Conecteaza-te cu noi

Dezvaluiri

Istoria mai puţin cunoscută a bărbatului rămas îngropat pentru veşnicie sub reactorul 4 de la Cernobîl

Publicat

in

O istorie mai puţin cunoscută, a unui bărbat rămas îngropat pentru totdeauna sub reactorul 4 de la Cernobîl, a ajuns în atenţia publicului odată cu difuzarea producţiei HBO dedicate dezastrului nuclear, potrivit express.co.uk.

Imaginea articolului Istoria mai puţin cunoscută a bărbatului rămas îngropat pentru veşnicie sub reactorul 4 de la Cernobîl

Istoria mai puţin cunoscută a bărbatului rămas îngropat sub reactorul 4 de la Cernobîl

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01.23. El a fost cauzat de o explozie a centralei nucleare din oraşul ucrainean Prîpeat, iar zona apropiată catastrofei a fost contaminată. Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa şi în estul Americii de Nord. Ţările care au fost afectate cel mai mult de catastrofă au fost Ucraina, Belarus şi Rusia. Aproximativ 8,4 milioane de locuitori din cele trei state au fost expuşi la radiaţii, iar 336.000 de persoane au fost evacuate. Belarus a fost cel mai afectat stat din punct de vedere meteorologic, deoarece 60% dintre precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul său.

Conducerea fostei Uniuni Sovietice a recunoscut că are nevoie de asistenţă internaţională în 1990, abia la patru ani după accident.

Dezastrul nuclear este subiectul uneia dintre cele mai recente şi mai de succes producţii ale postului HBO, „Cernobîl”, al cărei ultim episod a fost difuzat săptămâna aceasta. Ultimele zece minute din acest episod sunt dedicate victimelor dezastrului, oferind informaţii despre personajele cheie

CINE A FOST VALERI KODEMCIUK?

 

Inginerul mecanic ucrainean Valeri Kodemciuk (Valery Khodemchuk), un angajat cu experienţă, în vârstă de 35 de ani, lucra în schimbul de noapte la centrala de la Cernobîl când a avut loc teribila explozie. Se afla în sala turbinelor, de unde trebuia să raporteze rezultatele unui test de siguranţă, care a dus la explozia reactorului 4.

Kodemciuk a murit pe loc în explozie şi, mai mult decât atât, corpul său nu a fost niciodată recuperat.

Un altar a fost ridicat în memoria acestuia, lângă ceea ce a fost camera de control, la un zid care separă reactoarele 3 şi 4 în interiorul fostei Centrale Nucleare de la Cernobîl. Sub portretul acestuia este scris textul: „Trupul lui Valeri Kodemciuk nu a fost niciodată recuperat. A rămas îngropat pe vecie sub reactorul 4”.

Agenţia Associated Press scria în epocă, citând publicaţia sovietică Pravda: „Reactorul 4 îi va fi şi sicriu. Şi poate cineva va scrie pe acele ziduri de ciment că nu reactorul a fost îngropat acolo, ci Valeri Kodemciuk”.

Un al doilea bărbat, Vladimir Şaşenok (Shashenok) a murit în timp ce încerca să îl salveze pe Kodemciuk, ei fiind primele două victime. 29 de pompieri şi oameni care au venit să acorde primul ajutor au murit în primele săptămâni de după explozie din cauza expunerii la radiaţiile puternice.

Oficial, potrivit autorităţilor sovietice, 31 de persoane au murit în urma exploziei, dar între 4.000 şi 27.000 de persoane – conform datelor Uniunii Cercetătorilor Îngrijoraţi din Rusia – ar fi fost afectate pe termen lung de expunerea la radiaţii. Potrivit Greenpeace, între 93.000 şi 200.000 de persoane au murit din cauza dezastrului.

Dezvaluiri

Gafă a familiei regale britanice: poza cu printesa Kate a fost modificata

Publicat

in

Marile trusturi de presa internationale au decis sa retraga imediat fotografia cu printesa Kate alaturi de cei 3 copii, publicata de familia regala pe 10 martie, de ziua Mamei. Este prima fotografie a printesei dupa operatia abdominala suferita in luna ianuarie. De la operatie nu se mai stie nimic despre Kate: nici nu a aparut in public, nici nu a fost publicata vreo fotografie de-a ei. In aceste conditii presa si multi britanici se intrebau daca nu cumva Kate e mai bolnava decat afirma casa regala. Ca sa calmeze spiritele, a publicat o fotografie a printesei, dar aceasta tentativa nu a facut de decat sa alimenteze si mai mult ipotezele ca sanatatea printesei lasa de dorit. Fotografia publicata este modificata, este concluzia la care au ajuns expertii de la Reuters, France Presse si Associated Press – renumite trusturi de presa internationale, care au decis sa retraga fotografia imediat. Toate detaliile despre scandalul din regat aici https://newsin.ro/scandal-urias-in-marea-britanie-familia-regala-a-publicat-o-fotografie-modificata-cu-photo-shop/

Citeste mai mult

ACTUAL

Zelenski versus Zalujnîi: presedintele e la cuțite cu șeful armatei

Publicat

in

Valeri Zalujnîi, comandantul sef al armatei Ucrainei, este extrem de popular, nu doar in randul militarilor si in cercurile Occidentale, ci si in randul populatiei. Nivelul sau de simpatie l-a depasit pe cel al presedintelui. In aceste conditii, Zelenski incearca sa scape de Zalujnîi. I-a cerut demisia, dar Zalujnîi a refuzat. Situatia este foarte delicata intr-o tara aflata in razboi. Zalujnîi este considerat un erou in Ucraina, dupa ce trupele sale au apărat cu succes Kievul impotriva fortelor Moscovei la inceputul invaziei ruse, acum aproape doi ani. Dar Zalujnîi e considerat de multi ucraineni drept urmatorul lider politic, unul mai bun decat Zelenski, mai ales ca ies la iveala tot mai multe afaceri de coruptie. Or actualul presedinte nu e dispus sa renunte la putere prea curand. Cel putin asa reiese din declaratiile lui. Toate dedesubturile acestui scandal aici https://newsin.ro/zelenski-are-un-rival-redutabil-si-vrea-sa-scape-de-el-valeri-zalujnii/

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend