Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Îți plimbi fără botniță câinele periculos ? Riști o amendă de 3.000 lei

Publicat

in

Românii care-și plimbă câinii periculoși în public fără a le pune botniță și zgardă cu lesă sau ham riscă să fie amendați de polițiști cu sume de până la 3.000 de lei, conform legislației în vigoare. Regula este valabilă și pentru orice câine agresiv, indiferent de rasă.

Câinilor periculoși trebuie să li se pună botniță și zgardă cu lesă sau ham atunci când sunt scoși în public, așa cum prevede Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 55/2002. În caz contrar, proprietarii riscă amendarea.

Câinii periculoși sunt grupați, în funcție de rasă, în două categorii. Mai precis, avem categoria I, la care intră câinii de luptă și câinii de atac de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor, și categoria II, la care intră câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Proprietarii câinilor periculoși din categoria I îi pot plimba numai în holurile imobilelor în care sunt ținuți, pe drumurile publice și pe căile de acces către acestea. Însă asta numai dacă acei câini poartă botniță și sunt ținuți în zgardă cu lesă sau în ham.

Referitor la câinii periculoși din categoria II și la orice alt câine agresiv, indiferent de rasă, aceștia pot fi plimbați în locurile publice, mijloacele de transport în comun și holurile imobilelor în care sunt ținuți. De asemenea, pot fi plimbați numai dacă proprietarul le pune botniță și zgardă cu lesă.

Practic, un câine agresiv este considerat orice câine care atacă sau mușcă fără a fi provocat sau care a fost antrenat pentru lupte.

Românii care-și plimbă câinii periculoși, deci chiar și cei agresivi, fără botniță și lesă riscă o amendă între 1.500 și 3.000 de lei. OUG nr. 55/2002 prevede că amenzile sunt aplicate de polițiști.

Recent, un caz intens mediatizat din București a fost al unui câine agresiv care era plimbat pe stradă fără botniță și care a atacat, fără să fie provocat, un alt câine.

Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUAL

Bubuie scena politică! Ludovic Orban, out?

Publicat

in

De

Scena politică este aruncată-n aer! Un cunoscut analist politic anunță că Ludovic Orban, actualul premier al României, ar putea fi remaniat.

Jurnalistul și analistul politic Ion Cristoiu susține că Guvernul Orban are zilele numărate, urmând să fie remaniat, iar în componenţa acestuia să intre şi reprezentanţi ai USR sau PMP.

Totodată, Cristoiu nu exclude nici varianta ca premierul Ludovic Orban să demisioneze.

„Guvernul a fost făcut pe picior, adică a fost făcut un guvern mai mult ca să poată să spună Klaus Iohannis că a făcut Guvernul. Nu poate să rămână (…) Deocamdată presa de dreapta este destul de sceptică, foarte primejdios, Ludovic Orban este un mare actor mediatic, e bolnav după apariţii media, vorbeşte mult, e foarte important, vorbeşte mult (…) un premier care vorbeşte mult e primejdios pentru că e riscul să spui prostii. Adică acceptă orice interviu, face declaraţii peste tot, toate acestea dau la un moment dat impresia de sporovăială, de lipsă de concreteţe şi dă posibilitatea să ai declaraţii contradictorii. O dată vii şi spui voi introduce taxa auto, a doua zi spui că nu”, a spus jurnalistul, conform Mediafax.

„Probabil că aici a dictat direcţia Klaus Iohannis, după asta domnul Ludovic Orban va avea o enormă problemă, dacă domnul Klaus Iohannis continuă să fie educatoarea de grădiniţă a lor. Adică, garantez… (…) nu-i constituţional, dar în primul rând este incorect faţă de premier. (…) Fundamental să păstrezi autoritatea celor din subordine a maşinăriei pe care te bazezi. Păi în momentul ăsta îi chemi pe miniştri acolo. De ce nu se întâlneşte numai cu premierul? Şi la un moment dat, miniştrii nu vor mai ţine cont de premier. Doi, de regulă, indiferent şi când au fost premieri şi preşedinţi de aceeaşi culoare se face o camarilă. Atât la Victoria, cât şi la Cotroceni. Acea camarilă este mai periculoasă decât cei doi. Cei doi se pot înţelege (…)”, a mai spus Ion Cristoiu.

Vezi și

EXCLUSIV Noul ministru al Muncii desființează acuzațiile fostului ministru: ‘Ar fi și culmea. Exclus’

Legea a fost promulgată- Ce se întâmplă cu alocațiile începând de la 1 ianuarie

Salariile vor fi majorate- Cine sunt angajații norocoși

Citeste mai mult

ACTUAL

ACUM! Incendiu la Valea Danului, pompierii în alertă

Publicat

in

De

În urma cu puțin timp, un incendiu a izbucnit la o anexă în comuna Valea Danului.
La fața locului intervin un echipaj cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD.

Revenim cu detalii…

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

SUNTEM SI AICI

În Trend