Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Întâlnire RARĂ la Teheran între Moqtada Sadr şi liderul suprem iranian Ali Khamenei, pe fondul unor disensiuni între lideri şiiţi în Irak

Publicat

in

Influentul lider şiit irakian Moqtada Sadr s-a întâlnit în Iran cu liderul suprem al Republicii islamice, ayatollahul Ali Khamenei, o întrevedere rară, pe fondul unor disensiuni între lideri şiiţi în Irak, relatează AFP, potrivit news.ro.

Iranul, marele vecin al Irakului, este împreună cu Statele Unite una dintre cele două puteri care acţionează la Bagdad, prin internediul lui Ghassem Soleimani, generalul însărcinat cu oeraţiuni externe în cadrul Gardienilor Revoluţiei, care se duce cu regularitate în Irak şi a jucat un rol major în lupta împotriva Statului Islamic (SI).

Moqtada Sadr, versatil, dar un foarte influent politician şi fost lider al unei temute miliţii, s-a întâlnit cu generalul, cu ayatollahul Khamenei, cu şeful justiţiei iraniene Ebrahim Raissi şi alţi oficiali în cadrul unei ceremonii, marţi, cu ocazia Ashura, una dintre cele mai importante comemorări şiite, potrivit presei de stat iraniene.

Difuzarea unor imagini cu Moqtada Sadr în Iran în timpul acestui pelerinaj, pe care milioane de şiiţi din întreaga lume îl efectuează la Kerbala, în Irak, a provocat o polemică în ţara sa.

Citește și: Scene TERIFIANTE – O fată a fost VIOLATĂ, după ce a sunat la 112 să ceară ajutor pentru că era urmărită

În presa locală şi pe reţele de socializare, unii apreciază că Iranul l-a ”convocat” pe turbulentul lider şiit, care s-a dus în Arabia Saudită, marele rival regional al Teheranului, în urmă cu doi ani şi a refuzat să se alieze cu tabăra cea mai proiraniană în vederea formării Guvernului, în urma alegerilor legislative din mai 2018.

Alţii, în schimb, consideră că această vizită şi aceste întâlniri la vârf sunt semnul că Teheranul a ales să-l susţină mai degrabă pe Moqtada Sadr decât tabăra Fatah, o alianţă a unor foşti combatanţi ani-SI, care provin în majoritatea lor din rândul unor miliţii şiite proiraniene.

În urmă cu o săptămână, Moqtada Sadr, care a devenit vestitorul unor manifestaţii anticorupţie şi ale cărui tweeturi sunt urmărite îndeaproape în Irak, a lansat pe această reţea de socializare o campanie împotriva celei mai dure linii a acestei alianţe, pe care o acuză că vrea să doboare ”statul de drept” pentru a crea un ”stat paria”.

El s-a declarat pregătit să-şi retragă – aşa cum a mai făcut în trecut cu alte cabinete – susţinerea acordată Guvernului.

Ashura, care comemorează martiriul imamului Hussein, nepotul profetului Mahomed, a fost îndoliată marţi la Kerbala prin moartea a cel puţin 31 de persoane într-o busculadă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ludovic Orban, de Ziua Dezrobirii Romilor: Incluziunea socială este o soluție primordială

Publicat

in

De

Premierul Ludovic Orban declară, printr-un comunicat de presă transmis joi, cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor din România, că incluziunea socială este estențială, fiind „o soluție primordială pentru ca apartenența etnică să nu reprezinte pentru nimeni un dezavantaj”.

„Se împlinesc astăzi 164 de ani de la un moment fundamental al istoriei noastre, care a marcat un prim pas al țării spre democrație: adoptarea Legiuirii pentru emanciparea romilor din Principatul Țării Românești, prin care era desființată robia de secole a romilor, după ce o lege similară fusese adoptată cu câteva luni înainte și în Moldova. A fost un demers care s-a bucurat de susținerea unor personalități importante ale vremii, ca Alecu Russo, Gheorghe Asachi, Vasile Alecsandri sau Mihail Kogălniceanu, adevărați vizionari ai valorilor europene de care România de astăzi este ferm atașată”, susține Orban.

Conform sursei citate, romii din România trebuie să fie susținuți, pentru a se asigura incluziunea lor socială.

„Din 2011, evenimentului petrecut la 20 februarie 1856 i-a fost consemnată oficial, prin lege, semnificația importantă nu doar pentru istorie, ci și pentru eliminarea unor prejudecăți la nivel de societate și pentru progresul democratic al țării. Ne dorim o Românie prosperă, modernă, iar măsurile pe care le-a luat până acum Guvernul pe care-l conduc converg către acest obiectiv. Considerăm însă la fel de important ca aceste drepturi să fie susținute prin politici capabile să ofere fiecărui cetățean român șansa unui statut social decent și susținem incluziunea socială ca soluție primordială pentru ca apartenența etnică să nu reprezinte pentru nimeni un dezavantaj”, afirmă premierul.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Comisarul european pentru economie pune sub semnul întrebării redresare a economiilor din Italia, Franţa şi Germania

Publicat

in

De

Aşteptata redresare a economiilor din Italia, Franţa şi Germania, după încetinirea de la finele anului trecut, este acum nesigură în urma epidemiei de Covid-19, a afirmat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Perspectiva pentru cele mai mari economii ale zonei euro „nu este optimistă”, dar sunt speranţe de redresare. Din păcate, pe fondul epidemiei cu noul coronavirus, ar putea să nu existe această redresare”, a avertizat Gentiloni la postul italian de radio Capital.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a anunţat că îşi menţine nemodificate previziunile privind creşterea produsului intern brut (PIB) în zona euro şi Uniunea Europeană, chiar dacă a tras un semnal de alarmă faţă de incertitudinile legate de Brexit, tensiunile comerciale şi epidemia de Covid-19, care ar putea afecta activitatea economică.

Conform previziunilor economice de iarnă, creşterea produsului intern brut (PIB) al zonei euro va rămâne stabilă la 1,2% în 2020 şi în 2021. Pentru UE, în ansamblu, se estimează o uşoară încetinire a creşterii la 1,4% în 2020 şi 2021, în scădere faţă de 1,5% în 2019.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend