Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Italia cere PEDEPSE FINANCIARE pentru țările care refuză să primească migranți

Publicat

in

Premierul italian Giuseppe Conte a cerut din nou miercuri, într-o discuţie cu viitoarea şefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca migranţii ce debarcă în Italia după ce au traversat Mediterana să fie transferaţi către alte state ale UE, iar dacă acestea din urmă nu acceptă, să fie sancţionate financiar, relatează agenţiile Reuters şi DPA, potrivit Agerpres.

Giuseppe Conte a spus că doreşte stabilirea unui mecanism de redistribuire ”substanţială” a migranţilor, dar a admis că unele state membre ale UE, mai ales ţări din Est precum Polonia şi Ungaria, s-ar putea opune din nou acestui demers, după ce în anii trecuţi au fost blocate în acest mod iniţiative similare. Astfel de ţări, care nu doresc să participe la un sistem de relocare, trebuie ”să sufere mult financiar”, a mai spus premierul italian, fără să intre în detalii.

Citește și: Mega-lovitura dată de frații Dedeman! Tranzacția uriașă făcută de aceștia

La nivelul Uniunii Europene a fost adoptat în 2015 un mecanism al cotelor obligatorii de refugiaţi, care însă a avut rezultate sub aşteptările Bruxelles-ului. Cu toate acestea, Parlamentul European a votat favorabil în noiembrie 2017 o nouă iniţiativă a Comisiei Europene privind instituirea unor cote obligatorii permanente şi automate pentru relocarea în statele UE a tuturor refugiaţilor care ar ajunge în viitor în blocul comunitar, iniţiativă ce cuprinde şi sancţiuni împotriva ţărilor care nu acceptă aceste cote, cum ar fi reducerea fondurilor europene.

Dar de atunci nu s-a mai avansat în acest plan care a provocat divergenţe în interiorul UE, mai ales din cauza opoziţiei ţărilor Grupului de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia), care acuză Bruxelles-ul şi statele vest-europene că promovează o politică de încurajare a migraţiei ilegale şi că le-au impus împotriva voinţei lor cotele din 2015, pe care de altfel nicio ţară din Grupul de la Vişegrad nu le-a aplicat.

Citește și: Anunț de ultimă oră al Olguței Vasilescu: ‘Trei vești bune, azi, de la Guvernul PSD’

Chestiunea va fi rediscutată la o reuniune europeană ce se va desfăşura în Malta pe 23 septembrie, după ce o recentă iniţiativă comună franco-germană a înregistrat progrese limitate, inclusiv din cauza faptului că Italia şi Malta au refuzat ca în cadrul unui mecanism de redistribuire a migranţilor aceste ţări să rămână principalele puncte de debarcare a lor în zona Mediteranei.

La întâlnirea de miercuri cu premierul italian, Ursula Von der Leyen a apreciat la rândul ei că regulile UE privind politica de azil, cuprinse în ”Regulamentul Dublin”, au nevoie de o revizuire.

Premierul italian a reiterat şi apelurile ţării sale pentru formularea unei politici europene nu doar de redistribuire a migranţilor, ci şi de repatriere a acelora care nu se califică pentru statutul de refugiat.

Giuseppe Conte a mai susţinut şi o reluare a misiunii UE de patrulare pe Mediterana, respectiv misiunea Sophia, odată ce ar deveni operaţional un mecanism european de redistribuire a migranţilor. Această misiune a încetat după ce fostul guvern italian condus tot de Conte nu a mai permis debarcarea migranţilor în Italia. Această decizie a fost luată de vicepremierul acelui guvern considerat populist, fostul ministru de interne Matteo Salvini, liderul formaţiunii de extremă-dreapta Liga. În noua coaliţie de guvernare, locul acestui partid a fost luat de formaţiunea proeuropeană Partidul Democrat (PD).

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Mike Pompeo instigă Irakul împotriva Iranului

Publicat

in

De

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, l-a îndemnat luni pe premierul irakian Adel Abdul Mahdi „să păstreze suveranitatea Irakului” în faţa „atacurilor” Iranului, la o zi după un tir de rachete asupra ambasadei Statelor Unite la Bagdad, notează AFP potrivit Agerpres.

Într-un apel telefonic, secretarul de stat american şi-a exprimat „indignarea în faţa atacurilor repetate ale grupurilor armate ale Iranului împotriva instalaţiilor americane din Irak”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

„Guvernul irakian trebuie să ia imediat măsuri pentru a proteja instalaţiile noastre diplomatice cum este prevăzut în dreptul internaţional”, a insistat Mike Pompeo pe Twitter.

Potrivit Departamentului de Stat, el a salutat, totuşi, „angajamentul premierului Abdel Mahdi de a întări securitatea pentru protejarea personalului american”.

„Aceste atacuri demonstrează un dispreţ gratuit pentru suveranitatea irakiană şi o incapacitate de a ţine sub control aceste grupuri armate periculoase”, a subliniat el.

Mike Pompeo a afimat că rachetele de duminică, care au lovit pentru prima dată direct ambasada americană făcând un rănit, au fost „o tentativă pentru a deturna atenţia irakiană şi internaţională de la represiunea brutală, de către Iran şi agenţii săi, a manifestanţilor paşnici irakieni”.

„Secretarul de stat Pompeo l-a încurajat pe premier să păstreze suveranitatea Irakului şi a reafirmat sprijinul durabil al Statelor Unite pentru poporul irakian”, a adăugat diplomaţia de la Washington.

De asemenea, el s-a arătat dispus să discute despre „amploarea” prezenţei forţelor americane în Irak „în timp”, în contextul în care parlamentul irakian a votat în favoarea retragerii lor totale după lovitura americană de la 3 ianuarie la Bagdad care l-a ucis pe influentul general iranian Qassem Soleimani şi pe locotenentul său irakian.

Washingtonul refuză să discute despre o astfel de retragere, dar este favorabil analizării unui parteneriat bilateral sub toate aspectele.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

SUA vând Poloniei ARMA SUPREMĂ: Varșovia cumpără 32 de avioane F-35

Publicat

in

De

Polonia va semna, săptămâna aceasta, un contract cu firma americană Lockheed Martin în valoare de 4,6 miliarde de dolari (4,17 miliarde de euro) pentru achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35, anunţă Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al Apărării.

„Vineri, în orăşelul Deblin, voi semna un contract în valoare de 4,6 miliarde de dolari pentru achiziţionarea a 32 de avioane F-35 de ultimă generaţie”, a afirmat Mariusz Blaszczak, prin Twitter.

Citește și: Moise Guran, funcție-cheie în USR-PLUS! Alianța se transformă într-un singur partid

Agenţia americană pentru Cooperare în domeniul Apărării şi Securităţii a aprobat în vara anului 2019 vânzarea avioanelor militare în Polonia.

Administraţia de la Varşovia a anunţat în septembrie 2019 intenţia de a cumpăra 32 de avioane de tip F-35A.

Citește și: Ludovic Orban continuă curățenia! L-a executat pe omul numit de Viorica Dăncilă

Primele avioane de tip F-35 ar urma să intre în uzul Forţelor Aeriene poloneze în anul 2024, conform site-ului Airforce-Technology.com.

Polonia are în prezent avioane de vânătoare F-16, MIG-29 şi Suhoi Su-22.

Citește și: Clădirile istorice emblemă ale Bucureștiului devin o țintă pentru investitorii imobiliari .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend