Conecteaza-te cu noi

Dezvaluiri

Istoria mai puţin cunoscută a bărbatului rămas îngropat pentru veşnicie sub reactorul 4 de la Cernobîl

Publicat

in

O istorie mai puţin cunoscută, a unui bărbat rămas îngropat pentru totdeauna sub reactorul 4 de la Cernobîl, a ajuns în atenţia publicului odată cu difuzarea producţiei HBO dedicate dezastrului nuclear, potrivit express.co.uk.

Imaginea articolului Istoria mai puţin cunoscută a bărbatului rămas îngropat pentru veşnicie sub reactorul 4 de la Cernobîl

Istoria mai puţin cunoscută a bărbatului rămas îngropat sub reactorul 4 de la Cernobîl

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01.23. El a fost cauzat de o explozie a centralei nucleare din oraşul ucrainean Prîpeat, iar zona apropiată catastrofei a fost contaminată. Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa şi în estul Americii de Nord. Ţările care au fost afectate cel mai mult de catastrofă au fost Ucraina, Belarus şi Rusia. Aproximativ 8,4 milioane de locuitori din cele trei state au fost expuşi la radiaţii, iar 336.000 de persoane au fost evacuate. Belarus a fost cel mai afectat stat din punct de vedere meteorologic, deoarece 60% dintre precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul său.

Conducerea fostei Uniuni Sovietice a recunoscut că are nevoie de asistenţă internaţională în 1990, abia la patru ani după accident.

Dezastrul nuclear este subiectul uneia dintre cele mai recente şi mai de succes producţii ale postului HBO, “Cernobîl”, al cărei ultim episod a fost difuzat săptămâna aceasta. Ultimele zece minute din acest episod sunt dedicate victimelor dezastrului, oferind informaţii despre personajele cheie

CINE A FOST VALERI KODEMCIUK?

 

Inginerul mecanic ucrainean Valeri Kodemciuk (Valery Khodemchuk), un angajat cu experienţă, în vârstă de 35 de ani, lucra în schimbul de noapte la centrala de la Cernobîl când a avut loc teribila explozie. Se afla în sala turbinelor, de unde trebuia să raporteze rezultatele unui test de siguranţă, care a dus la explozia reactorului 4.

Kodemciuk a murit pe loc în explozie şi, mai mult decât atât, corpul său nu a fost niciodată recuperat.

Un altar a fost ridicat în memoria acestuia, lângă ceea ce a fost camera de control, la un zid care separă reactoarele 3 şi 4 în interiorul fostei Centrale Nucleare de la Cernobîl. Sub portretul acestuia este scris textul: “Trupul lui Valeri Kodemciuk nu a fost niciodată recuperat. A rămas îngropat pe vecie sub reactorul 4”.

Agenţia Associated Press scria în epocă, citând publicaţia sovietică Pravda: “Reactorul 4 îi va fi şi sicriu. Şi poate cineva va scrie pe acele ziduri de ciment că nu reactorul a fost îngropat acolo, ci Valeri Kodemciuk”.

Un al doilea bărbat, Vladimir Şaşenok (Shashenok) a murit în timp ce încerca să îl salveze pe Kodemciuk, ei fiind primele două victime. 29 de pompieri şi oameni care au venit să acorde primul ajutor au murit în primele săptămâni de după explozie din cauza expunerii la radiaţiile puternice.

Oficial, potrivit autorităţilor sovietice, 31 de persoane au murit în urma exploziei, dar între 4.000 şi 27.000 de persoane – conform datelor Uniunii Cercetătorilor Îngrijoraţi din Rusia – ar fi fost afectate pe termen lung de expunerea la radiaţii. Potrivit Greenpeace, între 93.000 şi 200.000 de persoane au murit din cauza dezastrului.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

Descoperire majora privind asa-numita undă a morții

Publicat

in

Revista Neurobiology of Disease publica rezultatele unui studiu cheie care ajuta lumea stiintifica sa inteleaga mai bine mortea neuronala si resuscitarea. Asa-numita unda a mortii apare in creier dupa privarea de oxigen. Este imposibil sa se determine momentul precis al mortii cu o precizie de o secunda. Este un proces complex, care dureaza cateva minute. In unele cazuri, chiar si atunci cand procesul a inceput, acesta poate fi intrerupt si persoana poate reveni la viata. Aceasta “unda a mortii” se raspandeste ca un val in cortex si are potentialul de a opri total activitatea cerebrala. Dar, contrar a ceea ce sugereaza numele sau, acest val nu inseamna neaparat un sfarsit ireversibil. Daca creierul este reoxigenat la timp, poate urma un “val de resuscitare”, marcand inceputul unei recuperari lente, dar posibile, a functiilor cerebrale. Toate concluziile studiului aici https://www.ucoz.ro/a-fost-descifrata-unda-mortii-din-creier/

Citeste mai mult

ACTUAL

Firma H&M starneste un scandal urias in Australia

Publicat

in

Compania suedeza de confectii a fost acuzata de sexualizarea unor fetite aflate la varsta pre-pubertatii. Intr-o campanie publicitara la uniforme scolare, H&M a ales doua fete minore, iar textul de sub fotografie este nepotrivit, inducand ideea ca fetele trebuie sa incerce sa atraga priviri. Campania publicitara este destinata pietei australiene. Imediat, utilizatorii de internet au luat cu asalt contul H&M si au criticat dur aceasta reclama. Multi utilizatori spun ca nu vor mai cumpara de la firma suedeza daca aceasta asa intelege sa-si faca reclama, sexualizand imaginea unor copile. Mai multe detalii citeste aici https://newsin.ro/celebra-firma-hm-retrage-urgent-o-reclama-cu-fete-minore/

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend