând din această perioadă și până la începutul primăverii, spre zona de sud est a țării pentru a vinde cantități uriașe de mere gustoase. In perioada lui Ceaușescu, tone de mere de pe plantațiile argeșene plecau încărcate în camioane sau vagoane de tren către Constanța, Galați, Tulcea, Babadag, Medgidia pentru a fi comercializate la prețuri apropiate de cel al portocalelor, o raritate în acele vremuri. După revoluție, invazia importurilor a dus spre declin pomicultura în zona deluroasă a Argeșului iar deschiderea treptată a marilor lanțuri străine de supermarketuri aproape că a pus cruce acestei activități. In prezent, conform datelor oficiale, plantațiile pomicole productive din Argeș au ajuns de la o suprafață de circa 18 000 hectare în anul 1990 la doar 7500 hectare in 2016. Potrivit primarilor de comune, situația se datorează în special faptului că nimeni nu mai cumpără din producția locală, preferând importurile. ” Inainte se făceau contracte, erau acele centre speciale în care se livrau merele în cazul în care proprietarul de plantații de pomi nu pleca la vale cu ele să le vândă. Apoi au venit și hypermarketurile care au evitat să cumpere mere românești și, în aceste condiții, firesc că oamenii nu au mai îngrijit plantațiile pomicole. Dacă mergeți acum cu mine pe dealuri o să vedeți dezastrul, să vedeti plantații întregi tăiate cu drujba iar merii și perii folosiți ca lemne de foc”, ne-a declarat primarul unei comune limitrofe Curții de Argeș. Acesta mai spune că, actualmente, tinerii nu mai sunt interesați de plantațiile pomicole știind că nu vor avea unde să își vândă producția dar și că statul nu le acordă un sprijin în acest sens. La Bârsăști, de exemplu, merele din plantațiile îmbătrânite și care abia mai produc, sunt fie date la animale, fie transformate în țuică. La Boteni, o altă comună cu tradiție în pomicultură, mulți săteni s-au reorientat și, neavând cum să valorifice merele prin vânzare , le transformă în suc de mere pe care îl vând apoi către magazinele interesate sau pe internet.

Alții sunt mai norocoși: își vând merele pe marginea drumului turiștilor !

In comunele ce mărginesc drumul spre Transfăgărășan, salvarea a venit de la dezvoltarea turismului. Așa că, multe familii cu tradiție în pomicultură, au simțit oportunitatea , au întinerit plantațiile cu noi soiuri și au ajuns să vândă producția pe marginea drumului. ” Cui să le dăm că nu ni le ia nimeni. Toate magazinele vând mere din străinătate iar ale noastre, naturale și gustoase, zac aici. Inainte plecam cu ele spre Dobrogea, dar nici acolo nu se mai vând căci oamenii le preferă pe cele lucioase din supermarketuri”, ne-a spus un localnic din Corbeni. Acesta a mai precizat că nici sistemul de barter, popularul troc, nu mai funcționează. „Până acum câțiva ani mai veneau unii și le dădeam la schimb pe cereale. Acum nici aceștia nu mai ajung pe la noi. Noroc cu turiștii că altfel am fi procedat și noi ca alții din comunele din zonă, le-am fi dat la animale sau le-am fi făcut țuică”, a precizat acesta susținînd că anul acest producția de mere a fost slaba dar de bună calitate. In Albești am întâlnit aceeași situație , multe familii stau cât e ziua de lunga pe marginea drumului incercand sa vanda bună parte din producția de mere. ” Urcați pe deal să vedeți că muncim numai noi, ăștia bătrânii. Ne doare sufletul când vedem cum au ajuns plantațiile noastre de mere. Nimeni nu ne sprijină”, spune un albeștean care susțină că deocamdată vânzarea merge binișor iar turiștii opresc permanent pentru a cumpără mere românești.

Oamenii cer sprijin ! Cine îi bagă în seamă ?

Cazul merelor nu este unul singular în Argeș, ca de altfel în toată România. Aceeași poveste este valabilă și în cazul altor fructe care altădată erau faima zonei. ” Mai găsiți acum plantații de mere Ionathan, de pruni Tuleu ? Ce gust aveau, ce frumusețe ! Nicio șansă, doar veți da peste plantații vechi, îmbătrânite. De la APIA nu primim mare sprijin, de stropit nu îi mai stropim că asta înseamnă bani cheltuiți aiurea. Aud că ăia de la fabricile din Topoloveni cumpăra fructele tot de la străini ca să facă magiunuri și compoturi….Aaa, daaa, să știu că primim o subvenție sănătoasă ca merele noastre, să știu că voi avea desfacerea garantată, că merge nepotul meu și îmi cumpără merele de la Kaufland, atunci, da, aș investi să întineresc plantațiile. Deocamdată sunt pățit, am băgat bani iar producția o dau la animale sau o fac țuică. Anul ăsta, de exemplu, nici nu am mai mers să culegem fructele, le-am lăsat pe jos ca să putrezească și să îngrașe pământul”, ne-a spus C.G din Bârsăști.

Chestionați pe această temă, primarii comunelor ridică din umeri neputincioși și spun că dacăa statul nu intervine, dacă același stat nu încurajează înființarea unor asociații de producători, cunoscutele plantații de pomi fructiferi din zona deluroasă a Argeșului vor deveni o amintire. ” Noi ca primari ce să facem. Sunt proprietățile lor private, nu putem interveni ! Am dori, de exemplu , să vedem în teritoriu specialiști de la Ministerul Agriculturii care să îi îndrume pe tineri cum să eficientizeze aceste plantații, să îi asigure că vor avea desfacere, să îi consilieze în înființarea unor asociații care să unească la un loc producătorii și hectarele de teren pentru a putea face față invaziei fructelor străine”, este de părere un alt primar.

Până atunci însă, nu ne rămâne decât să constatăm că, adevarat, în lipsa implicării reprezentanților statului, zeci, sute de hectare de plantații pomicole dispar în Argeș iar merele argeșenilor, până la dispariția completă, rămân să fie vândute pe marginea drumului sau date drept hrană animalelor.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

ALERTĂ ! Prețurile apartamentelor din Argeş încep să crească

Publicat

in

De

Prețurile de piața imobiliară din Argeş au continuat să crească în prima luna a ultimului trimestru al anului 2019, dar într-un ritm și mai redus decât anul trecut, arată ultimul raport al agentilor de la Klanar Imobiliare, cea mai puternica agentie din Arges. Dacă în ultimul trimestru al anului 2018, creșterea față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 4,3%, în primele trei luni ale acestui an față de perioada de referință din 2018, creșterea a fost de 3,5%.
În contextul unei ușoare stagnari la nivel national, locuințele din Argeș s-au menținut la un nivel de preț foarte apropiat de cel consemnat luna trecută, dar au crescut usor fata de octombrie. Indicele rezultat in urma analizelor KLANAR IMOBILIARE a consemnat, astfel, un avans de 1,6% la nivelul judetului, procentul fiind depățit doar la Curtea de Arges, acolo unde cresterea a fost de 2,5 %. Asadar, piața argeşeana s-a încadrat în dinamica generală pe ţară, dar are particularitățile ei specifice. Raportul pe primele 10 luni ale lui 2019 al agentilor de la Klanar Imobiliare, cea mai puternica agentie din Arges, scoate în evidență faptul ca timid, pretul apartamentelor sunt in crestere.
Pretul mediu al apartamentelor din Argeș s-a apropiat de 900 Euro/mp
„În prezent, sunt și cereri, și oferte, în piața din Argeş. In Curtea de Argeş, de exemplu, prețurile lunii octombrie au crescut atțt față de anul trecut, dar si fata de luna septembrie, dar în mod artificial, la fel cum au crescut în ultimii ani. Nu s-a întâmplat nimic deosebit în oraș care să justifice un preț mai mare față de anul trecut. Ramane aceeasi problema ca cererea este mai mare decat oferta pe fondul faptului ca nu se construiesc blocuri noi de locuinte. Astfel, s-au înregistrat creșteri între 2% și 5% față de aceeași perioadă a anului trecut, în funcție de zonă”, a declarat Narcisa Uţă, manager Klanar Imobiliare, cea mai puternica agentie din Arges.
Acaeasta a precizat că, în continuare, cele mai căutate sunt apartamentele cu două camere, fiind urmate de cele cu trei camere și garsoniere. Cumpărătorii preferă, în general, apartamentele din blocurile mai noi sau din zonele cu piețe, școli și magazine. Prețul pe metru pătrat oscileaza între 694 Euro/mp si ajunge chiar şi la 892 euro/mp.
In ceea ce pribeste terenurile, se vând doar terenurile intravilane pe care pot fi construite case si care au o suprafata de cel mult 1000 mp. Celelalte nu prea sunt tranzacționate. Pe segmentul vilelor, piața s-a mișcat cât de cât în acest an dar nu la fel ca acum 5, 6 ani.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

APIA a aprobat plata în avans pentru 707.573 fermieri

Publicat

in

De

Începând cu data de 16 octombrie și până în prezent, în cadrul campaniei de plăți în avans pentru anul 2019, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată un număr de 707.573 fermieri, reprezentând 88,51% din numărul fermierilor pentru plata în avans. Suma totală autorizată este de 1,185 miliarde euro. APIA reamintește că, până la data de 30 noiembrie, se pot efectua plăți în avans de până la 70% în cazul plăților directe și de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală. Plățile se efectuează la cursurile de schimb valutar stabilite de Banca Centrală Europeană.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

COMENTARII FACEBOOK

În Trend