Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Intelegere Teodorovici-Cretu: Din 2015, functionarii fara performante in absorbtia fondurilor UE nu vor mai primi majorarea salariala europeana. Unde l-a contrazis ministrul pe comisarul european

Publicat

in

Guvernul va aplica functionarilor romani implicati in gestionarea fondurilor europene un nou sistem de evaluare a performantelor, din anul 2015, prin care cei care vor avea rezultate slabe  in domeniu vor ramane fara majorarea salariala asigurata in prezent din bani europeni, a declarat, luni, la Bruxelles, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, dupa o intalnire cu comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu. Ministrul a apreciat ca Romania va obtine o rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 80% pana la sfarsitul anului 2015, contrazicand-o astfel pe Cretu, care anterior isi exprimase indoiala fata de indeplinirea acestui obiectiv al MFE.

Romania va aplica incepand de anul viitor un sistem de evaluare a performantei functionarilor implicati in sistemul de gestionare a fondurilor europene, masura fiind convenita intre ministrul Eugen Teodorovici si comisarul european Corina Cretu, a informat Ministerul Fondurilor Europene, intr-un comunicat transmis HotNews.ro.

De la 1 ianuarie 2015, vom aplica un sistem de evaluare a performantei functionarilor implicati in sistemul de gestionare a fondurilor europene. Doar acele persoane care performeaza la locul de munca vor primi, in continuare, majorarea salariala asigurata de Uniunea Europeana pentru functionarii din sistemul de gestionare a fondurilor UE„, a declarat ministrul Fondurilor Europene, citat in comunicatul MFE.

Cei doi au mai convenit ca Programul Operational Asistenta Tehnica 2007 – 2013 sa fie modificat pentru ca Romania sa poata solicita Comisiei Europene rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pentru plata functionarilor implicati in sistemul de implementare a fondurilor europene, a mentionat MFE.

O alta masura agreata astazi este modificarea Programului Operational Asistenta Tehnica, care reprezinta un pas important pentru rambursarea integrala a salariilor personalului care lucreaza pe fonduri europene„, a explicat ministrul Teodorovici.
 

  • Teodorovici: Avem rata de absorbtie 44%, in prezent

Ministrul Teodorovici a mai declarat ca, in prezent, Romania a ajuns la o rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 44%, referindu-se probabil la declaratiile de cheltuieli transmise de tara noastra Comisiei Europene pentru a fi decontate.

De asemenea, ministrul a apreciat, din nou, ca Romania va ajunge la o rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 80% la finalul anului 2015, termen pana la care tara mai poate absorbi bani europeni din perrioada de programare 2007-2013.

Acum rata de absorbtie curenta a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la aproximativ 44%. Cred ca Romania va atinge o rata de absorbtie de 80% la sfarsitul anului 2015, nivelul actual reprezentand un argument in plus in acest sens„, a spus Teodorovici.

Anterior, comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, colega de partid a social-democratului Teodorovici, si-a exprimat indoiala fata de un succes al tarii de a atinge o rata de 80%, obiectiv maximal invocat de Teodorvici la inceputul mandatului.

„Fiecare stat are proiecte ambitioase, la noi – stiu ca domnul Teodorovici vorbeste de absobtie de 80%. Este adevarat, s-au facut progrese foarte mari din 2011 pana la nivelul de acum, de 40% absorbtie, dar nu stiu daca intr-un an aceste state (tarile cu rata de absorbtie sub 50% pana in prezent – n.r.) vor reusi sa faca ce nu au facut in sapte ani”, a spus Corina Cretu, intr-un interviu acordat EurActiv.ro, in 24 octombrie.

  • Fondurile UE 2014-2020: Romania insista sa lanseze primele apeluri de proiecte in noiembrie 2014

Dupa discutiile de la Bruxelles, ministrul Eugen Teodorovici a mai declarat ca insista sa lanseze primele apeluri de proiecte inca din luna noiembrie a anului 2014 pentru fondurile europene din perioada de programare 2014-2020, in pofida faptului ca Guvernul roman nu a trimis inca la Bruxelles toate proiectele de programe operationale. Conform situatiei din 30 octombrie, tara a transmis la Comisie 3 programe operationale, niciunul nefiind aprobat inca.

In ceea ce priveste inceperea atragerii fondurilor alocate pentru perioada de programare 2014 – 2020, Romania va insista in a lansa primele apeluri de proiecte inca din luna noiembrie a acestui an. Este foarte important ca Romania sa inceapa cu dreptul perioada de programare 2014 – 2020„, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Totodata, in cadrul vizitei oficiale la Bruxelles, Eugen Teodoroici a avut intrevederi si cu reprezentanti Michel Servoz, director general al Directiei Generale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune din Comisia Europeana, precum si cu Francisco Merchan Cantos, director in cadrul Directiei de Audit si Control a executivului comunitar. Discutiile cu acestia au vizat Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020, care are o alocare financiara de 4,22 miliarde de euro, a mentionat MFE.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Osemintele principelui Nicolae, fratele regelui Carol al II-lea, vor fi reînhumate în noua catedrală de la Curtea de Argeş

Publicat

in

Osemintele principelui Nicolae, fratele regelui Carol al II-lea, vor fi reînhumate vineri în noua catedrală arhiepiscopală şi regală de la Curtea de Argeş.

Radu Duda Foto: AGERPRES

Casa Regală a anunţat, într-un comunicat, că arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului, cu binecuvântarea patriarhului Daniel, va oficia slujba de reînhumare cu începere de la ora 12,00. Mormântul principelui regent Nicolae va fi lângă cel al fratelui său mai mare, regele Carol al II-lea, în pridvorul noii Catedrale.

La ceremonia militară şi religioasă, Custodele Coroanei va fi reprezentat de principele Radu. Vor lua parte reprezentanţi ai Guvernului, ai Armatei, ai societăţii civile, precum şi membri ai Casei Majestăţii Sale.

Sursa citată reaminteşte că Guvernul a aprobat la începutul acestui an, în urma demersurilor Casei Majestăţii Sale, aducerea în ţară a rămăşiţelor pământeşti ale celui de-al doilea fiu al regelui Ferdinand Întregitorul şi al reginei Maria, dar şi ale soţiei sale, Ioana Doletti.

***

Principele Nicolae al României s-a născut la Castelul Pelişor din Sinaia, la 3 august 1903, fiu al principelui moştenitor Ferdinand şi al principesei moştenitoare Maria. Principele Nicolae a fost botezat de către Împăratul Rusiei, Nicolae al II-lea.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Casei Regale, mama sa, viitoarea regină Maria, îl descria astfel în copilărie: „Era cât se poate de nostim şi de neascultător, parcă ar fi avut argint viu în vine, nu putea să se astâmpere nici o clipă, era totdeauna şi mereu în mişcare. Cu toate că nu era nici cuminte, nici supus, avea un fel al lui prin care făcea pe toţi să-i împlinească voia. Oriunde se ducea Nicky, se ducea să poruncească şi să dea ordine, nu doar că era stăpânitor şi agresiv, dar pentru că era mucalit. Nostimada lui era plină de voie bună, irezistibilă şi făcea să râdă şi pe cei mai posaci (…) Unchiul (Regele Carol I; n.n) îl iubea şi-l lua cu el în lungi plimbări (…) Nicky ajunsese distracţia Regelui, care aproape nu mai putea fi o zi fără el şi avea un zâmbet de o bunăvoinţă specială pe care îl păstra numai pentru acest copil vioi ca o flacără care îi furase de-a binelea inima. (…) De fapt lui Nicky nu i se putea nimeni împotrivi. Era un băieţel frumos, deşi avea nasul cam prea lung pentru un copil. Ochii erau de un albastru intens cu o privire impunătoare, uneori aproape fioroasă”.

A fost un tânăr impetuos, plin de viaţă, pasionat de maşini şi de viteză. Începând de la vârsta de 16 ani (1919) el a studiat la Colegiul Eton, în Anglia, şi l-a avut drept tutore pe Henri Peter Hansell, care se ocupase şi de educaţia Principelui de Wales (viitorul Rege Edward al VIII-lea). A făcut, de asemenea, începând din anul 1923, un stagiu militar în Marina Regală Britanică, devenind ofiţer. A rămas în Marea Britanie până în anul 1926.

A depus jurământul ca prim-regent al României pe 20 iulie 1927, la vârsta de 23 de ani. A fost regent până la 8 iunie 1930, când tronul a fost preluat de fratele său, regele Carol al II-lea. Ulterior, a primit funcţii onorifice, precum acelea de inspector general al armatei şi de preşedinte al Consiliului Superior al Aeronauticii.

S-a căsătorit, la 28 octombrie 1931, cu Ioana Dumitrescu-Doletti. Căsătoria nu a fost însă recunoscută de Carol al II-lea, care a hotărât să-l trimită pe fratele său în două călătorii succesive, în Europa şi Statele Unite. Relaţiile dintre fraţi au devenit tot mai tensionate, Nicolae neacceptând să îi fie anulată căsătoria. La 9 aprilie 1937, Carol al II-lea l-a exclus din Familia Regală, i-a suprimat titlurile şi drepturile dinastice şi l-a autorizat să poarte numele de Nicolae Brana, relatează Casa Regală.

Principele Nicolae a părăsit România, plecând în Spania, apoi în Elveţia. După instaurarea regimului comunist în România, a sprijinit organizaţiile exilului românesc, printre care Institutul Român de la Freiburg (şi biblioteca), revistele Libertatea Românească şi Fapta, tipărite la Madrid, şi Editura Factum. A înfiinţat, la Paris, Centrul Român de Cercetări, iar în 1954 Uniunea Asociaţiilor Române din Germania. După moartea soţiei sale, în 1963, s-a căsătorit a doua oară, în 1967, cu Thereza Figueira de Mello, originară din Venezuela.

Principele Nicolae s-a întâlnit în exil cu Regele Mihai şi Regina Ana o singură dată, în Elveţia. A murit la Madrid, la 9 iulie 1978, în vârstă de 74 de ani, şi a fost înmormântat la Lausanne, alături de prima soţie. (Agerpres)

Citeste mai mult

NATIONAL

Dragoste fără limite: Abby, una dintre celebrele surori siameze, s-a căsătorit

Publicat

in

Gemenele siameze Abby și Brittany Hensel au atras atenția pentru prima dată la nivel național atunci când au apărut la emisiunea „The Oprah Winfrey Show” în 1996. Acum, surorile au atins o etapă importantă în viață: Abby s-a căsătorit informează today.com.

Ulterior, soții Hensel au jucat în serialul de realitate TLC „Abby și Brittany”, care le-a arătat conducând, călătorind în Europa și chiar mergând pe un moped. Când emisiunea s-a încheiat după un sezon, Abby și Brittany tocmai absolviseră facultatea cu diplome în educație.

S-au întâmplat multe în ultimul deceniu. Abby, în vârstă de 34 de ani, este acum căsătorită. Potrivit documentelor publice, Abby, profesoară, și Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite, s-au căsătorit în 2021.

Surorile au împărtășit și fotografii de la nuntă pe rețelele de socializare. Cuplul locuiește în Minnesota, unde soții Hensel s-au născut și au crescut.

content-image

Abby și Brittany predau amândouă clasa a cincea în Minnesota.

Potrivit fotografiilor și videoclipurilor de pe pagina de Facebook a lui Bowling, familia se bucură de drumeții în natură, înghețată și și snow tubing. TODAY.com a contactat-o pe Abby pentru comentarii, dar nu a primit un răspuns imediat.

Abby și Brittany sunt gemene dicefalice și împart un flux sanguin și toate organele de sub talie. Abby controlează brațul și piciorul drept, iar Brittany îl controlează pe cel stâng.

„Cum puteai să alegi între cele două?”

Când Abby și Brittany s-au născut, în 1990, părinții lor, Patty și Mike Hensel, au decis să nu facă o operație de separare, considerând-o prea riscantă. La acea vreme, medicii au spus că erau puține șanse ca ambele să supraviețuiască operației. „Cum puteai să alegi între cele două?” a spus Mike, în timpul unui interviu acordat în 2001 revistei Time.

Doar una la fiecare 200.000 de nașteri vii are ca rezultat gemeni siamezi. Aproximativ 70% dintre gemenii uniți sunt de sex feminin, iar majoritatea se nasc morți, potrivit Spitalului de Copii din Philadelphia.

În documentarul „Joined for Life” din 2003, Patty Hensel a declarat că fiicele ei erau interesate să aibă copii într-o zi.

„Probabil că este ceva ce ar putea funcționa, deoarece acele organe funcționează pentru ele”, a împărtășit Patty. „Da, vom fi mame”, a spus Brittany. „Nu ne-am gândit încă la cum va funcționa să fim mame. Dar avem doar 16 ani – nu trebuie să ne gândim la asta acum”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend