Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

INTERVIU Corina Cretu: Consider o obligatie morala sa ma axez pe tarile care au cea mai mare nevoie de fonduri europene

Publicat

in

​Noul Comisar european pentru Politica Regionala, Corina Cretu, a declarat in cadrul unui interviu acordat EurActiv.ro ca principalul criteriu dupa care vor fi evaluate Programele Operationale propuse de statele membre pentru fondurile 2014-2020 va fi crerea de locuri de munca. O alta prioritate subliniata: consultarile cu mediul privat si autoritatile locale, necesare in toate etapele gestionarii fondurilor. In plus, Cretu a spus ca va fi initiata asistenta tehnica pentru a salva in 2015 finantarile neabsorbite inca pe actualul exercitiu financiar (2007-2013). 

Extrase din interviu (varianta integrala – pe uelive.ro):

EurActiv.ro: Care sunt concret activitatile pe care le veti face inca de la inceput, in primele saptamani? 

Corina Cretu: Suntem in faza de incheiere a Acordurilor de Parteneriat pentru atragerea Fondurilor Europene si de Investitii 2014-2020. Comisarul Johannes Hahn isi propunea sa le incheie pe toate pana la finalul lunii octombrie, nu stiu daca va reusi, in orice caz, noi vom incepe negocierea Programelor Operationale (PO) – un proces foarte important, pentru ca fiecare tara va trebui prin PO sa raspunda noii legislatii. Din punctul meu de vedere, vrea sa declar ca obiectivul nr 1 este sa cream locuri de munca, sa raspundem nevoilor cetatenilor deci vom analiza fiecare Program in parte si vom urmari acest criteriu. Vor fi peste 300 de programe de analizat in aceasta perioada si imi propun sa finalizam in jur de 150 pana la sfarsitul anului. Aceasta depinde si de statele membre, in ce masura vin cu programe de calitate. 

EurActiv.ro: Ce intentionati sa faceti pentru a mai salva absorbtia fondurilor UE 2007-2013, in ultimul an in care se mai pot atrage finantari? 

Corina Cretu: Exista 5 state membre, intre care si Romania, care au absorbit mai putin de 50% din fondurile alocate pentru 2007-2013. Imi propun sa organizam un grup de lucru pentru a ajuta acest tari. Fiecare stat are proiecte ambitioase, la noi – stiu ca domnul Teodorovici vorbeste de absobtie de 80%. Este adevarat, s-au facut progrese foarte mari din 2011 pana la nivelul de acum, de 40% absorbtie, dar nu stiu daca intr-un an aceste state vor reusi sa faca ce nu au facut in sapte ani. In orice caz, din punctul meu de vedere, noi, Comisia Europeana si serviciile Directoratului General Politica Regionala (DG Regio) incercam sa lansam niste instrumente de ajutorare, de asistenta tehnica, inclusiv sa trimitem economisti in acesta tari, pentru ca sunt bani importanti care altfel se pierd. Este important ca fondurile sa se cheltuie in aceste tari care sunt mai putini dezvoltate. Provin dintr-o tara in care sapte din opt regiuni sunt dintre cele mai putin dezvoltate, deci pentru mine consider ca este o obligatie morala sa ma axez asupra acestor tari care au cea mai mare nevoie de fonduri europene. Dar fara a face niciun fel de rabat de la calitate. 

“Nu voi pune niciodata criteriul vitezei inainte de cel al calitatii”

Corina Cretu: Important este ca aceste fonduri sa aduca valoare adaugata, sa creeze locuri de munca. Cred ca avem nevoie sa lansam si un program de comunicare mai activ, sunt convinsa ca nu toti beneficiarii sau potentialii beneficiari stiu foarte bine regulile care acum sunt mai clare si procedurile mai simplificate – ma refer la noile reguli adoptate cu un an in urma. Una din prioritatile mele este ca atat la nivelul Comisiei cat si al Statelor Membre sa imbunatatim comunicarea in privinta rolului si a beneficiilor pe care le aduce Politica Regionala in viata fiecarui cetatean. Trebuie sa impulsionam Statele sa ia masuri si sa foloseasca toate instrumentele: asistenta tehnica, cursuri de formare, cunoasterea instrumentelor financiare puse la dispozitie de catre BEI, una din prioritati va fi impulsionarea IMM: foarte multe au retineri in accesarea fondurilor. Dar exista o serie de instrumente precum Jaspers, Jasmine; se va lucra cu Banca Europeana de Investitii pe instrumente financiare si as vrea sa dezvoltam si un program de comunicare.

Citeste interviul integral pe uelive.euractiv.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Business report: Octombrie 2019 nou record al deficitului comercial, aproape minus două miliarde euro ntr-o singură lună; Danemarca vrea să investească 30 miliarde de dolari n construcția de insule artificiale care să găzduiască turbine eoliene; Companiile se tem tot mai mult de furtul de date

Publicat

in

De

Danemarca vrea să investească 30 miliarde de dolari în construcția de insule artificiale care să găzduiască turbine eoliene. Danemarca a mai făcut marți un pas cu planurile care care vizează construcția de insule artificiale care să găzduiască parcuri de turbine eoliene offshore, cu o capacitate de până la 10 Gigavați, suficientă pentru a alimenta cu electricitate un număr de 10 milioane de gospodării. Danemarca este țara unde își are sediul producătorul de turbine eoliene Vestas și totodată este cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene offshore. Recent, Parlamentul de la Copenhaga a aprobat o lege care vizează reducerea cu 70% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. Ministerul Energiei din Danemarca a anunțat marți că în prezent analizează locul unde ar putea fi construite una sau mai multe insule artificiale care să fie înconjurate de parcuri de turbine eoliene offshore, cu o capacitate totală de cel puțin 10 Gigavați, echivalentul cu consumul anual al tuturor gospodăriilor din Danemarca, potrivit Profit.ro.
Un nou trend în industria cadourilor de protocol: tot mai multe companii direcționează bugetul sau o parte din acesta către susținerea unor cauze sociale. O industrie de zeci de milioane de euro ia avânt în ultimele luni din an, cu vârfuri în primele trei săptămâni din decembrie. Câștigă magazinele online, își numără banii firmele de curierat, se bucură distribuitorii de vin și dulciuri. Nebunia cadourilor de protocol dă primele semne de viață în septembrie, când companiile își calculează bugetele dedicate relațiilor cu partenerii de afaceri și-și trăiește ultimele zile între Crăciun și Revelion, când întârziații trimit coletele. Obiceiurile se schimbă de la an la an. Există, ca în orice domeniu, trenduri, dar și cadouri evergreen, ce nu dau greș niciodată, notează Republica.ro.
Octombrie 2019 – nou record al deficitului comercial, aproape minus două miliarde euro într-o singură lună. Deficitul comercial pe luna octombrie 2019 a fost de 1.968,9 milioane euro, cu 0,9% mai mult față de aceeaşi lună a anului trecut și nou record negativ al tuturor timpurilor pentru România, potrivit datelor comunicate de INS. De reținut, această evoluție a avut loc pe fondul intrării din nou a exporturilor ușor în teritoriul negativ (-0,1%), după ce în septembrie dăduseră semne de revenire. Cumulat pe primele zece luni ale anului, exporturile fob au însumat 58,18 miliarde de euro iar importurile CIF (inclusiv costurile de transport şi asigurare) 72,20 miliarde de euro, relatează Curs de Guvernare.ro.
Raport imobiliar: Cluj-Napoca, piață atipică, 80% din tranzacții se fac cu banii jos când în restul țării e invers. ”2020 și următorii ani vor fi interesanți.” Cluj – Napoca rămâne cea mai mare piaţă rezidenţială regională din România, cu aproximativ 7.000 de locuinţe livrate în oraş şi împrejurimi doar în acest an – și cu un grad de absorbție pe durata construcției de 90%, foarte ridicat, conform unei analize imobiliare publicată azi. În plus raportul arată că piața imobiliară din Cluj-Napoca e atipică în România – căci nu mai puțin de 80% dintre cumpărători achiziționează imobilele din fonduri proprii, fără a apela la credite bancare. Piața rezidențială din Cluj – Napoca ar putea înregistra în 2019 cele mai bune rezultate ale sale din istoria modernă, potrivit raportului de piață ”SVN Residential Market Gernome – Toamna 2019” realizat de compania de consultanță imobiliară SVN Romania, conform Actual de Cluj.
Tensiuni în largul Ciprului. Turcia cooptează Libia în proiectul de explorare a zăcămintelor, spre surprinderea Nicosiei și a Bruxellesului. Turcia şi Libia ar putea desfăşura activităţi de explorare comune în largul Ciprului, într-o zonă cu importante zăcăminte gazeifere, a afirmat preşedintele tuc Recep Tayyip Erdogan, într-un interviu acordat televiziunii publice TRT. Preşedintele turc a menţionat în interviul citat că Turcia urmează să trimită o navă de foraj în Mediterana de est şi şi-ar putea extinde eforturile de explorare din Marea Neagră şi din apele internaţionale. În largul Ciprului operează deja mai multe nave turceşti care caută petrol şi gaz, subiect de tensiuni între Uniunea Europeană, în care acesta este membru, şi Turcia, care a ocupat nordul insulei, scrie inCont.ro.
Veste cumplită despre angajații din România și salariile lor. Peste 85% sunt afectați. Privind înapoi la anul care se încheie, jumătate dintre angajații români cred că 2019 a fost mai obositor din punct de vedere profesional, mai plin de provocări, efort și cu mai mult stres comparativ cu anul precedent. La polul opus, doar 14% simt că a fost un an mai calm și mai liniștit, care le-a adus echilibrul necesar între viața personală și job. Alți 13% s-au bucurat de un an mai bun, care le-a adus mai multe satisfacții, în timp ce pentru doi din zece angajați 2019 a fost la fel ca anul precedent, fără schimbări semnificative, arată datele celui mai recent sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs, potrivit Capital.ro.
Companiile se tem tot mai mult de furtul de date. Furtul de date și atacurile cibernetice au devenit pericole reale pentru multe companii germane. Totuși, numeroase firme cred că sunt bine dotate pentru a face față criminalității virtuale. Companiile germane nu au voie să subestimeze pericolul criminalității cibernetice. Acesta este avertismentul lansat de firma de consultanță EY, care a realizat un studiu pe această temă. Jumătate din cele 453 de firme chestionate de EY în iunie anul acesta se așteaptă la creșterea atacurilor cibernetice și a furturilor de date. Dar tendința este, surprinzător, una de scădere: la ultimul sondaj similar din urmă cu doi ani, peste 60% din companiile germane declarau că se tem de sporirea criminalității cibernetice. În 2017, firmele germane erau alarmate de viruși troieni ca Wanna Cry și Petya. Managerii din Germania se tem mai ales de atacuri puse la cale de criminalitatea organizată și de grupuri de hackeri, gen Anonymous, scrie DW.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Fiul lui Traian Berbeceanu, noul șef de cabinet al ministrului Vela, a lansat o piesă hip-hop despre momentul arestării tatălului său

Publicat

in

De

Fiul lui Traian Berbeceanu, Bogdan, a lansat o piesă hip-hop numită „Momente grele” în care vorbește despre experiența prin care a trecut atunci când tatăl lui a fost arestat. „Au fost zile cumplite pentru el”, a scris, pe Facebook, fostul șef al BCCO Alba, anunță MEDIAFAX.

Traian Berbeceanu a postat, marți, pe pagina lui de Facebook, un link spre videoclipul piesei „Momente grele”, în care fiul său, Bogdan, vorbește despre cum a trăit el, copil fiind, perioada în care tatăl său a fost arestat și despre faptul că a aflat de pe internet că părintele lui este la închisoare.

Citește și: Alertă pentru șoferi! Riscați să rămâneți fără bani! Este fals

„Atunci când ticăloșii m-au executat, Bogdan era mititel. A suferit cumplit iar soția a trebuit să încerce să îl păcălească, spunându-i că sunt plecat în misiune. După câteva zile a aflat adevărul, copiii din școală strigându-i răutăcioși că ‘tatăl său este la pușcărie’… Au urmat zile cumplite pentru el. I-a fost foarte greu fiului meu, dar a fost și a rămas puternic! Și înțelept! Deși este încă copil își iubește tare mult țara și visează să poată să schimbe ceva în bine!”, a scris Traian Berbeceanu pe rețeaua de socializare.

Numit recent șef de cabinet al ministrului de Interne, Traian Berbeceanu crede că adulții au multe de învățat de la copii. „Și cred cu tărie că, noi oamenii mari, avem multe de învățat de la copii, de la tineri! Hai să facem ceva pentru ei, să putem să-i privim în ochi cu demnitate atunci când ei vor fi cei mari!”, a mai scris fostul șef al BCCO Alba.

Traian Berbeceanu a fost șef al BCCO Alba Iulia între 2005 și 2013, când a trebuit să plece în urma unei anchete a DIICOT.

A stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

Citește și: Lovitură pentru Adrian Năstase! Decizia luată azi .

Berbeceanu a fost achitat în 2016, fiind găsit nevinovat pentru faptele de luare de mită, sprijinire grup infracţional organizat, spălare de bani, fals în declaraţii, fals sub semnătură privată, complicitate la delapidare, fapte de care l-au acuzat procurorii DIICOT în 2013.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend